Ľudí s poruchou trávenia mlieka často trápi nedostatok vápnika, pretože sa mliečnym výrobkom kvôli tráviacim problémom radšej vyhýbajú. No nie každý výrobok z mlieka im môže spôsobiť bolesti brucha, kŕče alebo nadúvanie. Adekvátnou náhradou je syr, obsahuje dostatok vápnika a iba minimum laktózy. Vymeňte mlieko za syr! Má tisícky podôb a chutí, je rovnako zdravý a navyše ľahšie stráviteľný.
Tabuľka: Vybrané nutričné hodnoty v nízkotučnom mlieku, nízkotučnom jogurte a tvrdom (bežne používajúcom) zrejúcom syre z kravského mlieka
|
Nízkotučné 1 % mlieko (240 g) |
Nízkotučný jogurt (240 g) |
Tvrdý syr z kravského mlieka (45 g) |
Energia (kcal) |
101 |
154 |
181 |
Proteíny (g) |
8.1 |
12.9 |
11.2 |
Tuk (g) |
2.3 |
3.8 |
14.9 |
Laktóza (g) |
12.5 |
8.4 |
0.10 |
Vápnik (mg) |
300 |
448 |
324 |
Zdroj: National Institutes of Health Consensus Development Converence Statement. Lactose Intolerance and Health, 2/2012. U.S. Department of Agriculture’s Nutrient Database. Online: nal.usda.gov/fnic/foodcomp/search
„Syr je pre laktózovo intolerantných pacietov zaujímavou náhradou, pretože má naozaj mnoho chutí a podôb. Obsahuje takmer toľko isto vápnika ako mlieko, ale neporovnateľne menej laktózy,“ hovorí Rastislav Stolárik, predseda Združenia pre osvetu inolerancie laktózy, ktorý má vlastné skúsenosti s touto tráviacou poruchou.“Tí z nás, ktorí sa však nechcú vzdať mlieka si môžu pomôcť potravinovými doplnkami, ktoré sú už aj na našom trhu. Tablety umožnia vášmu organizmu stráviť laktózu a pomocou kvapiek si vyrobíte bezlaktózové mlieko,“ dodáva Stolárik.
Každý človek má odlišnú mieru intolerancie laktózy. Jej výšku môžeme zistiť iba individuálnymi testami. Miera narastania problémov s trávením mliečneho cukru sa s pribúdajúcim vekom zvyšuje.
Autor článku: Monika Sobekova