Antioxidant je látka, ktorá dokáže likvidovať voľné radikály. Tie poškodzujú bunkové membrány, ohrozujú stabilitu a obnovu bielkovín. Antioxidanty obmedzujú proces oxidácie v organizme alebo v zmesiach, v ktorých sa vyskytujú. Pridávajú sa ako prídavné látky do potravín, ktoré by boli oxidáciou nadpriemerne poškodzované (napr. rastlinné oleje).
Podľa zdroja sa antioxidanty delia na prirodzené a na syntetické. Prirodzenými zdrojmi antioxidantov sú najmä ovocie a zelenina. Vo výžive je snaha uprednostňovať prirodzené antioxidanty, pretože výskumy poukazujú na ich pozitívne pôsobenie a lepšiu využiteľnosť v organizme. Kladne sa hodnotí aj prítomnosť antioxidantov pridávaných do potravín. Nielenže predlžujú trvanlivosť potravín, ale ich užívanie má priaznivé účinky aj na zdravie – v priaznivom pôsobení na výskyt srdcovo-cievnych chorôb a niektorých typov rakoviny.
Najvýznamnejšie antioxidanty
Karotenoidy (â-karotén)
Karotenoidy sú skupinou červených, oranžových a žltých farbív, ktoré sa vyskytujú v rastlinnej potrave, najmä v ovocí a v zelenine. Z viacerých epidemiologických štúdií vyplýva, že karotenoidy môžu priaznivo pôsobiť v prevencii niektorých druhov rakoviny. Nachádzajú sa v žltých, zelených a v červených druhoch ovocia a zeleniny (mrkva, pažítka, špenát, kel, šípky, marhule). Odporúčané denné dávky sú pre ženy 5–6 mg, pre tehotné ženy 8 mg, dojčiace 10 mg, pre mužov 6–8 mg. Hypovitaminóza sa môže prejavovať napr. suchou, drsnou kožou, predčasným starnutím kože a pod.
Vitamín E (tokoferol)
Vitamín E reprezentujú prakticky 4 podobné látky, á, â, ă a ä tokoferol. Najúčinnejší je á-tokoferol.Tokoferoly sú žlté oleje, bez chuti, zápachu, nerozpustné vo vode, rozpustné v tukoch a v tukových rozpúšťadlách. Vitamín E je účinný antioxidant. Jeho antioxidačná schopnosť spočíva v tom, že zastavuje radikálové reťazce alebo vychytáva voľné radikály. V organizme človeka pôsobí ako prirodzený antioxidant, zabraňuje autooxidácii nenasýtených mastných kyselín. S vitamínom C vytvára synergický komplex, pričom vitamín C regeneruje vitamín E. Hrá dôležitú úlohu pri liečení sivých očných zákalov spôsobených poškodením šošovky voľnými radikálmi a chráni pred ochorením vencových ciev. Vstrebávanie vitamínu E podporuje selén. Účinok sa zvyšuje ak sa používajú spoločne. Epidemiologickými štúdiami sa potvrdil jeho ochranný účinok pri liečení aterosklerózy. Ovplyvňuje tvorbu červených krviniek, zúčastňuje sa obnovy a rastu svalovej hmoty a ďalších tkanív, má močopudné účinky, čím znižuje krvný tlak. Podporuje činnosť pohlavných žliaz. Jeho najlepšími zdrojmi sú obilné klíčky, rastlinné oleje, orechy, sójové bôby, zelená listová zelenina, celozrnná múka. Zo živočíšnych zdrojov sú to: vaječný žĺtok, obilniny, ryby, pečeň, vnútornosti, mlieko. Odporúčané denné dávky sú pre dospelých 12 – 16 mg, pre dojčiace ženy 18 mg. Hypovitaminóza sa môže prejavovať napr. poruchami generačných funkcií.
Vitamín C (kyselina L-askorbová)
Kyselina askorbová patrí do skupiny vitamínov rozpustných vo vode. Je citlivá na teplo a vysoko citlivá na oxidáciu. Ovplyvňuje funkciu bunkového jadra, tým, že sa zúčastňuje na vzniku deoxyribonukleovej kyseliny. Je potrebná na reguláciu metabolizmu aminokyselín, udržiavanie pevnosti cievnych stien (najmä kapilár) a tkanivové dýchanie. Podporuje vstrebávanie železa, stimuluje tvorbu bielych krviniek, vývoj kostí, zubov a chrupaviek, podporuje rast. Vitamín C je tiež dôležité antioxidačné činidlo, ktoré chráni iné vitamíny, polynenasýtené mastné kyseliny, cholesterol LDL a enzýmy pred poškodením voľnými radikálmi.
Nachádza sa v šípkach, citrusovom ovocí, čiernych ríbezliach, jahodách, brusniciach, kiwi, zo zeleniny najmä v petržlenovej vňati, brokolici, paprike, paradajkách, karfiole, špenáte a v zemiakoch.
Odporúčané denné dávky sú pre dospelých 75 – 90 mg, pre tehotné ženy 120 mg, dojčiace 130 mg. Hypovitaminóza sa môže prejavovať nedostatočnou odolnosťou proti infekciám, únavou, žalúdočnými problémami a pod. Extrémna hypovitaminóza spôsobuje chorobu skorbut, ktorá sa prejavuje aj zvýšenou krvácavosťou kapilár, opuchom kĺbov a ďasien, stratou zubov, krehkosťou kostí a pod.
Flavonoidy (bioflavonoidy)
Flavonoidy (známe aj pod menom vitamín P, permeabilitný faktor) sú fenolové látky, ktoré sú v rastlinnej ríši veľmi rozšírené a chránia rastliny pred škodlivými činiteľmi. Zahŕňajú skoro 4000 známych derivátov. Podobne ako karotenoidy aj flavonoidy sa vyznačujú priaznivým účinkom na organizmus a spolupôsobia s vitamínom C. Oproti iným antioxidantom majú tú výhodu, že sú aktívne vo vodnom aj v lipofilnom prostredí, a preto patria v mnohých smeroch k najmenej tak účinným antioxidantom ako vitamín C a vitamín E. Flavonoidy chránia pred aterosklerózou a potláčajú aj tvorbu nebezpečných aldehydov, čo ich spája s ochranou pred nádorovou aktivitou. Fenolové látky majú aj protizápalový účinok v priebehu fagocytózy, protialergický a protiischemický účinok a pod. U nás nebola ich spotreba presne kvantifikovaná, ale vzhľadom na nízku spotrebu ovocia a zeleniny je pravdepodobne veľmi nízka.
Medzi najvýznamnejšie flavonoidy patria látky: kamferol, kvercetín, hesperidín, rutín, antokyanidíny, katechín, fenylpropanoidy a iné. Vo všeobecnosti sa vyskytujú všade tam, kde je viazaný vitamín C. K významným zdrojom patria: zelený čaj, červené víno, citrusové plody, brokolica, cibuľa, v šupka jabĺk, čučoriedky, čierne ríbezle, šípky, zeler, petržlen, grapefruit, najmä červený, bobuľové ovocie, obilie, rajčiaky.
Selén (Se)
Je súčasťou enzýmu, ktorý rozkladá peroxid vodíka a touto cestou chráni organizmus pred aktívnymi formami kyslíka. Selén je nevyhnutný pre tvorbu hormónu štítnej žľazy, pre zdravú pokožku, vlasy, zachovanie zraku. Spolu s vitamínom E pomáha v prevencii proti nádorovým chorobám a srdcovým chorobám. Priaznivo pôsobí v boji proti vírusovým infekciám, napr. pri herpese a pod. Slovensko sa zaraďuje medzi európske štáty s nízkym zásobením selénom. Približne jedna štvrtina vyšetrenej populácie má hladinu selénu v krvnom sére hlboko pod normálom. Na príčine je nízky obsah selénu v našej pôde a následne i v obilí a v plodinách dopestovaných u nás. Vysoké dávky selénu (LD 50 je 5 mg/kg telesnej hmotnosti) majú naopak toxický účinok na organizmus.
Odporúčané denné dávky sú pre dospelých 50 – 55 µg, pre tehotné ženy 65 µg, dojčiace 70 µg. Selén sa nachádza v rybách, mäkkýšoch, červenou mäse, obilninách, vajciach, slnečených zrniečkach, cesnaku a v orieškoch.
Koenzým Q10
Je popisovaný ako silný antioxidant. Doplňovanie koenzýmu Q10 je odporúčané v priebehu starnutia organizmu, pretože sa jeho hladina v tkanivách znižuje, najmä pri nedostatočnom pohybe. Najviac poznatkov je získaných z klinických štúdií pri podávaní koenzýmu Q10 pri ischemických chorobách srdca. Koenzým Q10 sa prezentuje v ochrane srdcového svalu.
Najväčšiu antioxidačnú kapacitu má bobuľovité ovocie, ale kráľom antioxidantov je šípka a orech kráľovský. Ovocie má najvyšší antioxidačný význam, hoci podľa doterajších predstáv sa väčší význam prikladal zelenine. Spotreba vitamínov a minerálnych látok, ktoré plnia funkciu antioxidantov, je u nás veľmi nízka. Optimálnym riešením by bolo zvýšenie spotreby hlavných zdrojov prírodných antioxidantov, zmena životného štýlu, ako aj ozdravenie životného prostredia.
Autor článku: MUDr. Iveta Trusková, Ing. Eva Jóžeffiová, PhD., časopis Bedeker zdravia