• Domov
  • Zoznam
  • Ordinácie
    • Zameranie:

    • Zubné ambulancie - stomatologické (2062)
    • Všeobecný lekár - dospelí (1826)
    • Všeobecný lekár - deti a dorast (973)
    • Gynekologické ambulancie (713)
    • Interné ambulancie (418)
    • Neurologické ambulancie (385)
    • Chirurgické ambulancie (372)
    • Očné ambulancie (344)
    • Fyziatria, balneológia a liečebná rehabilitácia (351)
    • Psychologické ambulancie (329)
    • Ostatné (5000+)
  • Mapa
  • Články
  • Poradňa
  • Diskusie
  • Prihlásenie
Filter
Zobraziť výsledky () >
  • Domov
  • Články
  • Zdravie a krása
  • Mlieko je absolútne dokonalá potravina, tvrdí odborníčka

Mlieko je absolútne dokonalá potravina, tvrdí odborníčka

Aj keď mlieko niektorí výživoví poradcovia kritizujú a tvrdia, že môže telo zahlieňovať, alebo že je ťažko tolerovateľné, lekárka oponuje. "Mlieko má veľmi dobre využiteľnú bielkovinu, ktorá obsahuje všetky základné aminokyseliny na tvorbu telesných bielkovín, teda na stavbu celého tela, veľmi jemne emulgovaný tuk, ktorý so sebou nesie vitamíny rozpustné v tukoch, a potom cukry ako laktózu a celé spektrum vitamínov a minerálnych látok, vyzdvihla by som hlavne vápnik či horčík," podčiarkla odborníčka. V porovnaní s makom, ktorý sa uvádza ako bohatý zdroj vápniku, je podľa Béderovej vápnik z mliečnych výrobkov pre telo viac využiteľný.

Lekárka objasňuje, že mlieko môže telu škodiť len v dvoch prípadoch. "Ak je človek alergický na mliečnu bielkovinu alebo má laktózovú intoleranciu, teda má deficit enzýmu, ktorý by mal mliečny cukor štiepiť," vysvetlila. Deťom odporúča kupovať plnotučné čerstvé mlieko a obyčajné maslo. Nahradiť ho nátierkami je lepšie len u detí, ktoré majú poruchu štiepenia tukov.

Béderová tiež zdôrazňuje, že sa netreba báť tuku z mlieka. "Treba povedať, že tuk, ktorý tam je, obsahuje mastné kyseliny so stredným a krátkym reťazcom, ktoré nezvyšujú cholesterol v organizme, lebo hneď sa využívajú na tvorbu energie a neukladajú sa do tukových zásob," podčiarkla.

Okrem mlieka treba podľa lekárky konzumovať kyslomliečne výrobky, ktoré sú prospešné aj pre ľudí, ktorí netolerujú mlieko, a tiež pre tých, ktorí sa liečia antibiotikami. Do jedálnička by mal každý zaradiť aj bryndzu. "Bryndza je úplný zázrak. Čo sa týka živín, sú tam také, ktoré inde ani nenájdete," povedala. Veľmi prospešné sú tiež syry. Vhodnejšie sú však tvrdé ako tavené, keďže taviace soli čiastočne blokujú vápnik.

Autor článku: TASR


Dátum zverejnenia: 05.11.2012

Kategórie

  • Liečba ochorení
  • Zdravie a krása
  • Chudnutie a Pohyb
  • Životný štýl
  • Ostatné
  • Zvieratá
  • Relax

Recepty

  • Vegetariánske
  • Bezlepkové
  • Sladké
  • Zdravá desiata
  • Raw food
  • Ryby
  • Exotické
  • Mäsité
  • Bezlaktózové
  • Ostatné

Máme pre Vás informácie o viac ako 15.000 zdravotníckych zariadeniach.
Vyhľadajte si ordinačné hodiny ambulancií, otváracie hodiny lekární, pohotovosti, články a ďalšie dôležité informácie pre pacientov na najnavštevovanejšom zdravotníckom portáli na Slovensku (1.000.000 návštev mesačne.)

Ostatné

  • O nás
  • Reklama na zzz.sk
  • Mapa zariadení
  • Podmienky používania
  • Kontakt
  • Ochrana osobných údajov
  • + Pridať zariadenie
  • Prihlásenie

Prevádzkovateľ portálu

  • Amazing Deals, s. r. o.
  • IČO: 53817613,
    DIČ: 2121527100
  • info@zzz.sk

Amazing Deals, s. r. o. © 2005 - 2025 Všetky práva vyhradené.

  • Podmienky používania