Najčastejšou príčinou vzniku chorôb chrupu a priľahlých tkanív je mäkký a tvrdý povlak. Je príčinou vzniku zubného kazu a zápalových ochorení parodontu - ďasna a hlbších štruktúr, ktoré ukotvujú zub v kostnom lôžku. Len nepatrné percento týchto ochorení zapríčiňujú vrodené chyby, ako je menejcenná sklovina, alebo sú dôsledkom iných ochorení – bulímia, anorexia, metabolické poruchy, prípadne sú následkom medikamentóznej liečby – tetracyklínové zuby – zdurenie ďasna pri liečbe epilepsie niektorými formami liečiv atď.
Ako vzniká povlak?
Dutina ústna je spojnicou medzi vonkajším prostredím a vnútorným prostredím organizmu. Je vstupnou bránou tráviaceho a čiastočne aj dýchacieho systému, to znamená, že je aj prvou prirodzenou bariérou pre vstup nežiaducich látok (mechanických, chemických a bakteriálnych) do organizmu. V dutine ústnej sa nachádza množstvo rôznych druhov baktérií. Delíme ich na tzv. dobré, zlé a také, ktoré sú buď neutrálne alebo zlé podľa podmienok v ústach.
Dobré slúžia na to, aby udržiavali potrebné Ph v ústach, pomáhajú tiež pri štiepení potravy. Zlé sú tie, ktoré do úst nepatria a vyvolávajú ochorenia. Tie neutrálne, alebo zlé sú také, ktoré nezapríčiňujú žiadne problémy, kým nemajú vytvorené vhodné podmienky.
Akonáhle sa im vytvoria podmienky nedostatočnou hygienou, premnožia sa a vyvolajú ochorenie. Už dve hodiny po čistení zubov sa začína vytvárať nový povlak. Vytvára sa zo zvyškov potravy, odumretých buniek sliznice dutiny ústnej, z nečistôt, ktoré vdychujeme. Pri žuvaní dochádza k mechanickému rozomieľaniu potravy zubami, ale aj chemickému štiepeniu látok priamo v ústach, ktorému napomáhajú enzýmy, slina, mikróby, pričom vznikajú kyslé produkty. Všetky tieto zvyšky priľnievajú k zubom, usádzajú sa medzi zubami, v ryhách stoličiek a na okraji ďasien. Žuvaním tvrdej potravy sa zo zubov mechanicky tento povlak čiastočne stiera. K samoočisťovaniu napomáhajú aj sliny, ktoré zuby obmývajú.
O akej tvrdej potrave a slinách hovoríme?
O surovej zelenine a ovocí, ale nie vo forme štiav a kaší. Slina, aby plnila svoj účel, musí byť riedka a preto je potrebné dodržiavať pitný režim. Ak si zuby dôkladne nevyčistíme, dochádza k množeniu povlaku, množeniu baktérií, ktoré produkujú kyslé látky a začínajú poškodzovať tkanivá. Naleptávajú sklovinu – začína vznikať zubný kaz, dráždia ďasno – vyvolávajú zápal. Organizmus sa tomuto bráni a ďasno začne krvácať, pretože krv obsahuje ochranné látky, čím sa organizmus prirodzene snaží zápal zlikvidovať.
Ak si zuby dôkladne neočistíme niekoľko dní, mäkký povlak nadobudne určitú hrúbku – pre nás nepodstatnú a zo slín sa do tohto povlaku začnú usádzať minerálie a z mäkkého povlaku vzniká tvrdý povlak – zubný kameň. Tento je pre organizmus cudzorodou látkou a začne proti nemu bojovať – zápalom, krvácaním. Ak tento stav trvá dlho, začne druhá fáza obrany organizmu a tou je ústup. Začne „ubúdať “ ďasno, na rtg snímke je vidieť ústup kosti, zub je čím ďalej tým menej ukotvený v kostenom lôžku, začne sa kývať. V ústach to vyzerá ako keby zub narástol – on sa však odkrýva.
Tomuto všetkému sa dá predísť.
Stačí si nechať zuby dôkladne, profesionálne vyčistiť a poradiť sa o čistení a vhodných pomôckach s dentálnou hygieničkou. Často pacienti mylne žiadajú lekára, ktorý im chce odstrániť zubný kameň, aby im ho v ústach nechal, lebo im „drží zuby pokope“. Áno – možno na rok, potom zuby začnú postupne vypadávať. Prečo nevyužiť vlastné zuby čo najdlhšie? Mnohí pacienti sa domnievajú, že zubné náhrady – mostíky, protézy, implantáty ich zbavia problémov. O zubné náhrady je potrebné starať sa niekoľko násobne dôkladnejšie ako o vlastné zuby - ak ich chceme mať čo najdlhšie. Zubný plak sa vytvára aj na umelom chrupe a v jeho okolí, najčastejšie tam, kde hraničí s ďasnom a vyvoláva rovnaké problémy aj s dôsledkami ako pri vlastnom chrupe. Teraz však prichádzame o zuby aj s drahými korunkami. Aj o okorunkované, alebo premostené zuby je potrebné sa dôkladne starať, nehovoriac o implantátoch a rovnako je potrebné poznať spôsob, ako si tieto náhrady čistiť. Určite je časovo náročnejšie starať sa o umelý chrup ako o vlastný.
Autor článku: Mária Mayerová dipl. DH