• Domov
  • Zoznam
  • Ordinácie
    • Zameranie:

    • Zubné ambulancie - stomatologické (2062)
    • Všeobecný lekár - dospelí (1826)
    • Všeobecný lekár - deti a dorast (973)
    • Gynekologické ambulancie (713)
    • Interné ambulancie (418)
    • Neurologické ambulancie (385)
    • Chirurgické ambulancie (372)
    • Očné ambulancie (344)
    • Fyziatria, balneológia a liečebná rehabilitácia (351)
    • Psychologické ambulancie (329)
    • Ostatné (5000+)
  • Mapa
  • Články
  • Poradňa
  • Diskusie
  • Prihlásenie
Filter
Zobraziť výsledky () >
  • Domov
  • Články
  • Chudnutie a Pohyb
  • ÚVZ odporúča v lete ľahko stráviteľné potraviny s nižšou energetickou hodnotou

ÚVZ odporúča v lete ľahko stráviteľné potraviny s nižšou energetickou hodnotou

Strava v letných mesiacoch by mala byť ľahko stráviteľná, s nižšom energetickou hodnotou. Musí obsahovať dostatok výživných látok. Katarína Kromerová z odboru bezpečnosti potravín a výživy Úradu verejného zdravotníctva SR to zdôvodnila tým, že organizmus v lete nepotrebuje vytvárať teplo v takej miere ako v zimných mesiacoch.

Podľa Kromerovej strava by mala byť pestrá a vyvážená a mala by obsahovať dostatok celozrnných výrobkov, ovocia a zeleniny, nízkotučných mliečnych výrobkov, rýb, hydiny, zemiakov a strukovín. Menej by sa mali konzumovať jedlá bohaté na tuky a jednoduché sacharidy.

V lete treba podľa Kromerovej dopĺňať vitamíny a minerály, lebo slnečné žiarenie spotrebúva antioxidanty v organizme. Dopĺňať by sa mal A vitamín, ktorý sa nachádza v mrkve, paradajkách, malinách, marhuliach, masle a rybách. Potom je to vitamín C, ktorý je zväčša v ovocí, ako sú čierne ríbezle, jahody, citrusové plody, kivi, maliny a černice. Zo zeleniny je C vitamín v paprike, karfiole, kalerábe, paradajkách a zemiakoch. Potrebný je aj vitamín E. Nachádza sa v rastlinných tukoch a olejoch, zelenine, orechoch a obilných klíčkoch. Podľa Kromerovej veľmi účinným antioxidantom je lykopén, ktorý je v paradajkách a červenom melóne.

Kromerová upozornila, že vysoké teploty prostredia v lete vedú k strate minerálov, najmä sodíka. Straty tekutín a minerálnych látok treba nahradiť správnym pitným režimom a konzumáciou vyváženej stravy. Zdôraznila, že v horúcich dňoch treba obmedziť epidemiologicky rizikové potraviny, napríklad zmrzlinu, lahôdky, cukrárske výrobky. Produkty z mäsa, vajec a mlieka sa majú konzumovať len dostatočne tepelne spracované. Podľa je vhodnejšie uprednostniť varenie, dusenie a pečenie pred vyprážaním a fritovaním potravín.

Autor článku: TASR


Dátum zverejnenia: 11.07.2006

Kategórie

  • Liečba ochorení
  • Zdravie a krása
  • Chudnutie a Pohyb
  • Životný štýl
  • Ostatné
  • Zvieratá
  • Relax

Recepty

  • Vegetariánske
  • Bezlepkové
  • Sladké
  • Zdravá desiata
  • Raw food
  • Ryby
  • Exotické
  • Mäsité
  • Bezlaktózové
  • Ostatné

Máme pre Vás informácie o viac ako 15.000 zdravotníckych zariadeniach.
Vyhľadajte si ordinačné hodiny ambulancií, otváracie hodiny lekární, pohotovosti, články a ďalšie dôležité informácie pre pacientov na najnavštevovanejšom zdravotníckom portáli na Slovensku (1.000.000 návštev mesačne.)

Ostatné

  • O nás
  • Reklama na zzz.sk
  • Mapa zariadení
  • Podmienky používania
  • Kontakt
  • Ochrana osobných údajov
  • + Pridať zariadenie
  • Prihlásenie

Prevádzkovateľ portálu

  • Amazing Deals, s. r. o.
  • IČO: 53817613,
    DIČ: 2121527100
  • info@zzz.sk

Amazing Deals, s. r. o. © 2005 - 2025 Všetky práva vyhradené.

  • Podmienky používania