• Domov
  • Zoznam
  • Ordinácie
    • Zameranie:

    • Zubné ambulancie - stomatologické (2062)
    • Všeobecný lekár - dospelí (1826)
    • Všeobecný lekár - deti a dorast (973)
    • Gynekologické ambulancie (713)
    • Interné ambulancie (418)
    • Neurologické ambulancie (385)
    • Chirurgické ambulancie (372)
    • Očné ambulancie (344)
    • Fyziatria, balneológia a liečebná rehabilitácia (351)
    • Psychologické ambulancie (329)
    • Ostatné (5000+)
  • Mapa
  • Články
  • Poradňa
  • Diskusie
  • Prihlásenie
Filter
Zobraziť výsledky () >
  • Domov
  • Články
  • Zdravie a krása
  • Organicky pestované potraviny
Organicky pestované potraviny Zdravie a krása

Zdroj:bigstockphoto.com

Organicky pestované potraviny

Určite ste počuli o organicky pestovaných potravinách a možno ste dokonca nejakú už aj jedli. Ak si však myslíte, že organicky pestované potraviny sú iba nejakým výmyslom skupinky “fanatických” ochrancov prírody, žijete v nebezpečnom predsudku. Mali by ste poznať dôvody, prečo v posledných rokoch stúpa v rozvinutých krajinách produkcia aj spotreba organicky (biologicky, ekologicky) pestovaných a vyrábaných potravín.

Určite ste si napríklad všimli, že čučoriedky z Veľkej Fatry alebo Martinských holí majú výraznejšiu chuť ako tie poľské, ktoré ste kúpili pri ceste. O domácich jahodách v porovnaní s jahodami v supermarketoch ani nehovoriac…

Rozdiely sa však netýkajú iba chute. Hlavné dôvody rastúceho dopytu po organicky pestovaných a vyrábaných potravinách sú dva:

  • Menšia koncentrácia toxických látok (pesticídov, herbicídov a umelých hnojívv rastlinách a menej hormónov a antibiotík v živočíšnych potravinách)
  • Väčší obsah vitamínov, minerálov a fytochemikálií

V potravinách pestovaných a vyrábaných klasickou formou veľkovýroby sa požíva čoraz viac chemikálií, ktoré negatívne ovplyvňujú nielen životné prostredie, ale predovšetkým zdravie človeka. V dôsledku dlhoročného konzumovania rôznych chemikálií používaných pri výrobe a spracovaní potravín, stúpa počet prípadov rakoviny, vrodených porúch a klesá počet zdravých spermií v semene muža. Chemikálie, ktoré “sú v malých množstvách bezpečné” prúdia do človeka v stále väčšej miere, pretože zloženie stravy sa stále viac odkláňa od prirodzených potravín a smeruje k “výrobkom”, ktoré musia byť stabilizované, konzervované, aromatizované, farbené, ochutené a to všetko sa vyrába zo surovín, ktoré už pri svojom raste (rastliny aj zvieratá) absorbovali do svojho organizmu množstvo toxických látok. Organicky pestované potraviny sú čistejšie, bezpečnejšie a zdravšie.

Existuje tiež niekoľko desiatok štúdií, ktoré sa venovali porovnaniu obsahu vitamínov, minerálov a dôležitých fytochemikálií a antioxidačným účinkom v organicky a industriálne vyrábaných potravinách. Obsah týchto látok je, samozrejme, podmienený intenzitou slnečného žiarenia, teplotou, množstvom zrážok a pod., ale 85% týchto analýz ukázalo, že obsah dôležitých látok je v organicky pestovaných potravinách o 50-100% vyšší. V niektorých prípadoch sú rozdiely až nieľko násobné. Aj toto dáva zmysel. Položme pod mikroskop napríklad polyfenoly. Sú to rastlinné látky (poznáte ich z červeného vína, zeleného čaju, horkej čokolády, obilní a celozrnných potravín), ktoré patria k najsilnejším známym antioxidantom. Rastlina si ich tvorí na svoju vlastnú ochranu proti hmyzu a iným rastlinám v okolí. Ak bude napríklad pšenica rásť v prostredí, ktoré bolo chemicky ošetrené proti hmyzu a burine, nepotrebuje svoju vlastnú ochranu posilňovať a preto bude obsah fenolových kyselín nižší.

Výsledky doterajších analýz organicky pestovaných a vyrábaných potravín možno zhodnotiť takto: organicky pestované potraviny obsahujú:

  • Menej toxických a rakovinotvorných chemikálií
  • Menej rakovinotvorných nitrózoamínov
  • Kvalitnejšie bielkoviny
  • Kvalitnejšie tuky
  • Viac vitamínu C
  • Viac selénu a zinku
  • Viac vápnika
  • Viac dôležitých fytochemikálií s ochranným účinkom na naše zdravie

Podľa mňa to je dosť dôvodov na to, aby sme podľa možností uprednostňovali potraviny prirodzené a pestované šetrne nielen voči našej planéte, ale aj voči nášmu telu.

Autor článku: MUDr. Igor Bukovský, PhD.


Dátum zverejnenia: 02.07.2007

Kategórie

  • Liečba ochorení
  • Zdravie a krása
  • Chudnutie a Pohyb
  • Životný štýl
  • Ostatné
  • Zvieratá
  • Relax

Recepty

  • Vegetariánske
  • Bezlepkové
  • Sladké
  • Zdravá desiata
  • Raw food
  • Ryby
  • Exotické
  • Mäsité
  • Bezlaktózové
  • Ostatné

Máme pre Vás informácie o viac ako 15.000 zdravotníckych zariadeniach.
Vyhľadajte si ordinačné hodiny ambulancií, otváracie hodiny lekární, pohotovosti, články a ďalšie dôležité informácie pre pacientov na najnavštevovanejšom zdravotníckom portáli na Slovensku (1.000.000 návštev mesačne.)

Ostatné

  • O nás
  • Reklama na zzz.sk
  • Mapa zariadení
  • Podmienky používania
  • Kontakt
  • Ochrana osobných údajov
  • + Pridať zariadenie
  • Prihlásenie

Prevádzkovateľ portálu

  • Amazing Deals, s. r. o.
  • IČO: 53817613,
    DIČ: 2121527100
  • info@zzz.sk

Amazing Deals, s. r. o. © 2005 - 2025 Všetky práva vyhradené.

  • Podmienky používania