REKLAMA

 

REKLAMA

 

 

 

Telo ako stoka - spásonosná detoxikácia

Voda, ktorú pijeme, vzduch, ktorý dýchame i potraviny, ktoré jeme obsahujú množstvo škodlivých chemikálií, ktoré sa denne dostávajú do nášho organizmu. V dôsledku nesprávnej výživy, zlej životosprávy, infekcie parazitmi, ako aj pôsobením životného prostredia je ľudské telo pod paľbou ďalších negatívnych vplyvov.

Hoci v ľudskom organizme fungujú mechanizmy samočistenia, postupne zlyhávajú a nedokážu priebežne odstraňovať z tela odpad. Ten sa ukladá v jednotlivých orgánoch a bunkách. Imunitný systém je preťažený - vzniká množstvo zdravotných problémov. Kto by nechcel žiť kvalitný život aktívne a s výkonnosťou, ktorá nezávisí od veku a pohlavia? Otázka je, čo pre uskutočnenie tejto predstavy robíme. Pritom stav vlastného zdravia môžeme až z troch štvrtín ovplyvniť sami. Málokto si naplno uvedomuje, akú dôležitú úlohu hrá pravidelná detoxikácia - očista organizmu. Väčšina z nás aj po celý život neurobí nič pre to, aby zbavila svoje telo nahromadených jedov, parazitov a odpadu. Vedci dokázali, že len v hrubom čreve dospelého človeka sa nachádza tri až päť kilogramov nestrávených a usadených zvyškov potravy! Dosť desivá predstava.

Kľúč ku zdraviu a kráse

Východiskom dobrej kondície aj pekného vzhľadu je optimálny stav hrubého čreva. Minimálne tak, ako sa staráme o dom, byt či auto, mali by sme dbať aj na pravidelnú údržbu vlastného tela, a to zvonka i zvnútra. Nevynímajúc hrubé črevo, čističku organizmu. Len čisté a zdravé hrubé črevo je záruka zdravia a kľúč ku kráse. Najrozšírenejším problémom je porucha peristaltiky a zlé vyprázdňovanie ako dôsledok konzumácie priemyselne, chemicky a inak upravovaných potravín. Navyše to preháňame s tukmi, cukrami, údeninami a na surovú zeleninu či ovocie často úplne zabúdame. Chýba nám tak prirodzená vláknina - „črevná metla“, ktorá je dôležitou súčasťou potravy. Za takých okolností nemôže ľudské telo správne pracovať, napriek zdanlivo dobre fungujúcemu vyprázdňovaniu. Jedna z dôležitých úloh čreva je vylúčiť všetky jedovaté, kvasiace a hnijúce odpadové látky. Dokonca už v mladšom veku ostávajú na stenách hrubého čreva lepkavé zmesi nečistôt, ktoré postupne tuhnú a nevylúčia sa. Toto znečistenie sa najprv prejaví ľahkými funkčnými ťažkosťami - nadúvaním, miernou únavou, nedostatočnou duševnou koncentráciou, zvýšenou podráždenosťou, stavmi úzkosti. Neskôr sa pridružia prejavy poruchy imunity, alergie, zápaly a ďalšie choroby. Najmä mladšie ženy často trápia vyrážky na tvári, ktoré nereagujú na bežný postup liečby. U žien v reprodukčnom veku môže byť nečisté hrubé črevo jednou z podmieňujúcich príčin neplodnosti. A všetci predčasne starneme.

Pohroma v črevách

Podľa mnohých lekárov, biológov a antropológov človek nie je mäsožravec ani všežravec, ale špeciálny druh bylinožravca, predurčený na konzumovanie plodov - ovocia, orechov, bobuľovín, obilnín, semien, plodovej, koreňovej a listovej zeleniny. Ak sa do dlhého ľudského čreva dostanú potraviny bez vlákniny, spomaľuje sa peristaltika, čiže priečny i pozdĺžny pohyb čriev. Trávenina postupuje pomaly, v ohyboch čriev sa môže hromadiť a vytvárať vydutiny. V tých potom 48 hodín zahníva, pri zápche i dlhšie, a vyvoláva chronické zápaly a iné komplikácie. Dlhodobé mechanické dráždenie črevnej steny a zápchou vzniknuté zápalové ložiská môžu zapríčiniť tvorbu črevných polypov. Tieto hubám podobné výrastky sú zvyčajne neškodné. Niektoré z nich sa však časom môžu zvrhnúť a zapríčiniť rakovinu hrubého čreva.

Čas je silný protihráč

Štatistiky hovoria jasnou rečou: až 60 % ľudí s nádorovými chorobami má nádor hrubého čreva a konečníka tzv. kolorektálny karcinóm. Znepokojujúce je, že počet ochorení stále  rastie. Podľa štatistiky WHO, každý rok ochorie na kolorektálny karcinóm 778 000 ľudí a 500 000 osôb zomrie na túto chorobu. Na Slovensku je tento rast tiež nepriaznivý – kým v roku 1987 bolo zistených spolu 1927 nových ochorení, o 10 rokov – v roku 1997 to bolo už 2625 nových ochorení – to je nárast viac ako o 36 %. Alarmujúce je, že Slovensko sa umiestnilo na špici svetového rebríčka výskytu rakoviny hrubého čreva a konečníka.

Slovensko patrí medzi prvých päť krajín s najvyšším výskytom rakoviny hrubého čreva na svete.

Ročne sa objaví asi 53 nových ochorení na 100 000 obyvateľov. Od roku 1996 patrí kolorektálny karcinóm u mužov i u žien medzi najčastejšie novozistené zhubné ochorenia. Častejšie sa vyskytuje u mužov. Ďalšou nepríjemnou skutočnosťou je, že sa tento nádor objaví až v pokročilom štádiu (asi u 80 % pacientov), keď už nie je šanca na úspešnú liečbu. Mnohí z nich sa nedožijú ďalšieho roku napriek tomu, že medicína už dávno nie je v boji s touto obávanou chorobou bezmocná. Úspešnosť liečby však ovplyvňuje čas. Je silným protihráčom. Pred slovami karcinóm, rakovina si zapchávame uši, strkáme hlavy do piesku. Nahovárame si, tento problém sa nás netýka. Pritom stačí urobiť si test na zistenie vnútorného krvácania v stolici nespozorovateľné voľným okom, ktorý plne hradia zdravotné poisťovne.

Telo - továreň na toxíny

Hrubé črevo a jeho úlohu možno prirovnať k systému stoky vo veľkomeste. Ak sa upchá, zamorí celé okolie. Rovnaký proces sa odohráva v našom tele, v prípade, že vylučovací systém nepracuje správne. Ak je črevo preplnené viaznucim odpadom, naše vlastné telo v ňom začne produkovať jedy ako výsledok nedostatočného trávenia a vylučovania. Toxíny sa vracajú do systému a zamoria naše vnútorné prostredie. Vtedy hovoríme o samootrave - autointoxikácii. V prípade výskytu hoci jedného z uvedených symptómov ide zrejme o jej prejav. Samootrava zasahuje každú bunku. Ak sa toxíny nahromadia v nervovom systéme, sme precitlivení a depresívni. Cítime sa slabí, ak sa nazhromaždia v srdci, nafúknutí, ak zasiahnu žalúdok, náš dych je odporný, ak sa dostanú k pľúcam. Keď sa jedy snažia „utiecť“ cez pokožku, výsledkom sú vyrážky, opary či bledá a vráskavá koža. Ak toxíny zasiahnu žľazy, cítime únavu, letargiu, sexuálne sme slabí a vyzeráme oveľa starší ako v skutočnosti.

