Lži o zdraví

Lži o zdraví
Zdroj: bigstockphoto.com
Ako dosiahnuť výnimočné zdravie? Otázka za milión. V médiách sa to hemží neraz úplne opačnými názormi, čo treba jesť, ako a kedy cvičiť, alebo ktoré lieky vás pomaličky zabíjajú. Ak už máte dosť neustále meniacich sa informácií o negatívach či pozitívach vajíčok, margarínu, červeného mäsa či vegetariánskej stravy, siahnite po sprievodcovi zdravím Lži o zdraví.

Lži o zdraví poslúži ako kompletná príručka starostlivosti o zdravie v 21.storočí.

Diétne paradoxy. Bez tukov to nejde. Generačná  záťaž. Aj o tomto je zaujímavá publikácia, v ktorej dvaja britskí vedci odhaľujú pravdu o potrebách zdravého ľudského tela. Vyvracajú množstvo lží, mýtov a omylov týkajúcich sa starostlivosti o zdravie. Samozrejme, vedecky majú všetko podporené.

Aidan Goggins publikuje na webe healthuncut.com, ktorý označujú za „protijed na zlé zdravotné  rady“. Glen Matten je nutričný terapeut, ktorého si kvôli názorom a sviežemu prístupu často pozývajú médiá.

Novinové titulky berte s rezervou 

„Vy ste to ešte nepočuli?“ pýtajú sa v knihe autori. „Obyčajné korenie kari patrí medzi najväčšie zbrane onkologického arzenálu – tento kulinársky zázrak má schopnosť zatočiť s akýmkoľvek nádorom. Tak to aspoň tvrdili médiá. ´Korenie života! Kari potláča rakovinu!´tvrdili presvedčivo noviny New York Daily News.  
A pridali sa ďalšie denníky – Ako nám môže kari pomôcť udržať si rakovinu od tela? alebo „kari je liek proti rakovine.  
Je skutočne možné, že sme sa stali svedkami medicínskeho ovjavu desaťročia?

Ide o obyčajný interpretačný omyl...či skôr mierne zavádzanie, upozorňujú autori knihy Lži o zdraví. Korenie kurkuma, ktoré dodáva niektorým jedlám indickej kuchyne špecificky žltkasté zafarbenie, obsahuje relatívne vysoké množstvo prírodného farbiva kurkuminu, ktoré má mať údajne blahodárny vplyv pri liečbe Alzheimerovej choroby, rôznych infekcií, ochorení pečene, zápalových ochorení a tiež rakovinových nádorov. To je naozaj pôsobivý zoznam.

Je tu však problém. Kurkumin má totiž  tzv. „slabú biologickú dostupnosť“. V praxi to znamená, že aj keď užijete veľké množstvo kurkuminu, do vášho tela sa dostane iba nepatrná časť a aj tá sa rýchlo rozloží alebo vylúči. Takže keď si dáte nejaké to indické kari, potom naozaj absorbované množstvo tejto látky vo vašom tele bude také miniatúrne, že bude prakticky nemerateľné.

Antioxidanty – falošné zlato 

Pokiaľ ide o antioxidanty, vsugerovali nám ideu, že „viac je lepšie“, čo však nie je pravda. Každodenné užívanie preparátov s vysokým obsahom antioxidantov rozhodne nie je dobrý nápad. Intervenčné štúdie totiž dokázali, že antioxidačné prípravky neprinášajú žiadny pozitívny efekt. Ak sa stravujete vyvážene (jete ovocie i zeleninu), nemáte dôvod, aby ste si k tomu ešte pridávali antioxidanty. Izolované pilulky nikdy nezastúpia skutočné jedlo a prijímanie neprirodzene vysokých dávok vám nakoniec uškodí.

Lži o zdraví  

Vajíčka, margarín, červené mäso, antioxidanty, mlieko...je to rozhodne prospešná a užitočná kniha o tom, ako nám súčasný systém klame o našej strave.  
Čo je zlé na mlieku? 
Sú módne diéty zmluvou s diablom? 
Môže všetko vyriešiť rastlinná strava? 
Ste to, čo jedla vaša mama? 
Veľký tukový omyl 
selén – chýbajúci kúsok mozaiky 
 
Lži o zdraví je skvelá kniha, ktorá mnohým ľuďom môže otvoriť oči.

Autor článku: Vydavateľstvo Ikar

Dátum zverejnenia: