• Domov
  • Zoznam
  • Ordinácie
    • Zameranie:

    • Zubné ambulancie - stomatologické (2062)
    • Všeobecný lekár - dospelí (1826)
    • Všeobecný lekár - deti a dorast (973)
    • Gynekologické ambulancie (713)
    • Interné ambulancie (418)
    • Neurologické ambulancie (385)
    • Chirurgické ambulancie (372)
    • Očné ambulancie (344)
    • Fyziatria, balneológia a liečebná rehabilitácia (351)
    • Psychologické ambulancie (329)
    • Ostatné (5000+)
  • Mapa
  • Články
  • Poradňa
  • Diskusie
  • Prihlásenie
Filter
Zobraziť výsledky () >
  • Domov
  • Články
  • Zdravie a krása
  • Potravinové výrobky zlepšujú svoje preukazy totožnosti

Potravinové výrobky zlepšujú svoje preukazy totožnosti

Mnohí výrobcovia potravín už na etiketách jednotlivých výrobkov uvádzajú aj údaje, ktoré spotrebiteľovi poskytnú všetky podstatné informácie o nutričnom zložení výrobku. 

Podľa Jarmily Halgašovej z Potravinárskej komory Slovenska sú tak zložité údaje poskytované efektívnym a ľahko pochopiteľným spôsobom, vďaka čomu sa spotrebiteľ môže kvalifikovane rozhodnúť pri nákupe. Konfederácia výrobcov potravín a nápojov krajín EÚ (CIAA) prijala odporúčanie pre všetkých svojich členov na spoločný model nutričného označovania, ktorý budú jej členské spoločnosti používať a dodržiavať dobrovoľne s vlastnou samoreguláciou. Hlavným dôvodom bola skutočnosť, že mnoho ľudí nutričným informáciám uvádzaných na obaloch nerozumie v plnej miere alebo sa o ne ani nezaujíma. 

Na prednej strane etikiet výrobkov sa tak uvádza údaj o energetickej hodnote jednej porcie v kilokalóriách alebo v kilojouloch a jej podiel v percentách na odporúčanom dennom energetickom príjme. Údaje na zadnej strane etikety obsahujú zoznam živín s najvýznamnejším vplyvom na zdravie človeka, vrátane ich percentuálneho podielu na odporúčanom dennom množstve danej živiny. "Tieto informácie tak pomôžu spotrebiteľom pri rozhodovaní pri výbere zo širokej ponuky potravín a pri vytváraní vyváženej dennej stravy," uviedla Halgašová.  Na zadnej strane sa teda nachádza nutričná tabuľka vo formáte tzv. veľkej štvorky, ktorú tvorí energetická hodnota, bielkoviny nevyhnutné pre rast a obnovu telových tkanív, sacharidy, ktoré zabezpečujú pre organizmus energiu, a tuky, ktoré sú nosičmi vitamínov rozpustných v tukoch ako A,D,E a K a sú nevyhnutné pre zabezpečenie správnej funkcie buniek. 

Takzvanú veľkú osmičku tvoria okrem spomínaných hodnôt aj cukry, nasýtené mastné kyseliny, vláknina pomáhajúca udržiavať zdravú tráviacu sústavu a sodík, ktorý je súčasťou kuchynskej soli a vyskytuje sa v mnohých potravinách. Hodnoty odporúčaného množstva, ktoré boli stanovené pre zdravého človeka s priemernou hmotnosťou a priemernou fyzickou aktivitou, sú vzhľadom na individuálne požiadavky každého jedinca len orientačné.

Autor článku: TASR


Dátum zverejnenia: 06.11.2007

Kategórie

  • Liečba ochorení
  • Zdravie a krása
  • Chudnutie a Pohyb
  • Životný štýl
  • Ostatné
  • Zvieratá
  • Relax

Recepty

  • Vegetariánske
  • Bezlepkové
  • Sladké
  • Zdravá desiata
  • Raw food
  • Ryby
  • Exotické
  • Mäsité
  • Bezlaktózové
  • Ostatné

Máme pre Vás informácie o viac ako 15.000 zdravotníckych zariadeniach.
Vyhľadajte si ordinačné hodiny ambulancií, otváracie hodiny lekární, pohotovosti, články a ďalšie dôležité informácie pre pacientov na najnavštevovanejšom zdravotníckom portáli na Slovensku (1.000.000 návštev mesačne.)

Ostatné

  • O nás
  • Reklama na zzz.sk
  • Mapa zariadení
  • Podmienky používania
  • Kontakt
  • Ochrana osobných údajov
  • + Pridať zariadenie
  • Prihlásenie

Prevádzkovateľ portálu

  • Amazing Deals, s. r. o.
  • IČO: 53817613,
    DIČ: 2121527100
  • info@zzz.sk

Amazing Deals, s. r. o. © 2005 - 2025 Všetky práva vyhradené.

  • Podmienky používania