Odborníci poukázali na nebezpečenstvo vysokého krvného tlaku a jeho podceňovania

Vysoký krvný tlak (hypertenzia) je ochorenie číslo jeden, trpí ním až šesť miliárd ľudí vo svete. Paradoxom je, že napriek jednoduchej diagnostike a dobrým možnostiam liečby podľa štatistík približne polovica ľudí s vysokým krvným tlakom sa nelieči. Konštatovali to odborníci na srdcovocievne choroby na tlačovej besede pri príležitosti Svetového dňa hypertenzie (17. mája).

Doc. Gabriel Kamenský z Univerzitnej nemocnice Bratislava uviedol, že aj Slováci podceňujú nebezpečenstvo vysokého krvného tlaku, ktorý možno označiť ako zabijaka číslo jeden. Asi 45 percent ľudí s vysokým krvným tlakom neberie žiadne lieky, mnohí nevedia o tom, že majú hypertenziu a tak len okolo 20 percent pacientov má dobre kontrolovaný a liečený krvný tlak. "Aj ľahko zvýšený krvný tlak sa oplatí liečiť, lebo sa tým významne predlžuje život pacienta. Už pri mierne zvýšenom tlaku sa totiž zdvojnásobuje úmrtnosť (mortalita) ľudí," upozornil Kamenský. Poukázal takisto na dôležitosť zdravého životného štýlu - konzumácia ovocia a zeleniny, dostatok pohybu, striedme pitie alkoholu - pričom ľudia často tieto zásady nedodržiavajú. Na Slovensku až 9 z 10 obyvateľov má minimálne jeden rizikový faktor, ktorý vplýva na vysoký krvný tlak a srdcovocievne ochorenia.

Na negatívny vplyv konzumácie soli na vysoký krvný tlak poukázal vo svojom vystúpení doc. Štefan Farský zo Slovenskej ligy proti hypertenzii a Domu srdca v Martine. Pritom zdôraznil, že zvýšený príjem soli pôsobí zle nielen na vysoký tlak, ale aj na pružnosť ciev a spôsobuje aj iné problémy. Negatívne pôsobí najmä sodík obsiahnutý v soli. Dospelý človek potrebuje denne prijať asi 2 až 4 gramy soli v závislosti od stupňa fyzickej aktivity. Ľudia však vo všeobecnosti prijímajú oveľa viac soli (asi 10-12 gramov). Až 75 percent konzumovanej soli pochádza zo spracovaných potravín, samotné potraviny či už mäso, ryby a iné obsahujú málo soli. Redukovaný príjem sodíka výrazne znižuje vznik vysokého krvného tlaku aj ischemickej choroby srdca.

Ako ďalej uviedol Farský, v celom rade krajín robili výskumy vzťahu medzi konzumáciou soli a vysokým krvným tlakom a inými ochoreniami, ktoré potvrdili škodlivý vplyv soli. Prijali sa aj opatrenia na zníženie jej konzumácie. Napríklad vo Fínsku za posledných 30 rokov klesol príjem soli o 30-35 percent a zároveň v populácii ľudí do 65 rokov sa významne znížila úmrtnosť na mozgovocievne príhody a koronárne ochorenia. Podobné poznatky získali aj v USA, v Kanade, Veľkej Británii a ďalších štátoch. V USA napríklad odporúčajú už od 40 rokov veku znižovať príjem soli. V Írsku stanovili jasné kritériá pre označovanie potravín s nízkym, veľmi nízkym alebo vyšším obsahom soli. Aj v potravinárskom priemysle na Slovensku by sa mal postupne znižovať obsah soli v potravinách, potrebná je štátna regulácia množstva soli aj výchova obyvateľstva.

Prítomní odborníci informovali novinárov aj o novom prípravku na slovenskom trhu - Redusalt, ktorý obsahuje o 50 percent menej sodíka ako bežná soľ a viac draslíka, pričom chuť soli zostáva zachovaná. Lekári prípravok odporúčajú pacientom s hypertenziou, kardiovaskulárnymi chorobami, obezitou, ochoreniami obličiek, diabetikom, ale i zdravým jedincom ako prevenciu.

Autor článku: TASR

Dátum zverejnenia: