Logo zariadenia Ortopedická ambulancia, Ortopedická Klinika LFUK a DFNsP - MUDr. Radoslav Zamborský

Otváracie hodiny

  • Štvrtok

  • Telefonické objednávky na tel. čísle 02/59371 578 v pracovné dni v čase od 14:30 do 15:00 hod.
  • O zariadení

Oznamy


Diagnostika a liečba plochej nohy:

Oznam 1 od Ortopedická ambulancia, Ortopedická Klinika LFUK a DFNsP - MUDr. Radoslav Zamborský

  1. V prvom rade si treba uvedomiť, že plochonožie nie je možné posúdiť do veku 3 rokov dieťaťa. Zdravé dieťa má od narodenia približne do tohto veku oblasť nohy pod kostnou pozdĺžnou klenbou vyplnenú tukovým vankúšikom. Je to kôli ochrane klenby a mäkkých častí nohy pred preťažením. Preventívne nosenie ortopedických vložiek nie je u malých detí preto vhodné.
  2. Či je klenba pod tukovým vankúšikom dobre vyvinutá, sa možno presvedčiť jednoducho tak, že dieťa necháme postaviť sa na špičky. Klenba u zdravej nohy je pekne vykrojená - vyformovaná do poloblúka.
  3. Najčastejšími príznakmi detskej plochej nohy sú výrazné vybočenie piat do X, veľmi zreteľná chôdza špičkami von, veľmi zreteľné vyosenie kolienok do X a súmerné pozáťažové, alebo večerné bolesti na prednej strane predkolenia.
  4. Obtiaže z plochonožia možno zmierniť nosením ortopedických vložiek s oporou pozdĺžnej klenby a pevným lemom okolo piat (korýtkové ortopedické vložky), alebo konfekčnou obuvou s pevným uchopením a vedením piat. Taktiež pravidelné cvičenie podľa inštruktáže a chodenie naboso po nerovnom alebo dráždivom povrchu má preventívne a rehabilitačné účinky. Niekedy, podľa uváženia ortopéda, sú predpísané aj na mieru zhotovené ortopedické topánky.
  5. V prípade, že má dieťa voľnejšie väzivové spojenia kĺbov - hypermobilitu, treba počítať s tým, že liečba plochej nohy ortopedickou vložkou nemusí byť účinná v krátkej dobe. Napriek tomu je potrebné ortopedické vložky v pevnej obuvi dlhodobo používať, aby sa predišlo ďalšiemu poklesu pozdĺžnej klenby a poklesu vnútorných členkov.
  6. Súmerné večerné pozáťažové bolesti predkolení z plochonožia možno zmierniť aplikáciou vlhkých zábalov – niečo chladnejších od tela, prekrytých suchou vrstvou zábalu (bez igelitovej vrstvy). Obklady sa dávajú dieťaťu na noc a ponechávajú sa do uschnutia.
  7. Dieťa s ľahšími formami plochonožia neodrádzame od bežných športových a hobby aktivít. V prípade výraznejšej plochej nohy športové aktivity usmerňujeme tak, aby nohy neboli preťažované príliš dlhým státím, vyčerpávajúcim behom alebo chôdzou či sústavnejším dvíhaním bremien.
  8. Ak má Vaše dieťa v škôlkarskom veku na ihrisku energie nazvyš, ale nechce ísť s vami po meste na dlhšiu vychádzku, nepovažujte ho za lenivé. Dieťa je len jednoducho preťažené monotónnou aktivitou, pretože chôdzou po tvrdom hladkom teréne sa unavujú stále tie isté svalové skupinky plosky nohy. Keď sa strieda pestrá pohybová aktivita, dieťa určite nebude „lenivé“.
  9. Pri obéznych deťoch, alebo deťoch s výraznejším plochonožím uprednostňujeme také športové aktivity, pri ktorých nie je kladený dôraz na preťaženie dolných končatín v stoji. Vhodné je napríklad bicyklovanie, plávanie a vodné športy. Pri korčuľovaní je potrebné športovú obuv opatriť vhodne tvarovanou ortopedickou vložkou.
  10. Vrodené formy plochonožia s kolískovým tvarom plosky nohy, alebo s poruchou v tvare a zraste kostí nohy sú veľmi zriedkavé. Posúdiť ich možno pri vyšetrení odborným lekárom - ortopédom. Operujú sa iba tvarovo závažné alebo veľmi bolestivé, inou liečbou a režimovými opatreniami neovplyvniteľné plochonožia.

ortopedické ultrazvukové vyšetrenia bedrových kĺbov novorodencov a ultrazvukové vyšetrenia kĺbov, svalov a mäkkých tkanív u starších detí a adolescentov:

