Logo zariadenia Šrobárov ústav detskej tuberkulózy a respiračných chorôb, n.o. - MUDr. Jaroslav Fábry , PhD.
  • (2)
  • O zariadení

Popis zariadenia


Šrobárov ústav detskej tuberkulózy a respiračných chorôb, n.o. je vysokošpecializovaný odborný ústav, ktorý poskytuje špecializovanú, ústavnú a ambulantnú liečebno - preventívnu starostlivosť a diferenciálnu diagnostiku najmä v oblasti detskej pneumoftizeológie, imunoalergológie a cystickej fibrózy.

V ústave sa liečia deti vo veku od 0 do 18 rokov + 364 dní (nedovŕšených 19 rokov), ktorí k nám prichádzajú s rôznymi ochoreniami:

-           nešpecifické ochorenia horných a dolných dýchacích ciest a pľúc – vrodené i získané

-           alergické a imunologicky podmienené ochorenia dýchacích ciest a pľúc

-           cystická fibróza a iné geneticky podmienené ochorenia s prejavmi na dýchacích cestách a pľúcach

-           pľúcna a mimopľúcna tuberkulóza.

 

Našim poslaním je zlepšovať zdravotný stav našich detských pacientov a zvyšovať kvalitu ich života. Ústav sa nachádza v osade Dolný Smokovec vo Vysokých Tatrách v nadmorskej výške 910-970 m. n.m., čo je základným predpokladom klimatoterapie. Ústav je držiteľom certifikátu kvality podľa normy STN EN ISO 9001:2008. Táto skutočnosť potvrdzuje, že poskytovanie kvalitných zdravotníckych služieb na vysokej profesionálnej úrovni je našou prioritou. Kladieme dôraz na neustále zlepšovanie, pričom v centre pozornosti je náš detský pacient. V súčasnosti zabezpečujeme priemerne 3000 hospitalizácií ročne.

 

NAŠI PACIENTI

Najčastejšie diagnózy, s ktorými je detský pacient hospitalizovaný v našom špecializovanom zdravotníckom zariadení, sú:

  • bronchiálna (priedušková) astma alergického i nealergického pôvodu
  • obštrukčná a neobštrukčná bronchitída (zápal priedušiek)
  • pneumónia (zápal pľúc)
  • tuberkulóza (pľúcna i mimopľúcna)
  • laryngitída (zápal hrtana)
  • tracheitída (zápal priedušnice)
  • opakované infekcie horných dýchacích ciest
  • alergická rinitída (alergická nádcha)
  • atopická dermatitída (kožný ekzém)
  • gastroezofageálny reflux (GER)
  • cystická fibróza
  • poruchy imunity
  • iné ochorenia dýchacích ciest a pľúc.

 

AKO SA K NÁM PACIENT DOSTANE NA LIEČENIE?

Všeobecný lekár pre deti a dorast alebo lekár - špecialista (detský pneumológ, imunoalergológ), v ktorého starostlivosti dieťa je, vyplní a potvrdí Návrh na diagnosticko- liečebný pobyt pacienta, ktorý nájdete aj na našej internetovej stránke, a odošle ho na adresu nášho ústavu. Následne vás budeme kontaktovať ohľadom termínu nástupu vášho dieťaťa na diagnosticko-liečebný pobyt. Na základe zdravotnej indikácie k nám môže byť dieťa preložené aj z iného zdravotníckeho zariadenia. Dieťa môže byť hospitalizované samotné alebo v sprievode rodiča.

 

Z AKÝCH PROSTRIEDKOV JE HRADENÝ POBYT PACIENTA?

Pobyt pacienta je hradený zdravotnou poisťovňou dieťaťa alebo individuálne, ak k nám príde ako samoplatca. Sprevádzajúca osoba hradí pobyt individuálne v závislosti od kategórie ubytovania. Bližšie informácie nájdete na internetovej stránke alebo vám ich radi poskytneme osobne či telefonicky.

 

ŠPIČKOVÉ TECHNOLÓGIE

Lekársky tím odborníkov využíva pri svojej práci najmodernejšie prístrojové vybavenie európskych, japonských a amerických výrobcov. Špičkovú úroveň technológie a postupov dosvedčuje fakt, že oddelenie laboratórnej diagnostiky je akreditované podľa normy STN EN ISO 15189:2007 pre výkon klinických biochemických, hematologických, imunologických, parazitologických, bakteriologických, virologických a genetických vyšetrení. Úspech v liečbe závisí aj od dôslednej spolupráce nášho profesionálneho tímu, ktorý tvoria ústavní lekári, konziliárni lekári, sestry, fyzioterapeuti, asistenti výživy, zdravotnícki a rádiologickí asistenti, pedagógovia a psychológ. Ku každému pacientovi pristupujeme individuálne.

 

DIFERENCIÁLNA DIAGNOSTIKA

Správna diagnostika je jedným zo základných pilierov a predpokladov úspešnej liečby. Začína už spoluprácou so všeobecným lekárom pre deti a dorast či špecialistom, ktorého dieťa navštevuje. V zdravotníckom zariadení sú prevádzkované ambulancie (detská pneumoftizeologická, imunoalergologická, otorinolaryngologická a kožná). Komplexnú diagnostiku v našom vysokošpecializovanom liečebnom ústave zabezpečujú oddelenie funkčnej diagnostiky pľúc, oddelenie laboratórnej diagnostiky, oddelenie röntgenovej diagnostiky a endoskopické pracovisko.

