Nie je pravda, že austrálski aborigéni sú geneticky náchylnejší na cukrovku než ostané obyvateľstvo krajiny protinožcov. Ich 10-násobne vyššia náchylnosť na toto ochorenie nemá nič spoločné s génmi, ale je dôsledkom ich lenivosti, fajčenia, pitia a nezdravej stravy bohatej na tuky, tvrdia austrálski lekári.
"Nenašli sme nijaké dôkazy o genetickej predispozícii na cukrovku," hovorí Yin Paradies z Menzies School of Health Research z mesta Darwin. "U domorodého obyvateľstva je vysoká miera tohto ochorenia spôsobená environmentálnymi faktormi ako stres, nízka pôrodná hmotnosť a ďalšie aspekty súvisiace s chudobou."
Vedci sa 30 rokov snažili nájsť tzv. cukrovkový gén, no ako vysvitlo, bola to len strata času. Vysvetlením hojného rozmachu tohto ochorenia nie je genetika, ale životný štýl - a to tak u domorodého obyvateľstva, ako aj vo zvyšnej časti spoločnosti.
Údaje z Medzinárodného ústavu pre diabetes v Melbourne ukazujú, že cukrovku diagnostikujú denne až 275 Austrálčanom. Toto ochorenie zdvojnásobuje riziko, že jeho nositeľ do piatich rokov zomrie, ďalej zvyšuje riziko infekcií končatín a vedie k problémom so srdcom a obličkami.
"Epidémiu cukrovky poháňajú faktory súvisiace so životným štýlom, predovšetkým dramatický nárast obezity, zlá životospráva a fyzická nečinnosť," varujú lekári.
Autor článku: TASR