Varovné signály samootravy:

Ako sa zbaviť odpadu

Črevo nemožno vymeniť ako trebárs zanesené vodné potrubie. Preto je potrebné sa oň včas starať a vykonávať jeho pravidelnú údržbu. Ľudský organizmus, ak mu vytvoríme vhodné podmienky, sa dokáže prekvapivo účinne regenerovať sám. Už stáročia existujú prirodzené metódy, ktoré dokážu ťažkosti nielen odstraňovať, ale im aj predchádzať. Preto mnohí podstupujú na jar a jeseň prirodzené očistné postupy. Pokročilejší podrobujú svoje telo aj krátkej hladovke o vode alebo pijú čerstvé zeleninové šťavy. Detoxikácia organizmu je nikdy nekončiaci proces, cesta za ideálom. Je možné ju robievať prakticky v každom veku. Veľmi účinné a výhodné je robiť preventívne očisty na jar a na jeseň. Avšak, aby boli očistné metódy zdraviu prospešné a nie poškodzujúce, je nutné zohľadňovať zdravotný stav organizmu, presné dávkovanie, čas a spôsob.

Sprievodné javy očisty organizmu

Zvládnuť kúru nerobí problém väčšine ľudí. Napriek tomu sa môžu objaviť problémy. Napríklad bolesti hlavy, zvracanie, hnačka, únava, ospanlivosť, plynatosť, zápach z úst, ekzémy. Nie sú to príznaky ochorenia, ale očisťovania organizmu. Z tela sa vyplavujú nečistoty a hľadajú svoju cestu von. Tieto sprievodné javy sú dosť nepríjemné, nezľaknite sa ich. Prekonať sa dajú odpočinkom, spánkom, vyhýbaním sa fyzickej aktivite, pohybu na slnku, pobytom na čerstvom vzduchu. Pre kúry aj pre hladovky platí, že je dobré začínať s krátkymi - jednodňovými a pomaly ich predlžovať na viacdňové. To najdôležitejšie: po celý čas prijímať veľké množstvo tekutín - minerálky bez bubliniek, bylinkové čaje, teplú čistú vodu. Žiaden alkohol, žiadne cigarety!

Rady pre úspešnú detoxikáčnú kúru

Vhodné nápoje: Jedna zo základných úloh je príjem dostatočného množstva tekutín. Ako sa dôležité živiny prenášajú do buniek vodou, aj splodiny bunkového metabolizmu odplavuje voda. Preto treba bezpodmienečne dodržať optimálny pitný režim (0,3 – 0,4 l na 10 kg telesnej hmotnosti). Odporúča sa filtrovaná voda alebo voda z vodovodu, ak je mäkká (s malým obsahom minerálov). Chlórovanú vodu je dobré nechať odstáť. Počas diéty alebo pôstu nie sú vhodné sýtené nápoje a najmä nápoje s obsahom cukru, a chemikálií (napr. fosforečnanov). Vhodné môžu byť aj ovocné šťavy, ale riedené vodou. Výhodnejšie je však ovocie vcelku, ktoré obsahuje aj vlákninu potrebnú pre črevo.

Diéta: Druhú najdôležitejšiu úlohu zohráva strava. Potraviny nie sú len zdroj výživy, ale majú aj očistnú funkciu. Práve preto by sme mali uprednostňovať tie s vysokým obsahom vlákniny. Majú totiž schopnosť udržiavať vodu, tým zväčšia svoj objem, a tak poskytujú objemný materiál pre prácu črevných svalov. Výhodou je, že strávená potrava prechádza črevami rýchlejšie. Denne je potrebné prijať okolo 25 - 30 g vlákniny na to, aby sa z organizmu vylúčili nepotrebné škodlivé látky. Výborným zdrojom prirodzenej vlákniny sú strukoviny, obiloviny, zelenina, ovocie, ľanové semená a pod. Stravu možno obohatiť aj o špeciálne vlákninové potravinové doplnky. Počas detoxikačnej kúry nekonzumujme vnútornosti, červené mäso, vyprážané jedlá, údeniny, rafinovaný cukor, mlieko a vajíčka. Vhodná je sezónna zelenina (v zime napr. zemiaky, kapusta, kel, brokolica). Dopoludnia konzumujme len celé ovocie, dobre ho požujme a premiešajme so slinami. Na obed a večeru (do 18,00) je možné jesť zeleninu dusenú na pare, zemiaky, celozrnú ryžu, proso alebo pohánku, vždy v kombinácii so surovou zeleninou.

Význam mliečnych baktérií – probiotík: Kým žalúdok a čiastočne aj tenké črevo u zdravého jedinca obsahuje len nepatrné množstvo baktérií, hrubé črevo je nimi doslova preplnené (až 50 % hmotnosti stolice pripadá na baktérie). V zdravom organizme tvoria baktérie prítomné v tráviacom trakte dynamické spoločenstvo, v ktorom majú rozhodujúci vplyv najmä „dobré“ baktérie mliečneho kvasenia. Vďaka ich činnosti patogénne a hnilobné baktérie hynú. Okrem toho obmedzujú premenu žlčových kyselín na fekálne žlčové kyseliny, ktoré sa zúčastňujú na vzniku nádorov hrubého čreva. Dôležitá je aj ich schopnosť produkovať bakteriocíny – peptidy či proteíny s antibiotickými vlastnosťami. Zabraňujú tak premnoženiu patogénnych a hnilobných baktérii. Preto pre správne fungovanie hrubého čreva je nevyhnutné baktérie mliečneho kvasenia prijímať pravidelne, každý deň. Prirodzene sa vyskytujú napríklad v kyslej kapuste, v kvasených uhorkách, v jogurtoch, v acidofi lnom mlieku či v cottage cheese. Špecializované produkty s mliečnymi baktériami kúpite v lekárni.

Liečivé byliny: vhodné sú vo forme čajov alebo extraktov s priaznivým účinkom na činnosť žalúdka, obličiek, čriev a podporujúce ich čistenie (rumanček, mäta, pŕhľava, púpava, medvedí cesnak, echinacea, lopúch, breza a iné). Podporné účinky na čistenie organizmu má aj petržlen, cesnak, rebarbora, ďumbier a vinič. Výborne sa osvedčili pri detoxikácii aj mladý jačmeň, zelená riasa Chlorella a modrozelená riasa Spirulina.

Podporné opatrenia: Vhodná je fyzická aktivita, teplé kúpele, teplá sprcha a sauna pre zvýšenie vylučovania škodlivých látok. Pred kúpeľom 4-5 minútová suchá masáž pokožky celého tela prispieva tiež k podnieteniu látkovej výmeny, aktivuje sa krvný obeh a tým dochádza k zvýšeniu odvádzania nečistôt a splodín z tela. Súčasťou osobnej hygieny okrem čistenia zubov by malo byť i pravidelné ranné sledovanie a čistenie povrchu jazyka. Okrem odstránenia povlaku súčasne jemnou masážou povrchu jazyka stimulujeme činnosť všetkých orgánov tráviaceho traktu. Oddych, relaxácia a eliminácia stresov umožňuje lepší priebeh detoxikačnej kúry.

