Deviati ľudia sa nakazili salmonelózou potom, čo jedli v žiarskej reštaurácii

Deväť ľudí sa nakazilo salmonelózou potom, čo ešte minulý týždeň konzumovali jedlo v jednej zo žiarskych reštaurácií. Tá je v súčasnosti na základe rozhodnutia hygienikov zatvorená. Nákaza sa preniesla jedlom podávaným v reštaurácii, zdrojom však boli podľa hygienikov pravdepodobne traja zamestnanci, u ktorých bola na základe lekárskych vyšetrení potvrdená Salmonella enteritidis.

Zdravotné problémy však malo po návšteve reštaurácie viac ľudí. "K dnešnému dňu evidujeme celkove 25 klientov, u ktorých sa prejavilo hnačkové ochorenie sprevádzané vracaním, z toho muselo byť 21 klientov hospitalizovaných, a to 15 na internom oddelení v nemocnici v Žiari nad Hronom a šesť klientov na infekčnom oddelení v nemocnici v Banskej Bystrici," uviedol pre TASR regionálny hygienik Milan Kortiš.

Ako TASR potvrdil riaditeľ banskobystrickej Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosevelta Michal Bucek, šesť pacientov bolo hospitalizovaných na tamojšom infekčnom oddelení. U jedného sa potvrdila salmonelóza, pričom odbery mu robili ešte v Žiari nad Hronom. Výsledky odberov, ktoré pacientom urobili v Rooseveltovej nemocnici, budú známe v utorok (26.7.). Všetci pacienti majú podľa slov Buceka rovnaké príznaky.

"Vo štvrtok (21.7.) ráno sme boli informovaní sestrou, ktorá mala lekársku službu prvej pomoci na poliklinike v Žiari nad Hronom, že v noci z 20. na 21. júla mali zaznamenaný vyšší výskyt hnačkovitých ochorení s teplotami a zvracaním," uviedol Kortiš. Ich spoločným menovateľom bola konzumácia jedla – bravčového perkeltu s haluškami, ako jedného zo štyroch jedál ponúkaných v rámci obeda v spomínanej reštaurácii.

Hygienici hneď po tejto informácii vykonali podľa jeho slov v zariadení kontrolu. "U ôsmich zamestnancov bolo zabezpečené okamžité odoslanie k príslušnému praktickému lekárovi s tým, že tento lekár musí zabezpečiť u svojho klienta okrem iných vyšetrení aj výter z nosa, krku a konečníka," vysvetlil Kortiš. Hygienici zároveň prevádzkovateľovi nariadili okamžite vykonať komplexnú očistu a dezinfekciu všetkých nástrojov, technologických zariadení, pracovných plôch, pracovných odevov, zariadení pre osobnú hygienu, ako aj všetkých ostatných priestorov prevádzky. "Okrem toho, nakoľko všetky ostatné suroviny na prípravu bravčového perkeltu s haluškami boli minuté, boli odobrané vzorky vajec na vyšetrenie do laboratórií Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Banská Bystrica," dodal Kortiš.

Zamestnanci, u ktorých bolo ochorenie potvrdené, sa musia podrobiť liečbe. "Traja zamestnanci, u ktorých bola vykultivovaná Salmonella sú na PN, budú preliečení u svojho praktického lekára a budú môcť nastúpiť do práce až po troch po sebe nasledujúcich negatívnych výteroch," vysvetlil Kortiš. Ostatní šiesti, u ktorých nebolo ochorenie potvrdené, sa budú tiež musieť podrobiť vyšetreniam a až po troch po sebe idúcich negatívnych výsledkov výterov budú môcť nastúpiť do zamestnania. Reštaurácia je na základe rozhodnutia hygienikov v súčasnosti mimo prevádzky. Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Žiari nad Hronom zároveň dnes vydá rozhodnutie o ktoré musí v stanovených termínoch spomínaná reštaurácia vykonať."Dňa 26.07.2011 vykonajú zamestnanci oddelenia hygieny výživy kontrolu účinnosti komplexnej očisty v zariadení, ktorá im bola nariadená, vrátane dezinfekcie, formou odobratia sterov zo všetkých možných nástrojov, zariadení, plôch a podobne. Stery budú vyšetrené v laboratóriách RÚVZ Banská Bystrica," dodal Kortiš.

Autor článku: TASR

Dátum zverejnenia: