Logo zariadenia Interná a gastroenterologická ambulancia, neštátne zdravotnícke zariadenie - MUDr. František Trebuňa
  • Adresa: Smetanova 2 - 04001, Juh (Košice) - Košice
    Pri  Starej nemocnici, oproti , budova na rohu ulíc Rastislavova a Smetanova, predposledný - zadný vchod vo dvore, spoločný so stomatologickým pracoviskom, poschodie: prvé, elektrický schodolez pre vozíčkarov, MHD: električka: 1,3,4,7 autobus: 12, 15,16 V čakárni aj priamo v ordinácii v oddychových priestoroch sú  k dispozícii informačné  zariadenia a free wifi. 
  • Mobil: +421 907 545 928
    telefón počas neprítomnosti nedvíhame, mimo pracovnej doby nám volajte len v akútnom stave

  • E-mail: trebuna@centrum.cz
  • Aktualizované: 20.12.2023 o 11:50
  • (26)

Otváracie hodiny

  • Pondelok

  • Utorok

  • Streda

  • Štvrtok

  • Piatok

  • Tento týždeň je čakacia doba na vyšetrenie pre neobjednaných pacientov do poradne cca 120 - 180 min. Odbery: plánované o 7:00 , ak ste nejedli mastné jedlá, urgentné bez obmedzenia, najmenej čakania o 7:00. Pre laboratórne výsledky odporúčame prísť o 14:00 hod.
  • O zariadení

Oznamy


Plánovaná dovolenka:

12.4.2024  pre účasť lekára na vzdelávacej akcii   neordinujeme, kontaktujte nás e mailom.    

Plánovaná dovolenka,:

Pre dovolenku   dňa 2.4.2024 neordinujeme, kontaktujte nás e mailom.

Popis zariadenia


1. Pre pacientov
2. Pre obchodných partnerov
3. Pre spolupracujúcich zdravotníkov


1. Pre pacientov:

 




 

 Štandardné pravidlá a podmienky poskytovania zdravotnej starostlivosti v našej ordinácii: 


 - na kontrolu, ktorá nie je plánovaná priamo naším lekárom  musíte mať výmenný lístok a vo vlastnom záujme si prineste čo najviac dostupnej zdravotnej dokumentácie z domu od iných odborníkov, aby sme o Vás vedeli čo najviac a aby ste sa nemuseli pre výsledky posledne realizovaných odberov krvi vracať späť k praktickému lekárovi. 
- v prípade, že sa cítite chorý, v zmysle respiračných ťažkostí, s teplotami a pod., v prípade, že ste  v karanténe  v rámci  pandémie koronavírusu, v žiadnom prípade nesmiete navštíviť našu  čakáreň ambulanciu bez kontaktovania lekára telefonicky
- ak ste objednaný na endoskopiu, rátajte s tým, že naše WC je možné použiť len v krajnom prípade, aby ste sa zbytočne nevystavovali riziku
- po kolonoskopii rátajte s tým, že je nanajvýš nevhodné spoliehať sa na našu sprchu a  v rámci pandémie  zataiľ Vám nebude  ani ponúknutá naša tradičná káva po kolonoskopii. Za pochopenie ďakujeme.
- Vaše výsledky Vám budú odovzdané   aj telefonicky, resp. e-mailom, snažíme sa aj napriek tejto významnej zmene dodržiavať predpisy GDPR o ochrane Vašich osobných údajov. 
-Vaše výsledky si môže vyzdvihnúť Váš lekár okamžite po mojom kliknutí do počítača cez E- zdravie, každý nález vrátane každej telefonickej  a mailovej konzultácie je zaznamenaný. 
- Predpisujeme lieky cez  E-recepty aj po telefonickej konzultácii s pacientom, v prípade známej diagnózy a v prípade, že pacient je nami sledovaný a liečený. 
- Personál našej ambulancie  nemá respiračné ochorenie, teploty a nie je v karanténe v súvislosti  s infekciou koronavírusom. 
- Zvýšené hygienické  opatrenia a každodenná pravidelná dezinfekcia priestorov ordinácie a čakárne je samozrejmosťou. 
- Prístrojová technika používaná v našej ordinácii v žiadnom prípade nemôže byť dôvodom prenosu akejkoľvek infekcie, vrátane koronavírusom.  

Od 1.4.2011 naše zdravotnícke zariadenie neposkytuje interné vyšetrenia s úhradou zdravotnej poisťovne.








 

Vitajte na našej stránke. Ak máte problém, kvôli ktorému ste sa na ňu preklikali, ste na správnom mieste. Čo nezvládneme sami, posunieme vyššie. Nie sme všemocní ani namyslení. Vieme, že  niekedy postačí aj dobre mienená rada alebo nasmerovanie za lepšími, ako sme my. Táto stránka nie je blogom, ale informácie na nej  môžu pomôcť v komunikácii medzi nami, ak sa rozhodnete stať sa naším pacientom. 

Naša ambulancia sa zaoberá diagnostikou, liečbou a prevenciou všetkých gastroenterologických a interných ochorení, ktoré spadajú pod ambulantnú prax. Spolupracujeme už viac ako 22 rokov, sme skutočne zohratý tím, ktorý sa vie o pacienta postarať a pomôcť mu. Snažíme sa byť ústretoví a rýchli, vyšetrujeme najmodernejšou  videotechnikou Fujifilm a Olympus. V odbore gastroenterológia vyšetrujeme klientov všetkých zdravotných poisťovní.  V ambulancii sme za viac ako 17 rokov jej existencie (v súčasnej podobe na Smetanovej ulici) vyšetrili viac ako 18 000 nových pacientov, ročne nás vyhľadá priemerne 1100 nových pacientov. Každý rok  našu ambulanciu navštívi cca 6500-7000 poistencov všetkých zdravotných poisťovní v rámci rôznych vyšetrení. Endoskopie sú však len malou časťou dennodennej práce. Nemožno tvrdiť, že si s každým padneme do oka a každému vyhovieme. Mesačne máme priemerne 1-2 pacientov, ktorí sú s našou prácou (oprávnene alebo neoprávnene) nespokojní. Aj lekár a zdravotná sestra sú len ľudia. Je našou snahou a povinnosťou  neustále sa zdokonaľovať a zlepšovať. Neexistuje taká práca, ktorá by sa nedala urobiť lepšie.

Ak ste naše zdravotnícke zariadenie vyhľadali s cieľom nájsť pomoc s Vašimi ťažkosťami a chorobami, sme radi, že ste si vybrali práve nás. Mojou snahou  je urobiť všetko, čo je v našich silách, aby sme Vám pomohli a vyšli v ústrety.


Gastroenterologická ambulancia  sa zaoberá ochoreniami pažeráka, žalúdka, dvanástnika, ostatného tenkého čreva, hrubého čreva, konečníka vrátane hemoroidov, infekciou Helicobacter pylori, ďalej ochoreniami pankreasu, pečene,  žlčníka a žlčových ciest, diagnostikou a prevenciou nádorových ochorení tráviaceho traktu, zápalových ochorení, metabolických ochorení a podobne.

Na gastroenterológii vyšetrujeme poistencov každej zdravotnej poisťovne. Zdravotnú starostlivosť teda za pacienta hradí jeho zdravotná poisťovňa  kompletne, ak  pacient prichádza na prvé vyšetrenie k nám s výmenným lístkom. Na plánované kontrolné a dispenzárne vyšetrenia nepotrebuje pacient výmenný lístok. 

V našom zdravotníckom zariadení  nevykonávame žiadne terapeutické a diagnostické výkony, ktoré  nesúvisia so zdravotnou starostlivosťou.  Zdravotná starostlivosť je hradená kompletne zo zdravotného poistenia.  Všetky naše diagnostické a terapeutické výkony  súvisia s poskytovanou zdravotnou starostlivosťou a legislatíva neumožňuje  ich úhradu pacientom. Výkony, na ktoré je zdravotná indikácia  ordinuje a plánuje lekár.  Od 1.4.2015   nerealizujeme žiadne vyšetrenia a terapeutické výkony na žiadosť pacienta.  V cenníku máme uvedený poplatok  5 eur za premedikáciu / ktorú neuhrádza žiadna zdravotná poisťovňa/ .   Od pacientov  nevyberáme žiadne iné zákonné ani protizákonné poplatky a to napriek vážnej ekonomickej situácii nášho pracoviska. 


Ambulancia disponuje  najnovším videoendoskopickým systémom f. Fujifilm  z mája 2023 a f. Olympus, s HD zobrazením vyšetrovaných orgánov  a dvomi modernými staršími  japonskými videogastroskopickými a jedným videokolonoskopickým systémom f. Fujifilm, ktoré slúžia ako záložná videoendoskopická zostava.  Pacient teda po náročnej príprave na endoskopické vyšetrenie neodíde od nás sklamaný pre  možnú technickú poruchu prístroja.

Vysoký hygienický štandard  v ambulancii je zaručovaný pravidelným  odberom  sterov  zo všetkých plôch prístrojovej techniky, endoskopického príslušenstva, ale aj z ostatných povrchov vrátane sprchovacieho kúta na kultivačné vyšetrenia zamestnancami regionálneho úradu verejného zdravotníctva. Pravidelný  dobrovoľný odber sterov  a odberov na kontrolu sterility s jednoznačným potvrdením  hygienickej bezpečnosti nášho pracoviska pre pacienta je dobrou vizitkou používaných dezinfekčných prostriedkov a potvrdzuje účinnosť dezinfekčného programu ambulancie.  Naši pacienti sa nemusia báť prenosu infekčných ochorení počas endoskopie ani počas bežných vyšetrení v ordinácii. Kontroly   účinnosti dezinfekcie, sterilizácie a hygienického štandardu v ambulancii realizované   Regionálnym úradom verejného zdravotníctva pobočkou Košice  sme   absolvovali   už 17-krát,  bez zistenia  nedostatkov.   Používané dezinfekčné postupy  na plochy a prístrojovú techniku v ambulancii sú v súlade s platnou legislatívou. Ako jedna z veľmi mála gastroenterologických ambulancií disponujeme autoklávom na sterilizáciu našich 18 bioptických klieští a ostatného materiálu potrebného na realizáciu biopsií a terapeutickej endoskopie. V našom zdravotníckom zariadení teda nemusíme opakovane niekoľkokrát denne (za použitia len vyššieho stupňa dezinfekcie) používať to isté bioptické inštrumentárium, ale inštrumentárium sa na konci každého dňa ( po samozrejmom očistení ultrazvukovou čističkou) spoločne sterilizuje, čím sa samozrejme zvyšuje hygienická bezpečnosť pracoviska.  Kontrola účinnosti autoklávu je realizovaná laboratóriom podľa platnej legislatívy raz ročne. 

O pohodlie pacienta sa snažíme starať čo najviac. Príjemné prostredie v čakárni s veľkým akváriom a kvetmi, upokojujúcou tichou hudbou zaručuje, že nevyhnutný čas, ktorý strávite čakaním na Vaše vyšetrenie, nebude  hororom. Nesľubujeme Vám, že na vyšetrenie nebudete čakať, ale ponúkame niekoľko rád, ako postupovať bez veľkej nervozity a sklamania. Nie je nič horšie ako začať kontakt s lekárom hádkou v čakárni. S lekárom, ktorý sa s Vami bude zhovárať  o Vašich vetroch, grganí, o konzistencii Vašej stolice a iných vysoko intímnych veciach. S lekárom, s ktorým budete  prostredníctvom prístroja v takom tesnom kontakte, že  už tento vzťah vyžaduje dokonalú dôveru  a psychickú pohodu. Prineste si do čakárne knihu, noviny, časopis, modlitebnú knižku, notebook, mobil, tamagoči, tetris, ruženec, sudoku a podobné  predmety. Určite  si nebudete vyčítať premárnenú hodinku. Pacientov do gastroenterologickej poradne voláme po skončení endoskopického vyšetrenia, počas nevyhnutnej dezinfekcie prístrojovej techniky. Pacienti sú volaní podľa poradia, v akom do poradne prišli a na dverách ordinácie majú uvedený orientačný čas do ich vyšetrenia. Po odovzdaní dokumentácie môžu čakáreň na uvedený čas opustiť a nestrácajú poradie.

V čakárni je k dispozícii voľné wifi pripojenie na internet, ktoré môžete využiť vo svojom smartfóne, resp. notebooku na získanie informácií z webových stránok počas čakania na vyšetrenie.

Bezbariérový prístup na naše 1. poschodie, kde sa ordinácia nachádza je riešený špeciálnym elektrickým schodolezom.  Schodolez je elektrické zariadenie umožňujúce prepravu pacienta so svojím vlastným invalidným vozíkom do našej čakárne, resp. umožní aj po posadení sa hendikepovaného pacienta na náš invalidný vozík dostať sa bez námahy do ambulancie. Stačí zazvoniť na zvonček umiestnený pred vchodom do  budovy a počkať na príchod personálu, resp. zatelefonovať na naše známe telefónne číslo, kde  pacienta usmerníme, v akom časovom horizonte mu prídeme pomôcť (maximálne do ukončenia endoskopického vyšetrenia, ak práve prebieha).   

Na endoskopické vyšetrenia objednávame pacienta na presný čas bezplatne. Endoskopia však nie je jediným vyšetrením, ktoré realizujeme v ambulancii našim pacientom, preto  na vyšetrenia v gastroenterologickej poradni si budete musieť istý čas  vyhradiť. Vyšetrenia v gastroenterologickej poradni zahŕňajú odber anamnézy, zistenie subjektívnych ťažkostí pacienta, zistenie objektívneho nálezu klinickým vyšetrením, skontrolovanie a zhodnotenie starších nálezov a výsledkov, zhodnotenie nových výsledkov  a naordinovanie ďalšieho diagnostického a liečebného postupu, odber krvi a pod. Rozhovor lekára s pacientom je teda tiež vyšetrením, čo si mnohí z nás neuvedomujú. Nepoznáme termín "len objednanie" alebo "len výsledky" alebo "len recept". Ak sa chce niekto objednať na kolonoskopické vyšetrenie, na ktoré sa v USA dopláca 2400 alebo platí priamo 5000 dolárov a vo Veľkej Británii 3000  libier, alebo na gastroskopiu, ktorá stojí vo Švajčiarsku  cca 600 švajčiarskych frankov, v Rakúsku 400 EUR, musí predsa počítať aj s tým, že sa s ním lekár pred endoskopiou aj porozpráva, vyšetrí ho, skontroluje jeho výsledky, nie len mu rovno z ulice vloží hadičku do tela...  Ak niekto chce výsledky, zrejme nežiada len papierik, ktorý mu  sestrička podá cez dvere do čakárne, ale na základe uvedených výsledkov sa pravdepodobne zmení  ďalší diagnostický alebo terapeutický postup. Lekár je tu na to, aby výsledky zhodnotil a pacient to od neho samozrejme očakáva. Nie sú predsa dôležité čísla, ale rada, ako sa k číselnému výsledku máme postaviť a čo máme pre seba urobiť.

Po kolonoskopickom vyšetrení je pre pacienta za každého počasia pripravený príjemný oddychový pobyt na našej terase, kde dostane  po výkone kávu s mliekom a drobným občerstvením. Po náročnej príprave na kolonoskopiu a ešte náročnejšom, hoci spravidla takmer bezbolestnom vyšetrení toto občerstvenie odmietne skutočne len málokto. Každý pacient má po kolonoskopii vetry a je príjemnejšie a kultúrnejšie zbaviť sa ich na terase v intimite pri kávičke a príjemnej knihe  s fotografiami, ako utekať cez preplnenú čakáreň  s kľúčami od WC... Terasa je v zime vykurovaná infračerveným ohrievačom. 

Sprchu pacienti využívajú čoraz menej, čomu sa divíme. Kolonoskopia totiž  nepatrí medzi vyšetrenia, pri ktorých ostáva pacient dokonale čistý, napriek tomu možnosť osprchovať sa a uvoľniť napäté bruško  teplou sprchou si dopraje v poslednom čase len málo pacientov. Sprcha zaiste poslúži pacientkám, u ktorých sa počas prípravy na kolonoskopiu neočakávane začala menštruácia.  V zásade to nie je problém pri vyšetrení, ak pacientka počas svojich dní nemáva bolesti podbruška. Kolonoskopiu v takom prípade radšej odložíme, ale v prípade, že menštruácia nie je bolestivá, použitie tampónu počas vyšetrenia (ktorý si pacientka v sprche sama zavedie a po výkone znova odstráni a vymení za štandardnú vložku) umožní realizovať kolonoskopiu úplne štandardne. Sprcha je po každom použití dezinfikovaná a účinnosť dezinfekcie preverovaná pravidelným odberom sterov  z jej plôch na mikrobiologické vyšetrenie.

Ako ste si asi všimli, naša ambulancia disponuje len mobilným telefónom,  pretože zatiaľ žiadna pevná linka neposkytuje také výhody, aké poskytujú mobilní operátori. My telefón dvíhame  headsetom automaticky aj počas endoskopického vyšetrenia, samozrejme, ak práve neriešime vysokoakútny stav.  Dovolá sa k nám teda každý  a o každom čase, s výnimkou situácie keď práve telefonujeme s niekým iným... Toto jediné číslo je na každom našom náleze. Je  na každej vizitke s ordinačnými hodinami, ktorú dostanete v ambulancii, pravda, ak ju ešte nemáte od svojho praktického lekára. Na toto číslo nám môžete v urgentných prípadoch volať aj mimo pracovnej doby, avšak upozorňujeme, že objednanie sa na vyšetrenie nie je urgentný prípad. Aj počas našej dovolenky sa k nám v urgentnom prípade dovoláte (s výnimkou  v oznámení o dovolenke presne  špecifikovaných prípadov) a my Vás usmerníme  a v akútnom stave  zariadime Vaše vyšetrenie v zastupujúcej ambulancii. Statimové výsledky odberov krvi, ktoré boli realizované na konci pracovnej doby nám na toto číslo (samozrejme okrem odoslania internetom) zatelefonuje zamestnanec z laboratórií a následne pacient, ktorý na ne čaká. Preto vieme  telefonicky riešiť aj event. akútne stavy na konci pracovnej doby, ktoré možno budú vyžadovať chirurga.

Telefonovanie hands-free u nás rozhodne nie je neúctou voči práve vyšetrovanému pacientovi, nikdy nie je zneužívané na pridlhé  a pozornosť odvádzajúce súkromné hovory. Ak niekto volá na služobný telefón lekárovi, zrejme potrebuje pomoc, nie "pokec".

S  pacientami, zdravotnými poisťovňami, Úradom pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, biochemickým, mikrobiologickým, hematologickým a patologickým laboratóriom a Úradom verejného zdravotníctva komunikujeme internetom, preto aj výsledky  k nám priamo do ambulancie prichádzajú rýchlejšie. Internetom však výsledky  pacientom neodovzdávame. Z forenzného hľadiska  je to zatiaľ neprijateľné.  Laboratórne výsledky, nálezy si vie Váš praktický lekár pozrieť cez E-zdravie. Elektronické a opakovacie elektronické recepty sú samozrejmosťou. Recepty vydávam na lieky preskripčne   obmedzené  na gastroenterológa pri vyšetrení v ambulancii. Lieky s mojím odporúčaním predpisuje (môže aj elektronicky) praktický lekár počas doby, ktorá je vyznačená v náleze z našej ambulancie.  Nie je možné všetky lieky pravidelne predpisovať u nás. Opakovacie recepty zvyknú zlyhávať vo funkcii (skúsenosti máme skôr zlé ako dobré...), preto ich často nevydávame. 

Súčasťou každého nášho nálezu je  okrem štandardných informácií pre pacienta aj internetový kontakt, telefónne číslo, informácia o najbližšej plánovanej dovolenke v ordinácii. Sú to údaje potrebné pre pacienta rovnako ako aj pre jeho odosielajúceho lekára.

Na webovej stránke, ktorú práve čítate sú údaje pravidelne aktualizované. Uvedomujeme si, že pacient si v množstve špičkových odborníkov  v gastroenterológii a vnútornom lekárstve môže vybrať. Ak stále váhate s vyšetrením u nás, spýtajte sa okolia. Zlá správa zájde desaťkrát rýchlejšie a desaťkrát ďalej ako dobrá, ale napriek tomu Vám radíme, spýtajte sa okolia, či nás už niekto nepozná....

Dobré kontakty s RTG pracoviskami zaručujú promptnú realizáciu RTG vyšetrení, USG vyšetrení. Ambulancia disponuje moderným počítačovým EKG prístrojom, rovnako najmodernejším počítačovým 3D USG prístrojom na vyšetrenia brušnej dutiny, vrátane dopplerovského vyšetrenia niektorých ciev.

Vaše pripomienky, návrhy, prosby  realizujte osobne u nás alebo  telefonicky na č.  0907 545 928, resp. použite SMS alebo nás kontaktujte e-mailom na adrese trebuna@centrum.cz. Prosíme, telefonický kontakt  mimo ordinačných hodín používajte len  v urgentných prípadoch a to až vtedy, ak ste už boli  v našej ambulancii vyšetrený. Akútny stav je indikáciou na vyšetrenie na LSPP alebo na centrálnom príjme príslušnej nemocnice, nie je automaticky dôvodom na budenie lekára, ktorý Vás  zatiaľ nepozná.  V akútnom stave je našim pacientom k dispozícii  lekár telefonicky aj mimo pracovnej doby

Niekoľko informácií  k poplatkom v hotovosti v našom zdravotníckom zariadení: 

Keďže médiá sú zasa plné informácií o nezmyselných a absurdných poplatkoch, krátke vyjadrenie poskytuje aj naše zdravotnícke zariadenie. 

Poplatky v našej ambulancii boli, sú a pravdepodobne vždy ostanú marginálnym príjmom, ktorý nijako nezasahuje do ekonomiky nášho pracoviska, preto nemáme najmenší problém zrušiť podľa ministerstva a verejnosti absurdné poplatky. Dovolím si však niekoľko postrehov a zároveň aj dôvodov, pre ktoré sme podobné "absurdné poplatky " zavedené mali. 

1. Konkrétny dátum:  5.6.2014 -  z trinástich objednaných pacientov na endoskopiu žalúdka neprišli a termín nezrušili telefonicky 3 pacienti. Dňa 8.7.2014  z jedenástich objednaných pacientov na gastroskopiu  neprišli štyria a termín neráčili zrušiť ani sms-kou.  Na jedno vyšetrenie spolu s dezinfekciou  prístrojovej techniky je vyhradených  30 minút času. Teda 90 minút času sme v ordinácii so sestričkou "hojdali nohami" a keďže  aktuálne sa na gastroskopiu objednávalo na  8.7.2014, resp.  na  28.8.2014,  ďalší pacienti čakali na vyšetrenie o takmer 5 týždňov dlhšie, ako by mohli, keby dotyční traja , resp. štyria pacienti zavolali, alebo poslali SMS, že nemôžu z osobných dôvodov na vyšetrenie prísť. Nemajú  tí čakajúci rakovinu žalúdka? Nemajú vred?  Bol 20 eurový "motivačný", resp. "demotivujúci" poplatok za nezrušenie termínu absurdný? Podľa mňa nie. Nehovoriac o tom, že pre našu ordináciu je nevyšetrenie troch gastroskopií čistá finančná strata. Splácanie miliónovej techniky, ktorá si musí na seba zarobiť vyšetreniami pacientov je náročná vec. V špecializovanej ambulancii máme finančný príjem len za vykonanú prácu. Takže ak príde"objednávka" poistenca na výkon, ktorý mu v rámci limitu pre nás vyhradeného uhradí zdravotná poisťovňa, ktorá si zmluvne u nás jeho zdravotnú starostlivosť "objednala", je očakávané, že aj za túto objednávku bude prisúdená pracovisku finančná odmena. Nie je možné pracovať len z lásky k blížnemu. Láska k blížnemu lízing za endoskopickú vežu nezpaplatí, ani kúrenie, ani odvody do sociálnej poisťovne.  Poplatok je však zakázaný, preto sme ho  v júni 2014 zrušili,  ale  z dôvodu nadmerného pracovného zaťaženia sa nemôžeme starať o pacientov, ktorí si našu prácu a čas ostatných pacientov nevážia (ak sa nejedná o akútny stav), preto si musia takíto pacienti nájsť iného lekára. 

2. Od 1.4.2015 nemôžeme vyšetrovať pacientov prednostne. Doteraz bolo vyšetrenie  na prednostný termín do 5 dní od objednania. Zvláštne. Na kolonoskopiu sa čaká na Slovensku 6 týždňov až 4 mesiace.  Bežné čakanie v "západnej Európe" je 4-6 mesiacov. U nás, keď núkam pacientovi dňa 6.6.2014 najbližší štandardný voľný termín na 7.7.2014, pacient udáva, že to už bude na polročnom pobyte v Írsku, preto žiada termín skorší. Doteraz nebol problém mu ponúknuť termín napr. o 15 dní.  Aj na prednostné vyšetrenie je potrebný čas. Ak viem vyšetriť 6 ľudí kolonoskopicky za deň a maximálne jedného pridať ako prednostného, (tak, aby to nebolo neetické voči ostatným vyhnačkovaným, vyhladovaným a vysmädnutým pacientom, ktorí čakajú na štandardnú kolonoskopiu) a pritom príprava na vyšetrenie samotná trvá 5 dní, je absurdné, že nesmiem pacienta objednať na 11 deň od objednávacieho dátumu. Ale žiaľ, nedá sa...   Rozumiem istému ráciu tohto obmedzenia u niektorých pracovísk, ktoré zneužívajú tento poplatok a "zarábajú" týmto spôsobom v podstate na každom pacientovi, lebo potom je už každý objednaný prednostne, ale keď sa u nás kolonoskopuje trikrát v týždni, naozaj neviem, prečo tento zákaz má obmedzovať dostupnosť vyšetrenia iným pacientom. U nás sme mali prednostne vyšetreného pacienta 2-3x za mesiac, väčšinou sa jednalo práve o kolonoskopie. 

3. Poplatok za vyšetrenie mimo ordinačnej doby. Je absurdný. V poriadku. Skutočne máme podľa platnej legislatívy pracovať  v priestoroch schválených príslušnými úradmi a v čase -  ordinačných hodinách schválených  príslušnými úradmi.  Nezriedka sa však stane, že pacient žiada napriek tomu vyšetrenie skôr, lebo nemá čas čakať. (V jarných mesiacoch na gastroenterológii je čakanie nezriedka 180-210 minút -  samozrejme nie  v čakárni, ale po odovzdaní dokumentácie pacient môže odísť a vráti sa o avizovaný čas). Je mu preto dopredu navrhnuté, aby prišiel mimo ordinačnej doby, pretože inak sa to nedá technicky zvládnuť. Pri 45-50 ľuďoch, ktorí z rôznych dôvodov do ordinácie denne prídu, je absurdné myslieť si, že to bude bez čakania... Žiaľ, aj práca sestričky niečo stojí, a hoci sám by som rád vyšetroval do noci, čo niekedy aj robím, memôžem nútiť sestru, aby trávila večery so mnou v práci zadarmo. Ale takéto poplatky viac nemožno požadovať, preto ani vyšetrovanie pacienta mimo pracovnej doby robiť viac nebudeme. Všetko v súlade s legislatívou. Neviem, kto však z toho bude profitovať viac. Myslím si, že pacient nie. (pozn., za rok  2014 sme vyšetrili mimo ordinačnej doby za osobitný poplatok 6 ľudí, takže skutočne to asi bude marginálny problém, načo preto toľko kriku?)

Poznámky pre netrpezlivých...

Váš čas je drahý, to je každému lekárovi jasné. Uvedomte si však, že aj čas lekára a ordinácie ako takej je tiež nesmierne drahý.  Vždy je naším cieľom organizovať prácu v ambulancii tak, aby bola čo najviac časovo a finančne ekonomická. V každom prípade berieme ohľad na čas pacienta, uvedomte si však, že v čakárni je 14 stoličiek. Ak sú všetky plné a dokonca ak niektorí pacienti aj stoja, čo sa v poslednom čase stáva čoraz častejšie, vtedy čas plynie každému rovnako. Ak sa ponáhľate, je možné sa dohodnúť s ostatnými pacientmi... Neradi čakáme v banke, v Tescu, na lyžiarsky vlek, na autobus, električku, v úradoch, v jedálni, na spoveď,  je preto úplne pochopiteľné, že  neradi čakáme u lekárov. Čaká sa vtedy, ak príde naraz veľa ľudí, nie preto, lebo si lekár nievie zorganizovať prácu. Je jedno, čo si o tom myslia moderátori na Markíze a v Joj-ke. Ten, kto u nás na vyšeterní viackrát bol vie, že sám by asi lepšie systém objednávania a vyšetrovania pacientov nenavrhol.  Ani o mňa ako o pacienta sa doteraz žiaden lekár po časovej a organizačnej stránke nikdy nepostaral tak, ako sa my snažíme pomôcť každému pacientovi.  U svojho stomatológa čakám na termín tri mesiace ( a to sme kolegovia), na očnom s deťmi čakám  každý rok  mesiac a pol a po príchode do čakárne si vyzdvihneme lístok s poradovým číslom, z ktorého vyplýva ďalšie niekoľkohodinové čakanie....   V Košiciach je ambulancií s našou špecializáciou viac, preto si myslím, že treba zvážiť, v ktorej sa skutočne vyplatí počkať na svoje poradie. Ak má lekár denne 6 pacientov, každého objedná na sekundu presne. Ak si však vyšetrenie  (konzultácie, odbery, recepty, výsledky, endoskopie) u nás žiada priemerne 45 ľudí denne, je veľmi ťažké niekoľko dní dopredu  pacienta objednať na sekundu presne.... V takomto prípade pacientovi  v čakárni oznámime približnú čakaciu dobu  v minútach, alebo hodinách a je na ňom, kde tento čas hodlá stráviť. Vo svojej podstate je aj oznámenie "príďte dnes o 3,5 hodiny " objednaním. Skúste požiadať pokladníčku v Tescu o  Vaše objednanie s plným  vozíkom pri pokladni vo štvrtok na 14:44, a zistíte ako zareaguje...

Váš čas šetríme racionálnymi riešeniami:

  1. Bezplatne objednávame na presný čas gastroskopie, kolonoskopie.
  2. Každý pacient dostane od nás, alebo väčšinou už od svojho lekára vizitku s našimi ordinačnými hodinami
  3. V každom našom náleze nájdete údaj o našej plánovanej dovolenke, stačí sa len pozrieť do "Odporúčania" a neprídete na vyšetrenie zbytočne, rovnako ak si nálezy ostatných pacientov číta Váš odosielajúci lekár, iste Vás upozorní, kedy máme v pláne najbližšiu dovolenku - ak aj jemu záleží na Vašom čase...
  4. Termín našej najbližšej dovolenky je vždy aktuálne na webe, ktorý práve čítate
  5. Bezplatne (od začiatku existencie nášho zariadenia) poskytujeme celodenné  "péčka" - nie z dôvodu zneužívania pacientami, ale z pochopiteľnej príčiny - endoskopia nie je jednoduchým vyšetrením ani pred výkonom, ani po ňom...Vyžaduje oddych a zmierenie sa s negatívnym aj pozitívnym výsledkom
  6.  Každý pacient je upozornený, že na plánovaný odber krvi je najlepšie byť v čakárni už ráno nalačno o 7:00 hod., pretože sa ešte nezačali endoskopie, ktoré  podstatne oddialia žiadaný výkon
  7. Každý pacient je upozornený, že pre výsledky, alebo s výsledkami je najvhodnejšie prísť hodinu pred koncom ordinačnej  doby (t.j. koniec pracovnej doby mínus jedna hodina, nie mínus jedna minúta...). Neznamená to, že  okamžite obdržíte  výsledok, ale je to fakt, že Vám bol odporúčaný čas najrýchlejšej realizácie kontroly, kedy zväčša dokážeme rýchlo po sebe realizovať aj viacerých pacientov, keďže sa spravidla endoskopie už o takom čase nevykonávajú.
  8. Prednostné vyšetrenia od 1.4.2015 pre legislatívne obmedzenia  neobjednávame. 
  9. Priemerne 5% pacientov sa na endoskopické vyšetrenie objedná a z rôznych dôvodov potom telefonicky termín zruší. Je to prirodzená a slušná vec, ktorá by mala byť samozrejmosťou. Okamžite po uvoľnení termínu je tento ponúknutý ďalšiemu pacientovi. Priemerne 5% pacientov si termín zarezervuje a neráči ho telefonicky zrušiť, preto spravidla prepadne. Kolonoskopia vyžaduje prípravu na vyšetrenie, preto sa nedá vyšetriť pacient rovno z ulice, alebo z čakárne. Je 5% veľa alebo málo?  Koho čas je drahší? Váš? Pacienta s nádorom čreva, ktorý  pre Vami nezrušený  termín čaká o mesiac dlhšie?  (V iných ambulanciách sa za objednanie endoskopie na presný čas platilo, u nás je objednávanie aj samotný výkon vždy   "zadarmo").
  10. Poradie pacientov čakajúcich v čakárni na vyšetrenie v gastroenterologickej poradni "držíme" aj po opustení čakárne na čas, ktorý je na dverách orientačne vyznačený. Môžete odísť na nákupy do Lidlu...
  11. V čakárni, ale aj počas oddychu na našej terase po kolonoskopii máte k dispozícii mapku košickej MHD a odchody všetkých spojov električiek a autobusov z najbližších zastávok. Pravidelne aktualizované.
  12. Ak sa zasa až tak neponáhľate, požičiame Vám sudoku.... ruženec.... časopisy.... máme free wifi....
  13. Ak ste na vyšetrenie prišli autom, upozorňujeme Vás, že nie je možné podať Vám premedikáciu pred endoskopiou, pretože by ste nemohli odšoférovať  z vyšetrenia domov. Rovnako dôležitý je fakt, že na našej ulici bývajú "udavači" vďaka ktorým  je parkovanie  na nedovolenom mieste   skoro okamžite  nasledované odvezením auta odťahovou službou, takže pozor na predpisy.

 

Informácie o  endoskopických vyšetreniach

(poznámka: určené ako osveta pre laika - pacienta obávajúceho sa vyšetrenia, nie pre lekára, podstata vyšetrení je samozrejme niekde inde ako v nižšie uvedenom texte)

Gastroskopia

Absolútne nebolestivé vyšetrenie hornej časti tráviaceho traktu, t.j. pažeráka, žalúdka, dvanástnika. V našej ambulancii ho realizujeme skutočne tenkou "hadičkou", napojenou na najmodernejší videprocesor, takže na monitore uvidíme uvedené orgány zvnútra. Vyšetrenie trvá cca 1,5-3 minúty, v závislosti od nálezu. Realizuje sa nalačno v ľahu na ľavom boku, cez ústa. U nás je pacient krytý nepremokavou rúškou pripevnenou špeciálnymi štipcami o odev, takže nedochádza k jeho pošpineniu možnými slinami počas vyšetrenia. Nikdy sme netvrdili, že je to príjemné vyšetrenie, ale jednoznačne je potrebné poprieť fámy o jeho "strašnosti". Počas celého tohto krátkeho vyšetrenia pacient môže dýchať ústami aj nosom, na začiatku  každého napne na zvracanie ako pri vložení prsta do hrdla nalačno. (V oboch prípadoch je to rovnako nepríjemné, ale nie nebezpečné a samozrejme to nebolí.) Prístroj nie je v dýchacích cestách, ale v cestách, kadiaľ za fyziologických okolností prechádza potrava, teda niet dôvodu na neprimeraný strach. Zuby sú kryté špeciálnym náustkom, aby nedošlo k poškodeniu nesmierne drahého prístrojového zariadenia. Pacient má samozrejme k dispozícii papierové utierky gratis, je to tá najmenšia finančná položka, na ktorej nemá zmysel šetriť... Počas vyšetrenia si pacient niekoľkokrát výdatne grgne a je po všetkom. Panika nie je pri tomto vyšetrení samozrejmosťou,  štatisticky len 1-2 z cca 900 gastroskopií ročne realizovaných v našej ambulancii je pre nespoluprácu pacienta ukončených predčasne, resp. ani nezačatých.  Dôležité je presné vysvetlenie postupu vyšetrenia pacientovi lekárom. Do najmenších podrobností opisujeme, čo sa bude diať a čo sa práve deje, takže pacient nie je zbytočne stresovaný a vie, že nekonečná minútka sa blíži  ku koncu. Aj potápač vydrží dve minútky bez dychu, u nás sa dá dýchať počas celého vyšetrenia a iného problému sa pacienti tak bezprostredne neboja. Vôbec nie je podstatné, či má človek sklon k bežnému napínaniu na zvracanie, napr. pri umývaní zubov a podobne, pri gastroskopii na zvracanie napne na začiatku každého. Dávivý reflex pomerne úspešne tlmí sprejová aplikácia lokálneho anestetika, ktorá je u nás zatiaľ hradená poisťovňou. Počas vyšetrenia sa spravidla odoberá vzorka na vyšetrenie prítomnosti Helikobaktera pylori, resp.  iné vzorky, ak nájdeme patologický proces, alebo ak cielene hľadáme nejaké ochorenie zistiteľné len pod mikroskopom. Odber vzorky nie je rizikový ani nebezpečný, pacient ho necíti, pretože sliznica, z ktorej sa vzorka odoberie nie je inervovaná.  Prístrojová technika aj bioptické inštrumentárium sú  čistené a dezinfikované presne v súlade s našou platnou legislatívou, nehrozí žiadna nákaza prenesená prístrojom na pacienta, čo pravidelne overujeme v spolupráci s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva so sídlom v Košiciach.

Vyšetrenie je vhodné spríjemniť podaním premedikácie, ktorá zredukuje napínanie na zvracanie cca o 60-70% a aj u tých najmenej spolupracujúcich pacientov umožní bezproblémovú realizáciu vyšetrenia. Po premedikácii sa však nedá viesť motorové vozidlo, keďže predlžuje reakčný čas a znižuje pozornosť. Bežné  činnosti však po nej možno vykonávať.

Kolonoskopia

Vyšetrenie hrubého čreva a niekedy aj posledného úseku tenkého čreva, teda terminálneho ilea hadičkou na konci ktorej je kamera. Hadička postupuje cez konečník hrubým črevom, ktoré má  viaceré zákruty rovnaké u všetkých ľudí, ale niektoré sa odlišujú od pacienta k pacientovi. Preto nie je možné povedať že tak ako pri gastroskopii je tolerancia vyšetrenia spravidla rovnaká - nepríjemné, ale zvládnuteľné vyšetrenie. Každý pacient znáša vyšetrenie trošku inak. Vyšetrenie ako celok bolestivé nie je, bolesť je pociťovaná pri prechode niektorými zákrutami v čreve a je spôsobená ťahom za vnútornú, resp. tlakom na vonkajšiu stenu čreva v ohybe a tým sa napína úpon čreva, čo môže byť bolestivé. Bolesť sa pri vyšetrení nestupňuje, rozhodne neplatí, čím ďalej, tým väčšie bolesti, práve naopak, najviac zákrut je v začiatočných úsekoch kolonoskopie, v tzv. esovitej slučke čreva. Jej názov je veľavravný. Pri precíznej a citlivej práci personálu sa veľmi zriedkavo stane, že bolesť je spôsobená nadmernou prítomnosťou vzduchu v lumene čreva. Lekár permanentne citlivo vzduch do čreva prifukuje aj odsáva, podľa potreby  a situácie. Vzduch je potrebný na to, aby sa steny čreva rozvinuli a umožnili zobrazenie sliznice a prechod prístroja ďalej. Pohyb prístroja je riadený  u nás lekárom  smerovo  a sestričkou pozdĺžne. Dobrý súlad personálu umožňuje takmer bezbolestný prechod  až do poslednej časti čreva u cca 90% pacientov.  Sme tím, ktorý si uvedomuje svoje možnosti a nepreceňuje sa. Nie vždy je dôvod vyšetriť celé hrubé črevo, niekedy to ani neumožňujú okolnosti. Nikdy nesľubujeme, že  črevo vyšetríme celé a nie je naším cieľom spôsobiť pacientovi bolesť. Existuje množstvo manévrov, ktoré plynule počas celej kolonoskopie uplatňujeme a  napomáha tomu niekedy aj opakovaná zmena polohy pacienta z ľavého boku na  chrbát, na pravý bok, na brucho...Je to vysoko intímne vyšetrenie, na ktoré sa odhodlá pacient po racionálnej úvahe a samozrejme sa nerobí zbytočne. Každý občan nad 50 rokov veku a každý občan s vysokým rizikom karcinómu hrubého čreva má na vyšetrenie nárok aj bez prítomnosti varovných príznakov. Ak sa však príznaky už vyskytnú, je na vyšetrenie najvyšší čas.  Sme pracoviskom, ktorého personál už 9 rokov kvantifikuje "toleranciu vyšetrenia a spoluprácu pacienta"  v  každom kolonoskopickom náleze pacienta  zvláštnou stupnicou. Zodpovedne  preto možno prehlásiť, že cca 80-90% našich pacientov vyšetrenie toleruje "výborne až dobre", to znamená, že ak uvažujeme o   stupnici bolesti od 1- najľahšia bolesť po 10 - tzv. smrteľná bolesť , tak  sa naši pacienti pri kolonoskopii charakterizujú väčšinou niekde medzi 2-3 stupňom.  Ako sme už vyššie uviedli, v našej ambulancii u cca 90% pacientov dosiahneme cékum, to znamená, realizujeme totálnu kolonoskopiu, resp. pankolonoskopiu. Cca 10% pacientov nemá vyšetrené celé hrubé črevo - niekedy na to nie je dôvod, inokedy je pacient neprimerane štíhly a má množstvo prudkých zákrut, ktoré vyšetrenie v znesiteľnej miere znemožňujú a  niekedy je črevo tak fixované zrastami po mnohých vnútrobrušných zápaloch a operáciách, že vyšetrenie nie je možné pre anatomické pomery.  Veľmi zriedkavo sa stáva, že náš štandardne dlhý kolonoskop nestačí napriek najväčšej snahe dosiahnuť posledné úseky, ak je príčinou tzv. dolichokolon, čo je  príliš dlhé hrubé črevo. Skúsenosť kolonoskopujúceho personálu je veľmi dôležitá. Sám som absolvoval kolonoskopiu  na Gastroenterologickej klinike v Bratislave a môžem potvrdiť, že sa dá zvládnuť  bez akýchkoľvek bolestí. Nechajte si poradiť obvodným lekárom, iste má perfektný prehľad o tom, ako sa dá absolvovať toto vyšetrenie vo Vašom okolí najlepšie.

Vyšetrenie je možné absolvovať v analgosedácii na pracoviskách s jednodňovou ambulantnou starostlivosťou, spravidla v nemocniciach, avšak  sám som to radšej skúsil bez anestézie, aj tá je totiž ďalším možným rizikom. Pacient, ktorý je v analgosedácii nespolupracuje tak ako pacient s premedikáciou, ťažšie sa  otáča pri jednotlivých manévroch počas kolonoskopie a  keďže nereaguje na možné rizikové momenty v čreve bolesťou, samozrejme aj riziko perforácie je pri anestézii pravdepodobne vyššie. Sú však prípady, kedy je analgosedácia racionálnym riešením. Ak pacient v zubárskom kresle udáva bolesť, stomatológ na ňu takisto reaguje, rovnako postupuje kolonoskopujúci personál a mierna bolesť poukazuje napr. na to, že je vhodné pacienta otočiť na chrbát, tým sa možno uľahčí  prechod do ďalšieho úseku bez bolesti a bez necitlivého naťahovania čreva.

V zásade si myslím, že nepríjemnejšia ako vyšetrenie samotné je príprava na kolonoskopiu. O nej Vás podrobne poučí aj  lekár v ambulancii.

Počas celého vyšetrenia komunikujeme s pacientom, upozorníme ho na pravdepodobné nasledujúce bolestivé úseky, ak udáva aj miernu bolesť, meníme jeho polohu, zmeníme polohu prístroja, odsajeme prebytočný vzduch, aktívne sa snažíme ovplyvňovať nežiadúce hlboké dýchanie, ktoré v mylnej predstave o tlmení bolesti zhoršuje situáciu.  Najčastejším problémom pri kolonoskopii je práve zrýchlené dýchanie, ktoré ako stresová reakcia  spôsobí podobné príznaky, ako keď rýchlo nafukujete nafukovací matrac na Šírave.... Nebolo Vám z toho zle? A neabsolvovali ste pri tom kolonoskopiu...

Ako som už spomínal je to vysoko intímne vyšetrenie, pri ktorom padajú konvencie, pacient si spontánne poprdkáva, čo je dokonca žiaduce... Ak je príprava na vyšetrenie adekvátna, nie je to nepríjemné ani pacientovi ani personálu. Je však veľmi vhodné pred vyšetrením sa osprchovať a mať čisté ponožky. Opačné prípady nechceme komentovať, na niektoré  pachy sa zvyknúť nedá...

Príprava na gastroskopiu - EGD:

Ak gastroskopia nie je urgentná, (to znamená spravidla ak pacient nekrváca z hornej časti tráviaceho traktu) je potrebné vyšetrovať nalačno. Pažerák je za normálnych okolností  skoro stále prázdny,  rovnako dvanástnik má len  zriedkavo počas vyšetrenia náplň tráveninou. Žalúdok je však tráviaci orgán, z ktorého funkcie priam vyplýva, že je naplnený potravou.  U inak zdravých dospelých ľudí je polčas vyprázdnenia žalúdka na tekutinu cca 10 minút, polčas vyprázdnenia  tuhej stravy pri štandardnej peristaltike a normálnej funkcii žalúdka je okoĺo 2 hodín.  V rámci prípravy na vyšetrenie hornej časti tráviaceho traktu preto spravidla stačí niekoľkohodinové lačnenie. Najlepšie urobíte, ak  nebudete jesť od cca 19:00 hod. večer až do vyšetrenia v prípade, ak sa realizuje v ranných hodinách.  Ak pacienta objednávame na čas po 09:00 hod, je upozornený, že  v období do cca 07:00 hod. si môže dať sladký čaj. Teda keď pacient udáva, že pil pred gastroskopiou tekutinu (nie však mlieko!) pred viac ako dvoma hodinami, je to v poriadku. Pri bežnej gastroskopii nie je cieľom vyšetrovať množstvo kyseliny, preto v horúčavách nebývame v tomto smere na pacientov prísni.  Iné je to už s tuhou potravou. Minimálny čas od posledného jedla tolerujeme 5 hodín. Pacienti, ktorí sú na gastroskopiu objednávaní na popoludňajšie hodiny preto (v prípade, že nie sú diabetici ani geriatrickí pacienti) môžu ráno užiť ranné lieky na tlak, srdce a zajesť malým polkrajcom chleba, resp. iným adekvátnym množstvom jedla + tekutiny ako je uvedené vyššie. Nemá zmysel zatajovať jedlo, pretože problémom pri vyšetrení nie je to, že klamstvo odhalíme, ale hlavne to, že sa tým neúmerne zvyšuje dyskomfort pacienta počas vyšetrenia a samozrejme aj riziko vdýchnutia  zvyškov jedla, ak pacient neočakávane zvracia. Dospelý človek musí vydržať uvedené časové obdobie nalačno. Nemôže byť každý pacient objednaný na 7:15 hodín ráno na gastroskopiu, niekto musí byť aj ten posledný o 14:30...

 

Príprava na kolonoskopiu:

Vyšetrenie hrubého čreva kamerou samozrejme vyžaduje, aby črevo bolo prázdne. Každý pacient preto potrebuje podstúpiť tortúru prípravy na kolonoskopiu, ktorá spočíva v dokonalom vyprázdnení čreva. (U pacientov, ktorí majú zápalové ochorenia čreva a majú denne 10-15 stolíc nie je žiadna príprava žiadúca, pretože stolica v lumene nie je, práve naopak, prípravou by sme možno odstránili  niektoré diagnosticky dôležité prvky). Existuje niekoľko spôsobov vyčistenia čreva. Bežné posedenie na WC mise  samozrejme nie je dostačujúcou prípravou. Hoci nie je pravda, že sa v čreve nachádzajú (v čajovniach bežne popisované) "usadeniny", ktoré treba odstraňovať pravidelnými "črevnými sprchami", každému je jasné, že sliznica čreva po bežnom vyprázdnení nemôže ostať úplne čistá (u zdravého človeka, ktorý sa práve nehodlá pripravovať na kolonoskopiu ani nie je na to dôvod, iná je samozrejme  potreba hygieny perianálnej oblasti, kde je jednoznačne nedostačujúce použitie toaletného papiera). Klyzma - klystýr - črevná sprcha a podobné  spôsoby založené na náleve tekutiny do lumenu čreva s prímesami dráždivých a iných látok, ktoré spôsobia rýchly vznik  neinfekčnej hnačky sa používa len ako nutné zlo v prípadoch, keď nie je dostatok času na bežnú prípravu, alebo ak je táto kontraindikovaná napr. pri obličkových ochoreniach, u dialyzovaných pacientov a podobne. Črevo vypláchnuté klyzmou nie je dostatočne vyčistené  a táto príprava nepostačuje na štandardný výkon kolonoskopie. Výplachom sa vyčistia len dolné úseky čreva, ktoré je však dlhé vyše 1,5 metra a tak nedostatočná príprava znemožní realizáciu pankolonoskopie.  Dokonale čisté črevo je možné zabezpečiť hlavne perorálnou prípravou za použitia prípravkov, ktoré vyvolajú hnačku a po príjme dostatočného množstva tekutín (spravidla cca 3 litre), ktoré ho vypláchnu. Spôsobov je viacero, v dnešnom systéme zdravotného poistenia všetky spôsoby prípravy hradí pacient.  Prípravu je však potrebné dodržať presne podľa návodu, ktorý dostanete od gastroenterológa.  O pohodlí pacienta počas prípravy netreba hovoriť, samozrejme treba počítať s časom, súkromím a voľným prístupom k hygienicky  vyhovujúcemu WC.

5 dní pred plánovanou kolonoskopiou  v našej ambulancii vyžadujeme od pacienta  bezzvyškovú stravu. To znamená vyhnúť sa všetkým jedlám, ktoré obsahujú zrniečka, šupky, kôstky, jadierka a podobne. Pacient by nemal konzumovať figy, kiwi, jahody, hrozno, paradajky, papriku, uhorky,  listovú zeleninu, šošovicu, fazuľu a iné drobné strukoviny, kukuricu. Je nevhodné jesť grahamové rožky, celozrnné chlebíky, ovsené vločky, musli, rascu, sezamové semienka, makovníky, orechovníky, arašidy, piť mletú zrnkovú kávu aj s usadeninou. Tieto zvyšky, ktoré tvoria významnú časť nevstrebateľnej vlákniny a teda aj väčšinou zdravej výživy, musíme oželieť na uvedené obdobie 5 dní. Jabĺčko si pekne ošúpeme, paradajočky a hrozienko neprichádzajú do úvahy vôbec, pretože majú šupky a veľkosť ich semienok veľmi korešponduje s priemerom inštrumentárneho kanála a ventilov v kolonoskope. Počas kolonoskopie nedostatočne pripraveného pacienta sa kanály niekoľkokrát upchávajú, znemožnia lekárovi odsávanie nadbytočného vzduchu  a môže sa stať, že výkon  bude pre pacienta veľmi nepríjemný.

Jeden deň pred kolonoskopiou sa môže pacient naraňajkovať - normálne tzv. ľahké raňajky - s obmedzením ako vyššie -  na obed si však už dá len  polievku - hovädziu, alebo kuraciu - avšak konzumovať bude len vývar bez mäsa, zeleniny a bez rezancov. Na množstve zjedenej polievky nezáleží - podľa gusta  - je to číra tekutina, ktorá neškodí ani večer pred kolonoskopiou. Bielkovinový vývar s prímesou tukov je dostatočne energeticky výdatný a chutný. Po polievke o cca 13:00-14:00 hod. začína príprava preparátom, ktorý Vám odporučil lekár. Je potrebné sa trošku do toho nútiť, ale dá sa... Najskôr pacient začne viac močiť, ako keď  pije nadbytok tekutín. Hnačka sa spravidla dostaví o 1-2 hodiny od začatia konzumácie   laxatíva a potrvá cca do 19:00 -20:00 hod. Noc bude už pokojná a ráno takisto, takže pacient nemusí mať strach, že nezvládne použitie MHD cestou do našej ambulancie. U cezpoľných odporúčame radšej vlak - WC je  tam psychoterapeuticky nápomocné, hoci prakticky nepoužiteľné útočisko. Večer pred kolonoskopiou je plný strachu a hladu..., ale vydržať!

Ráno v deň kolonoskopie je potrebné užiť všetky pravidelne užívané lieky na tlak, srdce a podobne, ak lekár nenariadil inak a zapiť ich adekvátnym množstvom tekutiny. Tuhú stravu až do vyšetrenia nesmiete. K nám si prineste desiatu - po vyšetrení Vás čaká kávička alebo čaj na našej terase a tam Vám jedlo dobre padne, po výkone sa dá prakticky hneď najesť (budete hladní). Môžete si priniesť uterák, ak sa chcete osprchovať  po výkone, ale môžete sa osprchovať a použiť potom náš nový uterák - viac v cenníku.

U diabetikov sa počas prípravy na kolonoskopiu a v deň vyšetrenia  podstatne mení dávkovanie liekov, respektívne inzulínu, preto  pozorne počúvajte lekára a nestraťte nález s popisom zmeny dávkovania liekov na cukrovku, ktorý dostanete pri objednávaní sa na kolonoskopiu. Počas prípravy na vyšetrenie sa totiž podstatne menia stravovacie zvyklosti a pokračovanie v nezmenenej dávke inzulínu alebo tabletiek na cukrovku by mohlo (pri vynechaní polovice obeda, večere  a  raňajok v deň kolonoskopie) viesť ku klinicky závažnej hypoglykémii. Každý diabetik si pred prípravou na kolonoskopiu musí zopakovať základné údaje o prejavoch hypoglykémie.

Veľmi zriedkavo sa stane, že je s prípravou na kolonoskopiu problém. Býva to hlavne  u starších pacientov a najmä u diabetikov, ktorí by mali mať počas prípravy doma glukometer, sladký čaj  a samozrejme dozor príbuzného. Vždy je možnosť zatelefonovať nám na známe číslo  0907 545 928. Problém s prípravou na kolonoskopiu u diabetického pacienta je vždy akútnym stavom, ktorý treba konzultovať s lekárom. U nedostatočne kompenzovaných diabetikov je nutné prípravu na kolonoskopiu a samotné vyšetrenie realizovať  počas hospitalizácie v nemocnici.

Nepríjemné ...

Aj naši pacienti sú večne nespokojní. Iste, častokrát majú pravdu, každá  práca sa dá urobiť lepšie, ale najviac sa na nás hnevajú skôr iní ľudia... Nasledujúce "trápnosti" nie sú až také smiešne, ako by sa mohlo zdať,. Vieme prečo sú na našej stránke. Sú odrazom vzťahu lekára a pacienta a odrazom úcty pacienta  k našej práci. Nie len pacient je človek, ktorý očakáva, že sa k nemu bude lekár správať ako k človeku. No aj  lekár je človek  a vyžaduje od pacienta  (ktorý ho žiada o pomoc)  úctu. Pacient musí cítiť rozdiel, že nie je u kaderníčky, ani v autoservise, tam sa predsa takisto žiada o pomoc... Nie je služba ako služba. Keď necháme 30 eur u kaderníčky, alebo 300 v servise, je to v poriadku. Skúste si zistiť, koľko za  časovo rovnako dlho trvajúcu, avšak omnoho zodpovednejšiu prácu a s omnoho drahšou prístrojovou technikou obdrží lekár od Vašej poisťovne a uvedomte si, koľko eur mesačne činí Váš príspevok do zdravotného poistenia... Zdravotníctvo nie je zadarmo. Skúste sa opýtať v autoservise, za koľko tisíc eur si "objednali" havarijné poisťovne opravy áut po autonehode na mesiac, a či tento tzv. limit je dostačujúci. Čo robia autoservisy po vyčerpaní "limitu"? Asi nič, pretože na rozdiel od lekára, nie sú limitované.... Takže postoj typu "Tu som, a ty sa o mňa postaraj, lebo mám zaplatené..." asi nie je celkom na mieste. V každom povolaní sú ľudia, ktorí sa dennodenne snažia zlepšovať po odbornej aj ľudskej stránke. Je však potrebné si uvedomiť, že povolanie lekár sme si nevybrali preto, že nás inde na školu neprijali, ale spravidla preto, že sme prešli najnáročnejším výberom, aký v systéme nášho vzdelávania funguje.  Akokoľvek sa vnucuje otázka protekcií ( rovnako ako v každom zamestnaní a povolaní a študijnom odbore, dokonca aj medzi právnikmi, učiteľmi, teológmi, ale aj zváračmi, údržbármi existujú protežované osoby), lekári vždy boli a vždy ostanú výberom v spoločnosti. Je samozrejmé, že si preto zaslúžia adekvátnu úctu.  Každý lekársky nález, aj s tými zdanlivo najbezvýznamnejšími výsledkami a odporúčaním "príďte na kontrolu o pol roka", môže pacientovi ublížiť, ak nie je v súlade s najnovšími poznatkami medicíny a za každý takýto nález môže o rok, dva pacient podať podnet na súd. Ak si uvedomíte, že  na zaplatenie jedného takého súdneho prípadu lekár nezarobí za 5-6 rokov, zistíte, že zodpovednosť je v našej profesii iná, ako  v hociktorej inej.

Niekoľko situácií:

1. Pacienta lekár pozýva do ambulancie, následne pacient vypľuje žuvačku a prilepí ju pred očami lekára na parapetu okna...(na parapety pribudnú minimálne dve žuvačky týždenne)

2. Pacient prilepí žuvačku na horúci radiátor...

3. Pacient prilepí žuvačku navrch na  stoličku, z ktorej práve vstáva a na ktorú si v zápätí sadá ďalší...(každá stolička je pritom zospodu olepená nespočetným množstvom žuvačiek... a smetný kôš je pod nosom.) U nás to bude o chvíľu ako v Aide... skúsili ste sa v cukrárni pozrieť na stolíky zospodu? Ak máte dieťa  nižšie ako stolík v cukrárni a ono má znenazdania žuvačku v puse -  je to asi preto, že v jeho zornom poli  je prilepených tisíc farebných žuvačiek...

4. Pacientka robí scény, pretože je slušne upozornená, že prísť na prvé vyšetrenie do našej ambulancie 3 minúty pred koncom ordinačných hodín, (keď ešte sedia ďalší traja pacienti v čakárni pred ňou, ktorí čakajú na výsledky) je nevhodné...

5. Pacientka, ktorá bola slušne upozornená, keď priniesla vzorku stolice na vyšetrenie v laboratóriu o 14:35, (kedy je už zvoz do laboratória pre daný deň realizovaný a predtým bola poučená, že má prísť so vzorkou ráno) - nám stolicu hodí vzápätí pod radiátor na zem a odíde...

6. Pacient, ktorý je v čakárni v stredu o 9:45, (kedy ešte nie sú ordinačné hodiny  a lekár má množstvo inej práce, ktorá sa nedá realizovať počas bežnej ordinácie) nespokojný a drzý, pretože on chce "len výsledky", "len objednanie"..."len recept"...

7. Pacient čaká 14 minút v čakárni, kým inému zrealizujeme  endoskopické vyšetrenie a odovzdáme nález, pred ním je už v poradí 5 ďalších pacientov, pri odchode všetreného nám tvrdí, že už tri hodiny márne čaká na "objednanie", je drzý, preto mu je odporúčaná iná ambulancia. Gastroenterológov je v Košiciach dosť,  treba nájsť takého, u ktorého počká len 13 minút.... Po jeho odchode smrdí celá čakáreň za toluénom ešte hodinu....

8. Pacientka robí scény pretože je jej taktne naznačené, že keď príde zajtra na vyšetrenie k nám, potrebuje priniesť výmenný lístok od obvodného lekára... To my sme tí zlí... Načo máme v systéme zdravotnej starostlivosti obvodného lekára?  Zrejme na to, že ak pacient zvracia, tento lekár posúdi, či je potrebný chirurg, gastroenterológ, neurológ, alebo krčiar.  Zvracanie totiž môže byť zapríčinené aj z iného orgánu ako zo  žalúdka. Keď má pacientka bolesti brucha, zrejme je vhodnejšie, ak obvodný lekár po adekvátnom vyšetrení zváži, či stav zvládne sám, alebo či je potrebné gynekologické, urologické, chirurgické, neurologické, gastroenterologické vyšetrenie..... Alebo je pre pacienta, ktorý chce ušetriť svoj čas vhodnejšie behať od dverí jedného špecialistu k druhým? Každý  špecialista si odoberie krv na krvý obraz, pečeňové testy... každý mu prehmatá brucho..... V systéme nie je dosť prostriedkov, prečo s nimi máme mrhať?  Veď ak mal pacient realizované odbery krvi  pred mesiacom, zrejme skutočne bude vhodnejšie, ak nás na to jeho praktický lekár upozorní....

9. Pacientka sa stará o chorú matku, preto nemohla prísť 8 mesiacov na plánovaný odber krvi k nám, hoci býva o ulicu  ďalej, po taktnom naznačení, že aj do obchodu treba zájsť, aj na záchod, aj do kostola... sa rozplače a zasa sme tí zlí...

10. Pacient neráči prísť pre sérológické a histologické výsledky dva roky od svojho vyšetrenia a následne nás uráža v čakárni pred ostatnými pacientami, keď mu je povedané, že na výsledky musí počkať 30 minút, lebo pred ním čakajú ešte dvaja ďalší....

11. Pacient pošle SMS  lekárovi na mobil  "Už som v čakárni" (ani sa nepodpíše....)  -  A my od radosti zamdlieme....

12. Pacient sa objednáva na vyšetrenie a skryje svoje číslo.... Nepredstaví sa, telefonuje z čakárne, pretože sa chce len objednať... Klope na dvere, kde je napísané, že práve endoskopujeme a že nech sa pohodlne posadí a počká na sestričku... Po ukončení kolonoskopie ho upozorňujem  - pri kontakte s lekárom - pozdravím sa, predstavím sa, až potom vyslovím svoju prosbu... Keď som  1,5 m hadičkou v druhom pacientovi, je predsa nevhodné odísť a s nečistými  rukavicami  otvárať dvere... Nevie to pochopiť... Vysvitne, že len priniesol stolicu svojej manželky na vyšetrenie... Nemá ani manželkinu kartičku poistenca, ani jej rodné číslo.... Vzorka nie je označená, ako bola jeho manželka poučená....  My totiž bežne preberáme biologický materiál od pacientov, ktorí sa neidentifikujú, aby potom nedošlo v žiadnom prípade k zámene takého "chúlostivého" predmetu a potom vzorky  spoločne odovzdáme laboratóriu, nech ich vytriedi... Čočku zvlášť, kukuřici zvlášť...

13. Pacient nám až po vložení kolonoskopu do konečníka oznámi, že šaratica je drahá, preto sa pripravoval na kolonoskopiu salvatorkou...

14. Pacient, za ktorým prídeme na ošetrenie na dedinu domov, nám v daždi ani neodomkne bránku, potme na nás prší, zvonček nemá, preto znova trúbime autom.... Vyskakujú na nás neuviazané psy, sme celí od blata..... Takto sa čaká na lekára, ktorý Vám ide domov pomôcť... Už v minulosti bolo jasné, že farár, učiteľ a lekár sú na dedine tí dôležití.... Už v minulosti bolo jasné, že "otvoríme brány a uviažeme psov", keď čakáme dôležitú návštevu... Nemusí byť ani dôležitá. Stačí, ak si človeka, ktorý k nám príde, vážime... Takto "vítajú" lekára z pohotovosti spravidla "bieli". Nie som rasista, ani sa nechcem neopodstatnene zastávať Rómov, situáciu vidím reálne. Ale začínam mať pocit, že ak príde lekár na výjazde  do rómskej osady, alebo na Luník IX, vážia si ho viac, ako  medzi "bielymi". Na Luníku IX na naše auto čakajú 4 mládenci. Dvaja strážia auto, jeden svieti baterkou pri ceste po špinavom schodišti bez zábradlí a okien na 6. poschodie, jeden ide za lekárom a asistentom z pohotovosti ako posledný. Lekárovi otvoria dvere, pred jeho odchodom takisto. Pri vychádzaní z bytovky jeden skontroluje, či práve niečo ( predmet dokonca niekedy aj biologickej povahy) nepadá z okna, až potom vychádzame....Málokedy takýto prístup  zažijeme medzi "bielymi"... Niekedy je vyslovene trápne, ak nás čisto oblečená Rómka ponúka čerstvými zákuskami a my si ich nevezmeme z pochopiteľných príčin... Skutočne je veľmi zriedkavé, že Vám robí v čakárni cirkus Róm. Najväčšie nepríjemnosti v našej čakárni  robia prepracovaní a zaneprázdnení dôchodcovia.

15. Séria "svižných" telefonických rozhorov  a následná niekoľkodňová   e-mailová  komunikácia  (plná vyhrážania)   s pacientom, ktorému sa zdalo nevhodné a neslušné, že mu lekár  telefonicky oznámil:  ..."Prepáčte, ak sa nejedná o akútny stav, nemienim sa tejto téme venovať mimo pracovnej doby. Zavolajte mi zajtra v pracovnom čase." Skutočne nemienim telefonicky poučovať pacientov o kolonoskopii počas cestovania v trolejbuse. (Nie že by som denne nepoužíval svoje auto, ale zhodou okolností bol práve "deň bez áut", takže v duchu ideálov...). Totiž je skutočne  zvláštne predstaviť si lekára, ako sedí v dopravnom prostriedku a cez  mobil vysvetľuje niekomu, koho nepozná, ako sa má pre rakúskeho gastroenterológa pripraviť šaraticou, alebo iným spôsobom na vyšetrenie. Vysvetľovať mu medzi 50 inými cudzími ľuďmi, ako bude hnačkovať pol dňa a čo má robiť, aby to zvládol bez ujmy.  Odporúčame pacientom s nedostatkom času informovať sa o uvedených vyšetreniach od lekárov v zahraničí, napríklad od súkromných... Som skutočne zvedavý, koľko si za  konzultáciu mimo ordinačných hodín vypýtajú... Pacient u nás nie je v pozícii, aby poučoval lekárov o tom, čo majú vo svojom voľnom čase robiť a ako sa podniká... Hodnotenie práce lekárov u nás a váženie si lekárskeho stavu u nás sa ani zďaleka neblíži k  situácii v Rakúsku... Keď lekár za svoju prácu nedostane adekvátne finančné ohodnotenie, vyprosí si aspoň slušné správanie a nebude akceptovať drzosť od pacientov.

16. Pacient prišiel pre výsledky sérologických odberov na hepatitídy (ktoré mimochodom poisťovňu stáli niekoľkotisíc korún...) v odporúčanom čase. Po príchode do čakárne bol zhrozený, že na koliesku je nastavená orientačná čakacia doba 30 minút. On predsa ide len pre výsledky a ak mu ich nedáme hneď, odchádza... Poradili sme mu, nech si dohodne poradie s ostatnými čakajúcimi alebo nech príde vtedy, keď si nájde pre svoje zdravie čas. Počastoval nás  nadávkami, ktoré nemám chuť reprodukovať. Až v ambulancii, keď sme po jeho odchode zisťovali, o čo sa vlastne jedná, sme prišli na to, že pre výsledky prišiel po dvoch rokoch od odberu krvi. Poslali sme  mu ich poštou, keď ho tak zaujímali (to mimochodom nie je našou povinnosťou, ale láska k blížnemu... poznáte to) a dostali sme odpoveď formou výhražného listu plného klamstiev a nových urážok... Niekedy skutočne nenachádzam slov...

17. Pacient sa predbehoval a žiadal "len výsledky". Opakovane sme mu vysvetlili, že zrejme potrebuje aj zmenu liečby a naordinovanie  diagnostických postupov na základe týchto výsledkov. On však opakovane žiada "len výsledky"... Lekár mu ich po neúspešnom presviedčaní  prefotil na kopírke a odovzdal do ruky.   Následne sa pacient pýta, čo má s nimi ďalej robiť... Poradili sme mu, nech sa skúsi spýtať v inej ambulancii...

18. Pacientka sa objednáva telefonicky na gastroskopiu. Lekár jej vysvetľuje stručnú podstatu vyšetrenia (ako každému) a upresňuje, či sa skutočne jedná o gastroskopiu, ktorú objednávame na presný termín alebo len o vyšetrenie v poradni, ktoré nie je možné objednať na presný čas. Pacientka zneužije situáciu, aby nestrácala čas, a objedná sa, hoci vie dopredu, že si toto vyšetrenie "nikdy nedá urobiť", ako nám to v ambulancii pri rozhovore s lekárom potvrdí. Nie je prvá, ani posledná. Keďže má titul RNDr., je nám jasné, že šlo o zámer, nie nedorozumenie, ako u ľudí bez vzdelania... Vôbec ju nezaujíma, že svojím konaním zbytočne premrhala termín na gastroskopiu pre niekoho, kto kvôli nádoru žalúdka zbytočne na toto vyšetrenie čaká o mesiac dlhšie...O rok k nám tá istá pacientka prišla "zrušiť s nami zmluvu", pretože si neželá, aby sme každý mesiac od jej zdravotnej poisťovne dostávali jej peniaze... Pacientka ani netuší, ako je fiancovaný špecialista, že na rozdiel od praktického lekára nedostáva mesačnú "kapitáciu", tzv. paušál, z ktorého je uhrádzaná zdravotná starostlivosť. Špecialista je platený len za realizované vyšetrenie, ktoré si vyúčtuje od zdravotnej poisťovne pacienta na konci mesiaca. V prípade, že zdravotná poisťovňa uzná za vhodné, zaplatí mu za realizované vyšetrenia cenu podľa oficiálneho cenníka, ale len  v prípade, že bol pacient vyšetrený v prvých týždňoch mesiaca, kedy ešte ambulancia nemala vyčerpaný limit... Pacient , ale ani jeho vyšetrujúci lekár netuší, či vlastne výkon zaplatený bol, alebo nie... resp. aká časť z neho bola zaplatená. Na konci mesiaca zdravotnícke zariadenie vystaví dobropis pre poisťovňu za nadlimitné výkony a v podstate nie je jasné, ktorý konkrétny pacient bol vlastne vyšetrený zadarmo. Pacient  netuší , aký priepastný (20 a viacnásobný) rozdiel je aj v poisťovňou uznaných  platbách za rovnaký výkon, realizovaný rovnako vzdelaným lekárom, rovnakým typom drahej certifikovanej prístrojovej techniky na Slovensku a v zahraničí... Za výkon č. 60 , ktorý štandardne trvá 30 minút od poisťovne dostaneme 175 Skk, z toho  je ľahko možné vypočítať, že  hodnota práce celého zdravotníckeho zariadenia,  ktoré vyšetruje pacienta bez použitia prístrojovej techniky (ak nerealizujeme  endoskopiu, EKG, odbery a podobne) je  za hodinu 350 Skk, t.j. necelých 12 eur...   Skúste si zistiť, koľko si vyúčtuje za hodinu práce právnik, kaderník, autoservis... Potom sa pýtajte, prečo  lekár potrebuje denne vyšetriť také kvantum pacientov a prečo denne pracujeme aj po ordinačných hodinách. Každý náš pacient má v závere vyšetrenia uvedený zoznam výkonov, ktoré si bude naše zdravotnícke zariadenie účtovať od jeho poisťovne na konci mesiaca.

19. Pacientka nervózna z dlhého čakania - cca 2 hodiny - (pretože lekár po 6,45 hodinách neprerušenej práce šiel na 20 minút na obed - totiž, aj my sme ľudia - ) sa k lekárovi drzo správa. Pritom  lekár jej dáva výsledky a na jej žiadosť  jej tlačí aj recepty na lieky, ktoré si želá a ktoré bezprostredne nevyžaduje jej zdravotný stav a je možné ich predpisovať aj u praktického lekára, za ktorým sa jej však nechce zájsť. Napriek jej správaniu som jej všetko predpísal, vysvetlil, poučil ju. Pri odchode pacientka neodzdraví a  tresne dverami ordinácie... Tak za  ňou vychádzam do čakárne a  beriem si recepty späť. Službička za službičku. Môže si počkať ešte jeden rad v čakárni u svojho obvodného lekára. Aj ten vie tlačiť recepty. Pacientka odchádza a znova tresne dverami. Verte mi, takýto prístup ľudí nie je ničím výnimočný, napriek tomu ma "nevytočil". Upozornil som ju teda " Pani nehnevajte sa, ale nezaslúžim si, aby u mňa jedna ježibaba trieskala mojimi vlastnými dverami v našej ordinácii, to teda nie... - Ja som ježibaba? spýtala sa.. -  Vy sama ste to povedali. Do videnia a prajem Vám veľa zdravia. ". Tento dialóg Vám ostane dlho v pamäti.  Je to naozaj zvláštne, kam až správanie ľudí dokáže zájsť. Neviem, či  by v danej situácii eufemizmus "ježibaba" použil akýkoľvek iný lekár. Každému by okamžite napadlo množstvo adekvátnejších a priliehavejších pomenovaní, ale ako lekár sa musím správať eticky a s úctou k pacientovi. Mojou snahou predsa nemôže byť nikoho uraziť, avšak pokladám za svoju povinnosť poukázať na chybu a nespravodlivosť, hoci sa nedá napraviť. Neverím, že táto pacientka bude mať odvahu sa k novému gastroenterológovi správať rovnako ako ku mne. 

20. Pacient nám ani napriek cieleným otázkam nepriznal, že sa na kolonoskopiu nepripravil šaraticou, ale laxatívnym  olejom (opäť rozhodla cena...). Samozrejme sme ho nemohli vyšetriť, pretože optika bola neustále mastná a prístroj nie je vybavený na ostrekovanie kamery detergentom, ale len destilovanou vodou - Pur by pacienta asi otrávil... Opakovane sme prístroj vytiahli, optiku a kameru vyutierali, napriek tomu sme vôbec nič nevideli. Črevo síce bolo čistučké, ale také mastné, že dovidenia... Odporúčali sme mu inú ambulanciu, nech vodí za nos niekoho iného.

21. Pacientka je nervózna, že na "lenobjednanie" musí čakať 120 minút. Totiž "len objednanie" u nás obyčajne znamená asi toľko - príďte 23.marca o 8:54.   My už len potom zbehneme dolu po schodoch s hadičkou v ruke a aby ste nemuseli ani z auta vychádzať, vyšetríme Vám črevo na ulici. Nepotrebujete sa ani na vyšetrenie pripraviť, lebo pri "len objednaní" Vám  nikto nevysvetlil, akým spôsobom zabezpečiť, aby 150cm hrubého čreva bolo v okamihu vyšetrenia prázdnych, pri "len objednaní" sa Vás nikto nespýtal na to, či na bruchu máte sedem pooperačných jaziev a teda v bruchu množstvo zrastov, alebo ste len po šiestich prekonaných zápaloch vaječníkov, dvoch infarktoch, nikto sa Vás nespýtal, či nie ste diabetička a či je normálne prísť na objednaný termín bez úpravy inzulinoterapie... "Len objednať" je možné človeka  tak akurát v čajovni na črevnú sprchu. U nás sa k pacientovi správame ako k človeku a to isté vyžaduje aj lekár od pacienta. Aj ten sa má správať k lekárovi ako  k človeku.

22. Naša ambulancia patrí do feudalizmu a nezaslúžime si svoj plat...

-dozvedeli sme sa z e-mailu nemenovaného pacienta rakúskeho gastroenterológa, ktorý pre nedostatok informácií ich potreboval hľadať na našej stránke... Pacient,  ktorý u nás nikdy na vyšetrení nebol, bol 

"vsak sokovany pribehmi z ambulancie, ktore na odbornu stranku lekara urcite nepatria." Tvrdí: " Byvam vo Viedni a poznam rakuskych lekarov. Maju niekolkonasobne vyssie prijimy ako nasi lekari , ale preto, ze si ich aj zasluzia. Hovorim o sukromnych, nie statnych lekaroch!
Osetruje vas lekar s rolexami na ruke, ale sprava sa s uctou a respektom, pretoze je od vas zavisly jeho prijem. Ten sa u sukromneho gastroenterologa pohybuje mesacne vo vyske asi 15-20 tisic eur. Prijme Vas tam asistentka - nie zdravotna sestra, v prijemnom,lux usnom prostredi, vysetrenie sa kona presne v dohodnuty cas, nie hodinu neskor, pretoze lekar si nejak nevie zadelit cas. Pri stretnuti si s pacientom poda ruku a ak mu tam budete recitovat Sladkovicovu Marinu, tak si vas v ten zaplateny cas aj vypocuje. Na jeho informacnej webovej stranke by ste darmo hladali infantilnosti o nalepenych zuvackach a stolici na rukaviciach. To je mozno medicinsky kolorit na vychodnom Slovensku, nie vsak v sukromnom medicinskom zariadeni europskej kvality. Fnukajucim lekarom od nas by som neodporucil nic ine, len ako si to na ten skvely, dobre plateny Zapad, ist vyskusat. Vacsinou by pri tom svojom komunisticko-feudalnom spravani k pacientovi pomreli od hladu, co im aj zo srdca uprimne prajem."  - toľko z mailu....

Predpokladám, že aj v Rakúsku, podobne ako u nás, je lacnejšie zamestnať asistentku namiesto  diplomovanej zdravotnej sestry s endoskopickými certifikátmi... Tá je totiž potrebná len  na realizáciu endoskopického výkonu, ktorý trvá pár minút. Bolo by asi neekonomické, zamestnávať ju administratívou, ako naše zdravotné sestry pre všetko.... Úsmev asistentky je evidentne príjemnejší ako krik prepracovanej zdravotnej sestry v slovenskom feudalizme.... Poznáme to veľmi dobre. Slováci -  a východniari zvlášť - potrebujú ísť zarobiť do zahraničia (a mluví česky už v rýchliku v Kysaku), ale po zvážení všetkých pre a proti sa potom objednávajú u nás na Slovensku ako samoplatcovia na kolonoskopie, gastroskopie....  A my lekári sa nehanbíme, keď si od nás berú bloček v prepočte na 30 libier za kolonoskopiu, za  ktorú by museli  v Londýne zacvakať 1300 libier....(A tam nás potom vysmeje nejaká sekretárka v poisťovni, ktorá podobné sumy platí za injekcie do žily... ). S letenkou to pacienta  na Slovensku vyjde sotva na tretinu reálnej ceny v Londýne... Najsmiešnejší na našej stránke  v čase, kedy uvedený človek písal svoj komentár  nebol odsek s infantilnosťami v komunikácii lekára a pacienta, ale cenník. A takzvaný "medicínsky kolorit na východnom Slovensku", tu niet čo povedať.  Neustále sa v médiách pretriasajú neschopní lekári, ktorí si nevedia zorganizovať čas, ktorý ubližujú ľuďom a zanedbávajú svojich pacientov. Zatiaľ som nezaregistroval jedinú správu v masmédiách, ktorá by charakterizovala  správanie a  neúctu voči práci lekárov zo strany pacienta. Na našej stránke sú uvedené  "banality", s ktorými sa stretávame denne. Nijakým spôsobom nevyjadrujú regionálny charakter vzťahu pacient-lekár, hoci  predpokladám, že dotyčný pán takisto nepochádza z Bratislavy... Skutočne je čas, aby sa aj pacient nad sebou zamyslel, keď niečo žiada od lekára, akým spôsobom to urobí.

Mimochodom, asi dve hodiny po pridaní príspevku č. 22 sme od uvedného rakúskeho prisťahovalca zo Slovenska obdržali niekoľko ďalších urážlivých mailov, v ktorých sme sa dozvedeli, že  je smiešne až trápne, pýtať si od pacienta 5 eur za sprchu s poskytnutím uteráka, to má byť samozrejme zadarmo v cene za kolonoskopiu.... Jedna kolonoskopia v slovenských podmienkach  (v čase, kedy uvedený pán písal svoj príspevok) prinesie ambulancii z poisťovne cca 60 eur, jedna gastroskopia cca 25 eur. Je to naozaj smiešna suma, ktorá sotva pokryje náklady na materiál. (Nehovoriac o tom, že reálne cca 30-40% výkonov je nad limit zdravotných poisťovní a preto sú realizované zadarmo, o čom pacient ani netuší...).  V Košiciach zatiaľ ani klinické pracoviská  neumožňujú pacientovi po kolonoskopii sa osprchovať, už vôbec nie bazálne WC s toaletným papierom... Na gastroskopiu aj  k súkromníkovi si musíte doniesť papierové vreckovky a nález stále často dostanete na liňajkovom papieri vytrhnutom zo zošita od farmaceutickej firmy a napísaný na písacom stroji, ak nie perom... Bolo by naozaj smiešne vyzdvihovať  fakt, že máme na WC toaletný papier, ale ak pacientovi vadí, že sa u nás osprchovať môže, a pritom si nevšimne fakt, že sa niekto snaží vyjsť mu v ústrety viac, ako je to  v danom prostredí bežné, to už smiešne nie je.

Pacientka (zdravotná sestra - opatrovateľka, poistená) s akútnym krvácaním  v marci 2009 mala realizovanú gastroskopiu v Rakúsku, zaplatila za ňu 400 eur a domov si v skúmavkách priniesla  odobrané bioptické vzorky, pretože nie je schopná zaplatiť ich vyšetrenie v Rakúsku. Kontrolné vyšetrenie pre žalúdočný vred absolvovala už na Slovensku u nás... Zrejme ju neuspokojili rolexy na lekárových rukách v Rakúsku...

Naše stránky nie sú o fňukaní slovenských lekárov. Práve naopak. Na svoju prácu som hrdý a stránky, ktoré približujú pacientovi systém práce našej ambulancie nie sú pre odborníkov, ale pre laikov. Od pacienta vyžadujem partnerský prístup a nie vzťah typu ja (pacient)  som tu pán a ty (lekár) sa o mňa postaraj... Ani ja (lekár) tu nie som pán, ktorý pacientovi prikáže, čo má robiť, ako má diétovať, aké lieky užívať, aké vyšetrenia musí podstúpiť... Pacient sa môže rozhodnúť sám, či moje rady akceptuje, ale nesie aj následky svojich rozhodnutí.    Nie  som   predavačka    "v tesku", ani výpravca na stanici, aby si pacient klopkal po hodinkách, keď vchádza do ordinácie. A to vôbec neznevažujem prácu predavačiek a výpravcov...

 Pacient sa sám musí starať o svoje zdravie a môže si medzi lekármi vybrať. Naozaj, aj v Rakúsku sú lekari... U nás sa v čakárni nečaká preto, že si nevie lekár "zadeliť čas", ale preto, že ak chce prežiť, nestačí mu vyšetriť dvoch pacientov za dopoludnie, ale berie na seba riziko pri vyšetrovaní vyše 40 pacientov denne... A každý lekár v Rakúsku má takisto čakáreň. Miestnosť je nazvaná podľa účelu, na ktorý je určená.

23. Postreh kolegyne z Trnavy: "Prajete si predpísať aj lieky, pane?"  - "Ále, móžete, móžete, šak ja dočkám..."    - Žiadne "Áno, ďakujem, ak budete taká láskavá, pani doktorka..."  Takto sa správa typický slovenský pacient. Ako potom môže čakať niečo iné na druhej strane?

24. Najčastejšia forma rozlúčky  pacienta s lekárom a poďakovania sa pacienta za starostlivosť: "Zatiaľ ďakujem."  U nás by pritom stačilo: "Ďakujem". Tak či tak sa rozdiel  v reálnom živote neprejaví, načo si robiť násilie...

25. V poslednom čase k nám chodia vtipálkovia z ulice, (zrejme ani nie naši pacienti),  po prečítaní našej "vtipnej" stránky prilepovať žuvačky  na parapety a odhadzovať použitý toaletný papier poza kvetináče na chodbách.... Aj my máme zmysel pre humor... Upratovací servis má s tým viac problémov ako my sami... Ale ten dobrý pocit  zrejme stojí za to....

26. Teraz z iného súdka... Z mailu čitateľky našej stránky:

- prave som si docitala celu Vasi stranku,ku ktorej ma zaviedli oci pri googlovani odporucania na crevnu sprchu kvoli mojmu nedostatocnemu vyprazdnovaniu. Asi budem musiet jedno z Vasich uvedenych vysetreni absolvovat,aby som vedela, co dalej.

Jednoducho som si prave vytipovala Vas a citala som,ale nemohla som skoncil,tak perfektne,presne,uprimne vsetko popisane,to moze len clovek,ktory svoju pracu robi nielen preto,ze ho zivi,ale v prvom rade ho bavi,Ste spravny clovek na spravnom mieste. Nejdem Vam tu skladat ziadne komplimenty,len mi neda ako zdravotnicke zareagovat na niektore veci,ktore hania Vasu pracu.

A co vsetko si dnes musite "nechat libit" ako povedia Cesi, to je az neuveritelne,ano ludia su dnes velmi uponahlani,nespokojni, prepracovani, ale kto pozera na Vas,ci vladzete,kolko casu svojej praci venujete a to s akou davkou zodpovednosti a presnosti pracujete, to sa akosi prehliada.
 
Sklanam pred Vami hlavu, mam coskoro 5O rokov, pracujem ako opatrovatelka v Rakusku a poviem Vam, keby som nemala rada starych ludi a nepotrebovala peniaze,tak tu nie som ani o minutu dlhsie.
 
A co sa tyka zdravotnej starostlivosti by som Vam vedela hodiny rozpravat, kolko vela stoji rakuskych pacientov aj to najmenej dolezite osetrenie, v Rakusku si nemoze ist nikto k lekarovi bez penazi, popripade s 2o eurami v penazenke,to moze ostat doma a trpiet dalej.
 
Ak si zavola Rettung-rychlu pomoc, to tiez nezostane bez dodatocnej faktury. Pracovala som v solventnych rodinach a tak som mohla pozorovat tu uroven,aku si tito ludia mohli dovolit iba s dodatkovym poistenim,
Ale nech nikto nebasni,ze v Rakusku je druhy svet, moj pacient s rakovinou hrubeho creva,ktoreho som opatrovala doma,no pre zhorsenie zdravotneho stavu sme ho museli dat do nemocnice,kde sme ho aj s manzelkou doprovodili.,si zazil svoje.
 
Dve hodiny cakal na chodbe s plnou plienkou, usta som mu ovlazovala,smrdel,nikomu to nevadilo-podotykam v prvotriednej nemocnici vo velkomeste,az som sa odvazila a isla za vrchnou sestrou,nech mi da potrebne veci a ja si pacienta obriadim,nato sa na mna osopila,ze maju tam svoj personal,ktory sa vraj vzorne o pacientov postara,tak som dodala,potom si robte svoje pracu,ale podla moznosti skor ako za dve hodiny.
 
Dalsi pripad som zazila s pacientom na voziku, po porazke,s obrovskou hydrokelou,katetrom - musel byt tiez hospitalizovany opakovane pre zhorsenie stavu - dovezeny do sukromnej kliniky - trikrat som tam s nim absolvovala pobyt-manzelka si zelala,aby som bola pri nom,pretoze im tam nedoverovala,pacienta bolo treba castejsie umyt,prezliect,nakrmit.Tam som si vsimla,ze vacsinu prace za lekarov robili sestry a to velmi zodpovedne - ale mnohokrat mi to pripadalo dost riskantne,pretoze,napr.ked sa mojmu pacientovi zhorsili bolesti a pytala som prenho infuzku s analgetikom-bez problemov ho dostal.
 
Medzitym,kym po 1O-14 dnoch sa mojmu pacientovi stav zlepsil,vystriedalo sa s nim na izbe dost inych pacientov,jeden prisiel na celkovu preventivnu prehliadku od hora az dolu-na 4 dni, dalsi si dal operovat varixy, lebo mu povedal znamy,ktory je na to specialista,ze mu pri tenise zily spatia nohy,inemu operovali sivy zakal na oku,atd.Kazdy z nich tu nechal denne len za pobyt 3OO eur vratane stravy a k tomu uhradenie prislusneho vykonu,samozrejme,keby nemali vsetci dotatkove poistenie-vacsinou UNIQA-tak tam nepridu.
 
