Logo zariadenia Kúpele Sliač, a.s.
  • (5)
  • O zariadení

Popis zariadenia


Filozofia kúpeľov
V dnešnej dobe plnej supermodernej techniky a špičkových technológií sa ľudia stále viac vracajú k tomu čo nás všetkých obklopuje už milióny rokov a zatiaľ ani tá najmodernejšia technika ju nedokázala nahradiť a nájsť odpovede na všetky jej procesy. Áno, je to príroda. Jej procesy, zákonitosti a fungovanie sa zatiaľ nepodarilo do detailov pochopiť ani najlepším mozgom na celej planéte. Jej vplyv na ľudí pociťujeme v rôznych podobách a vieme, že jej sila je obrovská. Jej schopnosť regenerácie nám vyráža dych. Tak ako dokáže regenerovať samú seba, rovnakou silou dokáže nezištne pomôcť a liečiť aj nás ľudí, ktorí sa k nej často správame neúctivo. V Kúpeľoch Sliač si prírodu a jej dary vážime nadovšetko a práve preto je našou hlavnou filozofiou:
Harmónia tela a duše v jedinečnom spojení človeka s prírodou a jej unikátnymi liečivými zdrojmi.
Obrovskú silu liečivých prameňov Kúpeľov Sliač pocítilo už tisíce spokojných hostí. Z tých najznámejších vyberáme Jána Cikkera, ktorého sliačske liečivé pramene prinavrátili k životu a do života:
„Ja som sa vlastne narodil dvakrát. Prvý raz v roku 1911 v Banskej Bystrici, druhý raz na Sliači v roku 1958, keď už na moju chorobu žiadne lieky nezaberali, keď som už i ja, ktorý som tak dúfal, že sa uzdravím, prestal veriť. Bol to zvláštny, radostný, víťazný pocit, keď som znova vykročil k životu a do života.“
Ján Cikker
 

Ďalšie informácie


Unikátnosť
Kúpele Sliač ako jediné na Slovensku využívajú na liečbu unikátny prírodný žriedlový plyn, ktorého prevažnú časť, viac ako 98%, tvorí oxid uhličitý. Vzhľadom na obsah CO2 a inertných plynov je náš prírodný žriedlový plyn lekársky veľmi cenený, keďže jeho vplyv na organizmus je bezkonkurenčný. Odčerpávaný je priamo z „Kúpeľného prameňa“, ktorý sa zároveň používa na aplikáciu vodných liečebných procedúr. „Kúpeľný prameň“ vyviera priamo pod kúpeľným domom. Je unikátny svojou izotermickou teplotou 33,2°C a možnosťou bezprostredného využitia na liečebné účely bez umelých zásahov vďaka jedinečnému rozvodnému systému, ktorý bol vytvorený na mieru pre potreby Kúpeľov Sliač. Voda a plyn sa tak dostávajú zo žriedla priamo do miestností, v ktorých sa poskytujú liečebné procedúry. Kúpele Sliač aj vďaka tomu disponujú širokospektrálnou škálou procedúr, z ktorej si vyberie aj ten najnáročnejší klient. Unikátne zloženie minerálnej vody a žriedlového plynu s maximálnou koncentráciou CO2 robia Kúpele Sliač miestom tak jedinečným, že pacienti pociťujú priaznivé účinky už počas pobytu.
 
Prírodné liečivé zdroje
Vo svete nenájdete miesto, na ktorom by vyvierali, tak ako v Kúpeľoch Sliač, minerálne pramene prirodzenej izotermickej teploty s vysokým obsahom kysličníka uhličitého.  Izotermická teplota 33,2°C, a maximálna koncentrácia CO2 robia kúpele miestom tak jedinečným, že pacienti pociťujú priaznivé účinky už počas pobytu.
Prameň Kúpeľný vyviera priamo pod Kúpeľným domom, a bez akéhokoľvek ďalšieho umelého zásahu sa využíva na všetky liečebné účely. Jeho voda je síranovo-hydrouhličitá, horečnato-vápenatá s vysokým obsahom kysličníka uhličitého (CO2), izotermickej teploty 33,3 °C. Výdatnosť prameňa je za sekundu: cca 5 litrov vody a 10 litrov žriedlového plynu. Vzhľadom na obsah CO2 a inertných plynov je náš prírodný žriedlový plyn výnimočný a lekársky veľmi cenený, keďže jeho vplyv na organizmus je bezkonkurenčný. Kúpele Sliač sú jediné na Slovensku, ktoré využívajú na liečbu prírodný a nie medicínsky žriedlový plyn.
Prameň Štefánik (v minulosti Jozef) je najstudenším prameňom s vysokým obsahom kysličníka uhličitého a železa. Je vhodný na podporu trávenia a chudokrvnosti. Najstaršia písomná zmienka pochádza z roku 1595. Pôvodné pomenovanie dostal podľa arcikniežaťa Jozefa Habsburgského, ktorý sa tu liečil. V druhej polovici 19. storočia plnili vodu tohto prameňa do fliaš a ako liečivú ju predávali po celom Rakúsko-Uhorsku.
Prameň Bystrica (pôvodne Dorothea) je odporúčaný pri ochoreniach žalúdka. Pôvodne išlo iba o obyčajnú studňu, na povrchu opatrenú zábradlím. Kúpeľní hostia a iní návštevníci si z nej naberali vodu tým spôsobom, že pohár uviazaný na dlhej šnúrke spúšťali do studne. Neskôr postavili nad prameň pumpu, ktorou sa voda čerpala a studničné dievčatá ju podávali hosťom.
Prameň Lenkey napomáha pri ochoreniach štítnej žľazy a očí. Najstaršia písomná zmienka o ňom pochádza z druhej polovice 15. storočia. Až do povrchových úprav boli výpary prudko jedovatými a nebezpečnými, pretože prameň vyvieral v uzavretom priestore malej jaskyne, čím vznikla silná koncentrácia oxidu uhličitého.
Prameň Adam slúži na liečbu ochorení močového mechúra. V roku 1834 prameň upravil prírodovedec a milovník sliačskej prírody Acacius Lenkey.
 
