• Domov
  • Zoznam
  • Ordinácie
    • Zameranie:

    • Zubné ambulancie - stomatologické (2062)
    • Všeobecný lekár - dospelí (1826)
    • Všeobecný lekár - deti a dorast (973)
    • Gynekologické ambulancie (713)
    • Interné ambulancie (418)
    • Neurologické ambulancie (385)
    • Chirurgické ambulancie (372)
    • Očné ambulancie (344)
    • Fyziatria, balneológia a liečebná rehabilitácia (351)
    • Psychologické ambulancie (329)
    • Ostatné (5000+)
  • Mapa
  • Články
  • Poradňa
  • Diskusie
  • Prihlásenie
Filter
Zobraziť výsledky () >
  • Domov
  • Články
  • Liečba ochorení
  • Cesnak vonia zdravím
Cesnak vonia zdravím Liečba ochorení

Zdroj:bigstockphoto.com

Cesnak vonia zdravím

Konečne niečo o tejto unikátnej potravine, ktorú poznáme niekoľko tisíc rokov. A aká je zdravá! Nedávno sa objavila dôveryhodná správa, že ak pri pečení a grilovaní mäsa použijete cesnak, znížite negatívny vplyv konzumácie tej mastnej rakovinotvornej hmoty. Nevieme síce, o koľko presne, ale znížite. Pri pečení mäsa alebo varení vajec vznikajú rakovinotvorné látky: jedna z najnebezpečnejších sa označuje ako PhIP – je schopná spustiť produkciu rakovinových enzýmov v bunke. Cesnak obsahuje niekoľko veľmi účinných látok: diallylsulfát patrí k tým najúčinnejším v prevencii rakoviny. Dokáže blokovať tvorbu rakovinových enzýmov v bunke a chrániť ju pred nádorovým zvrhnutím. Aby ste však mohli naplno využiť silu cesnaku proti rakovine, potrebujete poznať jednu dôležitú fintu: cesnak je najúčinnejší vtedy, keď je prelisovaný alebo nadrobno pokrajaný a v takom stave postojí asi 10 minút – neaktívne látky sa aktivujú kontaktom so vzduchom. Takže: na rozdiel od cibule, v ktorej zachováme najviac vitamínu C vtedy, ak ju krájame až keď je olej hirúci a vkladáme ju do rozpáleneého oleja, cesnak prelisujeme alebo pokrájame nadrobno a necháme na doske postáť 10 minút. Potom ho môžete pražiť, variť, dusiť – tie dôležité látky už sú v ňom v najvyššej možnej koncentrácii. Tepelnou úpravou sa ich obsah trochu zníži, ale aj tak ich tam nakoniec bude viac, ako v čerstvom cesnaku.

Ďalšia dobrá správa: aby nás cesnak chránil pred rakovinou, stačí zjesť 1-2 strúčiky denne aspoň pár dní v týždni  – to sa naozaj dá aj bez toho, aby ste väčšinu dňa páchli. Používajte cesnak pravidelne – dajte si tú najlepšiu časť klobásy bez klobásy! Ocení to každá Vaša bunka.

Autor článku: MUDr. Igor Bukovský, PhD.


Dátum zverejnenia: 28.04.2007

Kategórie

  • Liečba ochorení
  • Zdravie a krása
  • Chudnutie a Pohyb
  • Životný štýl
  • Ostatné
  • Zvieratá
  • Relax

Recepty

  • Vegetariánske
  • Bezlepkové
  • Sladké
  • Zdravá desiata
  • Raw food
  • Ryby
  • Exotické
  • Mäsité
  • Bezlaktózové
  • Ostatné

Máme pre Vás informácie o viac ako 15.000 zdravotníckych zariadeniach.
Vyhľadajte si ordinačné hodiny ambulancií, otváracie hodiny lekární, pohotovosti, články a ďalšie dôležité informácie pre pacientov na najnavštevovanejšom zdravotníckom portáli na Slovensku (1.000.000 návštev mesačne.)

Ostatné

  • O nás
  • Reklama na zzz.sk
  • Mapa zariadení
  • Podmienky používania
  • Kontakt
  • Ochrana osobných údajov
  • + Pridať zariadenie
  • Prihlásenie

Prevádzkovateľ portálu

  • Amazing Deals, s. r. o.
  • IČO: 53817613,
    DIČ: 2121527100
  • info@zzz.sk

Amazing Deals, s. r. o. © 2005 - 2025 Všetky práva vyhradené.

  • Podmienky používania