Emu olej – jeho priaznivé účinky a široké spektrum využitia

Emu olej – jeho priaznivé účinky a široké spektrum využitia
Zdroj: bigstockphoto.com

Pri návšteve iných krajín často krát narazíme na osobitosť, s ktorou sa na Slovensku nestretneme. Takouto zvláštnosťou je aj výnimočný vták emu. Jeho prirodzeným prostredím už prestá­va byť Austrália. V poslednej dobe sa totiž objavuje čoraz viac fariem i v Euró­pe, kde emu austrálskeho chovajú hlavne pre jeho zdravé mäso, ale aj pre kožu a perie. V poslednom desaťročí vzrástol význam tohto operenca aj kvôli emu oleju.

Čo je to emu olej (Dromiceius)?
 
Je to prírodný olej, získaný z tukového tkaniva vtáka emu, ktorého účinky objavili a overili pôvodní obyvatelia Austrálie - Aborigéni. Bol to doslova ich všeliek, s pomocou ktorého sa chránili pred slnkom, popáleninami, suchou kožou a inými kožnými problémami. Emu olej je triglycerid, ktorý obsahuje viac ako 70% nenasýtených mastných kyselín, najväčšie zastúpenie má kyselina olejová (40%) spolu s kyselinou linoleovou a α-linole­ovou. Jeho obsahové zložky však nie sú tým najdôležitejším, čo robí emu olej po­zoruhodným a účinným. Jeho súčasťou je aj oleostearová a gama-linoleová kyse­lina a pre kozmetický efekt dôležitá frak­cia oleja, ktorá ho uprednostňuje pred ostatnými olejmi. V porovnaní s klasic­kými minerálnymi olejmi, emu olej oveľa lepšie preniká cez štruktúry kože. Vďaka tejto vlastnosti sa úspešne používa ako nosič pre mnohé liečivá.
 
Čistý naturálny produkt
 
V súčasnosti sa emu oleju venuje zvý­šená pozornosť. I keď máme v 21. storočí mnoho syntetických náhrady, stále čas­tejšie sa do popredia dostávajú živočíš­ne produkty – triglyceridy. Vyzdvihujú sa ich dobré liečebné účinky. Pomáhajú napríklad pri viacerých kožných prob­lémoch. Patrí medzi ne i emu olej, ktorý neobsahuje žiadne steroidy ani hormóny a je skoro neutrálny. Svoje prednosti si zachováva vďaka aktívnej žltej zlúčeni­ne. Oproti viacerým dostupným príprav­kom, ktoré pomáhajú iba obmedzene, sa práve s emu olejom dajú dosiahnuť lep­šie výsledky. Emu olej tým, že rýchlejšie preniká cez kožu, ju účinnejšie premasťuje a urýchľuje hojenie. Mnoho článkov v literatúre popisuje blahodarný účinok emu oleja na psoriázu, ekzém, ružienku, lupienku, akné. Viditeľné výsledky s ním možno dosiahnuť aj pri liečbe zrazenín u diabetikov.
 
Využitie v letnom období
 
S horúcim letným slnkom vzrastajú aj nároky na pokožku a jej ochrannú fun­kciu pred škodlivým žiarením. Emu olej môže významne pomôcť aj počas tejto časti roka. Obsahuje ochranný SPF fil­ter, lieči slnečné spáleniny, ale možno ho naniesť i na pery, kedy funguje ako prirodzené zvlhčovadlo. Rovnako osož­ným prostriedkom je i pri problémoch s popraskanými perami.
 
Pľuzgiere a rôz­ne otlaky spôsobené nosením módnej letnej obuvi, remienkových sandálikov a pod, znepríjemňujú chodenie najmä ženám. Aj vtedy sa oplatí siahnuť práve po emu oleji. Zanieteným záhradkárom, ale aj športovcom, poslúži ako blaho­darný masážny prostriedok na bolestivú chrbticu či preťažené svaly. Okamžite sa vstrebe a nezlepuje póry. Má i antisep­tický účinok a zmierňuje uštipnutia od hmyzu a drobné poranenia.
 
Širšie použitie
 
Okrem uvedených, najčastejšie využí­vaných vlastností sa emu olej uplatní aj pri ďalších problémoch (strie, starecké škvrny, zápalové ochorenie kĺbov, pre­ležaniny, odreniny a pod). Emu olej nie je vhodný len na riešenie kožných prob­lémov. Prípravky s jeho obsahom (alebo samotný olej) vynikajúco poslúžia aj na bezproblémovú pleť, ktorá je nadmerne suchá alebo vystavená vplyvu nepriaz­nivého počasia.
 
V zime ju chráni pred mrazmi a prudkým chladným vetrom, a tým pred charakteristickým začerve­naním a vysušením, a v lete pred vplyvmi prudkého slnka.
 
Už niekoľko rokov je možné emu olej dodať lekárňam, ale je možné ho tiež kúpiť priamo cez e-shop.
 
V niektorých prípadoch nie je syntetická náhrada adekvátna, a preto by sme si mali pomôcť matkou prírodou. Tak je to nielen v prípade inzulínu, ktorý sa na liečenie cukrovky tiež získava zo zvierat, ale i pri emu oleji.
 
Ohlasy
 
Dr. Griswold (Univerzita Texas) liečil vážne popáleniny emulziou, ktorá obsahovala 20% emu oleja a pozoroval, že sa rýchlejšie zahojili. Pravdou je, že podobný efekt má aj Aloe Barbadensis, ktorá sa tradične používa na popáleniny 2. a 3. stupňa. Čo však Aloe neponúka, je liečenie jaziev, ktoré zostávajú po popáleninách. Na jazvy je perfektný práve emu olej, a to nielen na jazvy po popáleninách, ale aj pri vážnych poraneniach. Výborný je aj na rýchle zahojenie prejavov herpesu, začervenaní detskej pokožky v dôsledku používania plienok.
 
Hans a Elzbieta Brandovci popisujú, že emu olej nie je živnou pôdou pre mikroorganizmy. Práve naopak, kontroluje a normalizuje mikroflóru na ľudskej koži. Preto nie je nutné chrániť emu olej a prípravky s jeho vysokým obsahom pred mikrobiálnou kontamináciou. Znovuobjavenie emu oleja je teda odpoveďou na čoraz častejšie sa vyskytujúce nepríjemné alergické reakcie. Väčšinou ich spôsobujú pomocné látky pridávané do kozmetických prípravkov na zvýšenie ich stability (hlavne parabény).
 
Video o produktoch s emu olejom


EOK Australian Slovakia - Emu farmaEOK AUSTRALIAN SLOVAKIA s.r.o.
Veterná 515/6, 922 02 Krakovany

tel.: +421-33-7798841, mobil: +421-905-855338
e-mail: info@emufarma.sk

www.emufarma.sk

 

Autor článku: PR článok

Dátum zverejnenia: