V našom zažívacom trakte sa nachádza okolo 400 druhov baktérií, ktoré spolu vážia 1,5 kg. Tvoria komplexný mikrobiálny ekosystém. Probiotiká sú živé mikroorganizmy, ktoré sú pre nás nevyhnutné.
Prvý zhodnotil ich pozitívnu úlohu ruský vedec, nositeľ Nobelovej ceny Iľja Mečnikov. V roku 1907 navrhol spôsob, ako možno modifikovať črevnú flóru a nahradiť škodlivé mikróby užitočnými. Odporučil konzumáciu fermentovaných mliečnych výrobkov, ktoré výrazne zlepšia zdravotný stav a oddialia proces starnutia. Nemecký profesor Alfred Nissle v roku 1916 izoloval baktériu Escherichia coli zo stolice vojakov s hnačkou. V roku 1917 farmaceutická spoločnosť prvýkrát vyvinula kapsuly s obsahom probiotika. Úlohou probiotík je udržanie a obnova fyziologickej rovnováhy v tráviacom trakte, najmä obmedzenie tvorby toxínov, hnilobných baktérií a udržiavanie rovnováhy „dobrých“ a „zlých“ baktérií v čreve. Narušená rovnováha sa prejaví rôznymi ochoreniami. Probiotiká, „priateľské baktérie", podporujú prirodzenú imunitu organizmu a svojou prítomnosťou nám poskytujú excelentný servis.
Neúnavní pomocníci
Probiotiká nie sú napokon žiadnou novinkou. Poznali ich naši predkovia, hoci ich nevedeli pomenovať. Boli prirodzenou súčasťou stravy, napríklad bryndza, kvasené mliečne produkty a ovocné šťavy. Najznámejší mikrób Lactobacillus acidophilus je schopný konvertovať cukor vrátane laktózy a iných látok na kyselinu mliečnu. Dodáva nielen charakteristickú chuť fermentovaným mliečnym výrobkom, ale slúži ako konzervačný prostriedok znižujúci pH. Priaznivý účinok probiotík na náš organizmus potvrdili aj klinické štúdie. Preukázala sa ich úloha v prevencii a zlepšení niektorých ochorení, napríklad pri nešpecifických črevných zápaloch. Probiotiká pomáhajú zvládnuť zápalový proces. V štúdiách zaoberajúcich sa syndrómom dráždivého hrubého čreva bola zistená redukcia prejavov plynatosti najmä u žien. Probiotiká pozitívne ovplyvňujú aj alergie, obezitu, cukrovku, poruchy trávenia, cirhózu pečene, zápchu, cestovateľskú hnačku. "Zmierňujú ďalej nepriaznivé účinky antibiotík, chemoterapie a rádioterapie na zažívací a urogenitálny trakt. V týchto prípadoch dochádza k premnoženiu patogénnej flóry a húb, čo sa prejavuje hnačkami a mykózami s výtokom, bolestivými povlakmi v ústnej dutine. Veľmi priaznivý účinok má ich pravidelné užívanie aj v období zvýšeného napätia a stresu," hovorí doktor Miloš Greguš z Gastroenterologického a hepatologického centra v Nitre.
Putovanie do cieľa
Pre liečebné účely je dôležitý nielen obsah probiotických baktérií, ale aj množstvo živých baktérií, ktoré sa dostanú na miesto určenia – do čriev. Na svojej ceste musia prekonať kyslé prostredia žalúdka, na ktoré sú veľmi citlivé napríklad bifidobaktérie. Prežívanie probiotických baktérií počas prechodu tráviacim traktom je nevyhnutným predpokladom ich účinnosti, preto sa moderné probiotické kmene selektujú aj na základe týchto kritérií. "Ako probiotiká sa využívajú vybrané kmene rôznych mikroorganizmov, ktoré spĺňajú základné kritériá probiotík. Najbežnejšími sú tie, čo sa prirodzene nachádzajú v črevnom trakte. Najčastejšími druhmi probiotických organizmov sú Lactobacillus acidophilus a Bifidobacterium lactis, ďalej Lb. rhamnosus, Lb. casei, Lb. plantarum, Lactococcus lactis. Známe sú však aj preukázateľne prospešné kmene potenciálne patogénnych druhov s dlhodobou históriou bezpečného používania, napríklad niektoré kmene E. coli alebo Enterococcus faecium," vysvetľuje doktor Greguš.
Probiotiká z lekárne
Zistené priaznivé klinické výsledky podávania probiotických kultúr podnietili vývoj farmaceutických produktov na ochranu probiotických baktérií a podporu ich životaschopnosti. Probiotiká sa dodávajú na trh v podobe kapsúl, napríklad Biolactiv, vo forme prášku rozpustného vo vode, tabliet, šumivých tabliet, ktoré majú zvyčajne výrazne dlhšiu dobu použiteľnosti.
Autor článku: MUDr. Miloš Greguš, Gastroenterologické a hepatologické centrum v Nitre