• Domov
  • Zoznam
  • Ordinácie
    • Zameranie:

    • Zubné ambulancie - stomatologické (2062)
    • Všeobecný lekár - dospelí (1826)
    • Všeobecný lekár - deti a dorast (973)
    • Gynekologické ambulancie (713)
    • Interné ambulancie (418)
    • Neurologické ambulancie (385)
    • Chirurgické ambulancie (372)
    • Očné ambulancie (344)
    • Fyziatria, balneológia a liečebná rehabilitácia (351)
    • Psychologické ambulancie (329)
    • Ostatné (5000+)
  • Mapa
  • Články
  • Poradňa
  • Diskusie
  • Prihlásenie
Filter
Zobraziť výsledky () >
  • Domov
  • Články
  • Liečba ochorení
  • Horúce letné dni prinášajú aj zvýšené riziko výskytu salmonelózy

Horúce letné dni prinášajú aj zvýšené riziko výskytu salmonelózy

S letným obdobím a vyššími teplotami súvisí aj zvýšený výskyt salmonelózy. "Aj keď je ochorenie na salmonelózu hlásené počas celého roka, má typický sezónny charakter s maximom chorobnosti v letných mesiacoch do septembra," uviedla pre TASR hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR Lenka Šramková. Preto je dôležité dodržiavať zásady a preventívne opatrenia. Suroviny, polotovary a hotové výrobky, teda epidemiologicky rizikové potraviny ako lahôdkarské výrobky, vrátane majonézových šalátov, mäkké cukrárske výrobky, nebalená zmrzlina a hotové pokrmy sa nesmú uchovávať pri teplotách, ktoré by mohli ohroziť zdravie. "Chladiarenský reťazec sa nesmie prerušovať na všetkých stupňoch výroby, distribúcie a predaja," vysvetlila Šramková. 

Ďalšou zásadou je dodržiavanie spotreby uvedených výrobkov. "Po uplynutí dátumu spotreby sa výrobky nesmú predávať. Napríklad nebalenú zmrzlinu možno predávať najdlhšie 24 hodín po jej zmrazení," spresnila Šramková. Výrobky s majonézovými a zemiakovými šalátmi by sa mali predávať do 24 hodín od ukončenia ich výroby. Treba dávať pozor aj pri skladovaní a preprave vajec. Teplota skladovania sa v ich prípade pohybuje od +5 až +18°C. Pred a počas turistickej sezóny vykonávajú orgány verejného zdravotníctva aj mimoriadne kontroly zariadení, ktoré poskytujú služby spojené s prípravou a podávaním pokrmov a nápojov. Nariadenie opatrení na odstránenie nedostatkov a sankcie prispievajú podľa Šramkovej aj k lepšej pripravenosti zariadení na nasledujúcu letnú turistickú sezónu. 

Salmonelóza je črevné infekčné ochorenie. Prejavuje sa nevoľnosťou, bolesťou hlavy a zimnicou. Nasleduje zvracanie, bolesti brucha a hnačky. Dôležitá je preto rehydratácia organizmu, pretože hnačkami odchádza z tela veľa vody a minerálnych látok. V najväčšej epidémii salmonelózy v tomto roku ochorelo 61 z 201 exponovaných osôb, pričom išlo podľa ÚVZ SR o stravníkov závodnej jedálne.

Autor článku: TASR


Dátum zverejnenia: 25.06.2008

Kategórie

  • Liečba ochorení
  • Zdravie a krása
  • Chudnutie a Pohyb
  • Životný štýl
  • Ostatné
  • Zvieratá
  • Relax

Recepty

  • Vegetariánske
  • Bezlepkové
  • Sladké
  • Zdravá desiata
  • Raw food
  • Ryby
  • Exotické
  • Mäsité
  • Bezlaktózové
  • Ostatné

Máme pre Vás informácie o viac ako 15.000 zdravotníckych zariadeniach.
Vyhľadajte si ordinačné hodiny ambulancií, otváracie hodiny lekární, pohotovosti, články a ďalšie dôležité informácie pre pacientov na najnavštevovanejšom zdravotníckom portáli na Slovensku (1.000.000 návštev mesačne.)

Ostatné

  • O nás
  • Reklama na zzz.sk
  • Mapa zariadení
  • Podmienky používania
  • Kontakt
  • Ochrana osobných údajov
  • + Pridať zariadenie
  • Prihlásenie

Prevádzkovateľ portálu

  • Amazing Deals, s. r. o.
  • IČO: 53817613,
    DIČ: 2121527100
  • info@zzz.sk

Amazing Deals, s. r. o. © 2005 - 2025 Všetky práva vyhradené.

  • Podmienky používania