Proste, maju tu svoje tarify a nato su ludia svojim sposobom nastaveni,ci uz tym,ze ich prijem je niekolkonasobne vacsi ako u nas,alebo tym dodatkovym poistenim,lekari si tu svoje vykony vysoko hodnotia a ludia sa prisposobuju. Lekari sa tu nechaju zaplatit za svoju pracu,inak strajkuju.A kto pracuje na zivnost, ako aj my opatrovatelky,musi u domaceho lekara zaplatit v hotovosti-dostane potvrdenie ,posle do poistovne-ta vrati o 2O% menej ako spoluucast. Vysetrenie 40-5O eur,predpisanie liekov - vydanie receptu26 eur,jedno balenie 5 eur v lekarni priplatit, Ak budem poslana k specialistovi o cenach ani radsej nehovorim.
 
A co dostanu slovenski lekari za svoju pracu? Nato si viete najlepsie odpovedat sam. Az ked clovek robi vonku, potom moze porovnavat rozdiel a poviem Vam,zlate nase slovenske zdravotnictvo, pre nas Slovakov, nech je kazdy Slovak len spokojny,ze moze byt osetreny a ze nemusi platit za kazdu krabicku predpisanych liekov presne 5 eur,je jedno ci ich tam je 3O ci 1OO,balenie ako balenie.
 
To ci budete mat na ruke Primky ci Rolexy, je uplne jedno, podstatne je ,co mate v hlave a ako s tym v pripade kazdeho jedneho pacienta nalozite.
 
Ten,kto Vasu pracu znevazuje,nema ani potuchy, kolko zodpovednosti Vasa praca obnasa,ten ,ktory Vas ostro kritizuje ani nevie,kolko prebdenych noci musi lekar vo svojom zivote obetovat pacientom,aby im prave ,ked je to treba, aj v noci ratoval zivot. 
 
Ja Vam prajem pan doktor vela sil,trpezlivosti a vdacnych pacientov a keby Ste boli blizsie ,hned sa pridem dat k Vam vysetrit,ale zo Zapadneho Slovenska sa mi to zda trochu daleko do Kosic,ale jeden nikdy nevie....
  

Srdecne Vas zdravi citatelka Vasej stranky

27. Je viacero diagnóz, pri ktorých súčasťou diagnostiky je vyšetrenie stolice pacienta.  Je samozrejmé, že toto vyšetrenie je nepríjemné aj pre personál laboratória, aj pre samotného pacienta, ktorý si odber vzorky realizuje doma sám. Na vzorku obdrží  od nás zadarmo vzduchotesne uzatvárateľnú nádobku, je mu odporúčané, aby si sám vzorku zabalil do obálky, ktorej cena je v novinovom stánku cca 2 centy, aby na obálku napísal meno, priezvisko, rok narodenia a priniesol ju ktorýkoľvek deň do 13:00, pretože na druhý deň už vyšetrenia nebudú relevantné.  Každý, kto od nás nádobku na stolicu dostane, tieto údaje má, napriek tomu je čoraz častejšie, že pacienti nosia stolicu do čakárne a nie sú ochotní počkať ani do ukončenia práve prebiehajúcej endoskopie, čo býva v priemere maximálne do 10-15 minút. Nechávajú vlastnú stolicu  v čakárni iným pacientom, aby nám ju podali.  Nezriedka neoznačenú. Bez ohľadu na fakt, či je vzorka adekvátne zabalená, alebo nie, ak nebola osobne odovzdaná personálu ambulancie - sestričke, alebo lekárovi, nebude odoslaná na vyšetrenie, ale skončí  v koši na biologický odpad. Nevieme totiž zaručiť, že s ňou nebolo neadekvátne manipulované. Ak už samotný fakt, že sa jedná o stolicu,  niekomu v mozgu nezapne signál, ktorý naznačuje nevhodnosť aby tento materiál chytala do ruky nepovolaná osoba, tak potom už neviem, aká vec je ešte podivuhodnejšia.  Otvorím dvere do čakárne a cudzí pacient mi podá do ruky dve vzorky stolice od iných pacientov, ktorým sa nechcelo čakať.... To už nie je smiešne, ale do plaču.... Pacienta ani nezaujíma, ako dlho je potrebné čakať na výsledok vyšetrenia, kedy je nutné preň prísť... lebo sa tak ponáhľa.... Zvažujeme, či nezačneme  v záujme šetrenia vlastného času nechávať skúmavky s krvou  a bioptické vzorky z nádorov hrubého čreva a žalúdka v čakárni pacientom, aby ich odovzdávali okoloidúcim pracovníkom laboratória, lebo nám sa nechce otvárať dvere v ambulancii, keďže práve  pijeme kávu...

28.    Pacient ktorého sme celé roky  pre veľmi vážnu diagnózu sledovali v našej ambulancii si po celý čas nevšimol, že sa  oňho staráme odlišným spôsobom, ako o ostatných pacientov. Nevšimol si nič nadštandardné, napr. ani to, že za cca 7 rokov, počas ktorých sme ho dispenzarizovali ani raz nemusel navštíviť svojho obvodného lekára pre lieky, ktoré denne potreboval, ani raz nemusel ísť za ním na odbery krvi, na preventívnu prehliadku... pre žiadanky na RTG, pľúcne vyšetrenia, iné kontroly,  všetko mal u nás. Dokonca ani len netušil, čo znamená plánovaná kontrola u špecialistu  o pol roka. Počas uvedeného obdobia  predpisuje obvodný - praktický  lekár lieky na preskripčné obmedzenie gastroenterológom na môj kód.... Zvykol si totiž prísť  ráno do ordiácie, odovzdať  kartičku poistenca a aby nemusel čakať, vždy sa u nás zastavil poobede po predpísané lieky, na vyšetrenie takmer nikdy  nečakal dlhšie ako 30 minút (a to už preháňam, pričom bežné čakacie doby sú v kritických jesenných a jarných mesiacoch u nás aj 5 hodín, ak totiž do čakárne ráno príde naraz  12 pacientov, pričom vždy len jedného stihnem vybaviť  počas dezinfekcie prístrojov medzi objednanými endoskopiami, čakanie je prirodzene dlhšie). Jednoducho si nevšimol, že ak má pacient oznámené, že čakacia doba je orientačne 120 minút, je potrebné o cca 120 minút v čakárni byť. Inak by každý mohol realizovať podobný podraz a ráno hodiť kartičku do poradia a následne môžu aj dvadsiati pacienti prísť o 14:30, kedy si už povybavujú svoju prácu.  Jeho čas je totiž drahý. Dokonca očakával, že sa budeme cítiť previnilo, že musí na vyšetrenia čakať. Nevšimol si, že  internetovo získané vedomosti o jednej diagnóze, pre ktorú je sledovaný, nemôžu nahradiť štúdium medicíny. Nezbadal, že je lekárovi trápne ( keď si pacient sám ordinuje vyšetrenia, ktoré "potrebuje") nevyhovieť mu.  Pohár našej trpezlivosti však pretiekol. Nemôže byť každý môj priateľ, protekcia, príbuzný. Nemôže sa každý ku mne správať tak, akoby som mu niečo dlhoval ... "My totiž máme veľa pacientov preto, že to už nestíhame"....  Pri poslednej takejto návšteve u nás si absolútne scestne vysvetlil  sestričkino poučenie o tom, kedy má na plánovanú kontrolu prísť, dokonca nás obviňoval z porušenia zákona, pretože sme "odmietli" prevziať USG nález, pričom pacient otvorene povedal, že  odmieta na vyšetrenie čakať, resp. prísť  o odporúčaných cca 60 minút... Pri nasledujúcej kontrole v ordinácii svoje námietky vyslovil  spôsobom, ktorý bol totožný s obvineniami, preto mu lekár  pripomenul, že ak takéto nepravdivé scestné obvinenia bude rozprávať za dverami našej ambulancie, vieme sa proti tomu brániť... To sme nemali robiť, pretože "pacientovi sa lekár nemôže vyhrážať"... Verte mi, môže, ak je v práve. Aj lekár má svoje práva a môže odmietnuť pacienta. Stačí kliknúť do googlu a  zistiť si tie dva dôvody, pre ktoré má lekár možnosť odmietnuť neakútneho pacienta. Neradi sa rozchádzame s pacientmi, u ktorých sme po dlhých rokoch vyšetrovania v iných ambulanciách práve my zistili závažnú diagnózu, ktorá bola skrytá, nepoznaná, roky sme pacientov hýčkali, piplali sa s nimi, konzultovali iných odborníkov, vrátane špičiek v gastroenterológii a oni si ani nevšimli, že sa stalo niečo mimoriadne. Iste, aj u nás sú nespokojní pacienti, iste, aj u nás sa nemusí klinický obraz pacienta prejaviť, takže k definitívnej diagnóze môže dôjsť až u iných lekárov... Avšak v istých prípadoch príde človeku ľúto, že pacient si nielenže neváži fakt, že sa oňho niekto stará, ale dokonca si to ani nevšimne.  Ľahostajnosť k svojmu okoliu je bežná, avšak totálna ignorancia je niečo  neprijateľné. Akceptovať poskytnuté dobro bez odozvy  a bez vďaky pochopím, ale nevšimnúť si ho počas toľkých rokov  vôbec, to je už nepochopiteľné. Žiadna, ani tá najzávažnejšia diagnóza, ba  ani nežné pohlavie  a rovnako žiaden, ani ten najvyšší vek pacienta nemôže byť dôvodom, pre ktorý sa stane egocentrickým a neznesiteľným pre svoje okolie. Aj vážne chorý človek  by si mal zachovať dôstojnosť, cit pre okolie, pocit vďačnosti za každý deň, ktorý získa. Nejde o vďačnosť lekárovi, skôr o vďačnosť osudu, vyššej moci, ktorá mu dovolila tu ostať dlhšie, akoby sa stalo, keby sa stalo niečo iné. Nie je všetko len o minútach, eurách...  Ak pacient  vystresuje nepravdivými verbálnymi prejavmi lekára natoľko, že  to presahuje všetky medze a potom mu v e-mailoch výsmešne naznačuje, že si dokonca všimol, že sa lekárovi zatlačenému do kúta klamstvami a neúctou k jeho práci  pri klikaní myšou triasol malíček, to už je strašné.  Asi nie každý by zvládol udržať si (na mieste lekára) jazyk na uzde za takýchto podmienok, ako sa to darí mne.  Opakovane pripomínam, aj my sme ľudia.

29. Na dvoch stenách  nášho WC ( v polohe pred očami uľavujúcej si  pacientky ženského pohlavia aj pred očami uľavujúceho si mužského pacienta)  je zavesený oznam tohto znenia:  "Je otázkou slušnosti a dobrej výchovy, ak po sebe človek zanechá čisté WC.  Z technických príčin je upratovacím servisom čistené raz denne. V prípade potreby na vyčistenie použite predmet, ktorý Vám najviac pripomína WC kefu. Uchopte ju  za pomoci toaletného papiera.  Ak niečo nie je v poriadku, upozornite na to prosím personál Gastroenterologickej ambulancie."  Za takýto oznam sa hanbiť nemusíme, pretože aj British Airways nás na toalete  vo svojich lietadlách žiadajú, aby sme v duchu úcty k nasledujúcemu pasažierovi po sebe POUTIERALI DO SUCHA UMÝVADLO papierovým obrúskom.  Teda ani civilizované krajiny nepovažujú čistotu a úctu k ostatným ľuďom za niečo, čo je neprimerané. 

Predstavte si nasledovnú situáciu, ktorá sa stáva skoro denne: Pacient, ktorý prichádza k nám na kolonoskopiu, z pochopiteľných dôvodov presedel deň pred vyšetrením mnoho minút na svojej domácej toalete, pretože príprava na kolonoskopiu vyžaduje mnohonásobne realizovať isté biologické úkony, ktoré nezanechajú čisté WC. Je jasné, že doma si na čistotu dá pozor, pretože o pár minút si na toaletu sadne znova.  

U nás cca 7 pacientom, ktorých denne kolonoskopujeme, dávame k dispozícii nielen "čakárenské WC", na ktoré nezriedka treba čakať,( pretože k nám chodia aj pacienti z onkológie, a teda WC sa použije aj 40x denne), ale aj WC, ktoré použijú len títo siedmi pacienti po kolonoskopii, ak si ešte potrebujú uľaviť. Toto WC je sestričkou ( po 25 minútach práce s dezinfekciou použitého kolonoskopu) dezinfikované po každom pacientovi, pretože títo pacienti si vyžadujú zvláštnu starostlivosť. Preto sestrička každého z nich slušne po kolonoskopii upozorní, aby toaletu po sebe skontrolovali. Nie je totiž náplňou práce diplomovanej certifikovanej zdravotnej sestry pracovať ako toaletárka.  Dnes pri kontrole WC pred zavolaním  ďalšieho pacienta na kolonoskopiu zistila, že pani  (ktorá ešte u nás sedela na terase a pila kávičku po kolonoskopii, čo sme jej grátis pripravili, aby si po náročnom výkone oddýchla) napriek jej prosbe nechala misu kompletne znečistenú a to tak, že bolo jasné, že  na nej nesedela, ale pre pocit odporu sadnúť si na nečistý predmet si len čupla a znečistila tak nielen misu, ale aj kachličky na stene za ňou. Sestrička pani nepovedala nič nevhodné ani neslušné, resp. neprimerané, ale informovala ma o situácii. Pacientke som teda pri odovzdávaní nálezu po kávičke s mliekom a keksíkom, ktorá jej určite chutila oznámil, že je  nevhodné takto sa správať k nášmu personálu, pretože nepracujeme v kravíne, ale v zdravotníckom zariadení. Myslel som si, že upozorniť človeka na fakt, ktorý je vážnou chybou nemôže byť zlé.  Mýlil som sa. Vytmavila mi to v 6,5 minút trvajúcom telefonickom hovore, ktorý som  absolvoval večer, jej dcéra.  Našťastie, nie som človek, ktorý sa nenechá pustiť k slovu, tak som jej svoje stanovisko "vyklopil" podobným, ale podotýkam, slušnejším spôsobom, ako nám jej príbuzná vyklopila na našej toalete.   Je skutočne na zamyslenie, či sa majú zdravotníci takýmito banalitami zaoberať, ale pri dennodenom probléme podobného druhu je naozaj ťažké ustrážiť si hranicu medzi asertivitou a aroganciou. Trvám na tom, že sa nám to zatiaľ stopercentne darí.  Nemôžem akceptovať rozhorčenie príbuznej, ktorá si myslí, že mám zamestnať upratovačku, ktorá počká na každú uľavujúcu si  pacientku, čo  nie je tolerantná voči svojmu okoliu  -  pacientom aj personálu.  Presne viem, prečo toalety v nemocniciach vyzerajú rovnako. U nás sa mi za 8 ročnú existenciu našej ambulancie nestalo ani raz, že by ma prišiel (napriek písomnej prosbe na stenách toalety) niekto upozorniť, že v megadávkovači sa minul toaletný papier. Kým na to nepríde upratovačka večer, papier tam nie je, hoci ho máme plné sklady. Kde je tolerancia a úcta k ostatným ľuďom? 

30. Telefonuje pacientka. Dvojminútový hovor. Prvá veta v zmysle -  počula som o Vás od známej z nemocnice, že ste vynikajúci lekár, preto by som rada prišla na konzultáciu. V  nemocnici som po protekcii mala  ambulantne realizovanú kolonoskopiu a gastroskopiu. Odpovedám, (podotýkam, tak milo, ale rázne, ako sa len dá v  situácii, keď  Vám iný pacient sedí pri stole a práve ho vyšetrujete), že nech sa bez obáv  obráti na personál gastroenterologickej ambulancie v nemocnici, pretože je plne kompetentný posúdiť jej zdravotný stav a  nech mu dôveruje. Konzultovať  ich prácu nemôžem, pretože to nie je mojou pracovnou náplňou. Ak potrebuje skontrolovať ich nálezy, nech sa obráti na vyššie pracovisko, ktorým je klinika. "Takže ma nevyšetríte?  Ste taký arogantný, že by som aj tak od Vás odišla do inej ambulancie". Poznámka  -  už tretej? Znova sa nesprávne interpretuje termín asertivita a arogancia. Lekár, ktorý si nenechá skákať po hlave je arogantný? Prečo? V jedinom krátkom rozhovore som sa z najlepšieho stal najhorším, nehodným návštevy. Po protekcii bola inde vyšetrená a po inej protekčnej línii sa snažila dostať k nám.... Riešenie situácie podľa pacientky bolo tresnúť telefónom. Keďže nemám rád nedopovedané veci, s cieľom preinvestovať  pár centov  zavolal som našej nádejnej klientke späť. Zrušila ma... - tak teda  SMS správou som jej poprial veľa zdravia. 

31. Môj bývalý pacient (rozumej, žijúci, ale navštevujúci už iného lekára) na mňa do telefónu vreští, že po injekcii premedikácie do žily sa mu  žila o týždeň zapálila, a že lekárka na obvode mu povedala, že sme zle vyčistili kožu v lakti pred injekciou, preto má zápal. Že si máme robiť svoju prácu dobre a nie tak šlendriánsky. Pretože, keby sme mu poctivo vyčistili kožu pred injekciou, nestalo by sa to. Na toto sa nedá reagovať vôbec. Každý liek, ktorý sa podáva venózne, môže vyvolať lokálnu reakciu na endoteli v žile, tomu sa vyhnúť nedá a dopredu sa nedá predpokladať, ktorému pacientovi sa to stane. Je to veľmi zriedkavá záležitosť.  Liek je chemická látka a človek je živý tvor. Bakteriálny zápal by vyvolal skôr lokálne začervenanie v okolí vpichu a  zväčšenie regionálnych lymfatických uzlín. Pacientovi  to však v situácii, keď úroveď decibelov zodpovedala úrovni jeho rozhorčenia, nemalo význam vysvetľovať. Mal začervenalú žilu od lakťa po pazuchu.

 U nás venózne injekcie pichá len lekár, sestrička realizuje len odbery krvi. U sestričky sú to tisíce až desiatky tisícov  realizovaných odberov krvi a u lekára tisíc podaných injekcií. Ročne podám okolo 900-1200 venóznych injekcií, je to jednoduchý a v podstate veľmi banálny výkon, ktorý nie je ničím výnimočný medzi personálom, ktorý vie, o čom hovorím. Napriek tomu sa stane cca raz za 2-3 roky, že sa zápal v priebehu žily vyvinie. Je však veľmi neetické od lekárky, ktorá pacienta ošetrovala "po našom ublížení", že ma nekontaktovala, ale pacientovi podala nesprávny výklad situácie. To je však už iná záležitosť... 

Malá poznámka: Na druhej strane keď si človek po rokoch uvedomí, že 50 % ľudí má po "vyčistení" miesta budúceho vpichu  injekcie  alkoholovým, alebo nealkoholovým dezinfekčným roztokom  pôvodne biely a od roztoku mokrý papierik po použití už  hnedej farby, o hygiene našej populácie netreba viac hovoriť. Nie všetko sú samoopaľovacie krémy a dermakol... 

32.  O "neschopnosti" nášho lekára podávať intravenózne injekcie si môžete prečítať aj z názoru pisateľky na diskusnom fóre, ktoré si môžete vygugliť... Na takéto zblúdilé myšlienky sa tiež len ťažko reaguje. Je jasné, že každá zdravotná sestra  má 10 násobne viac skúseností  " s pichaním do žily" ako lekár. Napriek tomu sa aj sesričkám stane, že pichajú dvakrát, aj trikrát, aj štyrikrát.... Všetci vieme, čo je vo veci... vek, dehydratácia, stres, krehké tenké žilky, chemoterapia.... výhovorky? Napriek tomu, takéto "názory" , pod ktoré sa pisateľka nepodpíše mi budú kaziť meno  na nete roky.

33. Iná nepodpísaná pacientka ma ohovára na diskusnom fóre, že som kamarátkinej známej povedal, že má prestať piť.... Prečo by som to robil, ak by nám pacientka sama neudávala nadmernú konzumáciu alkoholu a ak by neboli vylúčené iné príčiny pečeňového ochorenia? No preto, že lekárovou povinnosťou je taktne upozorniť na zlozvyky ako fajčenie a nadmernú konzumáciu alkoholu, zvlášť pri diagnózach, ktoré s týmito zlozvykmi majú priamy súvis. Myslíte si, že  tichú a skrytú alkoholičku  napraví krik a hulvátske správanie nejakého lekára?  Ani ja nie, žiadnej svojej pacientke som preto nikdy netaktne nenaznačoval, že pitie škodí. Verte mi, u vysokoškolsky vzdelaných ľudí je to naozaj ťažké, ale dá sa to. Ako sa dá vytýkať niečo žene opatrnejšie, ako túto vec? Muži sa nemusia skrývať, keď popíjajú. Ženy tento zlozvyk taja. 

34. Ad fajčenie... Mávam zlé sny, ak  invalidným dôchodcom alebo mladým  nezamestnaným, ktorí  svojou vinou, alebo aj vinou osudu musia žiť so sociálnych dávok, nepoviem, že je nemorálne, ak túto finančnú podporu zneužívajú na fajčenie. Všetci sme ľudia, ale  je to otázka etiky a morálky, keď ti spoločnosť pomáha, aby si vedel prežiť, keď si na živobytie nevieš a nemôžeš sám zarobiť, používať tieto prostriedky s úctou voči spoločnosti, ktorá ti ich darovala.   Ako môže invalidný dôchodca, ktorý je na dôchodku pre stav po amputácii nohy pre aterosklerózu fajčiť za príspevky z poisťovne 30 cigariet denne? Len tak , že mu nikto nepovedal, že je to nemorálne. Je  otázkou, či som to práve ja, kto má hovoriť o morálke, ale ako hovorím, mal by som zlé sny...

35.  Pacient pred gastroskopiou si u nás odkladá zubnú protézu na čistý papierový obrúsok na dezinfikovaný sklenený stolík, odkiaľ si protézu po vyšetrení berie späť a vloží do úst. Hygiena je dôležitá, aby sa protéza nezašpinila a aby protéza neznečisťovala našu ordináciu slinami. Vždy sa odkladá na to isté miesto. Ročne pri cca 900 EGD vyšetreniach   si cca 400 pacientov protézu uvedeným spôsobom počas vyšetrenia odkladá. 

V júni sa stalo, že pacientka po vyšetrení protézku stratila. Opakovane nám telefonovala  20.6.2013, poslala aj syna k nám pre stratenú protézu. Prehľadali sme celú ordináciu. U nás sa protéza rozhodne nestratila, pretože by sme ju našli.  Pacientka celý čas na nás kričala, že nás ide nechať žalovať pre protézu , preto bola upozornená, že sa nemôže takýmto spôsobom rozprávať  s personálom ambulancie..... Keďže sa jednalo o staršieho človeka, pri vyšetrení bola podaná premedikácia, takže je skutočne možné, že si protézku niekam zapotrošila. Komunikoval som s ňou slušne ako sa patrí správať sa k staršiemu človeku. Napriek tomu nikdy v živote   predtým a zatiaľ ani potom na mňa takto nikto nekričal. Žiaľ, viac ako vypočuť si tento krik sme pre pacientku spraviť nemohli. 18.9.2013   -  Telefonovala nám stomatologička pacientky. Pani je stále presvedčená, že protézu sme stratili my. Stomatologička uvádza, že   jednu protézu má, stratila len tú druhú protézu. Pri gastroskopii boli jednoznačne pred vyšetrením vybraté obe protézy (horná aj dolná)  a boli položené na sklenený stolík, kde denne 5-8 pacientov odkladá na vydezinfikované miesto  protézu na papierik. Po vyšetrení si protézu každý vezme z uvedeného miesta. Po vyšetrení pacientky bol stolík prázdny, sestrička ho dezinfikovala a protéza na ňom nebola.   Pacientka mala premedikáciu pred vyšetrením (ako cca 80%  u nás gastroskopovaných pacientov),  bola na účinok premedikácie upozornená, podpísala nám informovaný súhlas pred aj po vyšetrení. Je možné, že protézu niekde stratila, alebo ju vyhodila spolu s papierikom po odchode z čakárne. My sme prehľadali aj smetný kôš, kde odhadzujeme papierové obrúsky a materiál, protéza tam nebola.   Skutočne nemôžeme za stratu protézy.  Pacientka sa rozhodla na riešenie súdnou cestou, neostáva nám iné, len tento fakt akceptovať. Máme inú možnosť?  Koľko protéz sa stratí na plavárňach, kúpaliskách..., myslíte si, že sa niekto s plavárňami súdi? Ako máme zmeniť, resp. zlepšiť starostlivosť o protézy do budúcnosti? To sa mi už bude pacient podpisovať aj za to, že si berie od nás protézu  po 1,5 minútovom gastroskopickom vyšetrení  späť?

36. Som ako gramofónová platňa...Telefonuje pacientka, ktorá sa chce objednať na vyšetrenie. Rovnako ako 15-20 x denne iným pacientom, aj jej cez hands-free sadu pokojným hlasom vysvetľujem, že na prvé vyšetrenie do poradne sa u nás neobjednáva, že si na to treba istý čas vyhradiť, že je lepšie prísť doobeda, priniesť si výmenný lístok a ak má, tak aj zdravotnú dokumentáciu s výsledkami. V prípade, že už má iného gastroenterológa a ak sa nejedná o akútny stav, nech sa s dôverou obráti naňho, pretože pre nadmerné pracovné zaťaženie "nepreberáme"pacientov od kolegov. Spravidla sa totiž jedná len o interpersonálny konflikt, resp. antipatiu medzi lekárom a pacientom, nie o medicínsky problém. V Košiciach nepoznám zlého gastroenterológa (ak nerátam medzi zlých ani seba), preto odporúčam, nech sa pacientka s dôverou obráti na svojho lekára, alebo skúsi v inej ambulancii, ktorá nemá toľko pacientov. "Váš prístup sa mi vôbec nepáči, pán doktor!" -  odpovedá. Ja jej na to, že na mojom prístupe nie je nič nemorálne, neetické, nemedicínske, ani neslušné a nemusí ho akceptovať ani mu rozumieť. Zamýšľam sa však nad otázkou, čo mohlo byť problémom u bývalého gastroenterológa, keďže pacientka neskúšala na mňa taktiku a la: veľa som o Vás počula, ste dobrý, preto by som chcela..., ale hneď kritika "prístupu" a to sme sa ešte osobne ani len nestretli... Toľko som chcel... Aj preto som ako gramofónová platňa, ktorá (ktorej?) niekedy preskočí... Chudák ďalší gastroenterológ...

37. Obyčajne tesne pred plánovanou dovolenkou upozorníme pacientov, ktorí budú čakať na neurgentné výsledky, aby si radšej na najbližšiu schôdzku u nás vybrali iný deň, ako ten prvý po dovolenke, kedy býva nával ľudí ako u každého lekára.  Tak sme aj jednu milú dámu (bývalú zdravotníčku), ktorá bola u nás na gastroskopii, na kolonoskopii a iných vyšetreniach poprosili, aby si prišla pre výsledky v iný deň, ako pondelok po dovolenke. Ráno okolo desiatej telefonovala, či môže prísť. Slušne som jej povedal, že môže, ale vzhľadom na množstvo pacientov (s predpokladaným čakaním až do 5 hodín -  samozrejme nie v našej čakárni) je vhodné prísť iný deň. "Ale ja sa chcem objednať".  Tak som jej slušne povedal, že žiaľ, objednávam len endoskopiu, pretože 53 ľudí (ktorí v ten deň u nás boli) nie je reálne na presný čas objednať. "Tak toto som nechcela počuť" povedala. O hodinu prišla aj s manželom do čakárne, kde si overila, že som neklamal o čakaní a znova som ju poprosil, aby pre výsledok helikobaktera prišla radšej v iný deň, pretože dnes by sa načakala do siedmej večer. Neuveríte, prišla  o 16:15, to je hodinu a štvrť po skončení pracovnej doby a keď som jej aj jej manželovi rázne odpovedal, že jej výsledky síce dám, ale neskrývam rozhorčenie nad neúctou voči mojej osobe a voči profesii lekára, začali sa aj s manželom tak rozčuľovať, že som debatu prerušil, šiel som spisovať výsledky, vzhľadom na jej (opakujem neurgentný) nález aj písať žiadanky na ďalšie prístrojové vyšetrenia. O cca 10 minút som ich oboch zavolal do ordinácie, zdelil im výsledky a informáciu, že by bolo vhodné zmeniť lekára, pretože nerád sa starám o pacientov, ktorí si moju prácu nevážia. Nasledovalo prekrikovanie o tom, či stačí, alebo nestačí štyrikrát slušne pacienta poprosiť, aby si uvedomil, že aj lekár je len človek. Pri mojom upozornení, že dialóg je rozhovor dvoch ľudí, nie troch  a že keď sa chce rozprávať manžel so mnou, alebo pacientka so mnou, alebo manžel s pacientkou navzájom, chce to iný prístup, dostala pacientka klasický hysterický záchvat, pri ktorom (to ťažko rozlíšiť, či dobre predstierala odpadnutie, alebo sa naozaj jednalo o presynkopálny stav pri hyperventilácii a respiračnej alkalóze), jedným slovom, zviezla sa pomaly (samozrejme bez pádu, aby sa neudrela), na zem a nechala sa kriesiť. "Volajte záchranku", kričí manžel... Upokojil som ho, pacientka sa vzápätí prebrala, mala normálny tlak, normálny pulz, sám bez sestričky som jej natočil EKG, ktoré malo normálnu krivku, orientačne bola neurologicky v norme, dostala pod jazyk NTG, napiť vody.... Verím, že o našom zdravotníctve, kedy je v súkromnej gastroenterologickej ordinácii hodinu a trištvrte po odchode sestričky (keďže bolo rovnaký čas po skončení ordinačných hodín), po desiatich hodinách práce bez prestávky, bez raňajok, bez obeda  potrebné kriesiť pacientku, ktorá sama cieľavedome a na štvrtý pokus  vyvolá konflikt s lekárom, si každý názor urobí sám. Pacientka však na naše zdravotníctvo a moju prácu názor má. Očakával som podanie na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, ktoré skutočne pacientka učinila. Po formálnej stránke sťažnosti, ktorú hodnotil Košický samosprávny kraj, bola naša zdravotná dokumentácia v poriadku, aj keď pacientka mala veľké výhrady napr. aj  k podaniu premedikácie -  údajne sme jej podali Dithiaden a nie Apaurin (ktorý obsahuje benzodiazepín - diazepam, o čom bola pacientka sestrou poučená, lebo sa pýtala, čo liek obsahuje. Následne bola poučená o účinku lieku samotným lekárom, ktorý u nás venózne injekcie podáva osobne).  Je naozaj veľmi ťažké človeka, ktorý je a priori negatívne naladený a hľadá chybu v postupe za každú cenu, presvedčiť o správnosti svojho postupu. Každý lekár (čím je starší, tým viac) odoláva dennodenným invektívam a postupne voči nim otupuje. Je jasné, že človek, ktorý je chorý a hľadá pomoc, je precitlivelý, všetci si to uvedomujeme, preto je správne, že sa snažíme citlivo viesť akúkoľvek debatu s pacientami, avšak...

38. Istú právničku , dámu v rokoch , okrem množstva iných vecí, čo jej vadili na mojej práci urazila napríklad aj veta v zdravotnej dokumentácii, ktorá bola výsledkom nášho niekoľkominútového rozhovoru o potrebe onkologickej prevencie:   "Odporúčame: Pacientka pouvažuje o preventívnej kolonoskopii". Podľa nej je to "drzosť."

A ja nenachádzam slov. Pacientka má vedieť, že po päťdesiatke má nárok na preventívnu kolonoskopiu a ja ako gastroenterológ, mám povinnosť ju na to upozorniť, pretože o pár rokov, kedy môže prísť s nediagnostikovaným nádorom hrubého čreva mi to ako právnička môže vyčítať. Ako vhodnejšie realizovať zápis do zdravotnej dokumentácie, že bola o možnosti vyšetrenia poučená?   Je to neslušné, drzé od lekára, že jej niečo také v dnešnej dobe ponúka?  Naša e-mailová komunikácia a vysvetľovanie postojov, (ktoré mimochodom vôbec nesúviseli s uvedeným problémom) mala niekoľko rozsiahlych strán v ktorých sme opakovane trvali na svojom tvrdení ja aj pacientka a v podstate sme sa dohodli na tom, že sa nie je možné dohodnúť.

Prešlo pár mesiacov a pacientka sa znova na nás mailom obracia, pretože potrebuje konzultáciu. Dôvera sa však vytratila. Interpersonálny konflikt  môže byť závažným dôvodom na neposkytnutie zdravotnej starostlivosti v neakútnom prípade, pretože pri konflikte lekára s pacientom sa môžu skresliť anamnestické údaje nesprávnym postojom lekára a mohlo by dôjsť k nesprávnemu diagnostickému alebo terapeutickému postupu. Je vhodnejšie radšej povedať dosť a odporúčať pacienta inému odborníkovi....

39. Samozrejme, aj my máme veľa pozitívnych ohlasov od pacientov, ale nie je mojou snahou ich tu za každú cenu vešať. Posledný ma však potešil, pretože prišiel práve v okamihu, keď som písal niekoľkostranové vysvetlenie pre úrady a lekársku komoru na sťažnosť pacientky. : 

"...dnes som bola na vyšetrení vo Vašej ambulancii a keďže v rámci prípravy na vyšetrenie som si preštudovala aj Vašu webovú stránku, zistila som koľko negatívnych skúseností máte s nami pacientmi. Preto som sa rozhodla, že Vám zašlem na povzbudenie aspoň jeden pozitívny ohlas.

Mne sa naozaj spôsob vedenia Vašej ambulancie, ako aj prístup k pacientom veľmi páči.

Je možné, že keď k Vám príde niekto prvýkrát a zistí, že nie je nikde lístoček na zapísanie poradia a ani sestrička dlhšiu dobu nevychádza, tak sa môže cítiť chvíľu frustrovaný, ale pokiaľ nejde o slepca tak naozaj veľmi rýchlo z informácií v čakárni zistí, ako to u Vás funguje. S takou informovanosťou pacienta som sa ešte u nás nestretla.

Úplne ma dostali informácie o tom, že zdvíhate pracovný mobil v súrnych prípadoch aj vo svojom osobnom voľne ako aj to, že zabezpečujete imobilným alebo inak odkázaným pacientom dovoz na vyšetrenie, respektíve, že robíte aj výjazdy k nim domov. To naozaj nie je bežné, respektíve do návštevy Vašej webovej stránky som si myslela, že na Slovensku je čosi také zo strany špecialistu priam nemožné.

Na tento mail naozaj neočakávam žiadnu, ani len zdvorilostnú odpoveď, veď som Vás už len tým, že ho prečítate obrala o kus vzácneho času.

Len by som Vám chcela popriať pevné nervy a zdravie a veľa pracovných ako aj osobných úspechov.

S úctou "          nemenovaná pacientka. 15.4.2014  Milé slovo poteší, že?

40. Sestrička vyšla do čakárne, kde jej podávajú pacienti dokumentáciu, aby ich zaradila do poradia na vyšetrenie. Jedna pani odmieta ukázať zdravotnú dokumentáciu k nahliadnutiu, tak jej sestrička hovorí, že je to potrebné, aby zistila, či vlastne potrebuje naše vyšetrenie a či nečaká v nesprávnej ordinácii. Pacientka nechce ukázať papiere ani tak, preto jej sestrička hovorí, že najbližšie vyjde do čakárne až po ukončení kolonoskopie, čo bude až o pol hodinu, aby nemusela pacientka strácať čas, nech ju zaradí do poradia už teraz.  Pacientka na to odpovedá: "Ste rovnako hnusná ako minule, keď som tu už raz  v čakárni bola, takže  viac do Vašej ordinácie neprídem. " Sestrička odpovedá:  " Budem len rada." V čakárni bolo vtedy 7 ďalších čakajúcich spokojných ľudí, rovnako ako 99,9% pacientov, ktorí k nám prichádzajú denne. Jednoducho, ak je človek konfliktný typ, potrebuje konfrontáciu ešte pred akýmkoľvek vyšetrením. Je však zvláštne, prečo pacient miesto toho, aby hľadal pomoc ( veď na to tu sme), hľadá konflikt. 

41. Telefonát: "Prosím, gastroenterologická ambulancia. Trebuňa".  - "Vy ste tá ambulancia? to gastro?, neviem, ako sa voláte, ale povedali mi, že sa mám objednať, že ste dobrí "... -  "Na prvé vyšetrenie u nás neobjednávame na presný čas, orientačne sa čaká 1,5 hodiny. Ak nemáte iného gastroenterológa, môžete prísť s výmenným lístkom k nám.     Ak máte už kartu u iného gastroenterológa, obráťte sa s dôverou naňho".  - " Tak sa dajte vypchať" odpovedá pacient a tresne telefónom... Na môj spätný hovor nereaguje, tak posielam sms, v ktorej mu prajem veľa zdravia a jeho novému gastroenterológovi pevné nervy. 

42.  Klasická situácia v čakárni:  Sestrička  dezinfikuje endoskop, preto  dvere do ordinácie otváram sám a upozorňujem čakajúcich pacientov, aby mi  odovzdávali zdravotnú dokumentáciu v tom poradí, v akom do čakárne prišli, aby som ich roztriedil na čakajúcich do poradne, na odbery a na endoskopie. Každému následne oznámim,  akú dlhú dobu bude potrebné na svoju „záležitosť“ počkať. Celé to „roztriedenie“ trvá  60-120 sekúnd, podľa čakajúcich, ktorí sa na mňa s natiahnutými rukami s kartičkami poistenca tlačia ako hrozno na strapci.  Počas preberania a zaradzovania kartičiek do nášho „fascikla -  kabelky“, ktorý drží poradie v plastových držiačikoch sa dve dámy nervózne tlačia a staršia , asi 50-tnička, neustále nahlas presviedča zrejme dcéru, ktorá má odhadujem 28? rokov: „Však sa spýtaj! Však sa spýtaj! Opýtaj sa!“.  Upozorňujem ich, že je potrebné chvíľku  počkať, kým usmerním práve do ordinácie  vchádzajúceho iného pacienta , kam si má zavesiť kabát a kam sa má posadiť, kým sa mu budem venovať. Hovorím slušne s úsmevom, že je neslušné neustále prerušovať lekára, ktorý práve hovorí s iným pacientom.  Ak chceme pohovoriť s každým – „ ja len odber krvi“ , „ ja len výsledok“ , „ja len recept“,  „ja len endoskopia“  a pod.  , nemôžem predsa hovoriť so všetkými „bobuľami z hrozna“ naraz. 

Takže som si dovolil 1. Slušne a jemne požiadať uvedené dámy, aby mali strpenie cca 40 sekúnd, 2. Slušne a taktne som staršej dáme naznačil, že sa nevie správať v spoločnosti viacerých ľudí a že svoj čas kladie na dôležitejšie miesto v rebríčku hodnôt ako slušnosť k svojmu okoliu. Sme ješitní a urážliví, to je pravda, takí sme všetci, aj ja. Ale po toľkých rokoch komunikácie s nervóznymi ľuďmi  v čakárňach a v ordináciách ma už predsa nemôže rozhodiť nejaký banálny problémik. Keď teda pani prišla  na svoje poradie, ukázala výmenný lístok, z ktorého vyplynulo, že má ísť na kontrolné vyšetrenie za svojím lekárom gastroenterológom, nie k nám. U nás pre nadmerné pracovné zaťaženie nie sme schopní preberať neakútnych pacientov od iných gastroenterológov  z Košíc, preto som jej siahodlhým spôsobom vysvetľoval, že žiaľ, nemôžeme ju prevziať. V Košiciach je 16 gastroenterologických pracovísk, v ktorých iste nájde jedno, ktoré nie je tak vyťažené a prevezme ju. Vôbec som neriešil dôvod, prečo asi odišla od svojho bývalého gastroenterológa, aj keď asi tuším...

Pacientkina matka aj sama pacientka sa otočili na opätku a odchádzali po schodišti preč.  Obom som slušne  a priznávam, s jemne ironickým úsmevom povedal, že je veľmi neslušné odchádzať počas rozhovoru s lekárom a otáčať sa mu chrbtom, kým ešte hovorí. To bol vrchol, ktorý už matka nezniesla. Zakričala na mňa zo schodov pred čakárňou, že  „ s tým som sa teda ešte nestretla!“. Som skutočne hrdý na to, že takejto postaršej dáme môžem ako prvý v jej živote (keďže ako sama hovorí, ešte sa s tým nestretla...)   oznámiť, že je nevychovaná a nevie sa správať.  Dámy- nedámy, tento slovenský kolorit je naozaj zaujímavý.

Pacientka pociťovala následne o pár dní potrebu zverejniť svoju nespokojnosť na webovej stránke, ktorá ohovára lekárov podobnými tvrdeniami, ktoré sú tam anonymne zavesené roky.  Po tejto skúsenosti (pretože s mojou prácou sú poväčšine nespokojní tí, ktorí ešte ani nevošli do ordinácie a už sú nahnevaní,  následne potrebujú písať hlúposti o Hippokratových prísahách  po internete) som sa rozhodol, že takýmto „rizikovým osobám“ si budem fotiť do  mobilu výmenné lístky hneď pri začatí „konfliktu“. Bude to zrejme užitočné, aby sa dalo reagovať menovite na  osobu, ktorá ma menovite a konkrétne uráža na internete a sama ostáva v anonymite. Títo pacienti budú iste prekvapení, keď  sa v komentári lekára k uvedenej situácii objaví  a roky bude na internete visieť meno človeka – klamára.  O možnosti súdnou cestou domáhať sa  spravodlivosti za poškodzovanie dobrého mena  ambulancie a jej personálu ani nehovoriac. 

43...Nejaký pán v strednom veku z Michalian, s telefónnym číslom  0907 530 531 (ak by ste ho náhodou chceli skontaktovať a podeliť sa s ním o skúsenosti), volal pred Vianocami, že potrebuje objednať na kolonoskopiu svojho kolegu. V rámci rozhovoru, ktorý trval do 4 minút som mu povedal, že  je vhodnejšie, ak sa na takýto typ vyšetrenia objedná pacient sám, nie cez kolegu ( pacienti takto objednaní  v 90% na vyšetrenie neprídu, resp. prídu nepripravení, ), ďalej , že je vhodnejšie sa  nechať vyšetriť bližšie k svojmu bydlisku, pretože v Trebišove, Kráľ. Chlmci, Michalovciach je dostatok možností na takéto vyšetrenie a u nás je nadmerné pracovné zaťaženie pracoviska. Posledná informácia, ktorú tento človek odo mňa dostal bola, že  ak už pacient má iného gastroenterológa, nech sa s dôverou obráti naňho, pretože nepreberáme pacientov  od iných gastroenterológov (z vyššie uvedeného dôvodu).   Ešte som nedohovoril a uvedený človek bezprízorne na mňa začal zvyšovať hlas.  Poprial som  mu veľa zdravia,  ešte viac zdravia jeho kolegovi a veselé sviatky. Upozornil som ho, že  pri kontakte s ďalším gastroenterológom , by sa mal k lekárovi slušnejšie správať.  Začal mi vytýkať nevhodné správanie a podobné veci. Skonštatoval som, že každý normálny človek, s ktorým  by sa niekto takto rozprával, by mu namiesto priania toho najlepšieho, po rozčúlení povedal niečo oveľa primeranejšie, prinajlepšom by ho niekam poslal. Dozvedel som sa, že som už niekoľký v poradí, ktorému telefonoval.  Zrejme postup opakuje stále ten istý. Niet sa čomu diviť. Toť prístup nášho pacienta -  klienta -  k lekárovi, ktorému volá, aby sa sto kilometrov od svojho bydliska objednal, lebo sa mu zdá, že bližšie sú gastroenterológovia  horší.... .

44. Výcuc  z komunikácie Slovenky, žijúcej v UK:

Prave som s Vami dohovorila pan Doktor a cely tento rozhovor som nepochopila. 20 rokov zijem v UK ale takto ako ste Vy hovorili so mnou este nikto predtym nehovoril. Je mi velmi luto ze som Vas otravovavala a naivne verila ze na SK su lepsi lekari ako v UK. Este stastie ze som Vam volala s prace kde sa hovory nahravaju urcite aj ostatny pacienti si radi vypocuju nas rozhovor. Hambim sa ze som Slovenka a ze mame takych idiotov niektorych lekarov. Ale som aj velmi zvedava na Vas. Sent from my iPhone

Reakcia lekára:
Srdečne Vás zdravím. Som rád, že ste si na vyšetrenie vybrali našu ambulanciu.  Pri našom rozhovore som nepoužil žiadne nevhodné slová ani nevhodný tón. Zdravotníctvo nie je obchod a  fakt, že  pracujete v UK mne nedáva žiadnu povinnosť poskytovať Vám zdravotnú starostlivosť za priamu platbu. O akútny stav sa nejedná, čo z rozhovoru jednoznačne vyplynulo. Keby sa jednalo o akútny stav, boli by ste vyšetrená (resp. ten pán, ktorému ste vybavovali vyšetrenie) aj zadarmo. Kolonoskopické vyšetrenie, pri ktorom je nález negatívny, t. j. v norme, dáva pacientovi aj lekárovi prakticky na 10 rokov väčšiu či menšiu záruku, že v čreve nebude malignita. Ak má pacient pri vyšetrení zistené hemoroidy, ktoré krvácajú, napriek tomu, že sa toto krvácanie opakuje po dvoch rokoch, niet dôvodu na opakovanie kolonoskopie, ale je dôvod na riešenie hemoroidov. Ak Vám lekár (ja) poskytne radu, že sa máte obrátiť na svojho gastroenterológa a nie sama na vlastnú päsť opakovať kolonoskopie jednu za druhou, nie je na tom nič nevhodné ani nesprávne. Ak Vám lekár (ja) povie, zdôrazňujem, že slušným a adekvátnym spôsobom, že objednanie na kolonoskopiu ako samoplatca v cudzej krajine nie je riešením situácie, nič zlé na tom nie je. Ak Vám lekár (ja) povie, zdôrazňujem slušným a adekvátnym spôsobom, že nie je ochotný riskovať drahé súdne spory so zahraničnými právnikmi len preto, aby sa ulakomil na 400 eur, ktoré sú v cenníku uvedené práve z dôvodu, aby odradili špekulantov zo zahraničia, ktorí  majú spolu s letenkou stále ešte zisk pri vyšetrovaní na Slovensku, nie je na tom nič nevhodné. Prajem Vám aj Vášmu pacientovi veľa zdravia a verím, že súdny gastroenterológ situáciu vyriešil,  (preto voláte mne na Slovensko, že s jeho riešením nesúhlasíte) resp. vyrieši. Vyhrážanie sa spôsobom, že ste si môj rozhovor nahrali nič nemení na situácii. S každým, opakujem, s každým pacientom, aj s tým, ktorý ma uráža a nespráva sa ku mne tak, ako sa patrí, jednám korektne, takže pokojne môžete celý rozhovor so mnou zverejniť. Za svoje slová  sa nemusím hanbiť a trvám na každom jednom.  MUDr. Trebuňa, 0907 545 928  www.trebuna.zzz.sk

Nemyslíte si, že zverejnením  nepravdivých klamstiev na internete sa vystavujete riziku  právnych sporov za poškodzovanie dobrého mena? Verte mi, súdny človek  si utvorí o Vás názor sám. Znova opakujem, prajem Veľa zdravia Vášmu pacientovi, teraz však už netrvám na tom, že som bol rád, že ste si na základe našej webstránky vybrali našu ambulanciu na vyšetrenie.

Pacientkina reakcia a „kváziospravedlnenie“:
Zdravim Vas a dovolte mi vysvetlit preco ma to tak nahnevalo. Manzel mal robenu rektoskopiu a nic sa nenaslo lenze krvacanie sa opakuje. Lekar mu dal detralex a objednal ho o 4 mesiace myslim tu v UK. Vraj maju plno myslim v statnej nemocnici. Kedze sukromne by to tu stalo 2000Ł samozrejme kedze mam obavy som to chcela urychlit cestou na SK kedze je to velmi lacne a viem ze v takej istej kvalite.A to je vsetko spekulovanie Ako to Vy nazyvate ale nevadi aj Tak Dakujem za ochotu ma vypocut. S pozdravom Antonia Vanova Sent from my iPhone

Reakcia lekára:
Vôbec sa nejedná o ochotu, či neochotu  Vás vypočuť.  Keby som nebol ochotý Vás vypočuť, nemám  na uchu 10 hodín denne hands free sadu, aby som počúval denne 35-40 telefonátov od mojich pacientov a budúcich pacientov. Máme ich cez 10700. Aj počas viac ako dvojminútového hovoru s Vami som mal vedľa seba zdravotnú sestru, ktorá má inú prácu a vedľa mňa na stoličke sedela iná pacientka ( + sedem ďalších v čakárni). Takže nemyslite si, že nemám svedkov na tento telefonický  hovor. Rovnako v EU  je známe, že každý hovor je nahrávaný telefonickými spoločnosťami, takže aj ja mám možnosť si ho znova vypočuť a brániť sa ohováraniu. Podotýkam, zneužívať  telefón vlastného zamestnávateľa na súkromné zahraničné hovory je nemorálne. Nepredpokladám, že nevlastníte mobil na Vaše meno.  Okrem toho je od Vás veľmi nepekné pošpiniť mi meno na stránke, ktorá hodnotí prácu lekárov. Stránka pracuje na hranici legálnosti, pretože umožňuje anonymným používateľom kritizovať prácu konkrétneho lekára. Lekár nie je verejný činiteľ, ktorý je volený, a ktorý má povinnosť znášať aj ohováranie od ľudí a "opozície" na internete. Ako sa opovažujete percentuálne zhadzovať môj kredit, keď ste u mňa vôbec neboli a neviete o mojej práci zhola nič. Nazývať ma idiotom a primitívom takisto nesvedčí o Vašej kultúrnosti. To, že žijete  20 rokov v UK Vám dovoľuje robiť hrubé pravopisné chyby v písaní slovenského textu, preto sa tejto témy  ani nedotýkam. Znova opakujem, prajem Vám veľa zdravia, rovnako Vášmu pacientovi. V jednom som sa však poučil. Je úplne zbytočné snažiť sa niekomu na druhom konci telefónnej linky siahodlho vysvetľovať pohnútky svojho konania. V budúcnosti podobným neúctivým ľuďom, ktorých nemám rád a snažím sa im vyhýbať, poviem len to, že z technických príčin ich u nás nevyšetríme a zložím telefón. Tým snáď nezadám  impulz k ohováraniu na internetových fórach. Keďže vidím, že ani suma  400 eur neodradí špekulantov, s okamžitou platnosťou v našom cenníku rušíme možnosť byť vyšetrený ako samoplatca. Škoda, že som to nespravil predvčerom. Prajem pekný deň. Viac mi nepíšte. V prípade potreby kontaktuje môjho právnika . MUDr. Trebuňa, 0907 545 928  www.trebuna.zzz.sk

Pozn. :Pacientka  po našej komunikácii s odstupom času stiahla cez administrátora  hlúpe a nepravdivé komentáre, (ktoré diskreditovali nás oboch) z uvedenej internetovej stránky...

Záver si urobí každý sám....

45.  Pacientkini synovia čakajúci na schodišti sa zabávajú, podpália   ručne z povrázkov pletený 7m vysoký  kvetinový stĺp, ktorý visel z drevenej povaly, (kvety, o ktoré sme sa 8 rokov starali, s viacmetrovými výhonmi),  takže len vďaka smradu a dymu, ktorý vchádzal do čakárne sme stihli uhasiť požiar, ktorý mohol ohroziť strechu celej budovy, ktorá je drevená.  Chlapíci -  dospelí, sa škeria  a vysmievajú z chodníka, vidia, že horí, ale nič nerobia... je im to smiešne, privolaní policajti sú bezmocní, pretože nikto mládencov pri čine nevidel. Nehrozí im nič ani za to, že videli požiar a nevolali  nikoho ani sami ho nezahasili. Pár minút pred nimi boli na schodišti iní naši pacienti a všetko bolo ešte v poriadku.  Keď si človek uvedomí, za koľko vecí  hrozí lekárovi pri každej jeho činnosti prúser na mnohých úradoch, poisťovniach, polícii, ministerstvách, hygiene...Stačí malá chybička a končíme. Niekto môže cielene spôsobiť požiar priamo vnútri zdravotníckeho zariadenia a spoločnosť je proti tomu bezmocná.   Už mi prestalo vadiť, že milovníci kvietkov neustále naše kvety olamujú, aby mali výhonky na zasadenie si ich doma... Veď sme mohli pre iných  blbcov dokonca vyhorieť... Potom sa starajte, aby zdravotnícke zariadenie vyzeralo kultúrne. A akékoľvek rasistické  narážky na farbu pleti  domnelých vinníkov by boli len priťažením a problémom znova len a len pre mňa. 

46. V Lurdoch sa zjavila panna Mária. Na stene  našej ordinácie sa zjavuje Ježiš. Áno, predstavte si, vidí ho tam 60% pacientov, ktorí sa práve postavili na váhu.... Škoda, že  u nás nevieme vôbec nikomu priniesť uzdravenie zo žiadnej choroby inak, ako medicínskym postupom... Poraďte, nešlo by využiť  skrytý potenciál ordinácie?  Myslím si, že  osobná váha  funguje ako médium pre spojenie s transcendentným  svetom vo viacerých ambulanciách aj u praktických lekárov...

47. V stredu ráno o siedmej, t.j. 4,5 hod. pred začiatkom ordinačných hodín ( ráno v stredu je vyhradené pre  administratívne práce a behanie po úradoch, poisťovniach, ekonomické záležitosti, zdravotnícke zásobovanie a pod.)  je v čakárni 6 ľudí. Prišli na odbery krvi, pre výsledky a pod.  Keďže  aj my sme ľudia,  je jasné, čo nasleduje....  Pacientka už sedí pri odberovom stolíku a žiada sestričku, aby jej dala vyšetriť okrem odberov krvi aj helikobaktera. Sestrička sa  vyjadrí v tom zmysle, že z krvi helikobaktera nemá význam vyšetrovať, pretože výsledky sú irelevantné, a že lekár pri vyšetrení pacientky rozhodne o potrebe vyšetrenia helikobaktera inými správnymi postupmi. Pacientka sa ksichtí pre „ten prístup“. Pacientka, ktorá nedodržiava bezlepkovú diétu, mala prísť na odber krvi v marci, rozhodla sa však, že príde v polovici mája mimo ordinačných hodín, hoci má opakovane od nás vizitku.  Miesto toho, aby dodržiavala odporúčaný  liečebný režim, zaoberá sa hlúposťami a snaží sa o nové vyšetrenia. Netrvdím, že nemôže mať aj helikobaktera, vzhľadom na jej ťažkosti  a anamnesticky výsledky svedčiace pre nedodržiavanie bezlepkovej diéty, ktorú jej diagnóza vyžaduje, je potrebnejšie zaoberať  sa skôr inými vecami.    Pri debate so sestričkou  o „  ale ten prístup ?!? “  mi už dvíha žlč a pridám sa do debaty. Áno, sme takí láskaví a s veľmi pozitívnym prístupom, že pacientke v čase nášho „voľna“ odoberáme  krv, aby nemusela prísť druhýkrát. Rozhodne si myslím, že keď sa zo šesťdesiatich pacientov (overiteľné číslo), ktorí ma navštívili deň predtým 12.5.2015 v gastroenterologickej ambulancii a z päťdesiatjeden pacientov, ktorí boli u nás dva dni predtým, na mňa a sestričku ksichtilo len dvadsať z nich, popoludní mám chuť skákať z balkóna...

48. Pacient  C. V. 1980  fyzicky zaútočil na lekára ambulancie po tom, čo mu lekár vysvetľoval, že pre nadmerné pracovné zaťaženie nemôže prevziať pacienta do svojej starostlivosti.  Pacient nepravdivo obvinil lekára, že ho nazval klamárom.

Podľa výmenného lístka zo včera odosiela  praktická lekárka pre   pyrózu, bolesti brucha a riedku stolicu anam.  Nedostatočný efekt PPI.  Pacient však včera telefonoval, že je v sledovaní u rôznych gastroenterológov v Bratislave, ale keďže  je  presťahovaný do Košíc, súhlasil som s prevzatím pacienta. Dnes však priniesol ukázať dokumentáciu, z ktorej vyplýva, že aj v Košiciach je už v starostlivosti  inej renomovanej gastroenterologičky. Po upozornení, že  pre nadmerné pracovné zaťaženie našej ambulancie  -    viac ako 11 tisíc pacientov -  sa nemôžeme starať o pacientov, ktorí nie sú akútni a už majú iného gastroenterológa,  sa pacient vyhrážal sťažnosťami na úrade pre dohľad. Preto som mu povedal, že začať vzťah lekára a pacienta podvodmi je veľmi nesprávne. Naozaj, máme zopár takých pacientov, s ktorými bol „problém“, tí majú u mňa na karte výkričník, aby sme v budúcnosti jednali veľmi opatrne, problémy nepotrebujeme ani my, ani oni, je zbytočné vyrábať  nový konflikt, radšej mu predídeme.  A je preto nevhodné, začať starostlivosť  u nového lekára s výkričníkom na jeho karte...   Pacient  už prešetrený kompexne bol a to opakovane na rôznych gastroenterologických pracoviskách, vrátane jedného košického pred dvoma mesiacmi.  Pacient ma následne obvinil, že som ho nazval klamárom, čo nebola pravda, a napriek pokojnému vysvetľovaniu -  pri prítomnosti zdravotnej sestry v miestnosti, fyzicky na mňa zaútočil -    dokumentáciou tresol lekárovi po hlave.   Pacienta som najprv vyhodil  z ambulancie -  bez neadekvátnych verbálnych vyjadrení,  vyprevadil som ho až do čakárne, následne sa vrátil ospravedlňujúc sa.
Napriek takémuto správaniu sa pacienta nemá lekár inú možnosť ako ho prevziať do zdravotnej starostlivosti -  (Nenechám sa zavrieť...), keďže aj napriek jednoznačne  správnemu postupu poskytovateľa zdravotnej starostlivosti ( možnosť odmietnutia pacienta pri nadmernom prac. zaťažení  -  v pondelok bolo u nás 51 pacietnov, v utorok bolo u nás  59 pacientov....,  a  rovnako pri zlom personálnom vzťahu k pacietnovi ), sme sa o pacienta riadne postarali. Odber krvi, fyzikálne vyšetrenie,  urgentná gastroskopia  -  hoci nebola indikovaná, pacient  sa dožadoval akútneho vyšetrenia. 
Najhoršia je tá bezmocnosť lekára.  Neustále počúvame o bezmocných pacientoch s vážnymi chorobami, na ktorých lekári kašlú,  alebo ich vedome či nevedome zanedbávajú.  Neverím, že si môže dovoliť    klient na pošte napr., vyhrážať sa sťažnosťami, keď najprv fyzicky zaútočí na poštárku za okienkom kabelkou...   Poštárke, ktorá (alebo sbs-kár) vyhodí „klienta“, nemôže byť obvinená zo zanedbania starostlivosti v akútnom stave, takže lekár musí sklapnúť, pacienta vyšetriť, zbytočne zopakovať odbery krvi, ktoré boli odobrané na obvode ráno, zbytočne realizovať vyšetrenie   fyzikálne, gastroskopické a pod. keďže pacient klame, že má akútne ťažkosti...  Je pravda, že to poisťovňa zaplatí ( ak nie je pacient nad limit), ale tie peniaze rozhodne nestoja za to.  Lekár, kým pacienta nevyšetrí, reálne nevie do dokumentácie relevantne  a alibisticky zapísať, že sa o akútny stav nejedná, takže ho vyšetriť musí, hoci je jasné, že sú to zbytočne vyhodené peniaze.
Pacient  prišiel žiadať o pomoc. Keď zistil, že u nás mu pomôcť nevieme, a že vlastne ani pomoc aktuálne nepotrebuje, zbil lekára.... Je toto normálne?  U nás áno. Teším sa na zajtrajší deň plný nových prekvapení.  Roky  ordinujem  8-9 hodín denne,   obedňajšiu prestávku sme nemali  štyri roky... za deň stihnem pomedzi pacientov pohltať dve studené kávy, raňajkujem večer o pol šiestej,   keď sa vrátime z mimoškolských aktivít našich detí... ale život je  krásny, kým sme všetci zdraví.

