Dažďová smršť zanechala dôsledky, treba si chrániť zdravie

Viacerými mestami a obcami Banskobystrického kraja sa nedávno prehnala dažďová smršť. "Z hľadiska ochrany zdravia obyvateľov si odstraňovanie následkov zaplavenia vyžaduje vykonanie mnohých opatrení zo strany miest a obcí, majiteľov budov, odborných inštitúcií, ale i občanov samotných," upozornila Kvetoslava Koppová, hlavná odborníčka hlavného hygienika SR v odbore hygieny životného prostredia a vedúca odboru hygieny životného prostredia a zdravia banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ). Cieľom je znižovať zdravotné riziká a predchádzať poškodeniam zdravia a vzniku i prenosu ochorení.

Ako ďalej pokračovala hovorkyňa RÚVZ Mária Tolnayová, táto inštitúcia pri odstraňovaní následkov povodní, pokiaľ ide o pitnú vodu, odporúča používať na pitie i varenie len vodu, ktorej kvalita je spoľahlivo overená. Obyvatelia, ktorí sú zásobovaní pitnou vodou z verejného vodovodu a jeho prevádzka nebola narušená či nedošlo k znehodnoteniu vody, ju naďalej môžu používať na všetky účely. Vodu z vlastných studní možno používať na pitné účely až po vyčistení a vydezinfikovaní zdroja a overení kvality vody laboratórnym rozborom.

Čo sa týka potravín, všetky poľnohospodárske plodiny, ktoré boli zaplavené povodňovou vodou, kalmi a bahnom, treba považovať za zdraviu škodlivé. Aj keby boli len čiastočne zaplavené a ďalej by rástli, nemožno ich podľa hovorkyne v žiadnom prípade bez posúdenia príslušného RÚVZ konzumovať. O ich použití na kŕmenie zvierat musí rozhodnúť miestne príslušná regionálna veterinárna a potravinová správa. Ovocie na stromoch a kríkoch, ktorého sa povodňová voda priamo nedotkla, možno jesť len po dôkladnom umytí pitnou vodou. "Nesmú sa jesť ani potraviny zaplavené povodňovou vodou, kalom a bahnom s výnimkou potravín hermeticky balených v skle, kovových obaloch, vrátane potravín hermeticky uzatvorených v tuhých plastových obaloch, pokiaľ však nejavia známky poškodenia," odporúča Koppová. Tie je však podľa nej potrebné pred ich opätovným použitím očistiť a dezinfikovať. Nemožno používať ani potraviny so zjavne poškodenými papierovými etiketami, resp. tie, ktoré sú úplne bez etikiet.

Odborníci sa podľa hovorkyne vyjadrili aj k zásadám vysúšania domov či bytov. V miestnostiach je potrebné urobiť prievan otvorením okien a dverí. Ak je možné, treba použiť ventilátory a teplovzdušné ventilátory. Občania musia byť opatrní pri používaní benzínových teplovzdušných agregátov vo vnútri domu alebo bytu, môžu sa totiž priotráviť splodinami (oxid uhoľnatý). Pri upratovaní a dezinfekcii domu je potrebné odstrániť všetko bahno a nečistoty z povrchov mechanickým očistením a dôkladným umytím vodou. Odstrániť treba tiež akýkoľvek zvlhnutý interiérový materiál ako tapety a všetko, čo samo odpadáva, napríklad omietky na stenách. Podľa slov Koppovej predtým, ako sa začne s dezinfekciou akéhokoľvek povrchu, treba sa dôkladne zoznámiť so spôsobom riedenia použitého dezinfekčného prostriedku podľa návodu. Potom je potrebné natiahnuť si gumové rukavice. Dezinfikované predmety prichádzajúce do styku s potravinami treba opláchnuť pitnou vodou, rovnako aj hračky. Potrebné je dezinfikovať aj odpadové sifóny a žumpy.

Autor článku: TASR

Dátum zverejnenia: