Regionálna veterinárna a potravinová správa v Spišskej Novej Vsi dnes rozhodla o odstavení výroby mäsových výrobkov v tamojšej firme MäsoSpiš. Dôvodom je opakovaný výskyt baktérie listéria monocytogenes. V prvom prípade išlo o pozitívny nález v údenom moravskom mäse, tentoraz v liptovskej saláme. Opätovné spustenie výrobky je podmienené vykonaním konkrétnych opatrení, ktoré nariadili veterinári.
"Vzhľadom na opakovaný výskyt listérie v inom výrobku sme zastavili výrobu a nariadili vykonať konkrétne opatrenia. Jedným z hlavných je riadne mechanicky vyčistiť celú prevádzku, zabezpečiť dôslednú dezinfekciu účinnými prostriedkami v predpísanej koncentrácii," konštatoval pre TASR predseda Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy v Spišskej Novej Vsi Peter Kochan.
Dôležitou úlohou je stiahnutie výrobku z trhu a jeho zlikvidovanie v kafilérii. Malo by ísť o 143 kg liptovskej salámy inkriminovanej šarže. Veterinári nariadili tiež zmonitorovať výskyt hlodavcov, ktoré môžu byť nosičmi baktérie a prevádzku dôkladne deratizovať. Vyšetreniu bude podliehať aj voda a zdroj suroviny, teda mäsa. Správa odporučila výrobcovi zmeniť dodávateľov suroviny.
"Po splnení opatrení bude môcť firma opäť začať s produkciou mäsových výrobkov. Pôjde o pokusnú prevádzku s obmedzenou výrobou, s tým, že všetky výrobky budú pred expedíciou vyšetrené," priblížil proces Peter Kochan. Na otázku o prípadných zdravotných rizikách v prípade konzumácie liptovskej salámy kontaminovanej baktériou, uviedol, že riziko nie je vysoké a závisí od stavu odolnosti organizmu. "Citlivejšie môžu reagovať starší a chorí ľudia prípadne deti. Začínajúce príznaky sú podobné chrípke."
Riaditeľ MäsoSpiš: Veterinárne opatrenia vykonávame do jedného až dvoch dní
Firma MäsoSpiš v Spišskej Novej Vsi, ktorej Regionálna veterinárna a potravinová správa odstavila výrobu v súvislosti s opakovaným výskytom baktérie listéria monocytogenes, zamestnáva asi 350 ľudí. Zamestnanci sa v súčasnosti aktívne podieľajú na realizácii nariadených veterinárnych opatrení. "Sme pripravení splniť dnes uložené opatrenia do jedného až dvoch dní. Očakávam, že v piatok popoludní budeme môcť informovať Regionálnu veterinárnu a potravinovú správu, že sme všetky opatrenia splnili, a požiadať o začatie skúšobnej prevádzky," povedal pre TASR riaditeľ firmy Marian Užák.
Regionálna veterinárna a potravinová správa v Spišskej Novej Vsi dnes rozhodla o odstavení výroby mäsových výrobkov v tamojšej firme MäsoSpiš pre opakovaný výskyt baktérie listéria monocytogenes. V prvom prípade išlo o pozitívny nález v údenom moravskom mäse, tentoraz v liptovskej saláme. Opätovné spustenie výroby podmienila vykonaním konkrétnych opatrení, medziiným vyčistením celej prevádzky, dôslednou dezinfekciou, stiahnutím z predaja a zlikvidovaním kontaminovanej liptovskej salámy v kafilérii, deratizáciou, ale aj vyšetrením vody a vstupných surovín.
"Po splnení opatrení bude môcť firma opäť začať s produkciou mäsových výrobkov. Pôjde o pokusnú prevádzku s obmedzenou výrobou, s tým, že všetky výrobky budú pred expedíciou vyšetrené," priblížil proces riaditeľ Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy v Spišskej Novej Vsi Peter Kochan. Na otázku o prípadných zdravotných rizikách v prípade konzumácie liptovskej salámy kontaminovanej baktériou uviedol, že riziko nie je vysoké a závisí od stavu odolnosti organizmu. "Citlivejšie môžu reagovať starší a chorí ľudia prípadne deti. Začínajúce príznaky sú podobné chrípke."
Nevyhovujúcou bola iba vzorka liptovskej salámy vyrobená 31. marca
Spoločnosť MäsoSpiš prerušila výrobu mäsových výrobkov v závode v Spišskej Novej Vsi na dobu nevyhnutnú pre splnenie opatrení nariadených Regionálnou veterinárnou a potravinovou správou.
"Dôvodom je nevyhovujúca vzorka liptovskej salámy vyrobenej 31. marca 2008. Spoločnosť MäsoSpiš chce ubezpečiť všetkých konzumentov, že pozitívny nález bol iba pri liptovskej saláme s dátumom výroby 31. marca 2008, všetky ostatné výrobky môžu byť expedované bez obmedzenia," uviedol hovorca spoločnosti Pavel Machava.
V písomnom stanovisku k vzniknutej situácii ďalej uviedol, že MäsoSpiš v súčasnosti vykonáva všetky nariadené opatrenia. "Prebieha dôkladná, niekoľkonásobná sanitácia a dezinfekcia všetkých prevádzok, ktorá potrvá do piatka. Výroba bude spustená až po opakovaných testoch, predpokladáme, že začiatkom budúceho týždňa," konštatoval Machava. Dodal, že všetky nevyhnutné opatrenia robia v spolupráci s orgánmi Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy.
Autor článku: TASR