Tohtoročný Svetový deň osteoporózy, ktorý pripadá na piatok 20. októbra, je v znamení jedla a výživy. Tému Dobrú chuť! Úloha jedla a výživy pri stavbe a udržiavaní kostí vyhlásila Medzinárodná nadácia pre osteoporózu (IOF). Téma jedla a výživy sa stala v polovici roka globálnou trojročnou kampaňou tejto nadácie zameranou na životný štýl.
Počet pacientov s rizikom vzniku osteoporózy v poslednom období stúpa. Je to zväčša dôsledok nezdravého životného štýlu, nedostatočnej konzumácie mliečnych výrobkov, zníženého príjmu vápnika, vitamínu D a nedostatku pohybu. Najviac ohrozené sú ženy po menopauze. Dôsledkom starnutia sa u nich prestávajú tvoriť ženské pohlavné hormóny, ktoré regulujú ukladanie vápnika do kostnej hmoty. Negatívnu úlohu zohrávajú aj genetické faktory.
Osteoporóza je závažné civilizačné ochorenie pohybového aparátu, pri ktorom dochádza k "rednutiu" kostí, čiže strate kostnej hmoty. Kosti sa stávajú krehkejšie a náchylnejšie k zlomenine. Riziko spočíva predovšetkým v tom, že roky môže prebiehať bez akýchkoľvek príznakov, nie vždy je sprevádzané bolesťou. Väčšinou sa prejaví až zlomeninou, najčastejšie predlaktia, chrbtových stavcov alebo zlomeninou krčka stehennej kosti.
Odborníci upozorňujú, že práve komplikácie spojené so zlomeninou krčka stehennej kosti, ako dôsledok pokročilej osteoporózy, sú na 7. mieste najčastejších príčin úmrtí hospitalizovaných pacientov v SR. Ochoreniu možno prechádzať správnou výživou, dostatkom pohybu, prípadne podpornou liečbou.
Pri príležitosti Svetového dňa osteoporózy nadácia IOF vydala brožúru, ktorá obsahuje podrobné informácie o úlohe vápnika a vitamínu D, o ich odporúčaných denných príjmoch, o hustote kostí a riziku zlomeniny. Plné znenie brožúry je k dispozícii na internetovej stránke www.razmesacne.sk. Viac informácií o osteoporóze a správnom stravovaní možno získať na bezplatnej infolinke 0800 500 943, a to v pondelok až piatok od 13.00 do 16.00 hodiny.
Informáciu TASR poskytla Erika Zimanová z agentúry Accelerate.
Autor článku: TASR