• Domov
  • Zoznam
  • Ordinácie
    • Zameranie:

    • Zubné ambulancie - stomatologické (2062)
    • Všeobecný lekár - dospelí (1826)
    • Všeobecný lekár - deti a dorast (973)
    • Gynekologické ambulancie (713)
    • Interné ambulancie (418)
    • Neurologické ambulancie (385)
    • Chirurgické ambulancie (372)
    • Očné ambulancie (344)
    • Fyziatria, balneológia a liečebná rehabilitácia (351)
    • Psychologické ambulancie (329)
    • Ostatné (5000+)
  • Mapa
  • Články
  • Poradňa
  • Diskusie
  • Prihlásenie
Filter
Zobraziť výsledky () >
  • Domov
  • Články
  • Ostatné
  • Mäso a cholesterol
Mäso a cholesterol Ostatné

Zdroj:bigstockphoto.com

Mäso a cholesterol

Zvýšené hladiny LDL-cholesterolu / nízkodenzitného / vedú k ateroskleróze a jej komplikáciám, napr. infarktom. HDL-cholesterol /vysokodenzitný/ je telu prospešný.

Cholesterol sa zaraďuje medzi tuky, biochemicky ide o sterol. Väčšina cholesterolu v našom tele je z potravy a správnou životosprávou je možné jeho hladiny regulovať.

Mäso obvykle obsahuje dosť tuku vrátane cholesterolu. Tu je niekoľko rád ako znížiť príjem cholesterolu.

Vyberať mäsá s nízkym obsahom cholesterolu.
Vtáky ako sliepka, morka , bažant, jarabica - jesť bez kože. Jesť ryby. Z masa cicavcov najprv divina, potom hovadzina a na konci bravčové. Kombinovaným výrobkom z mäsa /špekačky, klobásy, salámy/ sa snažte vyhýbať, väčšinou je v nich priveľa tuku.

Odstraňovať pred varením všetok viditeľný tuk.
Tukové tkanivo sa pozná a odtraňuje pomerne ľahko ,pretože nasadá na svaly a je ho možné odpreparovať.Týka sa to predovšetkým pri príprave bravčového mäsa. Tučnejšie mäso sa dá zbaviť tuku aj dlhším varením vo vode: tuk, ktorý „vypláva“ odstránite podľa možností takmer úplne.

Vyhýbať sa vyprážaniu mäsa v oleji alebo na masti.
Dávať prednosť inej úprave mäsa, napríklad duseniu. Nikdy nevyprážať dvakrát v tom istom oleji, vznikajú toxické látky !

Podávať mäso vždy so zeleninou.
Nepriaznivé účinky tukov a čiastočne aj mäsa možno znižovať podávaním čerstvých surových zeleninových šalátov , eventuelne aj inak upravenej zeleniny ako príloh. Čím viac prílohy, tým lepšie.

Autor článku: MUDr. Jana Kelová, CSc.


Dátum zverejnenia: 09.04.2008

Kategórie

  • Liečba ochorení
  • Zdravie a krása
  • Chudnutie a Pohyb
  • Životný štýl
  • Ostatné
  • Zvieratá
  • Relax

Recepty

  • Vegetariánske
  • Bezlepkové
  • Sladké
  • Zdravá desiata
  • Raw food
  • Ryby
  • Exotické
  • Mäsité
  • Bezlaktózové
  • Ostatné

Máme pre Vás informácie o viac ako 15.000 zdravotníckych zariadeniach.
Vyhľadajte si ordinačné hodiny ambulancií, otváracie hodiny lekární, pohotovosti, články a ďalšie dôležité informácie pre pacientov na najnavštevovanejšom zdravotníckom portáli na Slovensku (1.000.000 návštev mesačne.)

Ostatné

  • O nás
  • Reklama na zzz.sk
  • Mapa zariadení
  • Podmienky používania
  • Kontakt
  • Ochrana osobných údajov
  • + Pridať zariadenie
  • Prihlásenie

Prevádzkovateľ portálu

  • Amazing Deals, s. r. o.
  • IČO: 53817613,
    DIČ: 2121527100
  • info@zzz.sk

Amazing Deals, s. r. o. © 2005 - 2025 Všetky práva vyhradené.

  • Podmienky používania