Ako zistíme úspešnosť detoxikácie

Pozrite sa na svoj jazyk v zrkadle. Prečo? Je orgánom chuti a začiatkom tráviaceho traktu. Jazyk môžeme označiť za zrkadlo celého tráviaceho ústrojenstva. Tak, ako je podstatou zrkadla je čistota a kvalita zrkadlenia, rovnako na jazyku je najdôležitejšou kvalitou čistota. Čistý ružový jazyk je známkou čistoty tráviacich orgánov, a naopak – akýkoľvek povlak je svedectvom o ich znečistení. Sčervenený, žltkastý alebo zelenkastý povlak jazyka ukazuje na poruchy v metabolizme, hnedo-čierne sfarbenie indikuje narušenie pohybu natráveniny a jej rozkladu. Najčastejšie vídame biely povlak, ktorý oznamuje toxicitu v tráviacom trakte. Keď je povlak výrazný hlavne pri koreni jazyka, ide o toxicitu v hrubom čreve. Povlak na strednej časti jazyka znamená, že toxicita sa nachádza v oblasti žalúdka, pankreasu a tenkého čreva. Keď je biely povlak na celej ploche jazyka, môžu to byť chronické problémy trávenia. Jeho charakter môže byť akútny alebo chronický. Správne rozpoznávať tieto javy sa naučíme iba v praxi a pri každodennom pozorovaní svojho vlastného jazyka. Chronický biely povlak nemožno nijako odstrániť, je akoby súčasťou jazyka. Akútny povlak zmizne sám po prekonaní ochorenia. Chronický povlak odstránime iba po niekoľkých mesiacoch správnej výživy a až po vyliečení choroby, ktorá je jeho príčinou. Ak sa povlak postupne stenčuje, až sa prestáva tvoriť, je znakom toho, že sme sa zbavili toxického odpadu a absolvovali sme úspešnú očistnú kúru.

Autor článku: Katarína Horáková
Dátum vydania: 18.06.2008

Vytlačiť (zobrazí verziu optimalizovanú pre tlač) Vytlačiť článokdiskusia (8)

Najnovšie články

DISKUSIA 

Reagovať na článok

najnovšie dole najnovšie hore
Autor: pedro115 E-mail,
Dátum: 07.03.2010 - 19:38

ludstvo konzumovalo mäso skor ako poznali ohen...vyvinuli sme sa na vsezravcov.keby sme stale bylinozravci tak vieme rozkladat kazdu cest rastlinnej potravy ako to vedia npr. kravy,zajace,... ale to nevieme.meso je potrebne pre spravny vyvoj...nedavno vedci zistili ze vegetarianstvo vazne skodi detom...nehovorim ze treba jest len meso ale treba to mat vyvazene...

Autor: jožo  E-mail,
Dátum: 12.05.2009 - 15:00

masko je vražda, je blbosť, že masko je poodstata správnej mživotosprávy. Naší rodičia jedli masko ,len nv nedelu a dožili sa vysokého veku.Teda netreba žrať maso a ani masove výrobky, pretože podporujeme mesiarov tí, maju peniaze a mi v prdeli zdravie. Na zdavie .

Autor: pedro115,
Dátum: 07.03.2010 - 19:42

netreba to s mäsom prehanat ale je to dolezita zloska stravy.
poznam jednu rodinku vegetarianov a ti poviem ze metla je hrubsia ako hoci kto z nich.

Autor: Jozef E-mail,
Dátum: 04.09.2008 - 13:37

Dakujem Vam za tento skvely clanok, dufam ze pomoze mnohym citatelom, a pridavam efektivnu ocistnu kuru, ktoru si mozete urobit doma: >link< Este raz vrela vdaka. Jozef

Autor: Aton Spekacik,
Dátum: 20.06.2008 - 17:55

"Podľa mnohých lekárov, biológov a antropológov človek nie je mäsožravec ani všežravec, ale špeciálny druh bylinožravca, predurčený na konzumovanie plodov - ovocia, orechov, bobuľovín, obilnín, semien, plodovej, koreňovej a listovej zeleniny"

Tomu neverím!! Mäso je podstata!

Autor: ivo,
Dátum: 12.04.2009 - 13:52

mäso nikdy nebolo na jedalnom listku v mynulich storociach a neboli ani take coroby ako nes v afrike nepoznaju co je to rakovina hrub.creva.

Autor: pedro115,
Dátum: 13.03.2010 - 21:38

lebo tam ho ani moc nepouziju

Autor: dana,
Dátum: 03.05.2010 - 08:25

Lebo sa vyzabijaju alebo umru na AIDS skor, ako sa doziju veku, ked sa moze rakovina prejavit.


Reagovať na článok
 
Meno *
E-mail

Kliknutím na tlačidlo "Odloslať" súhlasím s pravidlami prispievania.