• Domov
  • Zoznam
  • Ordinácie
    • Zameranie:

    • Zubné ambulancie - stomatologické (2062)
    • Všeobecný lekár - dospelí (1826)
    • Všeobecný lekár - deti a dorast (973)
    • Gynekologické ambulancie (713)
    • Interné ambulancie (418)
    • Neurologické ambulancie (385)
    • Chirurgické ambulancie (372)
    • Očné ambulancie (344)
    • Fyziatria, balneológia a liečebná rehabilitácia (351)
    • Psychologické ambulancie (329)
    • Ostatné (5000+)
  • Mapa
  • Články
  • Poradňa
  • Diskusie
  • Prihlásenie
Filter
Zobraziť výsledky () >
  • Domov
  • Články
  • Chudnutie a Pohyb
  • Nezdravá výživa može ovplyvniť kvalitu aj dĺžku života

Nezdravá výživa može ovplyvniť kvalitu aj dĺžku života

Nezdravá výživa môže byť faktorom, ktorý má nepriaznivý vplyv na chorobnosť, ako aj dĺžku a kvalitu života. "Dodržiavať zásady zdravej výživy neznamená úplné vylúčenie niektorých potravín. Žiadne potraviny nie sú absolútne "nezdravé". Sú však potraviny a takisto aj niektoré spôsoby prípravy jedla, ktoré podľa dnešných vedeckých poznatkov svojou povahou nepôsobia priaznivo na ľudské zdravie," povedal pre TASR gastroenterológ a odborník na zdravú výživu Peter Minárik. Poznamenal, že to však platí iba vtedy, keď sa konzumujú pravidelne a vo veľkých porciách.

"Ľudia sa často dopúšťajú chýb vo výžive a stravovaní. Kým niektorí porušujú pravidlá racionálneho stravovania iba z času na čas, iní sa stravujú systematicky po celý svoj život v úplnom protiklade so zásadami racionálnej a zdravej výživy," konštatoval. Občasný "prehrešok" podľa jeho slov nemá spravidla žiadne následky pre zdravie človeka, vo výžive ktorého prevládajú zdravé potraviny a rozumné stravovacie návyky. Minárik v rámci správneho stravovania radí sa napríklad vyvarovať veľkým porciám jedál a dodržiavať pitný režim. Pozor si tiež treba dávať pri výbere potravín. "Výber a systematické uprednostnenie nevhodných potravín a surovín s vysokým obsahom tuku či cukru má za následok príjem veľkého objemu kalórií hoci v malom objeme potravy," upozornil. V jedálničku by zároveň nemalo chýbať ovocie a zelenina.

Odporúča tiež jesť normálne a nie rýchlo, pričom stravovanie má byť pravidelné a nie nárazovité. Minárik naopak vystríha pred konzumovaním jedla "v pokluse" počas práce alebo inej aktivity. Pripomenul, že strava by mala byť zložená z viac rastlinných ako živočíšnych potravín, pozor treba dávať i na obsah tuku a cholesterolu. Radí venovať sa skôr obsahu živín v potravinách ako obsahu aditív. "Príliš veľká a neúmerná pozornosť sa venuje aditívam tzv. E-čkam a veľmi málo sa vie samotných živinách a ich vzťahu k podpore alebo riziku pre zdravie."

Autor článku: TASR


Dátum zverejnenia: 23.05.2011

Kategórie

  • Liečba ochorení
  • Zdravie a krása
  • Chudnutie a Pohyb
  • Životný štýl
  • Ostatné
  • Zvieratá
  • Relax

Recepty

  • Vegetariánske
  • Bezlepkové
  • Sladké
  • Zdravá desiata
  • Raw food
  • Ryby
  • Exotické
  • Mäsité
  • Bezlaktózové
  • Ostatné

Máme pre Vás informácie o viac ako 15.000 zdravotníckych zariadeniach.
Vyhľadajte si ordinačné hodiny ambulancií, otváracie hodiny lekární, pohotovosti, články a ďalšie dôležité informácie pre pacientov na najnavštevovanejšom zdravotníckom portáli na Slovensku (1.000.000 návštev mesačne.)

Ostatné

  • O nás
  • Reklama na zzz.sk
  • Mapa zariadení
  • Podmienky používania
  • Kontakt
  • Ochrana osobných údajov
  • + Pridať zariadenie
  • Prihlásenie

Prevádzkovateľ portálu

  • Amazing Deals, s. r. o.
  • IČO: 53817613,
    DIČ: 2121527100
  • info@zzz.sk

Amazing Deals, s. r. o. © 2005 - 2025 Všetky práva vyhradené.

  • Podmienky používania