Špinavá 12-tka na bežnom americkom trhu označuje ovocia a zeleniny s najvyšším obsahom pesticídov: tie sa preto doporučujú kupovať iba ako produkty organického poľnohospodárstva. Čistá 15-tka má relatívne nízky obsah pesticídov aj pri konvenčnom poľnohospodárstve (výrobky z bežných obchodov). Tento prieskum sa robí dlhodobo, jednotlivé položky sa mierne zamieňajú v skupinách.
Dlhodobo je najčistejšia cibuľa, medzi najviac znečistené patria jahody.
Je nepopierateľné, že produkty z organického poľnohospodárstva sú žiadané. Ak pôda nie je prihnojovaná umelo, ak rotáciou plodín a inými naturálnymi procesmi je udržiavaná v čo najprirodzenejšom stave, ak sa nepoužívajú herbicídy a pesticídy, ak rastliny nie sú geneticky modifikované, možno predpokladať aj zdravé plodiny.
Nie lacné. Reklamný slogan o najlacnejších potravinách na Slovensku dosť zdvíha adrenalín. Keby bolo drahších organických potravín čo najviac, potom by bol aspoň predpoklad, že ceny v budúcnosti na základe konkurenčného boja klesnú. Väčšina z nás už nehladuje, skôr tučnieme a chorieme z nadbytku nekvalitných lacných potravín .
Ovocie, zelenina so strukovinami a olejninami, obilie a zemiaky, je jedna dôležitá kapitola organického poľnohospodárstva. Druhú skupinu predstavuje celá náväzná živočíšna ríša, nielen človek: “ zašpinenými” rastlinami a plodmi si kazíme zvieratá, dokonca zmeskami prikrmujeme divinu v oborách, máme znehodnotené vajíčka, mliečne výrobky, a pod.
Klišé – jedzte zdravo – počuť stále, ja vždy pridávam – veľa surovej zeleniny a ovocia – ale najčastejšia otázka mojich pacientov je jedna: “ Kde to kúpim?” a tá väčšinou ostáva nezodpovedaná. Hľadáme zdroje na dedinách, správnych fanatikov s perma-kultúrami(obvykle v cudzine), starkých na trhoch, ktorí nevládzu striekať svoje stromy, ale ich oberajú na predaj, hľadáme voľne sa pasúce kravy, neprikrmované ovce a kozy, a pod. Väčšina z nás však žije dnes na Slovensku v mestách, preto je vhodné orientovať sa aj v bežnom obchode.
Ako propagátor zdravej organickej stravy som voľne preložila americkú „špinavú 12-tku“ a „čistú 15-tku“ . U nás sa také štatistiky obvykle nedostávajú na titulky novín, požičala som si preto výsledky americkej enviromentálnej skupiny (EWG), ktorá hodnotí ovocia a zeleniny podľa najvyšších a najnižších hladín pesticídov v nich a zverejňuje opakovane výsledky. Ovocie a zelenina je z bežného konvenčného amerického poľnohospodárstva . ( Pozn.: tabuľky sa mierne menia v jednotlivých rokoch, napr. mrkva sa z času na čas dostane do jednej i druhej skupiny).
Špinavá 12-tka:
-
Zeler
-
Broskyne
-
Jahody
-
Jablká
-
Čučoriedky
-
Nektarínky
-
Sladká paprika
-
Špenát
-
Listové šaláty
-
Čerešne
-
Zemiaky
-
Hrozno (import)
Čistá 15-tka:
-
Cibuľa
-
Avokádo
-
Sladká kukurica
-
Ananás
-
Mango
-
Hrášok
-
Špargľa
-
Kiwi
-
Kapusta
-
Baklažány
-
Melon žltý
-
Melón červený
-
Grapefruit
-
Sladké zemiaky
-
Melón medový
Je naozaj vhodné zamyslieť sa nad uvedenými tabuľkami aj na Slovensku. A skúsiť začať na záhradke pestovať bez syntetickej chémie aspoň jahody a čerešne. Alebo sa naučiť jesť cibuľovú polievku častejšie a deťom liečiť prechladnutia cibuľovým čajom. Možno sa v auguste vybrať do hôr na čučoriedky. A nájdime si tam staré odrody jabloní, ktoré nikto nestrieka. Možno nám na jeseň majitelia predajú bio- jablká, ktoré ani nemusia mať úradnú pečiatku. Urobme to aspoň občas, aby sa náš kolos „neekologického“ poľnohospodárstva spomalil: iba my konzumenti môžeme niečo ovplyvniť. Biznis, ktorý zarába na ľudskej hlúposti, či lenivosti, ten to robiť nebude. Keď som kontrolovala výsledky porovnania ovocia a zeleniny pôvodom z USA a z Mexika, rozdiel v neprospech Mexika bol výrazný. Dúfam, že nepatríme a nebudeme patriť „do čísiel“ Mexika.
Potraviny sú určite ukazovateľom zdravia obyvateľstva . Vzhľadom na vysoký výskyt rakoviny, kardiovaskulárnych ochorení, alergických ochorení , sa žiaľ nemáme čím chváliť. Preto je dobré vytvoriť si svoju individuálnu čistú aspoň 30-tku.
Autor článku: MUDr. Jana Kelová, CSc.