Celiakia - čo o nej vieme a nevieme je mottom 2. celoslovenského stretnutia celiatikov, ktoré sa uskutoční v Piešťanoch. Slovenská celiatická spoločnosť spolu s Mestom Piešťany pripravujú na 19. mája pre ľudí, postihnutých touto chorobou, ich rodinných príslušníkov, zdravotníckych pracovníkov, výrobcov a predajcov bezlepkových potravín i zástupcov občianskych združení odborný seminár v Spoločenskom centre Fontána. Jeho zámerom je poskytnúť nové informácie o celiakii i oblastiach, ktoré s ochorením súvisia.
Na programe stretnutia sú prednášky gastroenterológov, pediatrov a všeobecných lekárov, prezentácia a ochutnávka bezlepkových potravín a výživových doplnkov a panelová diskusia. Hovoriť sa bude aj o výžive a bariérach v živote celiatikov, diagnostike ochorenia a požiadavkách na výrobcov potravín pre túto kategóriu pacientov.
Podujatie sa koná pri príležitosti 5. výročia založenia Slovenskej celiatickej spoločnosti, ktorá v súčasnosti zastrešuje niekoľko sto pacientov rôznych vekových kategórií. Jej hlavnými aktivitami je združovanie občanov postihnutých celiakiou, spolupráca s lekármi, zdravotníckymi pracovníkmi, lekárnikmi, sociálnym referátom Mestského úradu v Piešťanoch, výrobcami a predajcami bezlepkových potravín a tiež zastupovanie záujmov pacientov v jednaní so štátnou správou, samosprávou, zákonodarcami a vzdelávacie, kultúrne a rekondično-ozdravné aktivity.
Celiakia je zápalové ochorenie tenkého čreva s precitlivenosťou na pšeničnú bielkovinu lepok – glutén. Súčasťou lepku je proteín gliadín, ktorý sa nachádza v pšenici, jačmeni, raži a ovse. Pri ochorení dochádza k poruchám vstrebávania vody a živín, čo môže zapríčiniť podvýživu, ktorá môže byť výrazná najmä v dojčenskom, detskom a adolescentnom veku. Súčasne sa môže porušiť aj trávenie mlieka. Vznik ochorenia je častý okolo dvoch rokoch života, v 3. a 4. decéniu, ale môže sa prejaviť v ktoromkoľvek veku.
Autor článku: TASR