 

RESPIRAČNÁ FYZIOTERAPIA

Komplexnú liečebnú starostlivosť lekárov a sestier dopĺňa oddelenie fyziatrie, balneológie a liečebnej rehabilitácie, ktoré sa ako jediné na Slovensku špecializuje na respiračnú fyzioterapiu u detí. Respiračná fyzioterapia zahŕňa * nácvik hygieny horných a dolných dýchacích ciest, * zlepšenie priechodnosti dýchacích ciest, * osvojenie si správnych dychových a pohybových stereotypov a návykov, * odstraňovanie chybného držania tela a deformít na hrudníku, * zníženie bronchiálnej obštrukcie. Pre pacientov je k dispozícii 6 telocviční a inhalatória.

 

INDIVIDUÁLNY PRÍSTUP

Ku každému pacientovi pristupujeme individuálne. Detskému pacientovi vypracujeme individuálny plán diagnostických a liečebných výkonov. Samotný liečebný proces sa odvíja od predchádzajúcej diagnostiky. Poskytujeme komplexnú liečebnú starostlivosť o detských pacientov, ktorá zahŕňa lekársku, ošetrovateľskú, rehabilitačnú a pedagogickú starostlivosť.

Detskí pacienti sú hospitalizovaní na lôžkových oddeleniach. K dispozícii máme 9 oddelení s 285 lôžkami a jednotku intenzívnej starostlivosti, kde je 5 lôžok. Oddelenia sú členené na základe vekových skupín od 0-19 rokov. Dve oddelenia sa nachádzajú v samostatnej budove v Hornom Smokovci. Tu sa liečia deti vo veku 0-6 rokov v sprievode rodiča alebo bez sprievodu. Oddelenie tuberkulózy, ktoré má k dispozícii 25 lôžok, je izolované od ostatných oddelení a má svoj samostatný režim. Taktiež pacient s cystickou fibrózou má k dispozícii samostatné ubytovanie a telocvičňu.

 

ŠKOLA VOLÁ

Priamo v priestoroch zdravotníckeho zariadenia zabezpečuje vzdelávací a výchovný proces Základná a Materská škola pri Šrobárovom ústave a to na troch úsekoch: základná škola, materská škola a školský klub. Pre žiakov okrem kvalitného výchovno-vzdelávacieho procesu zabezpečujeme voľnočasové aktivity ako napr. deň detí, športový deň, dopravnú a environmentálnu výchovu, stretnutie s policajným zborom, horskou záchrannou službou, hasičským a záchranným zborom, turistické vychádzky, divadelné predstavenia, karnevaly, mikulášske a vianočné besiedky, pričom berieme do úvahy zdravotný stav jednotlivcov. K dispozícii je aj kvalitne zariadená počítačová trieda. Na škole prebieha odborné vyučovanie anglického, nemeckého a ruského jazyka. Počas prázdninových mesiacov júl a august pripravujú profesionálni animátori pre deti zaujímavý a bohatý program.


Ďalšie informácie


Ďalší personál: MUDr. Martina Miškovská, MUDr. František Strmiska, PhD., MVDr. Ján Melter, Csc., MUDr. Elena Koreňová, MUDr. Jana Tóthová, MUDr. Lucia Šutajová, MUDr. Michaela Matiščáková, MUDr. Peter Ferenc, Mgr. Alena Vnenčáková
Zaradenie

Alergologické a imunologické ambulancie
, Typ: Ambulancia
Nachádza sa v zariadení

Šrobárov ústav detskej tuberkulózy a respiračných chorôb, n.o.
Šrobárov ústav detskej tuberkulózy a respiračných chorôb, n.o.
Ďalších ambulancií: 7

Pokračovať na: Personál a vybavenie


Vytlačiť

Lekári

  • MUDr. Jaroslav Fábry , PhD.
  • MUDr. Martina Miškovská
  • MUDr. František Strmiska PhD.,
  • MVDr. Ján Melter
  • MUDr. Elena Koreňová
  • MUDr. Jana Tóthová
viac...

Ostatný personál

  • Mgr. Alena Vnenčáková

Typ


Neštátna

Poisťovňa


DÔVERA ZP [24]
VšZP [25]
Union ZP [27]

Ostatné


Parkovanie
Príjem nových pacientov

Jazyk


anglický
francúzsky
nemecký
ruský
slovenský

Pokračovať na: Hodnotenia


5

Hodnotilo 2 používateľov

5 Hviezdičiek

4 Hviezdičiky

3 Hviezdičiky

2 Hviezdičiky

1 Hviezdička 

  • (5)
Ján Moravčík - pred 2 rokmi

Dnes som s mojou dcérkou absolvoval prvú návštevu ordinácie doktora Fábryho. Ešte som sa nestretol s takým vysoko profesionálnym a zároveň veľmi ľudským prístupom. Doma sme malú na toto vyšetrenie pripravovali a vďaka prístupu pána doktora a jeho zdravotnej sestry to bol pre nás veľmi príjemný zážitok. Ďakujeme.

  • (5)
ToMo - pred 4 rokmi

Ústav sa nachádza v krásnom prostredí Tatier a svojou polohou poskytuje množstvo príležitostí ako tu tráviť voľný čas. V areáli sa nachádzajú preliezky, basketbalové a futbalové ihrisko, vnútri sú herne pre deti. Je sem dobrá dostupnosť autom aj vlakom. Treba pochváliť prístup personálu sestričiek aj doktorov. Použité metódy vyšetrení sú čo najmenej invazívne. Strava je diétna, nemocničná. Ani nebudete mať pocit, že ste v nemocnici.

Pridať recenziu:

Pred pridaním recenzie Vám odporúčame sa prihlásiť / registrovať, aby ste boli notifikovaný, ak Vám lekár/zariadenie odpovie

Update cookies preferences