Pred chrípkou chránia strava bohatá na vitamíny aj otužovanie

Pred chrípkou chránia strava bohatá na vitamíny aj otužovanie
Zdroj: bigstockphoto.com

S nástupom chladnejších dní prichádza obdobie zvýšeného výskytu akútnych ochorení dýchacích ciest a chrípky. Je to zároveň čas vhodný na očkovanie proti chrípke. Pre TASR to uviedla hovorkyňa banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Mária Tolnayová. Upozornila, že chrípku netreba podceňovať a je potrebné ju liečiť. Odborníci odporúčajú ostať doma, čím sa zamedzí prenášaniu vírusu na ďalších ľudí.

"Je treba oddychovať, piť veľa tekutín, užívať lieky tlmiace príznaky chrípky - proti teplote, kašľu, bolesti - a vyhýbať sa užívaniu alkoholu a fajčeniu," pokračovala Tolnayová. Chrípka je infekčné ochorenie spôsobené vírusom, ktorý sa šíri z človeka na človeka pri kašľaní, kýchaní či rozprávaní. Človek môže šíriť chrípku ešte predtým, než sa sám cíti byť chorý. Typickými príznakmi chrípky sú horúčka najmenej 38 stupňov Celzia a viac, bolesť hlavy, svalov a celého tela, bolesť hrdla, suchý kašeľ, nádcha, únava a sťažené dýchanie.

"Najúčinnejšou ochranou proti chrípke je celoročne konzumovať stravu bohatú na vitamíny, otužovať sa, pohybovať na čerstvom vzduchu, obliekať sa primerane počasiu. V čase epidémie odporúčame vyhýbať sa pobytu v nevetraných priestoroch a obmedzovať návštevu spoločenských podujatí.

Autor článku: TASR

Dátum zverejnenia: