Zbaviť sa strachu zo škodlivých mikroorganizmov - listérií, ktoré sa môžu vyskytnúť v potravinách nielen v lete, ale aj v chladnejšom jesennom počasí či v zime, môže užívanie, resp. používanie prírodných produktov, tzv. probiotík.
Listérie sú baktérie, ktorým chladné počasie umožňuje ich rozmnožovanie. Spôsobujú vážne ochorenie listeriózu, ktoré sa často najmä u starších ľudí končí smrťou a u tehotných žien môže vyvolávať potraty. K ochoreniu dochádza po konzumácii infikovaných potravinárskych výrobkov, ku ktorým môže prísť vo výrobniach, kde boli hrubo porušené hygienické a technologické podmienky. "Výrobcovia v potravinárskom priemysle na zlepšenie mikrobiálnej kvality výrobkov používali rôzne chemické konzervačné látky, ktoré sú v súčasnosti z pohľadu aplikácie prídavných látok E do potravín limitované alebo neakceptované," uviedol dnes pre TASR riaditeľ michalovskej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Hajduk.
Podľa Hajduka zdravotná bezpečnosť potravinárskych produktov sa stáva prioritnou úlohou Európskej únie a z tohto dôvodu sú prijímané legislatívne kroky na plnenie tejto náročnej úlohy. Zodpovednosť za bezpečnosť produktov je teda na pleciach výrobcov a distributérov potravinárskych výrobkov.
Autor článku: TASR