REKLAMA

 

REKLAMA

 

 

 

Púpava - zázračná burina

Lúky, pasienky, kraje poľných ciest i záhrady sa na jar pozlátia záplavou žltých kvietkov púpav. Stovky rozkvitnutých slniečok vytvárajú od mája až do jesene celé koberce žiarivo žltej farby. Táto obyčajná burina vyčarí v prírode nádheru, čo až dych vyráža. No tento skromný kvietok dokáže oveľa viac. Púpava je totiž priam zázračný dar matky prírody. Nielenže inak nehostinné, sivé kúty a stráne oblečie do prekrásnych šiat, ale má aj pozoruhodné liečivé schopnosti.

Už v stredoveku liečil slávny arabský lekár Avicena „mliekom“ z púpavových stoniek zápal očí. Púpava je naozaj mimoriadne cenná burina. Jej listy obsahujú vitamín C, vitamíny skupiny B a takmer toľko provitamínu A, ako mrkva. Okrem toho má táto rastlina značné množstvo minerálov – draslík, sodík, hliník, meď, železo, vápnik, kremík, síru a fosfor. Je tiež bohatá na saponiny a horčíny. Používa sa preto pri očistných kúrach.

Púpava pôsobí močopudne, podporuje tvorbu žlče a žalúdočnej kyseliny, reguluje a urýchľuje  trávenie. Zlepšením činnosti pankreasu pomáha pri liečbe cukrovky. Povzbudzuje činnosť pečene, žlčníka, obličiek a čriev, podporuje rast červených krviniek, a tým tvorbu a čistenie krvi, ako aj okysličovanie všetkých orgánov. Čistením krvného riečišťa znižuje krvný tlak a zlepšuje činnosť srdca.

Čaj z púpavy pomáha pri tráviacich ťažkostiach a zabraňuje tvorbe a rastu žlčových kameňov. Aj na boľavé kĺby a reumatické ochorenia je podľa bylinkárov púpava veľmi účinná. Odporúčajú počas šiestich týždňov  denne zjesť za hrsť čerstvých mladých púpavových listov ochutených citrónovou šťavou.

Zápar z púpavových listov uľaví tiež pri reume a dne. Táto všadeprítomná burina je doslova na zjedenie. Všetky jej časti – koreň, listy, stopky i kvety sú totiž jedlé. Z mladých jarných púpavových listov je výborný šalát a korene sa pripravujú podobne ako špargľa. Odporúčajú sa najmä diabetikom, pretože namiesto škrobu obsahujú polysacharid inulín.

V Nemecku, Francúzsku a Taliansku preto púpavu špeciálne pestujú na tieto účely. Z kvetov púpavy zasa pripravíme chutný a liečivý púpavový med. Možno neviete, že známa náhrada kávy – cigória sa tiež vyrába z pražených koreňov pestovaných púpav. Chcete skúsiť niektoré jedlá či liečivé prostriedky z púpavy? Nech sa páči!

Púpavový sirup

Bylinkári ho odporúčajú ako výborný prostriedok proti jarnej únave.  Štyridsať rastlín mladej púpavy spolu s 1 citrónom pokrájaným na plátky dáme variť do 1,5 l vody. Po zovretí stiahneme z ohňa a necháme vychladnúť. Vychladnutý vývar precedíme, pridáme 1,5 kg cukru a varíme asi 5 minút. Na záver prilejeme šťavu z troch citrónov a dobre premiešame. Horúci sirup vlejeme do fliaš, uzavrieme ich a obrátime hore dnom. Necháme prikryté vychladnúť. Počas jedného mesiaca užívame každý deň 4 polievkové lyžice sirupu.

Púpavový med

250 g púpavových kvetov bez zelených častí preperieme a zalejeme jeden a pol litrom vriacej vody. Zakryjeme a necháme stáť do nasledujúceho dňa. Potom cez jemnú gázu scedíme a kvety dôkladne vytlačíme. Do nálevu pridáme šťavu z jedného pomaranča a citróna, 1,5 kg kryštálového cukru a za občasného premiešania varíme do zhustnutia. Keď má šťava konzistenciu ako med, ešte teplú ju nalejeme do pohárov a uzavrieme viečkom. Uložíme na chladné a tmavé miesto. Púpavový med používame podobne ako včelí, sladíme ním čaj, alebo ho mažeme na chlieb.

Púpavový šalát s jogurtom

Púpavové listy, najlepšie vybielené, potrháme na malé kúsky a zalejeme jogurtovým dressingom. (Biely jogurt vymiešame so soľou, mletým korením a posekanou pažítkou.) Môžeme pridať na štvrtinky pokrájané varené vajcia.

Púpavová polievka

Mladé listy povaríme niekoľko minút a odstavíme. Nadrobno pokrájanú cibuľu opražíme, pridáme  dve lyžice múky a do zlata zapražíme. Zalejeme vývarom s púpavovými listami, pridáme postrúhaný muškátový oriešok, soľ a pretlačený cesnak. Varíme asi 5 minút. Hotovú polievku rozmixujeme, podľa potreby okoreníme a dosolíme. Podávame s opraženými krutónmi.

Púpavový šalát s rajčinami

Používame najmä mladé jarné listy. Staršie pred použitím bielime, čiže rastlinu prikryjeme tmavou fóliou, aby k nej nepreniklo denné svetlo. Na šalát potrebujeme za misku púpavových listov, 3 paradajky, 2 červené cibule, 2 lyžice vínneho octu, bazalkové lístky, petržlenovú vňať, 3 lyžice oleja, soľ, mleté čierne korenie. Umyté a obschnuté púpavové listy potrháme na menšie kúsky a pomiešame s kolieskami cibule, pokrájanými paradajkami, nadrobno posekanou bazalkou a petržlenovou vňaťou. Zalejeme zálievkou z octu, oleja, soli a korenia.

Púpavové víno

2,5 l púpavových kvetov bez zelených častí sparíme asi 1 l vriacej vody a necháme 2 – 3 dni odstáť. Precedíme a nálev doplníme 3 l prevarenej teplej vody, v ktorej sme rozpustili 1,5 kg kryštálového cukru. Pridáme šťavu z dvoch pomarančov a jedného citróna, prípadne aj chemicky neošetrenú kôru, lyžičku mletého zázvoru, hrsť hrozienok a vínne kvasinky. Nádobu zaviažeme gázou a necháme dva dni kvasiť. Potom hadičkou stiahneme do demižóna a necháme dokvasiť s kvasnou zátkou. Vykvasené víno stočíme do fl iaš a necháme 3 – 6 mesiacov dozrieť.

Autor článku: Martina Hanzelová, časopis Moderná žena
Dátum vydania: 20.05.2010

Vytlačiť (zobrazí verziu optimalizovanú pre tlač) Vytlačiť článokdiskusia (2)

Najnovšie články

DISKUSIA 

Reagovať na článok

najnovšie dole najnovšie hore
Autor: carmen kucerova E-mail,
Dátum: 07.02.2011 - 14:49

Aj keď väčšina ľudí považuje púpavu za neužitočnú burinu, pomáha liečiť široký okruh ťažkostí a v ľudovom liečiteľstve zastáva významné miesto. Vyznačuje sa najmä dvoma poprednými vlastnosťami: pomáha pri bolestiach žlčníka a chorobách pečene.
Kvitne v apríli až máji na lúkach, poliach a pri cestách. Veľmi vlhké prostredie pre ňu nie je vhodné. Jej liečivé účinky boli objavené len pomerne nedávno, v Európe okolo 15. storočia. Staré knihy uvádzajú, že ženy si z byliny a koreňa pripravovali zápar na skrášľovanie pleti. Starostlivo si s ním umývali oči a tvár a dúfali, že sa im tým podarí zjasniť tvár. Pre svoje krv čistiace účinky pomáha púpava aj pri dne a reumatizme. Celá rastlina je liečivá. Listy sa zbierajú pred kvitnutím, korene v skorú jar alebo v jeseni.

Autor: vanesa,
Dátum: 25.05.2010 - 13:13

Pupavovy med ten je super


Reagovať na článok
 
Meno *
E-mail

Kliknutím na tlačidlo "Odloslať" súhlasím s pravidlami prispievania.