• Domov
  • Zoznam
  • Ordinácie
    • Zameranie:

    • Zubné ambulancie - stomatologické (2062)
    • Všeobecný lekár - dospelí (1826)
    • Všeobecný lekár - deti a dorast (973)
    • Gynekologické ambulancie (713)
    • Interné ambulancie (418)
    • Neurologické ambulancie (385)
    • Chirurgické ambulancie (372)
    • Očné ambulancie (344)
    • Fyziatria, balneológia a liečebná rehabilitácia (351)
    • Psychologické ambulancie (329)
    • Ostatné (5000+)
  • Mapa
  • Články
  • Poradňa
  • Diskusie
  • Prihlásenie
Filter
Zobraziť výsledky () >
  • Domov
  • Články
  • Chudnutie a Pohyb
  • Variť zdravo vôbec neznamená variť nechutne

Variť zdravo vôbec neznamená variť nechutne

Odborník na zdravú výživu, stravovanie a životosprávu Peter Minárik radí pripravovať obedy v súlade so všeobecne platnými zásadami zdravej výživy. Zdravý obed musí byť podľa jeho slov chutný, čerstvý a lákavý pre konzumenta. "Variť zdravo vôbec neznamená variť nechutne," poznamenal pre TASR. Pripomenul, že príprava sa začína už pri nákupe, kde sú potrebné aspoň základné informácie o potravinách a výžive. Rovnako dôležité ako nákup a použitie vhodných potravín je aj ich technologická úprava do hotovej, zväčša teplej podoby.

"Nerád by som nálepkoval potraviny ako zdravé a nezdravé. Hovorme radšej o zdraviu prospešnejších potravinách, ktorých konzumáciu by sme mali podporovať," konštatoval Minárik. Na druhej strane sú potraviny, ktorých pravidelná a častá konzumácia najmä vo väčších množstvách neprospieva zdraviu. "Vcelku však platí, že pre zdravého človeka striedma konzumácia menej vhodných potravín nie je spojená s reálnym ohrozením zdravia za predpokladu, že jednoznačne uprednostňujú vhodné potraviny a vedú svoj každodenný život v súlade so zásadami zdravého životného štýlu," podotkol.

Medzi potraviny, ktoré sú menej vhodné na pravidelnú prípravu obedov, patria podľa Minárika potraviny s vysokou hustotou energie, čiže sú bohaté na tuk, prípadne aj cukor. Patria sem aj potraviny s vysokým obsahom tuku bohatého na nasýtené mastné kyseliny, trans mastné kyseliny a cholesterol. Striedmo treba pristupovať aj k červenému mäsu a údeninám z neho pripravených. Obed tiež netreba variť z potravín s vysokým obsahom cukru a s vysokým glykemickým indexom. Minárik odporúča vyvarovať sa i vysmážaniu, grilovaniu nad otvoreným ohňom a alkoholickým nápojom.

Autor článku: TASR


Dátum zverejnenia: 13.06.2011

Kategórie

  • Liečba ochorení
  • Zdravie a krása
  • Chudnutie a Pohyb
  • Životný štýl
  • Ostatné
  • Zvieratá
  • Relax

Recepty

  • Vegetariánske
  • Bezlepkové
  • Sladké
  • Zdravá desiata
  • Raw food
  • Ryby
  • Exotické
  • Mäsité
  • Bezlaktózové
  • Ostatné

Máme pre Vás informácie o viac ako 15.000 zdravotníckych zariadeniach.
Vyhľadajte si ordinačné hodiny ambulancií, otváracie hodiny lekární, pohotovosti, články a ďalšie dôležité informácie pre pacientov na najnavštevovanejšom zdravotníckom portáli na Slovensku (1.000.000 návštev mesačne.)

Ostatné

  • O nás
  • Reklama na zzz.sk
  • Mapa zariadení
  • Podmienky používania
  • Kontakt
  • Ochrana osobných údajov
  • + Pridať zariadenie
  • Prihlásenie

Prevádzkovateľ portálu

  • Amazing Deals, s. r. o.
  • IČO: 53817613,
    DIČ: 2121527100
  • info@zzz.sk

Amazing Deals, s. r. o. © 2005 - 2025 Všetky práva vyhradené.

  • Podmienky používania