Konzumácia troch šálok kávy denne môže významne znížiť riziko vzniku Alzheimerovej choroby, naznačujú najnovšie objavy.
Ako ukázala štúdia medzinárodného tímu vedcov, u ľudí, ktorí pravidelne pijú kávu, sa znížil výskyt tohto nervového ochorenia až o polovicu v porovnaní s tými, ktorí okolo kávy ani len neprejdú.
Stačí však vypiť len spomínané tri šálky denne - vyššie množstvo už nemá na človeka vyšší ochranný účinok. Vedci sa domnievajú, že kofeín obsiahnutý v káve môže spúšťať v mozgu reťazovú reakciu, ktorá zastavuje škody páchané Alzheimerovou chorobou.
Okrem kofeínu káva obsahuje aj ďalšie prospešné látky, ako napríklad antioxidanty, pripomínajú vedci. Nazdávajú sa preto, že jedného dňa by lekári mohli predpisovať svojim starším pacientom kávu.
"Pitie troch šálok denne malo za následok najnižší úbytok kognitívnych schopností. Vzhľadom na celosvetové pitie kávy a starnutie populácie by mohli mať tieto zistenia významný dopad na verejné zdravie," píšu výskumníci v odbornom periodiku European Journal of Clinical Nutrition.
Odborníci z Holandska, Fínska a Talianska v rámci svojho výskumu pozorovali 676 zdravých mužov narodených v rokoch 1900 až 1920. Od roku 1966 skúmali ich návyky týkajúce sa konzumácie nápojov a päťkrát ich podrobili výročnej prehliadke, pri ktorej preverili ich mentálne schopnosti.
"Nemôžeme vám povedať, že máte piť kávu, aby ste zabránili tejto chorobe. No ak ju radi pijete v rozumnej miere, t.j. tri až päť šálok denne, zdá sa, že riziko vzniku ochorenia sa zníži," píše britské združenie kávy British Coffee Association vo svojom časopise Metro.
Alzheimerova spoločnosť však upozorňuje, že v tomto smere treba urobiť ešte ďalšie výskumy, a varuje pred predčasnými závermi.
Alzheimerova choroba spôsobuje rozpad mozgového tkaniva v dôsledku poškodenia kľúčových chemikálií v mozgu a len v Británii je ňou postihnutých 750.000 ľudí. Starostlivosť o ľudí postihnutých týmto vážnym ochorením je nákladnejšia než starostlivosť o obete infarktu, mŕtvice a rakoviny dokopy.
Autor článku: TASR