No mám si robiť ďalšie problémy podávaním trestného oznámenia na „útočníka“?  Jediné, čo si vyčítam, že keďže to  nespravím,  bude  uvedný  „klient“  takýmto arogantným spôsobom „komunikovať“ aj s inými lekármi.
Veď, čo sa vadiť budeme, keď sa biť môžeme....

49.Pacientku  v r. 2016 odosiela praktická lekárka -  s výmenným lístkom, ale bez akejkoľvek inej informácie -  pre dyspeptický syndróm.   Po mojej informácii, že pacientku sme opakovane, posledne v r. 2011 prosili o prinesenie výsledkov nálezov od detského gastroenterológa  (kde bola v minulosti vyšetrovaná) nám vysvetľuje, že  lekárky niet, že to bolo už dávno....  "Ale ja som akútny stav". -   „To je v poriadku, veď Vás vyšetríme,  avšak  treba zvážiť, či riešiť len akútne stavy, ako posledne, keď ste boli u nás  alebo je vhodnejšie prísť na plánovanú kontrolu USG brucha“, ako sme pacientke odporúčali na rok 2013. Na to sa postavila a odišla z ordinácie bez pozdravu. 
 
Môj pohľad:  Drzá pacientka, nezvláda psychicky informáciu, že je potrebné vidieť nálezy od detského gastroenterológa, ktorý sa o pacientku staral v minulosti, ale najme nezvláda fakt, že  sa jej lekár opováži niečo vyčítať, resp. naznačiť, že niečo robí nesprávne.  Neverím, že nový gastroenterológ, za ktorým zrejme pôjde, ju nepožiada o nálezy od detského gastroenterológa, dokonca aj o nálezy z našej ordinácie spred dvoch rokov.
Pacientkin pohľad:  Arogantný a povýšenecký lekár, blázon, s ktorým sa nemá význam baviť... Takýchto lekárov si platíme z nášho poistenia?...
Pohľad revízneho lekára poisťovne:  1. V prípade, že lekár zopakuje zbytočne všetky staršie vyšetrenia, ktoré definitívne  vylúčili viaceré diagnózy prichádzajúce do úvahy -  neekonomická spolupráca s daným lekárom, vezmime mu zmluvu. 2. V prípade, že sa jedná o zneužívanie zdravotnej starostlivosti na opakovanie  už realizovaných vyšetrení pacientom -  nespravíme nič...
Pohľad úradu pre dohľad, pohľad lekárskej komory.... pohľad samosprávneho kraja...  

50. 
  Pani K. T., ktorá k nám bola odoslaná praktickou lekárkou v r. 2014 a objednala sa na gastroskopické vyšetrenie na 8.7.2014  sa u nás dva roky neukázala. Neprišla si ani pre výsledky drahých sérologických vyšetrení, ktoré jej boli realizované a  v termíne, kedy bola objednaná na gastroskopiu, neráčila poslať do ordinácie lekára ani jednu sms-ku za dva centy, ktorou by termín uvoľnila pre niekoho iného. Toho dňa boli z jedenástich objednaných gastroskopií nerealizované z rovnakého dôvodu 4 gastroskopie. Pekne vysoké percento, nie?.  S rovnakými ťažkosťami bola v r. 2016 odoslaná tou istou praktickou lekárkou na vyšetrenie k nám. Pani sa vydala, zmenila priezvisko na Š., zmenila adresu, rodné číslo však nie... Predpokladám, že žiaden súkromný gastroenterológ (ani ja nie) nemá dôvod správať sa nepríjemne, arogantne, drzo k pacientovi, pretože by oňho prišiel. Pre nadmerné pracovné zaťaženie nášho pracoviska sa však už nemôžeme venovať ľuďom, ktorí o našu snahu nestoja.  Keďže čakáreň bola v čase  druhej návštevy uvedenej pacientky  plná, využil som  tento fakt edukačne aj pre ostatných prítomných. Vôbec tu neide o prezrádzanie lekárskeho tajomstva, ani o neetické správanie. Nepadlo jediné slovo o ťažkostiach a diagnózach pacientky.  Ide však  o poukázanie na nevhodnosť správania sa pacienta v konkrétnej situácii. Samozrejme, žiaden lekár (ani ja nie) nepotrebuje ostatným pacientom  v čakárni ukazovať, že sa nevie k pacientovi správať. Preto moje vysvetlenie situácie pacientke bolo nanajvýš korektné, s úsmevom a prianím všetkého dobrého pri hľadaní si nového gastroenterológa. V čase nášho nadmerného pracovného zaťaženia, keď sa neúmerne predĺžili čakacie doby na endoskopie a počty pacientov, ktorí nás navštívia denne sú medzi 45-50, je to prirodzené. Už bývalá ministerka p. Zvolenská zaradila "poplatok za nezrušenie termínu", ktorý sme v ordinácii mali zavedený, za absurdný poplatok. Okamžite po medializácii jej názora, sme tento poplatok zrušili, pretože nevidím dôvod na to, aby niekto moju prácu označoval za absurdnú.  Od tohto dňa však pacienta, ktorý sa u  nás objedná na vyšetrenie, nepríde a termín naňho aspoň telefonicky nezruší, považujeme za pacienta, ktorý sa slobodne rozhodol zmeniť gastroenterológa.  

51.Existujú internetové stránky, ktoré  umožňujú beztrestné ohováranie lekára na internete bez toho, aby sa človek, ktorý sa tam ponosuje a sťažuje na neochotu a aroganciu lekára pod svoje tvrdenie podpísal. Stránky ako napr.  www. znamylekar.sk  neumožňujú pridávať adekvátne komentáre lekára, na ktorého sa sťažnosť píše a napriek mnohonásobným žiadostiam lekára neumožňujú poskytnúť identitu sťažovateľa, aby bolo možné pridať adekvátny komentár k jeho sťažnosti. Jedná sa o bohapusté ohováranie. Žiaden súkromný lekár nemá záujem na tom, aby prichádzal o klientelu, z ktorej žije. Lekára na podobných stránkach ohovárajú len tí, ktorí boli upozornení na nejakú chybu, ktorú sami  robia buď v zmysle zdravia, alebo v zmysle medziľudských vzťahov.  Nemám žiaden problém s ľuďmi, ktorí vyjadria  písomne svoj názor a podpíšu sa. K takému  vyjadreniu sa dá pridať pohľad na vec z druhej strany a toto je konštruktívna kritika.  Stránka Známylekár .sk však neumožňuje pridať adekvátny komentár, a dokonca bezdôvodne zmaže lekárom pridané komentáre aj po niekoľkých  mesiacoch od ich uverejnenia.  V ich interných predpisoch je vylúčené, aby príspevok lekára obsahoval meno a priezvisko pôvodne anonymného sťažovateľa, napriek tomu, že sťažovateľ a táto stránka priamo poškodzuje dobré meno lekára a jeho pracoviska a je jasné, že z vysvetlenia situácie lekárom bol príspevok úplne klamlivý a cielene zmanipulovaný.  Uvediem Vám  moju internetovú komunikáciu s administrátorom vyššie spomenutej stránky:
Anonymná „pacientka“: 
~Hosť (15. júna 2016)
veľmi slabý 
chýba mu empatia k pacientovi, nebola som s ním spokojná,bol voči mne drzý,pri vyšetrovaní bol necitlivý.Jeho prístup som si tak u lekára nepredstavovala.
 
Lekár:
(Odklikol som na internete žiadosť o nahlásenie zneužitia stránky na ohováranie. Bolo to zamietnuté).
Administrátor: 
Prišla Vám nová správa ohľadom Vášho hlásenia zneužitia č. 346              Naposledy ste nahlásili zneužitie týkajúce sa názoru na lekára František Trebuňa. Prípad začal riešiť moderátor z ZnamyLekar.sk. Pozrite sa, akú má pre Vás správu.

Po opätovnom overení názoru potvrdzujeme, že neboli porušené naše podmienky. Zároveň Vás chceme informovať, že Pán/Pani má možnosť odpovede na daný komentár. Slúži k tomu funkcia "Odpoveď"(dostupná je pod každým názorom na overenom profile).Okomentovanie názoru má veľký vplyv na zvýšenie dôverihodnosti Vášho profilu medzi užívateľmi, ktorí môžu vďaka tomu overiť si negatívny ohlas názoru, spoznať kontraargumenty a širší kontext vzniknutej situácie.      
Lekár:                            Srdečne Vás zdravím. V blízkej dobe očakávajte kontakt s mojím právnym zástupcom. Nie je možné beztrestne ohovárať lekára na verejnom fóre. Lekár nie je  politik, voči ktorému si môže ktokoľvek  otvárať ústa a kaziť mu dobré meno. Nie som verejný činiteľ a Vy to viete.  Trvám na tom, že negatívne hodnotiace príspevky  musia byť podpísané autorom. Inak nie sú pravdivé. Ani ja ako lekár nemôžem hocičo zavesiť na net, dokonca na to, aby som mohol písať odpovede na tieto urážky, potrebujete moju identifikáciu (kópie pečiatky, kódy, doporučeným listom odoslané...). Nevidím žiaden dôvod na fakt, že sa musím brániť voči ohováraniu, ktoré beztrestne uverejňujete. Ohováranie nerealizuje pacient, ktorý sa sťažuje anonymne. Ohováranie realizuje Vaša spoločnosť, voči ktorej podáme  výhradu.  Vaše vnútorné predpisy nie sú v tomto prípade podstatné. Máme v ordinácii  12300 pacientov, verte mi, nemám problém zariadiť, aby pribudlo na moju stránku   1500 pozitívnych komentárov za jeden rok. Keďže však absolútne s takýmto prístupom k hodnoteniu mojej práce nesúhlasím, nevidím dôvod to realizovať.  V prípade, že budete pokračovať v uverejňovaní anonymných príspevkov, dôrazne Vás žiadam, aby ste zmenili môj profil na anonymný. Môžete ohovárať anonymného lekára zo Slovenska, nie MUDr. Františka Trebuňu.    Prajem pekný deň. .  MUDr. Trebuňa, 0907 545 928, www.trebuna.zzz.sk
 Administrátor:
 Od: Kateřina Němcová <katerina.nemcova@docplanner.com>
> Komu: MUDr. František Trebuňa <trebuna@centrum.cz>
> Datum: 22.06.2016 10:27
> Předmět: Re: Zmena stavu hlásenia zneužitia č. 346
>
Dobrý den pane Trebuňo, 
děkuji za Vaši zprávu. Pacient nemá povinnost podepisovat se celým jménem. Může se podepsat pomocí nicku, který si vybere při registraci.
Autor názoru odpovídá za pravdivost příspěvku. 
 Lekár:
2016-06-21 16:04 GMT+02:00 MUDr. František Trebuňa <trebuna@centrum.cz>:
Srdečne Vás zdravím. Trvam na tom, ze uvedeny pacient sa MUSI pod svoj komentar podpisat. Inak budete riesti problem s mojim pravnikom.  MUDr. Trebuňa, 0907 545 928,www.trebuna.zzz.sk
Administrátor:
> Od: Kateřina Němcová <katerina.nemcova@docplanner.com>
> Komu: MUDr. František Trebuňa <trebuna@centrum.cz>
> Datum: 22.06.2016 13:28
> Předmět: Re: Zmena stavu hlásenia zneužitia č. 346
>
Dobrý den pane Trebuňo, 
bohužel nemáte pravdu, je opravdu možné beztrestně sdílet zkušenost s lékařem či ošetřením s ostatními lidmi.
Pravdivost příspěvku a podpis jsou dvě různé věci. Tak jako jinde na internetu, lidé můžou použít libovolně zvolený nick.
Samozřejmě se s Vámi Váš právní zástupce může spojit, rádi s ními budeme spolupracovat. 
 
Lekár: Srdečne Vás zdravím.V tom prípade  uverejníte  našu kompletnú internetovú komunikáciu ako môj komentár k danej situácii. Nie je možné totiž napísať komentár k pacientovým  tvrdeniam, pokiaľ neviem, o koho sa jedná. Neide tu o riziko možného poškodenia pacienta, pretože pacient, ktorý ma takto " ohodnotil" sa ku mne   zrejme nevráti, takže nič neriskuje tým, že sa dozviem jeho meno, len   v prípade, že nemá pravdu, riskuje obvinenie z nepravdivého ohovárania. Preto sa nepodpisuje.  A podotýkam  "beztrestne sdílet zkušenost s lékařem"     je jednoznačne ohováraním, ktoré     m ô ž e     a    bude riešiť vyšetrovateľ, ktorému žiaľ budete musieť poskytnúť tieto údaje.  
 
 MUDr. Trebuňa, 0907 545 928, www.trebuna.zzz.sk
 
Administrátor:
 
 Od: Kateřina Němcová <katerina.nemcova@docplanner.com>
> Komu: MUDr. František Trebuňa <trebuna@centrum.cz>
> Datum: 22.06.2016 15:12
> Předmět: Re: Zmena stavu hlásenia zneužitia č. 346
>
Dobrý den pane Trebuňo, 
doporučuji Vám na hodnocení pacienta reagovat odpovědí. 
Postup je následující:
1. Zalogujte se na portál
2. Otevřete si svůj profil
3. Pod názorem, ke kterému se chcete vyjádřit, klikněte na tlačítko "Odpovědět"
4. Do okénka napište svou odpověď a odešlete ji.
 
Lekár: Srdečne Vás zdravím. Nie je ťažké odpovedať na komentár pacienta, pokiaľ viete, k akému problému vlastne v ordinácii došlo. K anonymnému komentáru sa reakcia  pridáva ťažko, pretože  nemám svoje tvrdenie podložené žiadnym argumentom, keďže neviem, s ktorým pacientom vlastne bol problém. Nemyslite si, že neviem pridať komentár k názorom pacienta. Odporúčam  (ak máte len trošku času), kliknite si na našu webstránku, dočítate sa aj pohľad  z druhej strany. Je tam viac ako 50 príhod, ktoré lekár v každej ordinácii denne zažíva.   Žiaden súkromný lekár nemá záujem sa neadekvátne správať voči svojmu pacientovi, pretože pacient je nositeľom práce a budúceho príjmu zo zdravotnej poisťovne. Preto viem povedať so 100% istotou, že sa ku každému pacientovi vrátane Rómov a bezdomovcov správame prívetivo a úctivo. Jedine pacient, ktorý si prácu lekára a sestričky neváži, a sám sa neadekvátne správa,  má od nás v odporúčaní "zvážte zmenu gastroenterológa".   Práve tento typ pacientov sa následne mstí na internete. Vy ste sprostredkovateľmi . Prajem pekný deň. Našu komunikáciu musím ukončiť. Síce rýchlo píšem na klávesnici, ale aj môj čas je drahý.     MUDr. Trebuňa, 0907 545 928, www.trebuna.zzz.sk
 
Administrátor:
 

  Vaše hlásenie zneužitia č. 346 bolo zamietnuté
Moderátor služby ZnamyLekar.sk zamietol Vaše hlásenie zneužitia.
Dôvod zamietnutia:
Nahlásený názor neporušuje zásady našich pravidiel, ale musime uviesť, že v tejto situácii je potrebný názor lekára, ktorý bol priamym účastníkom vzniknutej situácie.

Srdečne Vás zdravím.
 Zamyslite sa nad tým, čo ste mi práve poslali.... Ako sa môže lekár vyjadriť k negatívnemu komentáru, ktorý  nerieši nič konkrétne, len ohovára lekára podľa pocitu. Pacientka sa nepodpísala a teda neviem vôbec pridať adekvátny komentár, keďže neviem, o akú situáciu vlastne ide.  Zvláštne, že p. Harabin  vyhrá súd s presne rovnakými okolnosťami a  vysúdi od RTVS ospravedlnenie a pokuty a lekár je nútený akceptovať nemiestne ohováranie. Ak verejne známa osobnosť nemôže akceptovať niemestne ohováranie, malý človek  áno?  Spoľahnite sa, že  naši právnici zo Slovenskej lekárskej komory, na ktorých som sa obrátil, Vás budú kontaktovať
 
.  MUDr. Trebuňa, 0907 545 928, www.trebuna.zzz.sk
 
Lekár: S veľkým prekvapením  som zistil, že ste bez môjho vedomia zmazali mnou pridaný  komentár k uvedenej situácii, ktorý som osobne pridal na Vašu stránku, Dôrazne Vás     ŽIADAM   o opätovné zverejnenie môjho príspevku, pretože na Vás zavolám okrem nášho právnika aj  vyšetrovateľov z polície za vedomé poškodzovanie dobrého mena mojej osoby aj našej spoločnosti.   MUDr. Trebuňa, 0907 545 928, www.trebuna.zzz.sk
 
 
P.S.: Srdečne Vás zdravím.  Keďže Vaše jednanie je absolútne netaktné a absolútne potláča moje práva, hodlám kompletne celú našu vzájomnú komunikáciu  zverejniť v TV JOJ, Markíze, na STV a v TA3. Verte, aj takto je možné poskytovať nestranné informácie .  MUDr. Trebuňa, 0907 545 928, www.trebuna.zzz.sk
 
Administrátor: 
> Od: Kateřina Němcová <katerina.nemcova@docplanner.com>
> Komu: MUDr. František Trebuňa <trebuna@centrum.cz>
> Datum: 30.06.2016 13:28
> Předmět: Re: Vaše hlásenie zneužitia č. 346 bolo zamietnuté
>
Dobrý den pane Trebuňo, 
děkuji za Vaši zprávu.
Naše stanovisko jsem vyjádřila v předchozích zprávách. Názor žádným způsobem neporušuje ani pravidla portálu, ani právní řád. Pokud se domníváte, že tomu tak je, prosím obraťte se na místa, která ve Všich zprávách jmenujete.
Vaše odpověď naopak pravidla porušovala. Doporučuji napsat stručné a především slušné, osobní údaje neobsahující vyjádření k názoru pacientky. Jedině takové může být na portále ponecháno.
 
Lekár:
Srdečne Vás zdravím. Žiadam Vás o telefónne číslo a priamy kontakt na Vás, urýchli to  riešenie situácie
 MUDr. Trebuňa, 0907 545 928, www.trebuna.zzz.sk
 
Srdečne Vás zdravím.  Źiadam Vás  o písomné uvedenie, ktoré neslušné slová  a aké osobné údaje pacietnky som vo svojom vyjadrení použil.  Pokiaľ bolo jediné porušenie pravidiel, že to nebolo stručné, tak neviem, čo v tejto krajine ešte robíte. Ako môžete pokojne spávať, keď odmietate uverejniť reakciu na ohováranie, ktorá neobsahuje žiadne nevhodné ani právne postihnuteľné údaje?  Je škoda, že moje pracovné zaťaženie mi neumožňuje reálne sa Vašou stránkou zaoberať. Preto Vás znova žiadam o poskytnutie telefónneho čísla, a priamo si problém vydiskutujeme. Zdržiavate ma totiž v práci.    MUDr. Trebuňa, 0907 545 928, www.trebuna.zzz.sk
 
 
Administrátor:
 
Dobrý den pane Trebuňo, 
děkuji za Vaši zprávu. 
Bohužel již Vaši odpověď nemáme k dispozici, ale odpovědi lékařů jsme nuceni mazat v případě, kdy buď obsahují osobní údaje pacienta a nebo jsou vulgární. 
Můžete mi zavolat ještě dnes na tel. číslo +420 228 882 308. Buhžel více než jsem Vám napsala Vám říci nemohu.
 
Lekár: Srdečne Vás zdravím.  Vaše číslo bohužiaľ nedvíhate.  Odporúčam naozaj sa zamyslieť nad tým, ako komunikujete s lekárom. Všetky moje maily máte   k dispozícii, celý môj príspevok zverejnený ako odpoveď na sťažnosť pacientky   bol len pospájaním našej vzájomnej  internetovej komunikácie (administrátor - lekár) kde sa nevyskytli žiadne nevhodné  ani vulgárne výrazy. Ako sa opovažujete   napísať, že sa vyjadrujem vulgárne?   Odmietam s Vami o čomkoľvek ďalej debatovať. Verím, že nikdy nebudete potrebovať zdravotnú starostlivosť u nás ani nikde inde. Divím sa, že spávate dobre, keďže robíte takúto neužitočnú a ľuďom ubližujúcu prácu. 
 
 
Prajem pekný deň  . Viac Vás obťažovať nebudem.  MUDr. Trebuňa, 0907 545 928, www.trebuna.zzz.sk
 
Toto sa v Slovenskej republike volá sloboda slova.  Administrátor  (nepochybujem o tom, že na svoju prácu nepotrebuje žiadne vzdelanie okrem ovládania pravopisu a používania makier, ktoré odklikáva všetkým dennodenne sa sťažujúcim lekárom)  sa správa akoby bol ochranca ľudských práv a pritom sa jeho portál  podieľa na poškodzovaní dobrého mena lekára. Pacient má možnosť sťažovať sa na Slovenskej lekárskej komore, na Úrade pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, na odbore zdravotníctva na vyššom územnom celku, na Miniesterstve zdravotníctva. Nepredpokladám, že na týchto miestach by sa zaoberali anonymnou sťažnosťou. Preto sa núkajú  podobné internetové portály. 

52. Pacient  -  dôchodca, inžinier,  pri prvej návšteve u nás   opakovane vyvoláva u nás konfliktné situácie, na ktoré reagujeme  absolútne korektne. Vyčíta sestričke, že ho poprosila, aby nezatvoril za sebou dvere, kým je sestrička v čakárni u iného pacienta, vyčíta sestričke, že sa bola pozrieť na osobnú váhu, koľko pacient váži, keďže za 30 sekúnd váženia nevedel zistiť svoju váhu.  Nevidím dôvod na zbytočné konflikty  a zvlášť vtedy, keď pacient vlastne našu starostlivosť nevyžaduje.  Je asymptomatický, nemá žiadne ťažkosti, nemá žiadnu relevantnú laboratórnu patológiu. Vhodné by bolo zvážiť preventívne kolonoskopické vyšetrenie, na ktoré má nárok, ale nie za cenu ďalších konfliktov. 
Vyslovene vyčítal sestričke, že sa správa vulgárne, že už prvý kontakt s pacientom je dôležitý, pritom bol slušne pozdravený, oslovený menom  a zavolaný do ordikácie, upozornený, kam si môže zavesiť veci a pod. 
Keď už sme boli pri tej vulgárnosti, na otázku, či má nejaké ťažkosti odpovedá, že len "so šťaním", preto bol na urológii a aj operovaný?
Niekedy sa človek nevie vymotať z nadmiery práce, ale neviem, či by už toto zvládol hocikto...
Keď som ho upozornil, že sa nepatrí takto k sestričke  správať, už len preto, že je žena, reaguje, že ona je tu na to, veď je to len sestra.... "lensestry" majú v našom zdravotníctve miesto, bez mojej lensestry by som nevedel  fungovať.  Neviem, či by sa pred nákupom v obchode najskôr povadil s predavačkou.  Sestra nie je slúžka. 

 53.   Hosť -  samozrejme anonym zo stránky Znamylekar.sk
•2017-08-25•
Lekarovi som volal telefonicky, kedze som nevedel ako funguje. Povedal mi ze treba prist v ramci ordinacnych hodin a ked som este u neho nebol tak aj s vymennim listkom od obvodneho lekara.
Prisiel som za nim na zaciatku ordinacnych hodin cca o 7:20.
Po polhodine vysiel von po dokumentaciu. Spytal sa ma ci mam gastroenterologa, odpovedal som ze sucasne nemam a doktor v zapati odisiel dnu aj s mojou dokumentaciou a dokumentaciou dalsich 2 pacientov.
Po dalsej polhodine vyssiel von s aroganciou a ostrym tonom na mna vysiel, ze nema rad ze nas kontakt zacinal klamstvom, lebo ze si vsimol vysledky z dokumentacie (vysledky cca z pred dvoch tyzdnov). Na co som chcel podat vysvetlenie, podotykam CHCEL (niesom spokojny so sucasnym gastro specialistom kedze liecenie stagnuje na mrtvom bode bez progresu, takze moj zaujem bol najst noveho specialistu. Tiez ked idete do servisu s autom a nieco Vam nevyriesi jeden servis, tak automaticky to nenechate len tak a idete dalej co pokladam za samozrejmost nie nieco extra) ALE !! pan "doktor" mi hned skocil do reciv momente ked som chcel vysvetlit preco som u neho ze "nie ste u nas vítaný" (doslovna citacia) arogantne mi vratil dokumentaciu a zavrel za sebou dvere, nedal mi moznost ziadne konverzacie. Ostal som ako obareny horucou vodou ako je to vobec mozne, najst niekoho s takymto spravanim a este v sukromnej ambulancii. V takejto miere som sa s aroganciou este nestretol ani v statnom zariadeni nie v sukromnej sro. ambulancii.
Z danej mojej skusenosti si urobte nazor vy.
Pan doktor odmieta pocuvat pacientov a je prehnane arogantny.
K odbornosti sa vyjadrit nemozem kedze mi to nebolo umoznene. Ale s takym pristupom sa velmi CUDUJEM ako moze fungovat v ambulancia v sukromnej sfere sro.
 
Odpoveď lekára:  Mám na uchu 9 hodín denne handsfree sadu práve kvôli tomu, aby ste sa ku mne dovolali , v podstate už po prvom zazvonení ste v kontakte. Máte takýkto kontakt ešte s nejakým iným lekárom? Myslím, že nie,  najskôr kontaktujete sekretárku, asistentku, sestru a pod.. Myslím si, že treba oceniť, že Vás lekár informoval priamo o podmienkach poskytnutia starostlivosti u nás. Jasne, zrozumiteľne a stručne som sa Vás opýtal, či nemáte iného gastroenterológa a keďže ste odpovedali , že nie, informoval som Vás, že sa u nás neobjednáva na presný čas, že prídete do ordinácie a vtedy Vám povieme, ako dlho sa čaká. Viac informácií na našej stránke.   ( túto komunikáciu  denne realizujem 20-25x). Takže prvýkrát ste lekára oklamali už do telefónu.
Prišli  ste do čakárne  o 7:20. Zrejme ste si všimli, že ste tam neboli prvý. O siedmej totiž sestrička realizuje pacientom mnou naplánované odbery a ja vystavujem žiadanky a zápisy o každom odbere do zdravotnej dokumentácie pacienta. V prípade, že sú potrebné žiadanky na USG, RTG a iné vyšetrenia, tlačím ich pacientovi, kým sestrička “berie krv“. Takže predpokladám, že ste nevideli tých 7-10 ľudí, ktorí postupne z ordinácie odchádzali. Predpokladám, že medzi nimi bol jeden pacient do poradne, ktorého obyčajne ešte stihnem vyšetriť, kým sestrička chystá inštrumentárium na prvú endoskopiu, ktorá začína o 7:15.   Takže o 7:20, o čase, o ktorom píšete,  sme už mali priemerne 8-10 ľudí  v systéme. Následne som vyšiel do čakárne ja, pretože po cca 2-3 minútovom endoskopickom výkone sa sestrička venovala vyšetrenému pacientovi a následne 20-25 minút dezinfekcii  inštrumentária, aby bola  nachystaná ďalšia endoskopia.  O 7:20  preto nemohla vziať dokumentáciu od práve prišlých pacientov sestrička, ale spravil som to ja. Ako píšete, boli ste traja. Od každého zvlášť, v poradí, v akom ste prišli do čakárne, som prevzal zdravotnú dokumentáciu, zaradil do plastového poradovníka, ktorý ste videli na stolíku. Každého zvlášť som krátko  poinformoval  o podmienkach vyšetrenia a o odhadovanej čakacej dobe na vyšetrenie, na uvedený čas mohli  teda čakajúci opustiť čakáreň. Všimol som si, že Vy neodchádzate.  Následne som  vydal hotovú zdravotnú dokumentáciu po endoskopii pacientovi, ktorý vyšiel z ordinácie a zavolal ďalšieho pacienta do poradne. Kým sa ďalší pacient vyzlieka, prezerám obvykle zdravotnú dokumentáciu ostatných čakajúcich, zadávam ich do systému, prepisujem relevantné laboratórne a RTG, USG výsledky, takže presne toto som robil za čas, kým Vy ste pokojne a veselo s free wifi mohli čítať v čakárni. Zadal som Vás do systému, prepísal som prvé strany dokumentácie, kým som sa „prelistoval“ k nálezom od kolegu gastroenterológa spred dvoch týždňov. Keďže sa o akútny stav nejedná, obyčajne už po prepísaní nálezov nie som taký striktný a pacienta neodmietnem, pretože neznášam zbytočnú prácu, ale  po jednoznačnom a  dvakrát zopakovanom oklamaní som sa rozhodol, že tento benevolentný postup nie je na mieste. Vedel som, že ste neodišli z čakárne, lebo som Vás videl, tak som vyšiel von a priniesol Vám  dokumentáciu späť. Nepadlo jediné nevhodné, jediné arogantné slovo. Napriek mojej niekoľkominútovej zbytočnej práci prepisovaním Vašich výsledkov v čase, keď iní pacienti čakali na našu starostlivosť.   Skutočne trvám na tom, že kontakt pacienta s lekárom sa nemá začať klamstvom a o nič iné sa tu nejedná, len o jasné klamstvo. My nie sme autoservis, ako píšete. Ak sa Vám nepáči oprava v autoservise, nemyslite si, že Vás zadarmo opravia v inom servise, budete riešiť reklamáciu tam, kde Vám zle auto opravili.    Mimochodom, nesmierne ma uráža, že  po toľkej mojej snahe  o perfekcionizmus v našej práci  sa ma niekto opováži prirovnať k autoservisu. Celá moja snaha je potom zbytočná.  Pokiaľ ide o odmietnutie pacienta, bolo Vám jasne a zrozumiteľne, bez akýchkoľvek zbytočných emócií  vysvetlené, že nie ste u nás vítaný, čo aj platí. Dvakrát ste ma podviedli. Jediného pacienta, ktorého v našej ordinácii odmietame vyšetriť je ten, ktorý už má iného gastroenterológa a ten, kto sa na endoskopiu na presný čas objedná a termín nezruší a na vyšetrenie sa nedostaví. Je to z dôvodu NADMERNÉHO PRACOVNÉHO ZAŤAŽENIA nášho pracoviska, čo je legálny dôvod. Máme v ordinácii registrovaných  13700 pacientov za 11 rokov jej existencie. Mesačne nám pribudne cca 100-120 nových, ale žiaľ z dvoch vyššie uvedených dôvodov mesačne nevieme a nemôžeme prijať ďalších cca 80-100 pacientov, ktorí  chcú k nám prejsť od iných gastroenterológov.  Dostanú odo mňa jasnú, zreteľnú informáciu o tom, že sa im žiaľ mimo akútnych stavov nevieme venovať, lebo  to už nestíhame. Pracujeme 8-9 hodín denne. Aj my sme ľudia.   Verte mi, rovnako ako vo Vašom prípade, je to zbytočných 80-100 potenciálne konfliktných situácií mesačne.  Tretina sa udeje telefonicky, priemerne 4-5 ľudí odmietneme prevziať už po telefonickej konzultácii, podobne ako by sme to spravili vo Vašom prípade, keby ste neklamali a ušetrili by ste si čas a nesprávne interpretovanú konfliktnú situáciu. Ďalších 4-5 ľudí denne odmietneme prevziať v čakárni po osobnom vysvetlení situácie, že sa majú vrátiť  s svojmu gastroenterológovi, alebo skúsiť pracovisko, ktoré nie je tak pracovne zaťažené. Podľa mňa sa o žiaden konflikt nejednalo, nejednalo sa o žiadnu formu arogancie. Bola to prísne asertívna situácia. Keďže mám práve pacienta, ktorého vyšetrujem, nemôžem sa venovať klamárovi, ktorý ma následne ohovára po internete anonymne, aby sa nedalo konkrétne povedať, ktorý to je. U nás však disponujem dennými záznamami každého zapísaného pacienta v počítači. Načo by to však bolo dobré, použiť Vaše meno?
 
