• Domov
  • Zoznam
  • Ordinácie
    • Zameranie:

    • Zubné ambulancie - stomatologické (2062)
    • Všeobecný lekár - dospelí (1826)
    • Všeobecný lekár - deti a dorast (973)
    • Gynekologické ambulancie (713)
    • Interné ambulancie (418)
    • Neurologické ambulancie (385)
    • Chirurgické ambulancie (372)
    • Očné ambulancie (344)
    • Fyziatria, balneológia a liečebná rehabilitácia (351)
    • Psychologické ambulancie (329)
    • Ostatné (5000+)
  • Mapa
  • Články
  • Poradňa
  • Diskusie
  • Prihlásenie
Filter
Zobraziť výsledky () >
  • Domov
  • Články
  • Liečba ochorení
  • Ako soliť menej a zachovať chuť jedla?
Ako soliť menej a zachovať chuť jedla? Liečba ochorení

Zdroj:bigstockphoto.com

Ako soliť menej a zachovať chuť jedla?

  • Nikdy nepridávajte soľ počas varenia, ale až pred dovarením – soľ sa vstrebe do potravy a potom musíte jedlo posoliť aj na tanieri – takto spotrebujete asi o polovicu menej soli.
  • Časť soli nahradia bylinky – oregano, majoránka, bazalka, tymián, šalvia, rozmarín a pod.
  • Nemajte soľ na stole – všimnite si, ako si väčšina členov rodiny posolí jedlo bez toho, aby ho najprv ochutnala
  • Nesoľte prstami, soľ naberajte opatrne na špičku lyžičky alebo nožíka. Soľ je predsa nad zlato, vyplytvali by ste toľko zlata?
  • Slané pečivo, crackery a orechy nahraďte pop-cornom, ktorý bude jemne ochutený bylinkami, surovými nesolenými orechami a pod.
  • Obmedzte spotrebu nakladanej a konzervovanej zeleniny – ak ste si ju nepripravili doma s len nevyhnutným minimom soli sami
  • Vyhýbajte sa spracovaným mäsám, údeninám a rybacím konzervám – údeniny obsahujú až 70g soli/1 kg!)
  • Obmedzte spotrebu mliečnych výrobkov – syry a bryndza obsahujú často viac soli ako údeniny
  • Nechajte potravinám prirodzenú chuť! – objavte skutočnú chuť potravín: karfiol, ryža, kukurica, pohánka, kaleráb, paradajky, všetky pôvodné potraviny majú svoju prirodzenú a výbornú! chuť!
  • Pripravte sa na boj s chuťovými pohárikmi – keď začnete dodržiavať uvedené odporúčania, bude sa vám jedlo nejakú dobu zdať fádne. No a čo? Chvíľu to vydržíte J
  • Jedzte čo najviac surového ovocia a zeleniny – podporujú regeneráciu slizníc a chuťové vnemy
  • Príjem soli môžete redukovať postupne Nezabudnite: Víťazstvo nad soľou má mnohonásobnú hodnotu: chráni vás pred hyperten­ziou, rakovinou žalúdka, migrénou, osteoporózou a mnohými inými problémami.

Autor článku: MUDr. Igor Bukovský, PhD.


Dátum zverejnenia: 18.02.2007

Kategórie

  • Liečba ochorení
  • Zdravie a krása
  • Chudnutie a Pohyb
  • Životný štýl
  • Ostatné
  • Zvieratá
  • Relax

Recepty

  • Vegetariánske
  • Bezlepkové
  • Sladké
  • Zdravá desiata
  • Raw food
  • Ryby
  • Exotické
  • Mäsité
  • Bezlaktózové
  • Ostatné

Máme pre Vás informácie o viac ako 15.000 zdravotníckych zariadeniach.
Vyhľadajte si ordinačné hodiny ambulancií, otváracie hodiny lekární, pohotovosti, články a ďalšie dôležité informácie pre pacientov na najnavštevovanejšom zdravotníckom portáli na Slovensku (1.000.000 návštev mesačne.)

Ostatné

  • O nás
  • Reklama na zzz.sk
  • Mapa zariadení
  • Podmienky používania
  • Kontakt
  • Ochrana osobných údajov
  • + Pridať zariadenie
  • Prihlásenie

Prevádzkovateľ portálu

  • Amazing Deals, s. r. o.
  • IČO: 53817613,
    DIČ: 2121527100
  • info@zzz.sk

Amazing Deals, s. r. o. © 2005 - 2025 Všetky práva vyhradené.

  • Podmienky používania