Oznam 2 od Ortopedická ambulancia, Ortopedická Klinika LFUK a DFNsP - MUDr. Radoslav Zamborský

V ortopedickej ambulancii vyšetrujú deti od narodenia do 19 rokov, ktoré majú klinické alebo laboratórne známky ochorenia pohybového systému. Vyšetrenie je vykonávané po predchádzajúcom objednaní obvykle na základe odporúčania praktického pediatra, akútne stavy sú riešené podľa dostupnosti ortopéda na klinike v spolupráci s všeobecnou ambulanciou kliniky.
Ortopedická ambulancia úzko spolupracuje sa ultrazvuková ambulancií kliniky, ktorá má dlhodobé skúsenosti s vyšetrovaním orgánov pohybového systému

Artroskopické operácie:

Oznam 3 od Ortopedická ambulancia, Ortopedická Klinika LFUK a DFNsP - MUDr. Radoslav Zamborský

V súčasnej dobe predstavujú artroskopické techniky úplne zásadné a základné postupy v diagnostike a liečení kĺbových ťažkostí, a to predovšetkým pri poranení kolenného kĺbu. Počiatočné čisto diagnostické metódy sa s rýchlym rozvojom skúseností a nových inštrumentárií zmenili v plnohodnotné operačné techniky  stále sa rozrastajúceho spektra výkonov, a to čoraz častejšie aj v detskom a adolescentnom veku.

Pri súčasnom stave artroskopickej operatívy je dnes možné dokonale prehliadnuť a ošetriť všetky vnútrokĺbové štruktúry. Hoci je všeobecne indikáciou na artroskopiu kolena v detskom a adolescentnom veku menej ako vo veku dospelom, zahŕňajú tieto indikácie široké spektrum možných problémov.

Tým, ako pribúda vysokoenergetických poranení (športové úrazy, dopravné nehody), pribúda aj počet závažných, predovšetkým mäkkotkanivových poranenií kolenného kĺbu, členka a ramena, ktoré sú tak typické pre poranenie pacientov v aktívnom veku.  Až rozvoj artroskopie v detskom veku vyvrátil skoršiu predstavu, že k mäkkotkanivovým  poraneniam - zvlášť väzov skrížených v detskom a adolescentnom veku prakticky nedochádza. Dnes naproti tomu vieme, že napr. incidencia poranení predného skríženého väzu je v detskom a adolescentnom veku len o málo nižšia ako vo veku dospelom.  Kažný detský a adolescentný pacient absolvuje pred zákrokom vyšetrenie lekárom a magnetickou rezonanciou.
 

Popis zariadenia


Zaoberáme sa úrazmi pohybového aparátu, vývojovými deformitami, riešime chronické nezápalove a zápalové ochorenia svalového a kostného systému.
V rámci diagnostiky a následnej liečby vykonávame najmä tieto činnosti:
  • Artroskopie
  • konzervatívnu aj operačnú liečba v rozsahu prakticky celej detskej ortopédie (vrodené chyby horných a dolných končatín, systémové ochorenia, osové odchýlky končatín, ploché nohy, ochorenia chrbtice - skolióza, kyfóza, chybné držanie tela, artralgie, bolestivé stavy, nezhubné nádory pohybového aparátu - cysty, exostózy, zápalové stavy, poúrazové deformity),
  • ortopedické ultrazvukové vyšetrenia bedrových kĺbov novorodencov,
  • ortopedické ultrazvukové vyšetrenia kĺbov, svalov a mäkkých tkanív,
  • komplexnú diagnostiku
Zaradenie

Ortopedická a zdravotná obuv
, Typ: Zdravotnícke pomôcky
Nachádza sa v zariadení

Univerzitná nemocnica Bratislava - Kramáre - Nemocnica Akademika Ladislava Dérera
Univerzitná nemocnica Bratislava - Kramáre - Nemocnica Akademika Ladislava Dérera
Ďalších ambulancií: 72

Pokračovať na: Personál a vybavenie


Vytlačiť

Lekári

  • MUDr. Radoslav Zamborský PhD., MPH.

Sestry

  • Monika Omyliaková

Typ


Štátna

Poisťovňa


DÔVERA ZP [24]
VšZP [25]
Union ZP [27]

Ostatné


Parkovanie
Bezbariérový prístup
Príjem nových pacientov

Jazyk


anglický

Pokračovať na: Hodnotenia


Doposiaľ nehodnotené...

Pridať recenziu:

Pred pridaním recenzie Vám odporúčame sa prihlásiť / registrovať, aby ste boli notifikovaný, ak Vám lekár/zariadenie odpovie

Update cookies preferences