Jesenné obdobie sprevádza okrem zmeny počasia väčšinou aj zmena jedálneho lístka, keďže mnohí ľudia prechádzajú po ľahšej na ťažšiu a mastnejšiu stravu. Gastroenterologické problémy tak nie sú výnimkou ani počas nadchádzajúcej sezóny husacích hodov. Ako upozornila Alžbeta Béderová z poradne zdravia pri Regionálnom úrade verejného zdravotníctva v Bratislave, pokiaľ sa človek počas roku stravuje zdravo, počas sviatkov si môže dopriať aj sviatočné jedlo či príležitostné gurmánske pôžitky. "Nespôsobí to také ťažkosti, ak organizmus bude na to pripravený a bude zdravý."
Nesprávne stravovanie sa môže odraziť v tráviacom diskomforte, ako napríklad nadmerná plynatosť či redšia a častejšia stolica. Ako upozornila Béderová, občasné poruchy trávenia môžu prerásť až do trvalých problémov s trávením. Zdôraznila, že problémom Slovákov je napríklad to, že jedia veľa mäsových a údenárskych výrobkov, ktoré sú zdrojom nadmerného množstva tuku a soli. Jednotlivé druhy mäsa by sa pritom na tanieri mali striedať a raz do týždňa by sa na ňom mala objaviť aj ryba. Okrem toho odporúča dodržiavať pravidelný životný rytmus, dostatok odpočinku a primeranú fyzickú aktivitu, ktorá štartuje trávenie.
Tráviace poruchy a choroby sú podmienené vplyvom zlého stravovania, zloženia potravy, stresu či iných vonkajších faktorov. K narušeniu funkcií tráviaceho traktu môže viesť aj hltavé jedenie, prejedanie sa či vynechávanie jedla počas dňa a následné večerné jedenie. Ako upozorňujú odborníci, práve vynechávanie raňajok a celkové nepravidelné stravovanie sú najväčším problémom pri stravovaní obyvateľstva. V prípade krátkodobých problémov s trávením môžu pomôcť voľnopredajné výživové doplnky s prírodnými enzýmami a rastlinnými extraktmi zo semien pestreca mariánskeho či koreňa horca žltého, ktoré podporujú tráviaci systém a očisťujú pečeň. Pri dlhodobých problémoch treba vyhľadať lekára.
V súvislosti so zásadami zdravej životosprávy by raňajky mali tvoriť 25 percent celodenného príjmu energie a živín. Raňajkové menu by podľa odporúčaní mal tvoriť napríklad mliečny nápoj, celozrnný chlieb alebo pečivo, ovsené či kukuričné vločky, nátierky na báze tvarohu či syry a zelenina. Desiata by mala zabezpečiť päť percent príjmu, pričom vhodné sú kyslomliečne výrobky a ovocie. Hlavným jedlom dňa má byť obed najlepšie so zeleninovou prílohou s 35- percentným podielom celodenného príjmu. Olovrant hradí 15 percent energie, pričom vhodné sú nízkotučné jogurty či nátierky doplnené ovocím. Na večeru sú vhodné ľahšie teplé jedlá zo zeleniny, rýb, strukovín či cestovín, ktoré zabezpečia 25 percent denného príjmu energie.
Autor článku: TASR