• Domov
  • Zoznam
  • Ordinácie
    • Zameranie:

    • Zubné ambulancie - stomatologické (2062)
    • Všeobecný lekár - dospelí (1826)
    • Všeobecný lekár - deti a dorast (973)
    • Gynekologické ambulancie (713)
    • Interné ambulancie (418)
    • Neurologické ambulancie (385)
    • Chirurgické ambulancie (372)
    • Očné ambulancie (344)
    • Fyziatria, balneológia a liečebná rehabilitácia (351)
    • Psychologické ambulancie (329)
    • Ostatné (5000+)
  • Mapa
  • Články
  • Poradňa
  • Diskusie
  • Prihlásenie
Filter
Zobraziť výsledky () >
  • Domov
  • Články
  • Chudnutie a Pohyb
  • Na jazyku sú podľa najnovších zistení aj tukové receptory

Na jazyku sú podľa najnovších zistení aj tukové receptory

Americkí a francúzski vedci objavili na jazyku chuťové receptory pre mastné jedlá. V pokusoch s myšami a potkanmi zistili, že sa v nich nachádza bielkovina s cukrovou zložkou glykoproteín (CD36), ktorá riadi obľubu tukov a produkciu špecifických tráviacich štiav, a to dokonca aj vtedy, keď sa tuk do žalúdka vôbec nedostane, píše Journal of Clinical Investigation.

Chuťové bunky na jazyku informujú ľudí a zvieratá o kvalite konzumovanej potravy. K štyrom základným chutiam - sladká, slaná, kyslá a horká – pribudla nedávno piata. Má názov umami, čo japonsky znamená "dobrá chuť". Je to chuť glutamanu sodného, bežnej prísady polievkových korení, ochucovadiel jedál a pochádza z ázijských kuchýň.

Vedci sa zatiaľ nezhodli na tom, či sú na jazyku aj receptory pre mastné jedlá, ktoré na tuk reagujú a živú bytosť môžu priviesť až k závislosti. Obľuba mastných jedál sa doposiaľ dávala do súvislosti s čuchom a konzistenciou jedál.

Fabienne Laugerettová z univerzity vo francúzskom Dijone a jej kolegovia prvýkrát našli súvislosť medzi obľubou tukov a glykoproteínom CD36, ktorý sa nachádza na jazyku hneď vedľa chuťových pohárikov. Vedci robili pokusy s geneticky manipulovanými myšami, ktorým chýbal CD36, a s normálnymi myšami.

Zvieratá z prvej skupiny si mohli vybrať medzi potravou, z ktorej jedna obsahovala tuk a druhá iba prísadu, ktorá konzistenciou tuk pripomínala. Zvýšený záujem o mastný pokrm prejavili iba normálne myši, zatiaľ čo zvieratá bez CD36 neuprednostnili žiadny chod.

V ďalšom pokuse vedci zisťovali, či mastné jedlo na jazyku spúšťa produkciu špecifických tráviacich štiav. Tieto šťavy pripravujú tráviaci systém na ďalšie spracovanie potravy. Takýto účinok sa pozoroval len u normálnych myší, nie však u myší bez CD36.

Prehnaná obľuba tukov môže spôsobiť nadváhu. Vedci z tohto dôvodu predpokladajú, že existuje súvislosť medzi funkciou glykoproteínu CD36 a obezitou.

Autor článku: TASR


Dátum zverejnenia: 21.08.2006

Kategórie

  • Liečba ochorení
  • Zdravie a krása
  • Chudnutie a Pohyb
  • Životný štýl
  • Ostatné
  • Zvieratá
  • Relax

Recepty

  • Vegetariánske
  • Bezlepkové
  • Sladké
  • Zdravá desiata
  • Raw food
  • Ryby
  • Exotické
  • Mäsité
  • Bezlaktózové
  • Ostatné

Máme pre Vás informácie o viac ako 15.000 zdravotníckych zariadeniach.
Vyhľadajte si ordinačné hodiny ambulancií, otváracie hodiny lekární, pohotovosti, články a ďalšie dôležité informácie pre pacientov na najnavštevovanejšom zdravotníckom portáli na Slovensku (1.000.000 návštev mesačne.)

Ostatné

  • O nás
  • Reklama na zzz.sk
  • Mapa zariadení
  • Podmienky používania
  • Kontakt
  • Ochrana osobných údajov
  • + Pridať zariadenie
  • Prihlásenie

Prevádzkovateľ portálu

  • Amazing Deals, s. r. o.
  • IČO: 53817613,
    DIČ: 2121527100
  • info@zzz.sk

Amazing Deals, s. r. o. © 2005 - 2025 Všetky práva vyhradené.

  • Podmienky používania