Gaštan jedlý (Castanea sativa Mill) patrí k najstarším kultúrnym drevinám sveta. Už pred 2 000 rokmi ho pestovali Gréci a neskôr Rimania. V minulosti boli gaštany základnou potravinou, ktorá mala podobné využitie ako zemiaky – robili sa z nich kaše, používali sa ako príloha k mäsu. Kedysi dokonca slúžili ako naturálna renta, čiže platidlo.
Zdroj vitamínov
Plody gaštana sú veľmi výživné, obsahujú 30 – 60 percent škrobu (časť je vo forme sacharózy), 6 – 10 percent bielkovín a 3 percentá tuku. Ich energetická hodnota je 160 – 200 kcal (665 – 830 KJ) na 100 g plodov. Vykazujú relatívny nízky obsah vody, vysoký obsah sacharidov (cukor a škrob), bielkovín (životne dôležité aminokyseliny, ktoré ľudské telo ľahko spracúva) a tukov (esenciálne mastné kyseliny ako kyselina linoleová a kyselina linoleinová). Taktiež sú dobrým zdrojom vitamínov najmä skupiny B (B1, B2, B5, B6), vitamínov E a C. V plodoch gaštana nájdeme minerálne látky draslík, fosfor, horčík, vápnik a železo, ale aj ďalšie dôležité látky pre zdravie – karotén, biotín a kyselinu pantoténovú.
Vhodné pri ochoreniach
Keďže neobsahujú sodík, sú vhodnou potravinou pre ľudí trpiacich srdcovými chorobami a vysokým krvným tlakom. Pomáhajú pri poruchách obličiek, podporujú trávenie a majú antiseptický účinok. Neobsahujú lepok, sú vhodné aj pre ľudí, ktorí trpia celiakiou. Pripisujú sa im priaznivé účinky pri mentálnej úzkosti, pri vyčerpaní, nechutenstve alebo pri chudokrvnosti. Údajne predchádzajú vzniku strate pamäti. Liečivé účinky majú aj listy a kôra gaštana. Listy sa používajú pri bronchitíde, astme, uľahčujú vykašliavanie hlienu a pôsobia protireumaticky. Z listov sa pripravuje macerát alebo nálev. Z kôry sa robí odvar, ktorý detoxikuje črevá, pôsobí proti hnačke a osvedčil sa i pri krvácaní tráviaceho ústrojenstva.
Vynikajúca pochúťka
Chuť gaštanov je jemná, trochu múčnatá a nasladlá. Vrchná šupka (osemenie) je veľmi tvrdá a existuje veľa spôsobov, ako gaštany pripraviť. Najznámejšími sú asi varenie vo vriacej vode či narezanie každého gaštana do tvaru kríža, aby mohla para lepšie unikať, ale i pečenie v stredne vyhriatej rúre.
Ďalšie využitie je rôzne. Známe je tiež gaštanové pyré, ktoré sa používa ako náplň do pečiva. Moriak plnený gaštanovou plnkou patrí v niektorých krajinách k tradičným vianočným pokrmom. V cukrárskom priemysle sa používa gaštanová múka pri výrobe placiek, kaší alebo v kombinácii s inými prísadami ako materiál na výrobu špeciálnych cestovín. K obľúbeným regionálnym špecialitám patrí aj gaštanové pivo, likéry alebo kandizované gaštany. Vo Francúzsku je veľmi obľúbený gaštanový nugát. Ide o zmes gaštanov, karamelu a medu.
Z hľadiska veľkosti a kvality plodov sú najlepšie tzv. ,,maróny“. Maróny ako odrody najlepšej kvality, vhodné na kandizovanie, nie sú nikdy delené na dve časti, ľahko oddeliteľné od osemenia a majú sladšiu chuť. U nás sa pestujú zatiaľ len menšie odrody gaštana a predávajú sa gaštany dovážané najmä z Talianska, Turecka a Španielska. Domáci pestovatelia sa však pomaly usilujú o obnovu tradičnej produkcie tejto starej kultúrnej dreviny, ktorá priaznivo ovplyvňuje zdravie.
Autor článku: Ing. Denisa Tarinová, časopis Bedeker zdravia