• Domov
  • Zoznam
  • Ordinácie
    • Zameranie:

    • Zubné ambulancie - stomatologické (2062)
    • Všeobecný lekár - dospelí (1826)
    • Všeobecný lekár - deti a dorast (973)
    • Gynekologické ambulancie (713)
    • Interné ambulancie (418)
    • Neurologické ambulancie (385)
    • Chirurgické ambulancie (372)
    • Očné ambulancie (344)
    • Fyziatria, balneológia a liečebná rehabilitácia (351)
    • Psychologické ambulancie (329)
    • Ostatné (5000+)
  • Mapa
  • Články
  • Poradňa
  • Diskusie
  • Prihlásenie
Filter
Zobraziť výsledky () >
  • Domov
  • Články
  • Zdravie a krása
  • Trusková: Rizikové potraviny v lete sú najmä tie, ktoré si vyžadujú chladenie
Trusková: Rizikové potraviny v lete sú najmä tie, ktoré si vyžadujú chladenie Zdravie a krása

Zdroj:bigstockphoto.com

Trusková: Rizikové potraviny v lete sú najmä tie, ktoré si vyžadujú chladenie

Za rizikové potraviny v letných mesiacoch označujú odborníci tie, ktoré si vyžadujú chladenie. Ide o cukrárske a lahôdkárske výrobky, potraviny živočíšneho pôvodu, zmrzliny a krémy. Novinárov o tom dnes informovala vedúca odboru hygieny, výživy, bezpečnosti potravín Úradu verejného zdravotníctva SR Iveta Trusková.

Potraviny, ktoré si vyžadujú zachovanie chladiaceho reťazca, podľa Truskovej nemusia byť kontaminované patogénnymi mikroorganizmami. Ak sa však táto podmienka nedodrží, môže sa stať, že mikroorganizmy, nachádzajúce sa celkom prirodzene v potravinách, sa premnožia. Týmto sa môže narušiť kvalita výrobku, pokazí sa a v prípade jeho konzumácie môže človek ochorieť, vysvetlila Trusková.

Pokiaľ ide o ovocie a zeleninu, Trusková upozornila, aby si ich zákazníci vyberali čerstvé, pretože prezreté a nahnité sú nevyhovujúce na konzumáciu. Odôvodnila to tým, že v takomto ovocí a zelenine by sa mohli nachádzať nežiaduce mikroorganizmy, ktoré sa v prezretom ovocí tvoria. Okrem toho v prezretom ovocí a zelenine môžu byť toxické látky, vznikajúce v dôsledku napríklad rôznych plesní, ktoré človek nemusí ani vidieť.

Trusková za dôležité považuje aj dôkladné umývanie ovocia a zeleniny, predovšetkým pod tečúcou studenou pitnou vodou. Neodporúča umývať ovocie v stojatej a nepitnej vode, zdôraznila.

Autor článku: TASR


Dátum zverejnenia: 21.06.2007

Kategórie

  • Liečba ochorení
  • Zdravie a krása
  • Chudnutie a Pohyb
  • Životný štýl
  • Ostatné
  • Zvieratá
  • Relax

Recepty

  • Vegetariánske
  • Bezlepkové
  • Sladké
  • Zdravá desiata
  • Raw food
  • Ryby
  • Exotické
  • Mäsité
  • Bezlaktózové
  • Ostatné

Máme pre Vás informácie o viac ako 15.000 zdravotníckych zariadeniach.
Vyhľadajte si ordinačné hodiny ambulancií, otváracie hodiny lekární, pohotovosti, články a ďalšie dôležité informácie pre pacientov na najnavštevovanejšom zdravotníckom portáli na Slovensku (1.000.000 návštev mesačne.)

Ostatné

  • O nás
  • Reklama na zzz.sk
  • Mapa zariadení
  • Podmienky používania
  • Kontakt
  • Ochrana osobných údajov
  • + Pridať zariadenie
  • Prihlásenie

Prevádzkovateľ portálu

  • Amazing Deals, s. r. o.
  • IČO: 53817613,
    DIČ: 2121527100
  • info@zzz.sk

Amazing Deals, s. r. o. © 2005 - 2025 Všetky práva vyhradené.

  • Podmienky používania