Na to, aby ste mohli komentovať prácu gastroenterologickej ordinácie, nestačí 20 minút sedieť v jej čakárni, ako sa mylne domnievate.  Naznačovať, že nepracujem je nevhodné a priam drzé.   Je možné, že u iných lekárov ste mali skúsenosť, že sa práve nevenovali pacientom, ale ja chodím do práce pracovať práve z dôvodu, že ma napĺňa a možno práve preto jej je tak veľa.  Denne máme  38-52 ľudí a to sa nedá vyšetriť ich a poradiť im , keby sme efektívne nevyužívali každú minútu nášho pracovného času a ordinačných hodín. Práve ľudia ako Vy zdržiavajú našu prácu a predlžujú čakanie ostatným pacientom. Lekár, ktorý je právom urazený,   odmieta strácať čas vysvetľovaním človeku, ktorý vedome podvádza a ešte k tomu opakovane. Lekár nie je vôbec arogantný. Asertivita je schopnosť povedať klientovi NIE.  A odpoveď NIE býva často užitočná. Ak by ste otvorene povedali, že Vám ide o second look, odporúčal by som Vám priamo  vyššie pracovisko na konzultáciu a mohli ste sa vyhnúť takémuto trapasu a ja  nepravdivým a mnohé nasledujúce roky mi ubližujúcim komentárom na webe. 

54.   Subjektívne: V júli 2018 sme pacientke odporúčali zvážiť  kolonoskopiu, keďže teraz počas pandémie koronavírusu je doma, rozhodla sa prísť na vyšetrenie aktuálne...  Objednala sa na  3.7.2020 na 7.15 hod. Dňa 30.3.2020  bola vyšetrená v poradni,  následne ešte raz 15.6.2020 a  dôkladne poučená o vyšetrení aj o príprave aj o potrebe zrušiť event. termín   včas, t.j.  5 dní pred plánovaným vyšetrením, aby sme ho vedeli uvoľniť a poskytnúť ďalším pacientom. Včera  mi  po skončení ordinačnej doby telefonovala, že termín ruší, lebo už je v kúpeľoch, pretože nečakane v pondelok, t.č. pred  4 dňami dostala pozvánku  z poisťovne.   Po mojom dlhšie trvajúcom poučení, že pre nadmerné pracovné zaťaženie nášho pracoviska jej viac termín nebudeme môcť prideliť som zistil, že som arogantný, a že sa bude sťažovať.  Opakovane mi zložila telefón.
Odporúčame:   poslané SMS:   
Vážená pacientka, vysvetlil som Vám, že pre nadmerné pracovné zaťaženie nášho pracoviska Vám v budúcnosti s výnimkou akutneho stavu nebudeme vedieť prideliť nový termín na vyšetrenie. Nie Vy, ale ja zajtra ráno okamžite posielam do Vašej zdravotnej poisťovne žiadosť o odmietnutie preplatenia kúpeľnej liečby pre zneužitie zdravotnej starostlivosti a zmarenie termínu na vyšetrenie pre iného čakajúceho pacienta. Nie lekár  je arogantný, ale pacient vidí len sám seba a svoje problémy. Volá sa to egocentrizmus a netolerancia voči ostatným ľuďom. Prajem pekný zvyšok dňa. Je nad cim uvažovať. K budúcemu gastroenterolóovi  sa správajte slušnejšie a neskladajte mu telefón. Ja Vášmu vyšetreniu ešte aj zajtra venujem premarnenu hodinu. Minúta rozhovoru z Vašej strany je otázka slušnosti. Trebuňa
Odpoveď pacientky:  Buďde taky laskavy sa mi nevyhrazajte
pozn.,  zľakol som sa a sťažnosť do poisťovne som neposlal. ... Aj tak tým nič nevyriešim.

55....

101. Dalmatíncov...

Všetkým našim pacientom prajeme dobrých, vzdelaných a trpezlivých lekárov a sestričky. V prípade, že sa rozhodnete pre naše služby, želáme Vám veľa zdravia málo nepríjemných vyšetrení a krátky, ale užitočne strávený čas v našom zdravotníckom zariadení.

V prípade, že ste boli s našou prácou nespokojní, je samozrejmosťou Vaše právo vyjadriť svoju nespokojnosť orgánom štátnej správy na tento účel zriadeným. Prosíme Vás, skúste však najskôr sformulovať svoju event. námietku k našej práci osobne verbálne  pri kontakte s lekárom  a sestričkou  v ordinácii. Je veľmi zdĺhavé  reagovať na písomné  a telefonické sťažnosti  pacienta, a zvlášť v prípade, ak sú podobné maily a telefonáty plné invektív, urážok, poloprávd a najčastejšie jednoducho  lží. Ak niekomu na vytvorenie si názoru na človeka, ktorého vidí prvýkrát v živote stačí moment, je zbytočné ho neskôr presviedčať, že sa možno mýli... Je jednoduchšie vyliať si zlosť mailom napísaným o 02:45, pretože človek nevie v noci spať, keďže sa cíti (oprávnene alebo neoprávnene) frustrovaný a oklamaný lekárom, alebo zatelefonovať mu a následne mu bez možnosti dostatočnej argumentácie položiť telefón, ako sa stretnúť osobne a prípadné nezrovnalosti si prediskutovať. Médiá si niekedy dávajú pozor, aby minimálne jedna správa denne bola zameraná na pacienta nespokojného so svojím lekárom. Býva to hlavne mesiac - dva pred avizovaným zvyšovaním platov lekárov a sestier, na ktoré nemocnice nemajú peniaze...Nielen pacient, ale aj jeho lekár žije dennodenne v strese a strachu o svoju budúcnosť a svoje vlastné zdravie. Pritom až 85% sťažností na prácu lekárov  podaných na Slovensku na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou býva neoprávnených a úradom posúdených ako neopodstatnené...

Je však 15% oprávnených sťažností veľa? Podľa mňa áno. Aj my máme snahu sa zlepšiť. Držte nám palce.

 

2. Pre obchodných partnerov:

Internú a gastroenterologickú ambulanciu prevádzkuje spoločnosť :

Trebuňa s.r.o., so sídlom: Košice, Liptovská 2070/9, 040 01

Mestský súd Košice,  býv. Obchodný register Košice I. , odd. sro, vložka 18414, .

IČO: 36651 184

DIČ: 20 222 13 886

číslo účtu (pôvodné) :  044 7125 184    /  0900

IBAN: SK3809000000000447125184

BIC:   GIBASKBX

Platby za realizované služby obchodným partnerom (upratovaciemu servisu, správcovským spoločnostiam, spoločnostiam na likvidáciu odpadov, lekárňam, dodávateľom prístrojovej techniky, zdravotníckym potrebám a pod.) uhrádzame okamžite po obdržaní faktúry, variabilným symbolom je číslo faktúry.  Dlhodobo nemáme žiadne pohľadávky po lehote splatnosti.

3. Pre zdravotníkov:

kód zdravotníckeho zariadenia:

Interná ambulancia:                        P 62455 001

Gastroenterologická ambulancia:     P 62455 048

kód lekára:

internista:                                                    A 4235 8011

gastroenterológ:                                         A 4235 8048

Delegované odbery krvi sme v našej ordinácii zakázali  1.9.2006.
Delegovanú preskripciu akýchkoľvek liekov na môj kód  /bez ohľadu na každomesačné zmeny odporúčaní zo zdravotných poisťovní a ministerstva/ zakazujem od 1.1.2022, pokiaľ nie je mnou osobne s iným lekárom dohodnutý iný postup.   

  Predpísanie Helicidu, alebo Nolpazy pacientovi, ktorý sa na praktického lekára  obráti s problémami s pyrózou, nie je delegovanou preskripciou.  Lieky, ktoré nie sú  preskripčne obmedzené  má praktický lekár právo a povinnosť pacientovi predpísať, v prípade, že ich indikuje.  Nevidím zmysel v tom, aby pacientovi, ktorému sme v r.  2004 odporúčali užívať Nolpazu v režime on demand, sa musel obracať na nás v r.  2022 na predpis lieku.  Štandardná liečba nekomplikovanej refluxovej choroby pažeráka  je ordinovaná praktickým lekárom rovnako dobre ako gastroenterológom.  

 

Do nami vedenej zdravotnej dokumentácie uvádzame  aj zdanlivo irelevantné údaje, ktoré však pri systematickej práci prispievajú k spokojnosti  pacienta, odosielajúceho lekára, kontrolných orgánov.

V rámci dennej činnosti ambulancie   dôsledne sledujeme staršie výsledky laboratórnych a prístrojových vyšetrení iných odborníkov, aby nedochádzalo k ich zbytočnému opakovaniu.  (Preto prosíme odosielajúcich odborníkov, aby nám poskytli čo najviac a čo najnovších vyšetrení, ktoré už boli  u pacienta realizované. Nikdy dopredu nežiadame praktických lekárov o realizáciu žiadnych nových vyšetrení, ktoré potrebuje naša ambulancia , ale je vhodné, ak boli už laboratórne vyšetrenia vykonané, aby sme o tom vedeli. Prostriedkov je málo, ak budeme nimi mrhať, aj nám z nich zvýši ešte menej.  Akékoľvek paušálne schémy vyšetrení požadované pred  návštevou gastroenterológa by boli len plytvaním. Nie každý potrebuje výter, nie každý USG brucha, nie každá pyróza potrebuje EGD, ale ani krvný obraz).

Každý nami získaný výsledok je dôsledne zaznamenaný do  pacientovej dokumentácie, takže by nemalo nastať zbytočné opakovanie nami realizovaných vyšetrení v iných ambulanciách. (Poskytnite naše nálezy ďalším odborníkom, aby sa zbytočne neopakovali endoskopie ani laboratórne vyšetrenia, ak to nie je nevyhnutné.)

Pre naše nadmerné pracovné zaťaženie sa snažíme redukovať frekvenciu plánovaných kontrol pacienta na čo najnižšiu, ale vždy v záujme o zabezpečenie poskytnutia adekvátnej zdravotnej starostlivosti. (Ak odporúčame kontrolné vyšetrenie o tri mesiace, vieme prečo to robíme, ak odporúčame až  o pol roka, takisto je to po zvážení rizika pre pacienta aj pre nás a preto v prípade, že sa nejedná o akútny stav, odporúčajte pacientom dodržiavať  frekvenciu kontrol.  -       6 mesiacov sa nerovná 4,5 mesiaca.)

V každom  náleze z ambulancie  je zoznam a počet balení nami pacientovi predpísaných liekov a zoznam odporúčanej liečby na obdobie, počas ktorého  je možné používať kód lekára ambulancie na preskripciu liekov s preskripčným obmedzením. (Mimo uvedeného obdobia nie je možné lieky na môj kód predpisovať.

V endoskopických aj poradenských nálezoch je vždy uvedený druh aj dávka lieku, ktorý bol pacientovi podaný v ambulancii per os, resp. lokálne, resp. parenterálne, takže v prípade neskoršej alergickej, alebo inej komplikácie je  jasné  aj to, kto a kedy liek podal.

V prísne (v ambulancii) vedenej dokumentácii o dezinfekcii prístrojovej techniky a inštrumentária je  jednoznačne zistiteľné, aký dlhý čas a akým typom dezinfekčného prípravku, alebo prípravku na vyšší stupeň dezinfekcie bola ošetrovaná  technika, ktorou bol konkrétny pacient vyšetrený. Každoročne  máme dezinfekčnú činnosť v našej ambulancii certifikovanú a kontrolovanú  štátnymi orgánmi, a to v rátane overovania účinnosti  dezinfekčných roztokov v adekvátnom riedení pri dodržaní časového limitu. Rovnako proces sterilizácie endoskopického inštrumentária v našom autokláve je certifikovaný pravidelnými kontrolami štátnych orgánov a je jasne zistiteľné, kedy  a akým expozičným časom, teplotou a tlakom boli inštrumenty sterilizované.

V každom náleze  z ambulancie je zoznam zabodovaných výkonov, ktoré sme pacientovi realizovali, rovnako čísla diagnóz vrátane "pracovnej diagnózy" na ktoré boli pacientovi predpísané lieky s indikačným obmedzením  a  realizované vyšetrenia.

V každom náleze z našej ambulancie je zoznam laboratórnych vyšetrení z realizovaných odberov krvi, výterov, biopsií, a pod. , na výsledky ktorých sa čaká, aby nedochádzalo k zbytočnému opakovaniu neindikovaných vyšetrení.  (Vyznačená je aj doba, po ktorú bude treba na výsledky z laboratória orientačne čakať.)

V každom našom náleze je termín najbližšej plánovanej dovolenky v horizonte  dvoch mesiacov, takže ak lekár s nami pravidelne spolupracuje, vie, kedy má svojho iného pacienta k nám poslať. 

V prípade, že pacient otvorene vyjadril nespokojnosť s akýmkoľvek postupom, ktorý prebehol v našej ambulancii alebo čakárni,  či už zdravotníckym, alebo iným interpersonálnym problémom, resp. v prípade, že došlo ku konfliktu pacienta a zdravotníckeho personálu,  alebo nespokojnosti s liečbou a vyšetreniami, je táto skutočnosť bez emócií zaznamenaná do nálezu pre prípad ďalšieho forenzného skúmania.  Každý náš nález začína hlavičkou  ambulancie a končí pečiatkou lekára a jeho podpisom.  Každé vyšetrenie aj výsledok má tieto  súčasti, iné výsledky ani neúplné nálezy nemožno považovať za relevantnú zdravotnú dokumentáciu. 

V prípade, že pacient  vyjadrí svoju nespokojnosť s nami poskytnutou zdravotnou starostlivosťou  nie nám (osobne, telefonicky, mailom, úradu pre dohľad, poisťovni a pod. ) , ale  len odosielajúcemu lekárovi, alebo inému odborníkovi, žiadame dotyčného lekára, aby nás kontaktoval. Cieľom je vždy zlepšenie  našej činnosti a zabránenie šírenia neoverených informácií. Ani naše zdravotnícke zariadenie nikdy neupozorňuje pacienta na chyby v poskytovaní zdravotníckej starostlivosti  inými odborníkmi, ale vždy kontaktuje priamo dotknutú osobu, aby k opakovaniu chýb nedošlo.  Lekár by nemal byť v pozícii kachličkára, ktorý nadáva na  omietkára  za krivú omietku, ktorý zasa ohovára murára, že krivo postavil tehlovú stenu. Všetko je o komunikácii. Denne riešime množstvo problémov pacientov, ktoré sa dali a mali vyriešiť už v ambulancii praktického lekára. Pacient o tom  vedieť nemusí, jeho lekár však áno. Každú prácu možno urobiť lepšie. Ak máte návrh, poskytnite ho nám, nie pacientovi, ktorého len zneistíte.

Od 1.4.2013  sú povinné výmenné lístky, s čím súhlasíme. Je vhodné zachovať štábnu kultúru  v komunikácii a v prípade, že nejaký lekár požaduje od nás  vyšetrenie, je správne, ak svoju požiadavku sformuluje písomne. Nemá zmysel  výmenný lístok s textom "Prosím o vyšetrenie, K63, MUDr. XY", rovnako ako nemá zmysel nález" Pacient vyšetrený, I84, MUDr. Trebuňa".   Praktickému lekárovi nie je známe, akými vyšetreniami sme my k diagnóze došli, rovnako nám nebolo jasné, aké vyšetrenia už pacient odoslaný s K63  absolvoval.

Je potrebné upozorniť na fakt, že  v posledných rokoch je u nás denne vyšetrovaný neúnosný počet pacientov, preto  zvažujeme o zavedení nejakého "sita", ktorým odfiltrujeme ľudí, ktorí "až tak" o naše služby nestoja. Jednou možnosťou je predĺženie  čakacej doby a staneme sa "menej atraktívnymi", druhou formou bude  dôsledné požadovanie odosielajúcej požiadavky od lekára v písomnej forme.  V čakárni je ľahké zistiť, či  pacient s hnačkou už bol  u praktického lekára, či mal realizovaný výter z rekta a podobne....  Nie každá dyspepsia, nie každý helikobakter a hnačka potrebuje okamžite gastroenterológa. Zdravotné poisťovne prísne sledujú tzv. efektivitu poskytovateľov.  Preto prosíme  o akceptovanie faktu, že ak predsa len pacient s ťažkosťami najprv zavíta do ambulancie praktického lekára, nech ho ten vyšetrí a v prípade potreby gastroenterologického vyšetrenia, nech svoju požiadavku lekár sformuluje písomne. Výmenné lístky opečiatkované sestrou, bez akéhokoľvek  údaja  okrem adresy a mena pacienta  sú zbytočné. Ak už pacient má svojho gastroenterológa, je vhodnejšie obrátiť sa naňho a neposielať ho za novým lekárom. Neradi preberáme pacientov od iných gastroenterológov.

Interná a gastroenterologická ambulancia ďakuje za prejavenú dôveru všetkým  zdravotníckym pracovníkom, ktorí k nám pacientov smerujú na gastroenterologické vyšetrenia a teší sa na ďalšiu spoluprácu.  Veríme, že rovnako ako my, aj Vy usmerňujete svojich pacientov len na pracoviská, za ktoré sa nemusíte hanbiť. Dobrý lekár vie  dobre svojmu pacientovi poradiť a odporúčať mu takého odborníka, na ktorého je spoľahnutie.  Ak ste s našou prácou spokojní, teší nás to, ak nie, poučte nás. Radi nedostatky napravíme.

Prajeme Vám  príjemných a vďačných pacientov, ktorí si vážia prácu lekára.

 


Ďalšie informácie


Endoskopie objednávame na presný čas, na vyšetrenia v poradni je potrebné počkať na poradie v čakárni. Mimo pracovnej doby urgentné stavy riešte s nami telefonicky alebo pošlite sms. Nebojte sa lekára ani endoskopie, nie je naším cieľom do každého pacienta vložiť endoskop. Zvážte, nepotrebujete nás už dnes? Čakáme Vás. Odporúčame však pacientom, ktorí už majú svojho gastroenterológa, aby sa naňho s dôverou obrátili. Rovnako pacientom mimo   okresov KE a KS  odporúčame pre naše nadmerné pracovné zaťaženie, aby sa obracali na gastroenterológov vo svojom regióne.
Zaradenie

Gastroenterologické ambulancie
, Typ: Ambulancia

Pokračovať na: Personál a vybavenie


Vytlačiť

Lekári

  • MUDr. František Trebuňa

Sestry

  • Miriam Šérová Dipl. s.

Typ


Neštátna

Poisťovňa


DÔVERA ZP [24]
VšZP [25]
Union ZP [27]

Ostatné


Parkovanie
Bezbariérový prístup
Príjem nových pacientov

Jazyk


český
anglický
maďarský
ruský

Pokračovať na: Hodnotenia


3.17

Hodnotilo 26 používateľov

5 Hviezdičiek

4 Hviezdičiky

3 Hviezdičiky

2 Hviezdičiky

1 Hviezdička 

  • (1)
- pred 3 týždňami

Odpoveď od zariadenia: Na tieto klamstva je tazke reagovat. Nastastie je vsetko dosledne zaznamenane v zdravotnej dokumentacii. Pacientka so mnou nemala ziaden, ani najmensi problem a sama to vie. Jej matke sme museli pre nevhodne spravanie zablokovat telefonne cislo. Otvorene hovorim, taketo verejne klamstva poskodzujuce dobre meno lekara musia byt riesene na sude. Kym nepotrestaju prveho klamara, my lekari nemame na vyber. Aj ja ako lekar viem poziadat Urad pre dohlad na presetrenie a nasledne verejne ospravedlnenie. Bude to roky trvajuci boj. Pacientka bola u mňa na vyšetrenie 12.9.2023, podrobnosti nebudem uvádzať, vyšetrenie prebehlo štandardne, bez akýchkoľvek problémov personálnych a medicínskych. V odporúčaní bolo: Výsledok vyšetrenia o 10 dní okolo 14:00 hod. telefonicky alebo mailom. Ohľadom výsledkov sa pacientka vôbec neinformovala. > Datum: 01.02.2024 14:57 - tri minúty pred koncom ordinačných hodín: > Předmět:, poslanie výsledkov > Dobrý deň. Chcela by som Vás poprosiť o poslanie výsledkov zo septembra na tento email. Prajem pekný deň. Podpis xx 2.2.2024 6:58 - prakticky okamžite, na druhý deň, ešte pred začatkom naších ordinačných hodín odpoveď: Srdečne Vás zdravím. Som rád, že ste si na vyšetrenie vybrali našu ambulanciu. MUDr. Trebuňa, 0907 545 928, viac na stránke www.trebuna.zzz.sk , ďalej nasledovali výsledky. , pozn., bez akýchkoľvek výčitiek, že výsledky pacientke nechýbali pol roka. 5.2.2024 22:33: Mohla by som Vás poprosiť o to, aby ste mi moje výsledky poslali vo forme lekárskej správy aj s pečiatkou a podpisom? Formu, ktorú ste mi zaslali e-mailom mi neuznala poisťovňa. Poprípade ak to nie je možné poslať elektronicky, pokojne sa zastavím aj osobne. Vopred ďakujem za kladné vybavenie. S pozdravom a prianím príjemného zvyšku dňa, podpis xx 6.2.2024 7:06: Srdečne Vás zdravím. Som rád, že ste si na vyšetrenie vybrali našu ambulanciu. Výsledky sú poslané do e zdravia , a sú overené elektronickým podpisom a Váš praktický lekár k ním má prístup. Pokiaľ ich potrebujete pre imunoalergológa, ako ste to písali, postačia mu aj vo forme, ktorú máte. Pokiaľ potrebujete originál telemedicínskeho nálezu, prídete osobne. MUDr. Trebuňa, 0907 545 928, viac na stránke: www.trebuna.zzz.sk Poznámka: odpovedáme znova okamžite, už ráno na začiatku ordinačných hodín, kým sa chystá na kolonoskopiu iný pacient... Pacientka však neprišla. 1.3.2024 - Zo zápisu v zdravotnej dokumentácii: Dnes mi telefonovala dvakrát matka pacientky z čísla 0905 75x 339, že chcú výsledky dcéry na papieri a opečiatkované. Opakovane som jej vysvetlil, že nie je problém pre ne prísť, že som každý deň v práci. Opakovane mi dáva najavo, ako sa k nám nedá dostať, dovolať, že to nechápem, že jej dcéra študuje na vysokej škole a že má v pláne biologickú liečbu. Opakovane upozornená, že mám pri sebe iného pacienta a že nemôžem tieto veci riešiť, pretože pacientke výsledky nechýbali od septembra 2023, čo je viac ako 5 mesiacov. Nie je žiaden problém k nám prísť, len netreba byť lenivý a výsledky dcéra dostane. Pacientkina matka ma opakovane presviedča o faktoch, ktoré sú irelevantné, neustále zvyšuje hlas, kričí po mne, tak som jej skutočne povedal, že nech jej dcéra "pohne riťou " a nech si pre výsledky príde osobne tak, ako som to dnes jej matke už 4x vysvetlil do telefónu a 6.2.2024 vysvetlil mailom. Nemôžem totiž zdržiavať inú pacientku, ktorá sedí vedľa mňa. Matka pacientky neustále útočí slovnými narážkami, ktoré s plné neprávd a poloprávd, preto som zložil a číslo zablokoval. Pacientka má vedomosť, že si môže osobne pre výsledky prísť. Niet žiadneho dôvodu, aby som sa znova zhováral s jej nevychovanou matkou, ktorá si neváži moju prácu ani čas iných pacientov, ktorých práve vyšetrujem. 24.2.2024 o 12.13 - hodinu po telefonáte- prišla pacientka pre výsledky osobne, takže som jej všetko vysvetlil a výsledky odovzdal. Dcére som za prítomnosti sestričky vysvetlil problém, ktorý so mnou matka pacientky mala
  • (1)
- pred 3 týždňami

Odpoveď od zariadenia: Na tieto klamstva je tazke reagovat. Nastastie je vsetko dosledne zaznamenane v zdravotnej dokumentacii. Pacientka so mnou nemala ziaden, ani najmensi problem a sama to vie. Jej matke sme museli pre nevhodne spravanie zablokovat telefonne cislo. Otvorene hovorim, taketo verejne klamstva poskodzujuce dobre meno lekara musia byt riesene na sude. Kym nepotrestaju prveho klamara, my lekari nemame na vyber. Aj ja ako lekar viem poziadat Urad pre dohlad na presetrenie a nasledne verejne ospravedlnenie. Bude to roky trvajuci boj. Pacientka bola u mňa na vyšetrenie 12.9.2023, podrobnosti nebudem uvádzať, vyšetrenie prebehlo štandardne, bez akýchkoľvek problémov personálnych a medicínskych. V odporúčaní bolo: Výsledok vyšetrenia o 10 dní okolo 14:00 hod. telefonicky alebo mailom. Ohľadom výsledkov sa pacientka vôbec neinformovala. > Datum: 01.02.2024 14:57 - tri minúty pred koncom ordinačných hodín: > Předmět:, poslanie výsledkov > Dobrý deň. Chcela by som Vás poprosiť o poslanie výsledkov zo septembra na tento email. Prajem pekný deň. Podpis xx 2.2.2024 6:58 - prakticky okamžite, na druhý deň, ešte pred začatkom naších ordinačných hodín odpoveď: Srdečne Vás zdravím. Som rád, že ste si na vyšetrenie vybrali našu ambulanciu. MUDr. Trebuňa, 0907 545 928, viac na stránke www.trebuna.zzz.sk , ďalej nasledovali výsledky. , pozn., bez akýchkoľvek výčitiek, že výsledky pacientke nechýbali pol roka. 5.2.2024 22:33: Mohla by som Vás poprosiť o to, aby ste mi moje výsledky poslali vo forme lekárskej správy aj s pečiatkou a podpisom? Formu, ktorú ste mi zaslali e-mailom mi neuznala poisťovňa. Poprípade ak to nie je možné poslať elektronicky, pokojne sa zastavím aj osobne. Vopred ďakujem za kladné vybavenie. S pozdravom a prianím príjemného zvyšku dňa, podpis xx 6.2.2024 7:06: Srdečne Vás zdravím. Som rád, že ste si na vyšetrenie vybrali našu ambulanciu. Výsledky sú poslané do e zdravia , a sú overené elektronickým podpisom a Váš praktický lekár k ním má prístup. Pokiaľ ich potrebujete pre imunoalergológa, ako ste to písali, postačia mu aj vo forme, ktorú máte. Pokiaľ potrebujete originál telemedicínskeho nálezu, prídete osobne. MUDr. Trebuňa, 0907 545 928, viac na stránke: www.trebuna.zzz.sk Poznámka: odpovedáme znova okamžite, už ráno na začiatku ordinačných hodín, kým sa chystá na kolonoskopiu iný pacient... Pacientka však neprišla. 1.3.2024 - Zo zápisu v zdravotnej dokumentácii: Dnes mi telefonovala dvakrát matka pacientky z čísla 0905 75x 339, že chcú výsledky dcéry na papieri a opečiatkované. Opakovane som jej vysvetlil, že nie je problém pre ne prísť, že som každý deň v práci. Opakovane mi dáva najavo, ako sa k nám nedá dostať, dovolať, že to nechápem, že jej dcéra študuje na vysokej škole a že má v pláne biologickú liečbu. Opakovane upozornená, že mám pri sebe iného pacienta a že nemôžem tieto veci riešiť, pretože pacientke výsledky nechýbali od septembra 2023, čo je viac ako 5 mesiacov. Nie je žiaden problém k nám prísť, len netreba byť lenivý a výsledky dcéra dostane. Pacientkina matka ma opakovane presviedča o faktoch, ktoré sú irelevantné, neustále zvyšuje hlas, kričí po mne, tak som jej skutočne povedal, že nech jej dcéra "pohne riťou " a nech si pre výsledky príde osobne tak, ako som to dnes jej matke už 4x vysvetlil do telefónu a 6.2.2024 vysvetlil mailom. Nemôžem totiž zdržiavať inú pacientku, ktorá sedí vedľa mňa. Matka pacientky neustále útočí slovnými narážkami, ktoré s plné neprávd a poloprávd, preto som zložil a číslo zablokoval. Pacientka má vedomosť, že si môže osobne pre výsledky prísť. Niet žiadneho dôvodu, aby som sa znova zhováral s jej nevychovanou matkou, ktorá si neváži moju prácu ani čas iných pacientov, ktorých práve vyšetrujem. 24.2.2024 o 12.13 - hodinu po telefonáte- prišla pacientka pre výsledky osobne, takže som jej všetko vysvetlil a výsledky odovzdal. Dcére som za prítomnosti sestričky vysvetlil problém, ktorý so mnou matka pacientky mala
  • (1)
- pred 3 týždňami

Nikdy som nedala žiadnu recenziu na lekára, ale to, čo som zažila mi nedá na to nereagovať. Vyhrážal sa mojej dcére, ktorá do dnešného dňa bola jeho pacientka, aby ju ani nenapadlo dať negatívne príspevky na jeho osobu. Dcéra si len prišla pre výsledky do ambulancie. Aroganciu pri vyšetrení už ani nerozoberám. Dcéra vyšla z ambulancie do čakárne, kde som ju čakala, vrhla sa mi do náručia s plačom, ani dýchať nevládala ako bola psychicky zničená. Pritom nešlo o oznámenie žiadnej vážnej diagnózy len arogantné a urážlivé správanie pána doktora Trebuňu. Určite bude teraz nasledovať 10 stranový komentár pána doktora, lebo ako som si všimla z negatívnych príspevkov na neho. Všetko každému okomentuje, keď sa opováži na neho niečo napísať. Správanie pána doktora je hrôza a des, absolútne neodporúčam tohto doktora.

Odpoveď od zariadenia: Na tieto klamstva je tazke reagovat. Nastastie je vsetko dosledne zaznamenane v zdravotnej dokumentacii. Pacientka so mnou nemala ziaden, ani najmensi problem a sama to vie. Jej matke sme museli pre nevhodne spravanie zablokovat telefonne cislo. Otvorene hovorim, taketo verejne klamstva poskodzujuce dobre meno lekara musia byt riesene na sude. Kym nepotrestaju prveho klamara, my lekari nemame na vyber. Aj ja ako lekar viem poziadat Urad pre dohlad na presetrenie a nasledne verejne ospravedlnenie. Bude to roky trvajuci boj. Pacientka bola u mňa na vyšetrenie 12.9.2023, podrobnosti nebudem uvádzať, vyšetrenie prebehlo štandardne, bez akýchkoľvek problémov personálnych a medicínskych. V odporúčaní bolo: Výsledok vyšetrenia o 10 dní okolo 14:00 hod. telefonicky alebo mailom. Ohľadom výsledkov sa pacientka vôbec neinformovala. > Datum: 01.02.2024 14:57 - tri minúty pred koncom ordinačných hodín: > Předmět:, poslanie výsledkov > Dobrý deň. Chcela by som Vás poprosiť o poslanie výsledkov zo septembra na tento email. Prajem pekný deň. Podpis xx 2.2.2024 6:58 - prakticky okamžite, na druhý deň, ešte pred začatkom naších ordinačných hodín odpoveď: Srdečne Vás zdravím. Som rád, že ste si na vyšetrenie vybrali našu ambulanciu. MUDr. Trebuňa, 0907 545 928, viac na stránke www.trebuna.zzz.sk , ďalej nasledovali výsledky. , pozn., bez akýchkoľvek výčitiek, že výsledky pacientke nechýbali pol roka. 5.2.2024 22:33: Mohla by som Vás poprosiť o to, aby ste mi moje výsledky poslali vo forme lekárskej správy aj s pečiatkou a podpisom? Formu, ktorú ste mi zaslali e-mailom mi neuznala poisťovňa. Poprípade ak to nie je možné poslať elektronicky, pokojne sa zastavím aj osobne. Vopred ďakujem za kladné vybavenie. S pozdravom a prianím príjemného zvyšku dňa, podpis xx 6.2.2024 7:06: Srdečne Vás zdravím. Som rád, že ste si na vyšetrenie vybrali našu ambulanciu. Výsledky sú poslané do e zdravia , a sú overené elektronickým podpisom a Váš praktický lekár k ním má prístup. Pokiaľ ich potrebujete pre imunoalergológa, ako ste to písali, postačia mu aj vo forme, ktorú máte. Pokiaľ potrebujete originál telemedicínskeho nálezu, prídete osobne. MUDr. Trebuňa, 0907 545 928, viac na stránke: www.trebuna.zzz.sk Poznámka: odpovedáme znova okamžite, už ráno na začiatku ordinačných hodín, kým sa chystá na kolonoskopiu iný pacient... Pacientka však neprišla. 1.3.2024 - Zo zápisu v zdravotnej dokumentácii: Dnes mi telefonovala dvakrát matka pacientky z čísla 0905 75x 339, že chcú výsledky dcéry na papieri a opečiatkované. Opakovane som jej vysvetlil, že nie je problém pre ne prísť, že som každý deň v práci. Opakovane mi dáva najavo, ako sa k nám nedá dostať, dovolať, že to nechápem, že jej dcéra študuje na vysokej škole a že má v pláne biologickú liečbu. Opakovane upozornená, že mám pri sebe iného pacienta a že nemôžem tieto veci riešiť, pretože pacientke výsledky nechýbali od septembra 2023, čo je viac ako 5 mesiacov. Nie je žiaden problém k nám prísť, len netreba byť lenivý a výsledky dcéra dostane. Pacientkina matka ma opakovane presviedča o faktoch, ktoré sú irelevantné, neustále zvyšuje hlas, kričí po mne, tak som jej skutočne povedal, že nech jej dcéra "pohne riťou " a nech si pre výsledky príde osobne tak, ako som to dnes jej matke už 4x vysvetlil do telefónu a 6.2.2024 vysvetlil mailom. Nemôžem totiž zdržiavať inú pacientku, ktorá sedí vedľa mňa. Matka pacientky neustále útočí slovnými narážkami, ktoré s plné neprávd a poloprávd, preto som zložil a číslo zablokoval. Pacientka má vedomosť, že si môže osobne pre výsledky prísť. Niet žiadneho dôvodu, aby som sa znova zhováral s jej nevychovanou matkou, ktorá si neváži moju prácu ani čas iných pacientov, ktorých práve vyšetrujem. 24.2.2024 o 12.13 - hodinu po telefonáte- prišla pacientka pre výsledky osobne, takže som jej všetko vysvetlil a výsledky odovzdal. Dcére som za prítomnosti sestričky vysvetlil problém, ktorý so mnou matka pacientky mala
  • (1)
- pred mesiacom

Povýšenecký a arogantný a podobne aj jeho “ asistentka” , ktorá po ňom opakuje , hrúza a des …

Odpoveď od zariadenia: Na tieto klamstva je tazke reagovat. Nastastie je vsetko dosledne zaznamenane v zdravotnej dokumentacii. Pacientka so mnou nemala ziaden, ani najmensi problem a sama to vie. Jej matke sme museli pre nevhodne spravanie zablokovat telefonne cislo. Otvorene hovorim, taketo verejne klamstva poskodzujuce dobre meno lekara musia byt riesene na sude. Kym nepotrestaju prveho klamara, my lekari nemame na vyber. Aj ja ako lekar viem poziadat Urad pre dohlad na presetrenie a nasledne verejne ospravedlnenie. Bude to roky trvajuci boj. Pacientka bola u mňa na vyšetrenie 12.9.2023, podrobnosti nebudem uvádzať, vyšetrenie prebehlo štandardne, bez akýchkoľvek problémov personálnych a medicínskych. V odporúčaní bolo: Výsledok vyšetrenia o 10 dní okolo 14:00 hod. telefonicky alebo mailom. Ohľadom výsledkov sa pacientka vôbec neinformovala. > Datum: 01.02.2024 14:57 - tri minúty pred koncom ordinačných hodín: > Předmět:, poslanie výsledkov > Dobrý deň. Chcela by som Vás poprosiť o poslanie výsledkov zo septembra na tento email. Prajem pekný deň. Podpis xx 2.2.2024 6:58 - prakticky okamžite, na druhý deň, ešte pred začatkom naších ordinačných hodín odpoveď: Srdečne Vás zdravím. Som rád, že ste si na vyšetrenie vybrali našu ambulanciu. MUDr. Trebuňa, 0907 545 928, viac na stránke www.trebuna.zzz.sk , ďalej nasledovali výsledky. , pozn., bez akýchkoľvek výčitiek, že výsledky pacientke nechýbali pol roka. 5.2.2024 22:33: Mohla by som Vás poprosiť o to, aby ste mi moje výsledky poslali vo forme lekárskej správy aj s pečiatkou a podpisom? Formu, ktorú ste mi zaslali e-mailom mi neuznala poisťovňa. Poprípade ak to nie je možné poslať elektronicky, pokojne sa zastavím aj osobne. Vopred ďakujem za kladné vybavenie. S pozdravom a prianím príjemného zvyšku dňa, podpis xx 6.2.2024 7:06: Srdečne Vás zdravím. Som rád, že ste si na vyšetrenie vybrali našu ambulanciu. Výsledky sú poslané do e zdravia , a sú overené elektronickým podpisom a Váš praktický lekár k ním má prístup. Pokiaľ ich potrebujete pre imunoalergológa, ako ste to písali, postačia mu aj vo forme, ktorú máte. Pokiaľ potrebujete originál telemedicínskeho nálezu, prídete osobne. MUDr. Trebuňa, 0907 545 928, viac na stránke: www.trebuna.zzz.sk Poznámka: odpovedáme znova okamžite, už ráno na začiatku ordinačných hodín, kým sa chystá na kolonoskopiu iný pacient... Pacientka však neprišla. 1.3.2024 - Zo zápisu v zdravotnej dokumentácii: Dnes mi telefonovala dvakrát matka pacientky z čísla 0905 75x 339, že chcú výsledky dcéry na papieri a opečiatkované. Opakovane som jej vysvetlil, že nie je problém pre ne prísť, že som každý deň v práci. Opakovane mi dáva najavo, ako sa k nám nedá dostať, dovolať, že to nechápem, že jej dcéra študuje na vysokej škole a že má v pláne biologickú liečbu. Opakovane upozornená, že mám pri sebe iného pacienta a že nemôžem tieto veci riešiť, pretože pacientke výsledky nechýbali od septembra 2023, čo je viac ako 5 mesiacov. Nie je žiaden problém k nám prísť, len netreba byť lenivý a výsledky dcéra dostane. Pacientkina matka ma opakovane presviedča o faktoch, ktoré sú irelevantné, neustále zvyšuje hlas, kričí po mne, tak som jej skutočne povedal, že nech jej dcéra "pohne riťou " a nech si pre výsledky príde osobne tak, ako som to dnes jej matke už 4x vysvetlil do telefónu a 6.2.2024 vysvetlil mailom. Nemôžem totiž zdržiavať inú pacientku, ktorá sedí vedľa mňa. Matka pacientky neustále útočí slovnými narážkami, ktoré s plné neprávd a poloprávd, preto som zložil a číslo zablokoval. Pacientka má vedomosť, že si môže osobne pre výsledky prísť. Niet žiadneho dôvodu, aby som sa znova zhováral s jej nevychovanou matkou, ktorá si neváži moju prácu ani čas iných pacientov, ktorých práve vyšetrujem. 24.2.2024 o 12.13 - hodinu po telefonáte- prišla pacientka pre výsledky osobne, takže som jej všetko vysvetlil a výsledky odovzdal. Dcére som za prítomnosti sestričky vysvetlil problém, ktorý so mnou matka pacientky mala
  • (5)
- pred 2 mesiacmi

Ku doktorovi Trebuňovi som sa dostal 8. januára 2024 na kolonoskopiu a to na odporúčanie mojich známych. Som rád, že som si nechal poradiť. Už návšteva čakárne na mňa pôsobila milo a upokojujúco. Komunikácia s pánom doktorom je pre pacienta jasná a zrozumiteľná. Podrobne poučí pacienta o príprave na kolonoskopiu, ako i o priebehu zákroku (tento postup má zverejnený aj na svojej webovej stránke). Veľmi si cením nielen doktorovu odbornosť, profesionalitu, ale i ľudský prístup ku pacientovi. Toto vysoko oceňujem aj u jeho diplomovanej zdravotnej sestry, ktorá dokáže pacienta ukľudniť, zbaviť strachu a dodá mu patričnú dávku pokoja. Zo spolupráce doktora a sestričky je cítiť záujem o pacienta a snaha, čo najlepšie mu pomôcť a zbaviť problémov. Samotný zákrok som absolvoval už 12. januára, bez anestézie a bez uvoľňujúcej injekcie. Zákrok bol bezbolestný, človek len cíti, že sa v jeho črevách niečo pohybuje a všetko vidí a sleduje na obrazovke. Veľmi pekne ďakujem doktorovi Trebuňovi a jeho diplomovanej zdravotnej sestre pani Šérovej.

  • (5)
- pred 3 mesiacmi

Bol som hneď pri vstupe milo prekvapený z prostredia čakárne. To sa len tak nevidí. Prístup pána doktora je na vysokej odbornej úrovni, má zabehnutý svoj systém, komunikáciu a organizáciu s pacientmi, oboznámi pacienta už v čakárni, ako dlho bude čakať na vyšetrenie a pacient nemusí ten čas tráviť v čakárni, ale môže na ten čas odísť a vrátiť sa, čo sa mi veľmi pácilo. Pan doktor jedná rýchlo, jasne, bez zbytočných okolkov a zdržiavania. Som rád, že moje vyšetrenie 18.12.2023 o 11hod. dopadlo super a bez ťažkostí. Mali by sme mať viac takých doktorov ako ste vy. Prajem Vám krásne sviatky.

  • (5)
- pred 4 mesiacmi

K panovi doktorovi,chodím dlhé roky,maximálna spokojnosť, vysoká odbornosť Som mu veľmi vďačná že môžem byť jeho pacientku Ďakujem pekne pán doktor

  • (5)
- pred 5 mesiacmi

Veľmi milý pán doktor ,pracovitý so sklonom ku perfekcionizmu. Vychádza pacientom maximálne v ústrety. Je pracovne veľmi zaneprázdený a preto nedoporučujem pre pacientov, ktorí nemajú bydlisko v regióne ambulancie. musím spomenúť a pochváliť aj prostredie - krásna čakáreň - akvárium a nádherné kvety, tiež užitočné informácie a jasné pokyny na nástenkach. Všetko na vysokej úrovni.

  • (5)
- pred 7 mesiacmi

Som veľmi rád, že som sa dostal k doktorovi Trebuňovi a jeho sestričke. Oceňujem veľmi ľudský prístup, vyšetrenie bolo profesionálne, svižné, nebolo zdĺhavé, no bol čas aj na rozhovor, na vysvetlenie situácie, aj na otázky. Cítil som zo strany pána doktora záujem, čo je pri vyšetrení veľmi dôležité. Počas endoskopického vyšetrenia, ktoré nie je nikomu príjemné, pán doktor a sestrička so mnou komunikovali a to spôsobom, že som sa aj v tej nie príliš dôstojnej situácii cítil ako človek. Vyšetrenie bolo profesionálne, rýchle, s profesionálne racionálnym no zároveň ľudským prístupom. Záujem o stav pacienta je cítiť nielen z komunikácie pána doktora a jeho setričky, ale aj z celkového prostredia čakárne, a snahy poradiť pacientom ešte pred vyšetrením. Som rád, že som pacientom pána doktora, kiež by sme mali takýchto špecialistov, s takýmto prístupom k pacientovi viac. Ďakujem pekne.

  • (5)
- pred 7 mesiacmi

. Som rada, že som si úplne náhodne vybrala pre kolonoskopiu práve túto ambulanciu.. Vysoko erudovaný prístup pána doktora Trebuňu, ako aj pani sestričky mi pomohli prekonať prirodzené zábrany a strach, ktoré určite cíti každý nový pacient. Na radu pána doktora som to zvládla bez anestézy, len s uvoľňujúcou injekciou.. Neviem porovnať priebeh zákroku v iných ambulanciách, sem sa v budúcnosti určite vrátim bez obáv a predsudkov -B.Buráková

  • (5)
- pred rokom

Trošku som váhala, keď som hľadala gastroenterológa, najmä keď som si pozerala hodnotenia... No na tých precíznych popisoch na stránke ma niečo lákalo. A dnes už viem, že som sa nemohla rozhodnúť lepšie :) Pán doktor je absolútne efektívny, profesionál, veľmi príjemný, slušný, všetko do detailov a presne popíše... Je taký ľudový vtip, (podobne ako o blondínkach, aj keď to nie je pravda, iba stereotyp), že muži nevedia robiť dve veci naraz. Tak pán doktor jednou rukou zakladal jeden šanón, druhou rukou iný a do toho mi ešte úplne presne, jasne a zrozumiteľne vysvetľoval postup vyšetrenia a udržiaval očný kontakt. Klobúk dole k takémuto efektívnemu pracovnému výkonu, o ktorom sa mne ani nesníva. Pani sestrička bola taktiež milá a tiež mi všetko vysvetlila. :) Radosť takto chodiť k lekárom, naozaj :) Keďže som už trošku pred návštevou lekára nahliadla na tieto stránky, mala som asi šajnu o tom, prečo sa neobjednáva na vstupné vyšetrenie a s akými pacientami, sa občas musíte potýkať, a tak som v čakárni hrala rolu "pozorovateľa" a naozaj je to tak, pre ľudí je počkať neprijateľné, nedokážeme rešpektovať pracovný režim niekoho, od niekoho my sami niečo potrebujeme (je to na hlavu)... Dnes sme rozhýčkaní, všetko musíme mať hneď okamžite, lebo my sme páni tvorca, mali by sa nám všetci klaňať inak bu bu bu, nakúpime inde, podáme sťažnosť na vyšších miestach a podobne. Rozumiem, že by sme radšej všetko v ideálnom svete vybavili doma cez telefón, ale napokon pacient je ten, ktorý potrebuje pomoc, lebo nemá vzdelanie ani prístroje na diagnostiku. Prečo potom spochybňujeme odborníkov? Trebalo ostať doma... V dobe sociálnych sietí sme si navykli povedať náš názor (ktorý by sme, samozrejme, zoči voči nepovedali) a pritom spokojne niekoho uraziť alebo ponížiť, lebo veď je "sloboda slova"... Preto komentárové sekcie na sociálnych sieťach vôbec nečítam (vážim si svoj čas)... Ďakujem, pán doktor a pani sestrička, za vašu skutočnú profesionalitu a najmä za to, že si v dnešnej dobe premúdretých ľudí dokážete zachovať chladnú hlavu a ste profesionálny a príjemný aj k pacientovi, ktorý prichádza k Vám na rad po nepríjemnom človeku. :) V neposlednom rade musím pochváliť aj prostredie - čakáreň je krásna, akvárium veselé a hypnotizujúce, wc na úrovni a čisté, a veľmi veľmi oceňujem úroveň a detailnosť informácií, ktoré sú v čakárni na nástenkách a tabuľkách, taká precíznosť sa vidí iba zriedka. Je vidieť, že chcete pacientom poskytnúť nadštandard, lebo Vás Vaša práca (a prostredie kde pracujete) teší. A vaša ambulancia??? Waaaw, tak takúto ambulanciu som ešte nevidela, nádherný priestor a toľko starostlivosti v ňom v kvetinách, botanická záhrada sa od Vás môže učiť. :) už sa na tú endoskopiu a kolonoskopiu teším :-D Prajem Vám mnoho mnoho spokojných pacientov. ĎAKUJEM 🧡

  • (5)
- pred rokom

všetko super, ďakujem za pomoc

Odpoveď od zariadenia: Sme radi, že sme pomohli.
  • (1)
- pred rokom

Odpoveď od zariadenia: Aj Vám prajem úspešný rok 2023 a dobrého gastroenterológa
  • (1)
- pred rokom

absolútne neodporúčam👎

Odpoveď od zariadenia: Prajem úspešný rok 2023, hlavne to zdravie... a dobrého gastroenterológa
  • (1)
- pred rokom

"Pán Doktor a pani sestrička" by sa v prvom rade mali naučiť slušnému správaniu a nie za každú cenu nabrať XY pacientov a potom nevedia čo na koho nakydať... Absolútne neodporúčam, radšej si hľadatje dr. aj 100km od domova ako tých dvoch,ktorí na vás hľadajú len to negatívne a potom vám to aj vyhúknu do ksichtu...

Odpoveď od zariadenia: Nie je možné každému vyjsť v ústrety podľa jeho predstáv, nedá sa to, my to nevieme. Nestojíme za každú cenu o XY pacientov, práve preto máme pravidelne - každý deň - nespokojných ľúdí, ktorí nás tu potom ohovárajú na internete, že ich pre nadmerné pracovné zaťaženie neprevezmeme od iného gastroenterológa. Ani mňa ako lekára nenapĺňa radosťou kontakt s človekom, ktorý sa v ordinácii nevie správať a predstava, že sa máme stretávať pravidelne, je hororom... Na druhej strane, ani svojmu nepriateľovi neželám pacienta, ktorý odo mňa nespokojný ochádza, pretože pribudne len ďalší lekár, ktorý sa po nociach trápi pre neriešiteľné konflikty s ľuďmi, ktorí ich vyvolávajú. Ak pacient nerozozná asertivitu od arogancie, a ak si myslí, že zdravotnícky pracovník akejkoľvek úrovne poskytovania zdravotnej starostlivosti nie je človek, je to jeho problém. Zrejme bolo načase, že som Vám priamo "ako píšete do ksichtu" povedal, že nie som slepý a vidím, keď si niekto z nás strieľa. Pane /alebo pani/ - chce to odvahu sa pod svoje tvrdenie podpísať, zvlášť, keď nekritizujete zdravotníctvo ako také, ale konkrétneho lekára a konkrétneho poskytovateľa zdravotnej starostlivosti. Je však smutné, že podobné kritiky budete písať aj na nového lekára a potom na ďalšieho a ďalšieho. Ak si myslíte, že toto posunie poskytovanie zdravotnej starostlivosti na vyššiu úroveň, pokračujte vo Vašej snahe.
  • (5)
- pred rokom

Maximálna spokojnost s vyšetrením ako aj s pani sestričkou ktorá bola velmi milá, napriek mojmu stresu s vyšetrenia, taktiež s pánom doktorom ktorý je maximálny profesionál po každej stránke, ďakujem za vyšetrenie

- pred rokom

Pán doktor je výborný odborník, kolonoskopia ubehla ani neviem ako. Trpezlivo všetko vysvetlil...,veľmi dobrá spolupráca aj s p. sestirckou. Môžem len odporúčať

  • (1)
- pred rokom

Nemam slov... Návšteva neprebehla ale rozhovor cez telefón hovori za všetko.. Nikdy viac!!!! Otrasny sposob komunikacie.

Odpoveď od zariadenia: Pacient ani len netuší za akých okolností telefonicky komunikuje s lekárom. My pracujeme v zdravotníckom zariadení, nie v call centre, kde inú prácu ako telefonovať a odpovedať na otázky zamestnanci nemajú. Pokiaľ telefón zdvihnem handsfree sadou počas endoskopie iného pacienta, niet času na dlhé "vykecávanie" a desať doplňujúcich otázok, pacient je jasne, stručne a jednoducho informovaný. Dlhší telefonát by bol skutočne neúctou voči práve vyšetrovanému pacientovi. Ja ako lekár musím nájsť zlatú strednú cestu, ako vôbec v dnešných časoch zabezpečiť dostupnosť telefonického kontaktu s lekárom. U nás sa Vám nestane, že sa "nedovoláte", lebo každému, kto sa nedovolá, volám pri najbližšej možnosti späť. Pokiaľ sa niekomu nepáči, že v našom socialistickom zdravotníctve má u mňa možnosť okamžite telefonovať priamo s lekárom osobne, je čas sa nad sebou a svojím prístupom k lekárovi zamyslieť. Všetko má svoje hranice, aj právo na vyjadrenie, ktoré poškodzuje dobré meno lekára od potenciálneho pacienta, ktorý vidí len svoje záujmy a má len svoju predstavu o tom, ako by s ním mal lekár komunikovať. Nemám slov, keď čítam takéto komentáre, ktoré tu beztrestne visia od ľudí, o ktorých práci nič neviem a ktorí zhola nič o mojej práci nevedia. Ale vyjadrili sa...
  • (1)
- pred rokom

Za 30 rokov som nestretol tak arogantneho lekara. Dokonca mi nebol ochotny ani pomoct. Na chvilku az zabudnete na to, co vas trapi. Siel som za inym lekarom. Tomuto by mali zobrat licenciu.

Odpoveď od zariadenia: Sťažujúci sa je evidentne nespokojný z dôvodu, že pre nadmerné pracovné zaťaženie nášho pracoviska som odmietol prevziať pacienta od iného gastroenterológa, kde bol kompletne predtým vyšetrený a tiež nebol s lekárom spokojný, alebo z dôvodu, že je z iného okresu ako KE alebo KS. Pre nadmerné pracovné zaťaženie nášho pracoviska nemôžeme vyjsť v ústrety každému. Aj my sme ľudia. Iný dôvod, prečo pacienta nevyšetríme a "nie sme ochotní pomôcť" u nás NIKDY NEBOL A NIE JE. Akútne stavy NIKDY neodmietneme. Pacient by mal zistiť rozdiel medzi asertivitou a aroganciou. Zrejme nie je zvyknutý na odpoveď NIE. Aj my toto slovíčko musíme občas používať. A je to takto správne, bez ohľadu na to, koľko sťažností mi toto slovíčko na web prinesie.
- pred rokom

5 hviezdičiek

  • (1)
- pred 2 rokmi

Takéhoto arogantného lekára som ešte nikdy nezažila. Pripravte sa na adrenalínový zážitok, tento nervák vás so sestričkou vystrelia do nepríčetna, možno to je štýl liečby? tak vystresovať pacienta aby si už na svoj malicherný tráviaci problém vobec nespomenul? dávam mínus 10 bodov za správanie a odbornosťou bohužiaľ tiež zaostáva. Na kritiku odpovedá tiež agresívne takže pozor ak má vaše meno či tel. číslo

Odpoveď od zariadenia: Pomsta na internete je tiež riešením vlastnej frustrácie. Škoda, že dotyčná osoba nemá odvahu sa reálne podpísať pod svoje tvrdenia, aby sa dalo tiež takto verejne odkomunikovať, o čo vlastne ide... Záujemcom odporúčam, aby jej odpísali na fiktívny mail, ktorý tu zavesila, ja na to dôvod nevidím.
  • (1)
- pred 2 rokmi

V živote som nezažil tak arogantného drzeho lekára čo vrieska po pacientovi . Tomuto lekárovi hypokratova prísaha nič nehovorí.

Odpoveď od zariadenia: Nejedná sa o nášho pacienta. Chvalabohu nikdy u nás nebol vyšetrený a o mojej práci nevie nič. O pravopise ešte menej. Je dobré, že sa s ním nemusím pravidelne stretávať. Je to lepšie pre obe strany.
  • (5)
- pred 5 rokmi

Príjemné prostredie,akvarium a množstvo kvetov, veľmi milá sestrička, človek sa ani necíti ako v ambulancii,cisto ,bol som v ambulancii na endoskopii prebehlo to rýchlo a bezproblémovo. Vrelo odporúčam novým pacientom túto ambulanciu .

  • (5)
Katarina Svistakova - pred 2 rokmi

Pána doktora a sestričku by bolo treba naklonovat aj do iných ordinácii. Odbornosť, ľudskosť a množstvo informácií, to je moja skúsenosť u nich. Veľa uzdravenie pacientov prajem.

  • (5)
Majka Semanova - pred 2 rokmi

Profesionalny pristup pana doktora, aj pani sestricky.

  • (5)
elena lakatosova - pred 2 rokmi

Veľmi milé jednanie, citlivé vyšetrenia, vysvetlenie a hlavne ľudskosť, ktorá je tak potrebná pre pacientov.

Pridať recenziu:

Pred pridaním recenzie Vám odporúčame sa prihlásiť / registrovať, aby ste boli notifikovaný, ak Vám lekár/zariadenie odpovie

Update cookies preferences