V posledných dňoch vzrástol počet pacientov ošetrených Univerzitnej nemocnici L. Pasteura Košice kvôli zdravotným ťažkostiam súvisiacim s teplom

V posledných dňoch výraznejšie vzrástol počet pacientov s kolapsom, slabosťou, nevoľnosťou, tráviacimi ťažkosťami a ďalšími zdravotnými problémami súvisiacimi s teplom. V internistickej ambulancii Oddelenia urgentného príjmu UNLP Košice na Triede SNP 1 ošetrili v posledných troch dňoch (sobota, nedeľa, pondelok) z celkového počtu asi sto pacientov 17 s ťažkosťami, pod ktoré sa podpísali horúčavy. Na Centrálnom prijímacom oddelení na Rastislavovej ulici vyhľadalo pomoc odborníkov v rovnakom za posledné tri 9 pacientov po kolapse a jedna dehydratovaná pacientka, ktorá vyžadovala hospitalizáciu. V oboch ambulanciách prevažovali starší pacienti, najstaršia z nich bol 83-ročná hospitalizovaná žena, zdravotné problémy sa však nevyhýbali ani mladším vekovým skupinám. Najmladší pacient, ktorý skolaboval, mal 20 rokov.

„Počet zdravotných ťažkostí súvisiacich s teplom je adekvátny extrémnym horúčavám v posledných dňoch. Povedal by som dokonca, že sme v minulosti v letnom období zaznamenávali ešte viac kolapsov, takže sa javí, že ľudia dodržujú lepšie pitný režim a vyhýbajú sa pobytu na priamom slnku či prílišnej pohybovej aktivite v horúčavách,“ hovorí primár Oddelenia urgentného príjmu MUDr. Zoltán Sidor, ktorý varuje pred konzumáciu alkoholu v teplých dňoch.

„Konzumovať alkohol v horúčavách je nebezpečné z viacerých dôvodov. Jednak je močopudný, v dôsledku čoho dochádza v organizme k strate tekutín a tiež spôsobuje rozširovanie ciev. Tým sa znižuje tlak krvi, krv sa zahusťuje a slabšie sa okysličuje mozog. Alkohol zároveň zvyšuje metabolizmus a produkciu tepla v organizme a znižuje prah citlivosti človeka na smäd. Preto je lepšie sa alkoholickým nápojom v teplých dňoch vyhýbať,“ zdôrazňuje MUDr. Zoltán Sidor.

Zastupujúci primár Centrálneho prijímacieho oddelenia MUDr. Juraj Mózeš sa domnieva, že niektorí ľudia extrémne horúčavy stále podceňujú. Predovšetkým tí starší, ktorým sa zvyčajne v horúčavách nežiada jesť ani piť.

„Nedodržiavanie pitného režimu môže byť rovnako nebezpečné, ako pohyb na priamom slnku v čase najväčších páľav. Prijímať tekutiny by sme v teple mali aj vtedy, keď nepociťujeme smäd – pocit smädu je už varovným signálom, že má telo deficit vody. Rovnako je treba myslieť aj na jedlo, napriek tom, že sa nám jesť v horúčavách veľmi nežiada. Samozrejme, vhodná je skôr konzumácia ľahko stráviteľných než ťažkých jedál,“ radí MUDr. Juraj Mózeš, podľa ktorého si je treba uvedomiť, že v horúcich dňoch nie je nebezpečný len pobyt na slnku, ale aj zdržiavanie sa v prehriatych miestnostiach.

Lekári radia piť v týchto dňoch predovšetkým minerálne vody a bylinné čaje, sladené sýtené nápoje smäd zvyčajne neuhasia. Piť je treba tým viac, čím je človek aktívnejší. Naopak, obmedziť by sme mali konzumáciu alkoholických, kofeínových a chinínových nápojov, vzhľadom na ich močopudný účinok. Tiež je namieste piť menej mlieka, kvôli tomu, že telo potrebuje vynaložiť veľa energie na jeho spracovanie. Obozretní by sme mali byť počas horúčav aj pri výbere jedálnička. Namieste je vyhnúť sa konzumácii ťažkých jedál, jesť by sme mali hlavne veľa zeleniny a ovocia s vysokým obsahom vody ako sú uhorky, paradajky, melóny, broskyne a podobne.

Rady lekárov ako prežiť horúčavy:

  • Vyhýbajte sa priamemu slnku v čase najväčších horúčav
  • Ochladzujte sa často vlažnou vodou, hlavne na zátylku
  • Pri pobyte vnútri dostatočne vetrajte miestnosti
  • Používajte ventilátory alebo klimatizáciu, avšak rozdiel medzi teplotou vonku a vnútri by nemal byť veľmi veľký
  • Dodržujte pitný režim – vypite minimálne 2 litre tekutín denne, najlepšie stolové a minerálne vody alebo bylinný čaj
  • Pozor na konzumáciu alkoholu, kávy, čierneho čaju a toniku, ktoré odvodňujú
  • Noste vzdušné odevy z prírodných materiálov, najlepšie svetlých farieb
  • Chráňte si hlavu klobúkom alebo čiapkou

Autor článku: RNDr. Jaroslava Oravcová

Dátum zverejnenia: