• Domov
  • Zoznam
  • Ordinácie
    • Zameranie:

    • Zubné ambulancie - stomatologické (2062)
    • Všeobecný lekár - dospelí (1826)
    • Všeobecný lekár - deti a dorast (973)
    • Gynekologické ambulancie (713)
    • Interné ambulancie (418)
    • Neurologické ambulancie (385)
    • Chirurgické ambulancie (372)
    • Očné ambulancie (344)
    • Fyziatria, balneológia a liečebná rehabilitácia (351)
    • Psychologické ambulancie (329)
    • Ostatné (5000+)
  • Mapa
  • Články
  • Poradňa
  • Diskusie
  • Prihlásenie
Filter
Zobraziť výsledky () >
  • Domov
  • Články
  • Chudnutie a Pohyb
  • Vyhadzovať cibuľový odpad je mrhanie

Vyhadzovať cibuľový odpad je mrhanie

Vyše pol milióna ton cibuľového odpadu ročne v Európskej únii možno z veľkej časti spracovať na prídavky k strave, spĺňajúce zásady zdravej výživy.

V časopise Plant Food for Human Nutrition to oznámil osemčlenný španielsko-britský tím Vanesy Benítezovej z Universidad Autónoma de Madrid. Najviac cibuľového odpadu vzniká v Španielsku, Holandsku a vo Veľkej Británii. Nadobudlo to už rozmery environmentálneho problému. Odpad zahŕňa jednak skutočne nevyužité časti cibule, ako sú suchá hnedá šupka a dužinaté vonkajšie vrstvy, jednak korene, stonky a celé cibule, ktoré z obchodného hľadiska nevyhovujú kvôli malým rozmerom, alebo boli mechanicky poškodené.

Vanesa Benítezová s kolegami skúmala možnosti najracionálnejšieho vyriešenia problému cibuľového odpadu – ako by sa dal využiť v potravinárstve. Nanovo presne určili chemické zloženie jednotlivých častí cibule a uvažovali o ich uplatnení vo výžive. Hnedá šupka i dve vonkajšie dužinaté vrstvy obsahujú vlákninu, v prvom rade nerozpustnú, a flavonoidy, čo sú rastlinné metabolity s liečivými vlastnosťami, ako quercetín. Samotné hľuzy zasa sírnaté zlúčeniny a fruktány. Všetko látky prospešné zdraviu. „Jedenie vlákniny znižuje riziko kardiovaskulárnych chorôb, gastrointestinálnych problémov, rakoviny hrubého čreva, diabetu typu 2 a obezity,“ zdôraznila Vanesa Benítezová.

Flavonoidy (skupina fenolových zlúčenín) fungujú ako prevencia koronárnych ochorení a zistilo sa, že majú protirakovinové účinky. Vnútorné časti celých cibuľových hľúz, vyhadzovaných ako odpad, obsahujú zlúčeniny síry a fruktány. Zlúčeniny síry zlepšujú prietok krvi, lebo obmedzujú hromadenie krvných doštičiek a celkove kardiovaskulárne zdravie. Navyše posilňujú antioxidačné a protizápalové systémy tela. Fruktány zasa pôsobia ako prebiotiká – zdraviu prospievajú tak, že výberovo podporujú rast a činnosť baktérií v hrubom čreve. „Tieto výsledky poukazujú na užitočnosť separovania rôznych častí cibule produkovaných ako odpad pri jej priemyselnom spracovávaní. Umožnilo by to ich využitie ako zdroja funkčných zlúčenín pridávaných k iným potravinám,“ uzavrela Vanesa Benítezová.

Zdroj: Komuniké FECYT – Spanish Foundation for Science and Technology zo 14.7.2011

Autor článku: TASR


Dátum zverejnenia: 28.07.2011

Kategórie

  • Liečba ochorení
  • Zdravie a krása
  • Chudnutie a Pohyb
  • Životný štýl
  • Ostatné
  • Zvieratá
  • Relax

Recepty

  • Vegetariánske
  • Bezlepkové
  • Sladké
  • Zdravá desiata
  • Raw food
  • Ryby
  • Exotické
  • Mäsité
  • Bezlaktózové
  • Ostatné

Máme pre Vás informácie o viac ako 15.000 zdravotníckych zariadeniach.
Vyhľadajte si ordinačné hodiny ambulancií, otváracie hodiny lekární, pohotovosti, články a ďalšie dôležité informácie pre pacientov na najnavštevovanejšom zdravotníckom portáli na Slovensku (1.000.000 návštev mesačne.)

Ostatné

  • O nás
  • Reklama na zzz.sk
  • Mapa zariadení
  • Podmienky používania
  • Kontakt
  • Ochrana osobných údajov
  • + Pridať zariadenie
  • Prihlásenie

Prevádzkovateľ portálu

  • Amazing Deals, s. r. o.
  • IČO: 53817613,
    DIČ: 2121527100
  • info@zzz.sk

Amazing Deals, s. r. o. © 2005 - 2025 Všetky práva vyhradené.

  • Podmienky používania