Vyskúšajte recepty z knižky Zelené koláčiky ako cviklový koláč so zázvorom, cuketový koláč so sušenými brusnicami, ananásovo-mrkvový koláč s kokosom, špenátovo-pistáciovú tortu s pomarančovou šľahačkou alebo orechovo-paštrnákové mafiny s krokantovou šľahačkou a nechajte sa nadchnúť našimi novými kreáciami.
Príprava: cca 50 minút (plus čas potrebný na pečenie, chladenie, nanesenie želatíny a vychladnutie). Na 1 kus cca 498 kcal/2092 kJ
SUROVINY
Na cesto
350 g mrazeného hrachu
5 lístkov mäty
3 chemicky neošetrené limetky
5 vajec
soľ
200 g cukru
1 bal. vanilkového cukru
175 g masla
175 g múky
2 KL prášku do pečiva s vínnym kameňom
Na krém
8 plátkov bielej želatíny
1 neošetrenú limetku
500 g gréckeho jogurtu
75 g cukru
200 ml šľahačkovej smotany
5 PL dulového džemu
Okrem toho maslo a múka na formu a 150 g nasekaných pistácií na ozdobenie.
POSTUP:
Rúru predhrejte na 180 °C. Formu vymažte maslom a poprášte múkou. Nechajte rozmraziť hrach a asi 10 minút ho povarte v troche vody. Potom ho sceďte, prudko schlaďte v studenej vode a nechajte odkvapkať. Mätu umyte a osušte. Limetky umyte pod horúcou vodou, utrite dosucha a nadrobno nastrúhajte kôru dvoch plodov. Všetky plody odšťavte. Šťavu z limetiek, hrach a lístky mäty spolu rozmixujte. Primiešajte nastrúhanú kôru.
Oddeľte bielky od žĺtkov. Do bielkov dajte štipku soli a jemne ich vyšľahajte. Pridajte polovicu cukru a vyšľahajte dotuha. Do žĺtkov pridajte zvyšný cukor a vanilkový cukor a vyšľahajte na hustý krém. Rozpusťte maslo, nechajte trochu vychladnúť a za stáleho miešania tenkým prúdom prilievajte do krému zo žĺtkov. Zmiešajte múku s práškom do pečiva a preosejte do zmesi. Pridajte hrachové pyré a dohladka vymiešajte. Bielkový sneh na dva razy jemne zapracujte do zmesi.
Cesto vlejte do formy, dohladka zarovnajte a pečte v strednej časti rúry asi 50 minút. Upečený korpus vyberte z rúry aj z formy. Vychladnutý korpus vodorovne rozpoľte.
Želatínu nechajte zmäknúť v studenej vode. Limetku umyte pod horúcou vodou, utrite dosucha, ostrúhajte kôru a odšťavte. Zmiešajte s jogurtom a cukrom. Za stáleho miešania ohrievajte želatínu s potrebným množstvom vody, až sa úplne rozpustí. Odstavte zo sporáka a primiešajte 3 PL zmesi s jogurtom. Zmiešajte so zvyšnou jogurtovou zmesou a dajte zachladiť. Smotanu vyšľahajte dotuha a keď sa krém začne želírovať, zapracujte ju doň.
Spodnú časť korpusu položte na podnos a obtiahnite ju fóliou, aby krém nestekal. Ohrievajte džem, až kým bude tekutý, naneste ho na spodnú časť korpusu, naň naneste tretinu krému a prikryte druhou časťou korpusu. Zvyšok krému rozotrite dohladka po torte a posypte nasekanými pistáciami. Pred podávaním nechajte tortu hodinu chladiť v chladničke.
Viac podobných šťavnatých receptov nájdete v knihe Zelené koláčiky.
Zdroj: IKAR