Analýza účinkov kofeínu, ktorý v primeranej dávke očividne chráni pred viacerými vážnymi chorobami, potvrdila, že na najzákladnejšej biochemickej úrovni funguje ako silný antioxidant.
V časopise Journal of Physical Chemistry B to oznámili Annia Galanoová a Jorge Rafael León-Carmona z metropolitnej univerzity v Iztapalape, štvrti hlavného mesta Mexika. Presvedčivo doložili, že káva je jedným z najbohatších zdrojov zdravotne prospešných antioxidantov v bežnej ľudskej strave. Vyšli z radu nedávno uverejnených odborných štúdií, podľa ktorých má kofeín rozsiahle antioxidačné účinky. Práve tie zrejme pomáhajú chrániť organizmus pred chorobami ako Alzheimerova a srdečnými poruchami.
Popri káve sú prakticky celosvetovo najpoužívanejšími potravinami, obsahujúcimi pomerne veľa kofeínu, čaj a kakao. Doteraz však nebolo celkom jasné, ako vlastne kofeín ničí tzv. voľné radikály, poškodzujúce ľudský organizmus. Jestvujúce údaje boli v mnohých prípadoch rozporné. Annia Galanoová a Jorge Rafael León-Carmona podrobne zanalyzovali interakcie kofeínu s rôznými voľnými radikálmi. Vyšla im dokonalá zhoda s pokusmi na zvieratách a ďalšími výskumami. Spoločne ukazujú, že kofeín v káve naozaj funguje ako antioxidant.
Zdroj: Komuniké American Chemical Society zo 4. 5. 2011.
Autor článku: TASR