Pesticídy v ovocí a zelenine - špinavá 12-tka, čistá 15-tka

Pesticídy v ovocí a zelenine - špinavá 12-tka, čistá 15-tka
Zdroj: bigstockphoto.com

Špinavá 12-tka na bežnom americkom trhu označuje ovocia a zeleniny s najvyšším obsahom pesticídov: tie sa preto doporučujú kupovať iba ako produkty organického poľnohospodárstva. Čistá 15-tka má relatívne nízky obsah pesticídov aj pri konvenčnom poľnohospodárstve (výrobky z bežných obchodov). Tento prieskum sa robí dlhodobo, jednotlivé položky  sa mierne zamieňajú v skupinách.

Dlhodobo je najčistejšia cibuľa, medzi najviac znečistené patria jahody.

Je nepopierateľné, že produkty z organického poľnohospodárstva sú žiadané. Ak pôda nie je prihnojovaná umelo, ak rotáciou plodín a inými naturálnymi procesmi je udržiavaná v čo najprirodzenejšom stave, ak sa nepoužívajú herbicídy a pesticídy, ak rastliny nie sú geneticky modifikované, možno predpokladať aj zdravé plodiny.

Nie lacné. Reklamný slogan o najlacnejších potravinách na Slovensku dosť zdvíha adrenalín. Keby bolo drahších organických potravín čo najviac, potom by bol aspoň predpoklad, že ceny v budúcnosti na základe konkurenčného boja klesnú. Väčšina z nás už nehladuje, skôr tučnieme a chorieme z nadbytku nekvalitných lacných potravín .

Ovocie, zelenina so strukovinami a olejninami, obilie a zemiaky, je jedna dôležitá  kapitola organického poľnohospodárstva. Druhú skupinu predstavuje celá náväzná živočíšna ríša, nielen človek: “ zašpinenými” rastlinami a plodmi si kazíme zvieratá, dokonca zmeskami prikrmujeme divinu v oborách, máme znehodnotené vajíčka, mliečne výrobky, a pod.

Klišé – jedzte zdravo – počuť stále, ja vždy pridávam – veľa surovej zeleniny a ovocia – ale najčastejšia otázka mojich pacientov je jedna: “ Kde to kúpim?” a tá väčšinou ostáva nezodpovedaná. Hľadáme zdroje na dedinách, správnych fanatikov s perma-kultúrami(obvykle v cudzine), starkých na trhoch, ktorí nevládzu striekať svoje stromy, ale ich oberajú na predaj, hľadáme voľne sa pasúce kravy, neprikrmované ovce a kozy, a pod. Väčšina z nás však žije dnes na Slovensku v mestách, preto je vhodné orientovať sa aj v bežnom obchode.

Ako propagátor zdravej organickej stravy som voľne preložila americkú „špinavú 12-tku“ a „čistú 15-tku“ . U nás sa také štatistiky obvykle nedostávajú na titulky novín, požičala som si preto výsledky americkej enviromentálnej skupiny (EWG), ktorá hodnotí ovocia a zeleniny podľa najvyšších a najnižších hladín pesticídov v nich a zverejňuje opakovane výsledky. Ovocie a zelenina je z bežného konvenčného amerického poľnohospodárstva . ( Pozn.: tabuľky sa mierne menia v jednotlivých rokoch, napr. mrkva sa z času na čas dostane do jednej i druhej skupiny).
 
Špinavá 12-tka:

  • Zeler
  • Broskyne
  • Jahody
  • Jablká
  • Čučoriedky
  • Nektarínky
  • Sladká paprika
  • Špenát
  • Listové šaláty
  • Čerešne
  • Zemiaky
  • Hrozno (import)         

Čistá 15-tka:

  • Cibuľa
  • Avokádo
  • Sladká kukurica
  • Ananás
  • Mango
  • Hrášok
  • Špargľa
  • Kiwi
  • Kapusta
  • Baklažány
  • Melon žltý
  • Melón červený
  • Grapefruit
  • Sladké zemiaky
  • Melón  medový

Je naozaj vhodné zamyslieť sa nad uvedenými tabuľkami aj na Slovensku. A skúsiť začať na záhradke pestovať bez syntetickej chémie aspoň jahody a čerešne. Alebo sa  naučiť jesť cibuľovú polievku častejšie a deťom liečiť prechladnutia cibuľovým čajom. Možno sa v auguste vybrať do hôr na čučoriedky. A nájdime si tam staré odrody jabloní, ktoré nikto nestrieka. Možno nám na jeseň majitelia predajú bio- jablká, ktoré ani nemusia mať úradnú pečiatku. Urobme to aspoň občas, aby sa náš kolos „neekologického“ poľnohospodárstva spomalil: iba my konzumenti môžeme niečo ovplyvniť. Biznis, ktorý zarába na ľudskej hlúposti, či lenivosti, ten to robiť nebude. Keď som kontrolovala výsledky porovnania ovocia a zeleniny  pôvodom z USA a z Mexika, rozdiel v neprospech Mexika bol výrazný. Dúfam, že nepatríme a nebudeme patriť „do čísiel“ Mexika.

Potraviny sú určite ukazovateľom zdravia obyvateľstva . Vzhľadom na vysoký výskyt rakoviny, kardiovaskulárnych ochorení, alergických  ochorení , sa žiaľ nemáme čím chváliť. Preto je dobré vytvoriť si svoju individuálnu čistú aspoň 30-tku.

Autor článku: MUDr. Jana Kelová, CSc.

Dátum zverejnenia: