Zvýšené hladiny LDL-cholesterolu / nízkodenzitného / vedú k ateroskleróze a jej komplikáciám, napr. infarktom. HDL-cholesterol /vysokodenzitný/ je telu prospešný.
Cholesterol sa zaraďuje medzi tuky, biochemicky ide o sterol. Väčšina cholesterolu v našom tele je z potravy a správnou životosprávou je možné jeho hladiny regulovať.
Mäso obvykle obsahuje dosť tuku vrátane cholesterolu. Tu je niekoľko rád ako znížiť príjem cholesterolu.
Vyberať mäsá s nízkym obsahom cholesterolu.
Vtáky ako sliepka, morka , bažant, jarabica - jesť bez kože. Jesť ryby. Z masa cicavcov najprv divina, potom hovadzina a na konci bravčové. Kombinovaným výrobkom z mäsa /špekačky, klobásy, salámy/ sa snažte vyhýbať, väčšinou je v nich priveľa tuku.
Odstraňovať pred varením všetok viditeľný tuk.
Tukové tkanivo sa pozná a odtraňuje pomerne ľahko ,pretože nasadá na svaly a je ho možné odpreparovať.Týka sa to predovšetkým pri príprave bravčového mäsa. Tučnejšie mäso sa dá zbaviť tuku aj dlhším varením vo vode: tuk, ktorý „vypláva“ odstránite podľa možností takmer úplne.
Vyhýbať sa vyprážaniu mäsa v oleji alebo na masti.
Dávať prednosť inej úprave mäsa, napríklad duseniu. Nikdy nevyprážať dvakrát v tom istom oleji, vznikajú toxické látky !
Podávať mäso vždy so zeleninou.
Nepriaznivé účinky tukov a čiastočne aj mäsa možno znižovať podávaním čerstvých surových zeleninových šalátov , eventuelne aj inak upravenej zeleniny ako príloh. Čím viac prílohy, tým lepšie.
Autor článku: MUDr. Jana Kelová, CSc.