• Domov
  • Zoznam
  • Ordinácie
    • Zameranie:

    • Zubné ambulancie - stomatologické (2062)
    • Všeobecný lekár - dospelí (1826)
    • Všeobecný lekár - deti a dorast (973)
    • Gynekologické ambulancie (713)
    • Interné ambulancie (418)
    • Neurologické ambulancie (385)
    • Chirurgické ambulancie (372)
    • Očné ambulancie (344)
    • Fyziatria, balneológia a liečebná rehabilitácia (351)
    • Psychologické ambulancie (329)
    • Ostatné (5000+)
  • Mapa
  • Články
  • Poradňa
  • Diskusie
  • Prihlásenie
Filter
Zobraziť výsledky () >
  • Domov
  • Články
  • Liečba ochorení
  • Je hydina zdravá?
Je hydina zdravá? Liečba ochorení

Zdroj:bigstockphoto.com

Je hydina zdravá?

Prečo sa považuje hydina za zdravé mäso?
Neviem. Myslím si totižto, že sa dá o nej povedať iba toľko, že je to mäso zdravšie ako bravčové a hovädzie. Kvôli tomu, že obsahuje menej kalórií, tuku a cholesterolu. Ale na druhej strane obsahuje častokrát viac hormonálnych a antibiotických zvyškov - reziduí.

Je pravda, že biele hydinové mäso je zdravšie ako červené? Prečo?
Možno preto, že „červené“ (tmavé) hydinové mäso obsahuje viac živočíšneho železa, o ktorom vieme, že podporuje vznik voľných radikálov, starnutie, aterosklerózu, infarkt, mozgovú porážku, cukrovku, kataraktu a rakovinu.. Ale to sú pomerne čerstvé informácie.

Existuje nejaká skupina ľudí, povedzme s nejakou diagnózou, ktorá by sa mala hydinové mäsu vyhýbať?
Áno. Napríklad ľudia trpiaci hemochromatózou – nadmerným hromadením železa, ktoré môže postupne likvidovať pečeň a iné životne dôležité orgány. A tiež ľudia, ktorí majú preukázateľnú alergiu na hydinové mäso a tie reziduá chemikálií v ňom. Hydina je – zvlášť pri nesprávnom zaobchádzaní pri preprave, predaji a uskladnení – tiež pomerne častou príčinou salmonelózy, ktorá môže prebiehať závažne najmä u malých detí a starších, zoslabnutých ľudí.

Je nejaký rozdiel vo výživovej hodnote aj medzi jednotlivými druhmi hydiny?
Rozdiel v obsahu energie, tuku, cholesterolu a nebezpečných chemikálií ovplyvňuje predovšetkým spôsob chovu: doma chované a divo žijúce druhy hydiny asi obsahujú menej hormónov a antibiotík, ale oveľa viac tuku a cholesterolu, najmä tie domáce vykrmované (po našom „štopané“) kačky a husi. Brojlerové kurence síce nie sú také tučné, ale tých hormonálnych a antibiotických reziduí zase obsahujú dosť. Myslím si však, že nadbytočného tuku a cholesterolu sa telo zbaví ľahšie ako cudzorodých chemikálií. Teda, ak sa to telo poriadne hýbe.

Aký spôsob tepelnej úpravy hydiny je podľa vás najzdravší?
Vo vašom mäse v kuchyni už dávno neostalo veľa z vitamínu C a väčšiny vitamínov B, pretože tieto látky tiež „neprežijú“ smrť zvieraťa, jeho spracovanie, transport a predaj. Takže zo zdravotného hľadiska ide predovšetkým o ochranu pred baktériami. Odporúča sa tepelná úprava, ktorá v hydinovom mäse spoľahlivo zlikviduje všetky tie salmonely a iných neželaných „podnájomníkov“. To znamená: dostatočne vysoká teplota a dostatočne dlhý čas. Mikrovlnka na to nestačí a vyprážanie je zase z hľadiska zdravia úplná katastrofa: zbytočne zvyšuje obsah energie, tuku a cholesterolu. Ostáva dôkladné varenie, dusenie, pečenie a grilovanie. 

Autor článku: MUDr. Igor Bukovský, PhD.


Dátum zverejnenia: 17.03.2007

Kategórie

  • Liečba ochorení
  • Zdravie a krása
  • Chudnutie a Pohyb
  • Životný štýl
  • Ostatné
  • Zvieratá
  • Relax

Recepty

  • Vegetariánske
  • Bezlepkové
  • Sladké
  • Zdravá desiata
  • Raw food
  • Ryby
  • Exotické
  • Mäsité
  • Bezlaktózové
  • Ostatné

Máme pre Vás informácie o viac ako 15.000 zdravotníckych zariadeniach.
Vyhľadajte si ordinačné hodiny ambulancií, otváracie hodiny lekární, pohotovosti, články a ďalšie dôležité informácie pre pacientov na najnavštevovanejšom zdravotníckom portáli na Slovensku (1.000.000 návštev mesačne.)

Ostatné

  • O nás
  • Reklama na zzz.sk
  • Mapa zariadení
  • Podmienky používania
  • Kontakt
  • Ochrana osobných údajov
  • + Pridať zariadenie
  • Prihlásenie

Prevádzkovateľ portálu

  • Amazing Deals, s. r. o.
  • IČO: 53817613,
    DIČ: 2121527100
  • info@zzz.sk

Amazing Deals, s. r. o. © 2005 - 2025 Všetky práva vyhradené.

  • Podmienky používania