• Domov
  • Zoznam
  • Ordinácie
    • Zameranie:

    • Zubné ambulancie - stomatologické (2062)
    • Všeobecný lekár - dospelí (1826)
    • Všeobecný lekár - deti a dorast (973)
    • Gynekologické ambulancie (713)
    • Interné ambulancie (418)
    • Neurologické ambulancie (385)
    • Chirurgické ambulancie (372)
    • Očné ambulancie (344)
    • Fyziatria, balneológia a liečebná rehabilitácia (351)
    • Psychologické ambulancie (329)
    • Ostatné (5000+)
  • Mapa
  • Články
  • Poradňa
  • Diskusie
  • Prihlásenie
Filter
Zobraziť výsledky () >
  • Domov
  • Články
  • Chudnutie a Pohyb
  • Každý by si mal dať pozor na optimálne množstvo soli v potravinách

Každý by si mal dať pozor na optimálne množstvo soli v potravinách

Dospelý človek potrebuje denne prijať 2 až 4 gramy soli, a to v závislosti od fyzickej aktivity. "V súčasnosti však človek prijme asi 10 - 15 gramov, čo sa samozrejme neskôr prejaví na výške jeho krvného tlaku," skonštatoval na dnešnom stretnutí s novinármi predseda Slovenskej ligy proti hypertenzii Štefan Farský.

Približne 75 % soli v potrave človeka pochádza zo spracovaných potravín, a tak je obmedzenie prisáľania menej dôležitým faktorom. "Pritom redukovaný príjem sodíka znižuje riziko hypertenzie o 20 %, ale tiež redukuje riziko vzniku mozgovocievnej príhody a srdcového zlyhania," vysvetlil Farský. Výskumy vo Veľkej Británii a Írsku ukázali, že ak by sa podarilo zredukovať príjmy soli o 15 %, zachránilo by to asi milión životov na celom svete. "V porovnaní s efektivitou liekov, sú to oveľa lepšie výsledky", uviedol na margo výsledkov výskumov Farský. Podobné pozitívne skúsenosti z praxe má aj Fínsko. Naopak v USA sa zvýšil príjem soli a bol spojený aj s nárastom obezity.

Slovenská liga proti hypertenzii iniciovala prieskum, na ktorom sa podieľalo aj niekoľko potravinárskych slovenských producentov. Soľ nielen že dochucuje potraviny ale zväčšuje hmotnosť potravín, čo je jedným z dôvodom, prečo ju výrobcovia používajú. Najväčší obsah soli bol v prieskume zaznamenaný najmä v údeninách, suchých salámach či syroch.

Podľa Farského by preto bolo dobré, aby sa obmedzilo množstvo soli v potravinárskych výrobkoch, a to postupne a trvale. Pomôcť by tomu mohlo aj stanovenie cieľových hodnôt pre jednotlivé skupiny potravín, či urýchlené uzákonenie povinného vyznačenia obsahu soli na nálepkách (teda rozdiel sodíka a soli). Každý človek však môže začať aj od seba, a to tým, že nebude pridávať soľ počas prípravy pokrmov a nevykladať soľ na stôl.

Príjem soli v potravinách by mal byť výzvou aj pre zdravotníctvo. Farský považuje za potrebné trvalú edukáciu obyvateľstva a vyšetrovanie odpadu sodíka v moči. Problémom by sa mal zaoberať aj Národný kardiovaskulárny program, ktorý je v súčasnosti v procese schvaľovania.

Autor článku: TASR


Dátum zverejnenia: 21.02.2008

Kategórie

  • Liečba ochorení
  • Zdravie a krása
  • Chudnutie a Pohyb
  • Životný štýl
  • Ostatné
  • Zvieratá
  • Relax

Recepty

  • Vegetariánske
  • Bezlepkové
  • Sladké
  • Zdravá desiata
  • Raw food
  • Ryby
  • Exotické
  • Mäsité
  • Bezlaktózové
  • Ostatné

Máme pre Vás informácie o viac ako 15.000 zdravotníckych zariadeniach.
Vyhľadajte si ordinačné hodiny ambulancií, otváracie hodiny lekární, pohotovosti, články a ďalšie dôležité informácie pre pacientov na najnavštevovanejšom zdravotníckom portáli na Slovensku (1.000.000 návštev mesačne.)

Ostatné

  • O nás
  • Reklama na zzz.sk
  • Mapa zariadení
  • Podmienky používania
  • Kontakt
  • Ochrana osobných údajov
  • + Pridať zariadenie
  • Prihlásenie

Prevádzkovateľ portálu

  • Amazing Deals, s. r. o.
  • IČO: 53817613,
    DIČ: 2121527100
  • info@zzz.sk

Amazing Deals, s. r. o. © 2005 - 2025 Všetky práva vyhradené.

  • Podmienky používania