Indikácie, ktoré liečime pre poistencov (VšZP, Dôvera, Union)
I.             Onkologické ochorenia
II.            Choroby obehového ústrojenstva
VII.         Choroby pohybového ústrojenstva
XI.          Ženské ochorenia
 
Kúpele plnia nenahraditeľnú úlohu tak v liečbe chronických ochorení, ako aj nepredvídateľných príhod. Slúžia aj ako skvelá prevencia vážnejšieho ochorenia avšak väčšina ľudí úlohu kúpeľov podceňuje a dôveruje radšej farmaceutikám, ktoré majú mnoho vedľajších účinkov a v porovnaní s kúpeľnou liečbou sú v konečnom dôsledku aj finančne náročnejšie. Kúpele často bývajú až poslednou voľbou v liečbe, keď už všetko ostatné zlyhalo. Nepodceňujte silu prírodných liečivých zdrojov, ktoré sú už niekoľko storočí považované za jedinečné a unikátne.
 
Voľný čas a okolie
Kúpele Sliač tvorí veľkorysý areál s rozlohou 46 ha. V areáli kúpeľov sa nachádzajú dva kúpeľné domy, termálne kúpalisko, tenisové kurty a anglický park voľne prechádzajúci do rozsiahleho lesoparku. Lesopark je udržiavaný a najmä v letných mesiacoch disponuje farbami všetkých odtieňov. Nachádzajú sa v ňom turistické, tzv. Srdiečkové trasy, ktoré sa kľukatia okolo celého areálu. V kúpeľnom parku môžete vidieť ojedinelé druhy drevín a krovín, ktoré nikde inde na Slovensku v takých počtoch voľne nerastú. Prechádzky pod topoľovými a lipovými alejami si môžete spríjemniť oddychom pri kaskádových jazierkach alebo pozorovaním miestnej fauny. Historický vývoj parku súvisí s vývojom kúpeľov, keď pri budovaní kúpeľných objektov boli priestory medzi nimi a v ich okolí upravené do pravidelného parku.
V letných mesiacoch je návštevníkom Kúpeľov Sliač k dispozícií aj letné termálne kúpalisko. Jeho najcharakteristickejšou črtou je však liečivá voda s vysokým obsahom CO2 (viac ako 98%). V bazéne je voda priamo z kúpeľného prameňa, ktorý sa využíva aj na liečebné procedúry, s teplotou 28 – 32°C. Bazén je prietokový, voda ním neustále preteká, čím je zaručená jej absolútna čistota. Za 24 hodín sa voda v bazéne úplne vymení. Okrem toho sa bazén každý piatok vypúšťa, dezinfikuje a čistí. Hnedé sfarbenie vody je spôsobené mineralizáciou vody s vysokým obsahom železa. Vzhľadom na jej čistotu bez chemických úprav je bazén vhodný aj pre ľudí s citlivou pokožkou.
 
V nádhernom prostredí Kúpeľov Sliač, ktoré sú obklopené prekrásnou prírodou, môžete relaxovať  počas celého roku, oddýchnuť si a načerpať novú energiu nielen z liečivej vody, ale aj z atmosféry, ktorú ponúkajú. Príďte sa presvedčiť o tom, že Kúpele Sliač sú „kúpele Vášho srdca“.
 
Zaradenie

Diagnostika zdravia
, Typ: Alternatívna medicína

Pokračovať na: Personál a vybavenie


Vytlačiť

Poisťovňa


DÔVERA ZP [24]
VšZP [25]
Union ZP [27]

Ostatné


Parkovanie
Bezbariérový prístup
Platba kartou

Jazyk


český
anglický
nemecký
ruský
slovenský

Pokračovať na: Hodnotenia


3.8

Hodnotilo 5 používateľov

5 Hviezdičiek

4 Hviezdičiky

3 Hviezdičiky

2 Hviezdičiky

1 Hviezdička 

  • (4)
Martin Fodor - pred rokom

Okolie je pekné, ale škoda, preškoda tohoto areálu a ostatných budov...

  • (3)
Vladimír Mičinský - pred 2 rokmi

Velmi je potrebna rekonstrukcia budov aj celeho arealu . Volakedy tu bolo velmi pekne

  • (5)
Marta Blahušiaková - pred 2 rokmi

Škoda že sú zanedbané zdevastované ostatné kúpeľne domy 🏡a funguje iba jeden v takom krásnom prostredí 🍀🌸zeleň a záhony kvetov sú krásne 🌸 🌸 🌸

  • (4)
Marta - pred 2 rokmi

Veľmi krásne prostredie, lesoparkom💗Výborný prístup na recepcii. Ďakujem.

  • (3)
Lukas Pavlikovsky - pred 3 rokmi

Ak by som mal hodnotiť prírodu tak za 5*, samotné okolie kúpelov je tak Max na 2*, hádam sa v budúcnosti dočkajú dôstojnej obnovy nech môžu slúžiť ľuďom plnohodnotne.

Pridať recenziu:

Pred pridaním recenzie Vám odporúčame sa prihlásiť / registrovať, aby ste boli notifikovaný, ak Vám lekár/zariadenie odpovie

Update cookies preferences