Počas sviatkov si treba dávať pozor na nákazy z jedla

Počas veľkonočných sviatkov si mnohí zvyknú dopriať jedlá, ktoré nemusia vždy pozitívne vplývať na organizmus. "Riziko hrozí hlavne vtedy, ak veľkonočné jedlá nepripravíme podľa správnych technologických postupov a na ich prípravu nepoužijeme správne volené potraviny. Čo nám najviac hrozí, sú rozličné alimentárne nákazy," uviedla pre TASR hovorkyňa banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Mária Tolnayová.

Ako pokračovala, nazývajú sa tiež črevné nákazy, keďže patologický proces po konzumácii kontaminovanej potraviny prebieha práve v čreve. Výsledkom takéhoto procesu je zvracanie, hnačka, teplota alebo iné príznaky, ktoré môžu vzniknúť po požití jedla kontaminovaného niektorými mikroorganizmami.

Práve vajce je podľa hovorkyne typickou potravinou, pri ktorej nemôžeme nikdy povedať, že nie je primárne nakazená. "Keďže to nikdy nemôžeme stopercentne vedieť, pri príprave jedla z vajec vždy berme do úvahy, že vo vajci môžu byť prítomné mikroorganizmy. Musíme ho spracovať tak, aby sme sa vyhli riziku nákazy," pokračovala vedúca odboru epidemiológie RÚVZ Mária Avdičová. Upozornila, že hoci sa domáce vajcia všeobecne považujú za zdravé hlavne preto, že nepochádzajú z veľkochovov, neznamená to, že nie sú bez mikroorganizmov. Aj v domácich chovoch sa môžu vyskytovať hlodavce, ktoré udržujú v prírode tieto nákazy. Sliepky sa teda aj v takýchto chovoch môžu nakaziť.

Podľa Avdičovej je potrebné zdôrazniť aj manipuláciu so surovým mäsom. Ak sa krája na doske, nemali by sme ju už použiť pri porciovaní hotového, tepelne spracovaného mäsa. "Na doske mohli ostať nejaké mikroorganizmy a my si môžeme už hotové mäso kontaminovať. To považujem za elementárnu zásadu v domácnosti i verejnom stravovaní." Ďalším problémom je podľa nej skladovanie uvarených potravín. Treba ich nechať vychladnúť a až potom uložiť do chladničky a pred opätovnou konzumáciou ich znova zohriať pri teplote minimálne 70 stupňov Celzia.

V prípade prejavu príznakov alimentárnej nákazy je potrebné ihneď nasadiť diétu, organizmus dostatočne zavodňovať neosladeným čajom. Ak príznaky pretrvávajú, je potrebné navštíviť lekára. Po vyšetrení odporučí liečbu, prípadne sa len pokračuje v diéte. Väčšina týchto chorôb sa totiž nelieči antibiotikami.

Hovorkyňa pokračovala, že výskyt alimentárnych nákaz v SR je pomerne vysoký napriek snahe odborníkov v určitých časových intervaloch opakovať informácie o prípadných rizikách. Napríklad salmonelóza sa u nás vyskytuje v tisícoch. Avdičová priblížila, že vlani zaznamenali 5500 ochorení. Navyše k lekárovi ide podľa nej len ten, kto má veľmi ťažký priebeh - malé deti a starší ľudia. Dospelí sa obyčajne vyliečia doma. Podobne je to aj v prípade ďalšej nákazy kamtilobakteriózy. Prenáša sa kontaminovaným hydinovým mäsom a tiež sa ročne vyskytuje v tisícoch prípadov.

Autor článku: TASR

Dátum zverejnenia: