Mnohí veríme, že priberanie spôsobujú tuky, ktoré zároveň ohrozujú naše zdravie. Posledné výskumy však dokazujú, že táto tuko-fóbia nie je opodstatnená.
V Amerike sa odporúčaniami „jesť čo
najmenej tukov“ riadia už 50 rokov a napriek tomu sú tučnejší
a nezdravší, ako kedykoľvek predtým.
Mark Hyman prichádza
s diétnym plánom plným vajec, orechov, olejov, avokáda a ďalších
chutných superpotravín. Kniha
Schudni vďaka tukom ponúka
okrem detailného plánu samozrejme aj stravovacie rady, recepty
a nákupné zoznamy. Hymanov program vás dovedie k ideálnej hmotnosti,
ochráni pred chorobami a budete sa vďaka nemu cítiť skvelo.
Mark Hyman je odborník a jeho svetový bestseller 10-dňový detox
zmenil život miliónom ľudí na celom svete. Teraz prináša nový
revolučný diétny program, ktorý je založený na posledných vedeckých
zisteniach o tom, aký dôležitý je tuk pre chudnutie a pre zdravie.
Nejde teda o nejaké dohady, zbožné želania, či šalamúnske diéty.
Schudni vďaka tukom
Kniha
Schudni vďaka tukom pozostáva z troch častí.
V prvej časti vám porozpráva fascinujúci (a miestami
aj neuveriteľný) príbeh o tom, ako sme sa dostali do obrovskej
„šlamastiky“ spôsobenej obezitou. Dozviete sa pravdu o tom, ako bol
tuk, ktorý konzumujeme, nespravodlivo a nepravdivo očierňovaný, a ako
a prečo sa nakoniec ukázala pravda.
V druhej časti vám Mark Hyman pomôže porozumieť
problematike tukov, ktorú často sprevádzajú nedorozumenia. Aké sú to
mononenasýtené tuky?
Prečo sú trans tuky také škodlivé?
Spôsobujú nasýtené tuky srdcové choroby, ako nám hovorili? (A
ak nie, čo ich v skutočnosti spôsobuje?)
Aká je pravda o cholesterole?
Je skutočne príčinou srdcových chorôb?
Pomôže vám objasniť najčastejšie sa vyskytujúce nesprávne
informácie o rastlinných olejoch, červenom mäse, vajciach, masle,
orechoch, semienkach a ešte oveľa viac. Taktiež poukáže na konkrétne
dôvody, pre ktoré je konzumácia tukov pre vás prospešná. Predovšetkým
však vyvráti tú najväčšiu nepravdu o tukoch, a to, že ich konzumácia
je dôvodom obezity.
Tretia časť detailne rozoberá 21-dňový program Tukmi
k štíhlosti, ktorý predstavuje totálny reset organizmu na každej
úrovni. Potrava je tým najúčinnejším liečivom, aké poznáme a zmena
pohonných látok, ktoré telu dodávame, a to na obdobie 21 dní, dokáže
odstaviť hormón zodpovedný za ukladanie tukov, preprogramovať gény
súvisiace s chudnutím a celkovým zdravím, zastaviť neustálu chuť do
jedla a vyzerať a cítiť sa lepšie ako kedykoľvek predtým.
Zhodíte nadbytočné kilogramy, zmiernite, či sa dokonca zbavíte
zdravotných ťažkostí a zvrátite choroby. Vaša pleť bude žiariť, myseľ
bude čistá a jasná a budete oplývať energiou. Budete sa cítiť
spokojný, šťastný a predovšetkým konečne oslobodený od obáv z
tukov!
Na konci knihy nájdete špeciálne vytvorené
a chutné recepty zahrnuté do programu Tukmi k
štíhlosti, ktoré vám dodajú optimálne množstvo tukov, bielkovín a
sacharidov a tiež sprostredkujú jednoduché tipy, týkajúce sa varenia.
Nato, aby ste pre seba a svoju rodinu pripravili zdravé a chutné
pokrmy, nemusíte byť špičkovým kuchárom – je to ľahšie, ako by ste si
možno mysleli.
Prečítajte si úryvok z knihy Schudni vďaka tukom:
Sústredenie pozornosti na živiny a nie na skutočné jedlo
V tejto publikácii poukážem na niektoré nesprávne a pevne
zakorenené presvedčenia a mýty, ktoré nám bránia v tom, aby sme robili
pre svoje telo a zdravie to, čo je správne. Časť nedorozumení okolo
zdravej výživy pramení z toho, čo sa nazýva nutricionizmus.
Nutricionizmus je vedný odbor, ktorý rozkladá potravinové komponenty
na ich jednotlivé časti, napríklad na jeden typ vitamínov alebo jeden
typ tukov, ktoré následne jednotlivo a izolovane skúma. Tento prístup
je užitočný pri štúdiu liečiv, kde sa má napríklad jedna konkrétna
molekula zamerať na podchytenie jednej konkrétnej dráhy alebo jednej
konkrétnej choroby. Avšak štúdium konkrétnych nutričných komponentov
až taký veľký zmysel nemá. Prečo? Pretože ľudia konzumujú jedlo, nie
jednotlivé komponenty. Konzumujú jedlo, ktoré obsahuje často aj tucet
rôznych ingrediencií, mnoho rôznych typov tukov, bielkovín,
sacharidov, vitamínov, minerálov, fytonutrientov a ďalších zložiek.
Napríklad olivový olej, ktorý považujeme za „mononenasýtený
tuk“ obsahuje tiež asi 20 % nasýtených tukov a 20 % polynenasýtených
omega-6 tukov, a dokonca aj malé množstvo omega-3 tukov. Hovädzie mäso
taktiež obsahuje mnoho rôznych druhov tukov. Našťastie, svet výživy
presúva svoju pozornosť od jednotlivých výživných látok k stravovacím
vzorcom, nespracovaným potravinám a komplexnému zloženiu potravín,
teda k spôsobu, akým sa v skutočnosti stravujeme.
Milan Buno, literárny publicista