• Domov
  • Zoznam
  • Ordinácie
    • Zameranie:

    • Zubné ambulancie - stomatologické (2062)
    • Všeobecný lekár - dospelí (1826)
    • Všeobecný lekár - deti a dorast (973)
    • Gynekologické ambulancie (713)
    • Interné ambulancie (418)
    • Neurologické ambulancie (385)
    • Chirurgické ambulancie (372)
    • Očné ambulancie (344)
    • Fyziatria, balneológia a liečebná rehabilitácia (351)
    • Psychologické ambulancie (329)
    • Ostatné (5000+)
  • Mapa
  • Články
  • Poradňa
  • Diskusie
  • Prihlásenie
Filter
Zobraziť výsledky () >
  • Domov
  • Články
  • Zdravie a krása
  • Narušené črevné prostredie upravia probiotiká

Narušené črevné prostredie upravia probiotiká

Črevná hnačka či užívanie antibiotík môže byť hlavným dôvodom narušenia črevného prostredia, ktoré môže znížiť výskyt užitočných probiotických baktérií a tým oslabiť schopnosť organizmu brániť sa voči parazitom. "Nepriaznivú situáciu je možné vyvažovať najmä užívaním probiotík," uviedol pre TASR gastroenterológ Ladislav Kužela. 

Probiotické baktérie pomáhajú udržiavať rovnováhu medzi veľkým množstvom najrôznejších baktérií v tráviacom trakte. Pozitívne zmeny črevného prostredia sa môžu podľa Kuželu prejaviť aj zlepšením prejavov vyvolaných na iných miestach ako napríklad afty, či kožné alergie. "Mnohé prospešné vlastnosti probiotík boli zdokumentované klinickými sledovaniami," povedal Kužela. Probiotické baktérie môžu pomôcť pri odstránení akútnej hnačky u detí. "Užívaním probiotík pred a počas cesty do rizikových dovolenkových destinácií sa dosiahol 50-percentný pokles výskytu hnačky cestovateľov a zníženie jej trvania na polovicu u tých, u ktorých došlo k jej rozvoju," spresnil. Konzumácia probiotík obsahujúcich Lactobacillus je spojená aj so znížením výskytu vaginálnej mykózy u pacientok trpiacich opakovanými infekciami, pozitívny účinok majú aj v liečbe opakovaných močových infekcií. 

Pôvodne sa probiotiká získavali z mliečnych výrobkov. Nachádzajú sa prirodzene v mlieku a v nepasterizovaných výrobkoch z mlieka ako syry, jogurt, kefír, bryndza či žinčica. V súčasnosti sa však mliečne výrobky pasterizujú, aby neboli zdrojom nákazy. Tým sa v nich usmrtia aj probiotické mikroorganizmy. Preto sa probiotiká pridávajú do mliečnych výrobkov umelo. Kužela odporúča konzumovať najmä potraviny obsahujúce prirodzenú probiotickú kultúru, ako je bryndza, kvasené mliečne výrobky alebo funkčné potraviny. To znamená ovocné šťavy, či keksy s obsahom probiotických kmeňov. Probiotiká by sa nemali užívať súčasne s antibiotikami. "Odporúča sa podanie dve až štyri hodiny po požití antibiotika. Konzumácia probiotika by mala pokračovať ešte najmenej dva týždne po ukončení antibiotickej liečby, aby došlo k celkovej úprave črevnej mikroflóry," vysvetlil Kužela.

Autor článku: TASR


Dátum zverejnenia: 01.05.2008

Kategórie

  • Liečba ochorení
  • Zdravie a krása
  • Chudnutie a Pohyb
  • Životný štýl
  • Ostatné
  • Zvieratá
  • Relax

Recepty

  • Vegetariánske
  • Bezlepkové
  • Sladké
  • Zdravá desiata
  • Raw food
  • Ryby
  • Exotické
  • Mäsité
  • Bezlaktózové
  • Ostatné

Máme pre Vás informácie o viac ako 15.000 zdravotníckych zariadeniach.
Vyhľadajte si ordinačné hodiny ambulancií, otváracie hodiny lekární, pohotovosti, články a ďalšie dôležité informácie pre pacientov na najnavštevovanejšom zdravotníckom portáli na Slovensku (1.000.000 návštev mesačne.)

Ostatné

  • O nás
  • Reklama na zzz.sk
  • Mapa zariadení
  • Podmienky používania
  • Kontakt
  • Ochrana osobných údajov
  • + Pridať zariadenie
  • Prihlásenie

Prevádzkovateľ portálu

  • Amazing Deals, s. r. o.
  • IČO: 53817613,
    DIČ: 2121527100
  • info@zzz.sk

Amazing Deals, s. r. o. © 2005 - 2025 Všetky práva vyhradené.

  • Podmienky používania