Dospelý človek potrebuje denne prijať 2 až 4 gramy soli, a to v závislosti od fyzickej aktivity. "V súčasnosti však človek prijme asi 10 - 15 gramov, čo sa samozrejme neskôr prejaví na výške jeho krvného tlaku," skonštatoval na dnešnom stretnutí s novinármi predseda Slovenskej ligy proti hypertenzii Štefan Farský.
Približne 75 % soli v potrave človeka pochádza zo spracovaných potravín, a tak je obmedzenie prisáľania menej dôležitým faktorom. "Pritom redukovaný príjem sodíka znižuje riziko hypertenzie o 20 %, ale tiež redukuje riziko vzniku mozgovocievnej príhody a srdcového zlyhania," vysvetlil Farský. Výskumy vo Veľkej Británii a Írsku ukázali, že ak by sa podarilo zredukovať príjmy soli o 15 %, zachránilo by to asi milión životov na celom svete. "V porovnaní s efektivitou liekov, sú to oveľa lepšie výsledky", uviedol na margo výsledkov výskumov Farský. Podobné pozitívne skúsenosti z praxe má aj Fínsko. Naopak v USA sa zvýšil príjem soli a bol spojený aj s nárastom obezity.
Slovenská liga proti hypertenzii iniciovala prieskum, na ktorom sa podieľalo aj niekoľko potravinárskych slovenských producentov. Soľ nielen že dochucuje potraviny ale zväčšuje hmotnosť potravín, čo je jedným z dôvodom, prečo ju výrobcovia používajú. Najväčší obsah soli bol v prieskume zaznamenaný najmä v údeninách, suchých salámach či syroch.
Podľa Farského by preto bolo dobré, aby sa obmedzilo množstvo soli v potravinárskych výrobkoch, a to postupne a trvale. Pomôcť by tomu mohlo aj stanovenie cieľových hodnôt pre jednotlivé skupiny potravín, či urýchlené uzákonenie povinného vyznačenia obsahu soli na nálepkách (teda rozdiel sodíka a soli). Každý človek však môže začať aj od seba, a to tým, že nebude pridávať soľ počas prípravy pokrmov a nevykladať soľ na stôl.
Príjem soli v potravinách by mal byť výzvou aj pre zdravotníctvo. Farský považuje za potrebné trvalú edukáciu obyvateľstva a vyšetrovanie odpadu sodíka v moči. Problémom by sa mal zaoberať aj Národný kardiovaskulárny program, ktorý je v súčasnosti v procese schvaľovania.
Autor článku: TASR