Pracovníci Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Liptovskom Mikuláši pri troch desiatkach kontrol nenašli vo vytypovaných zariadeniach spoločného stravovania nevyhovujúce mäsové výrobky s baktériou listeria monocytogenes spoločnosti OR-LI Liptovský Hrádok. TASR o tom dnes informovala riaditeľka RÚVZ Eva Chobotová.
Kontroly v zariadeniach spoločného stravovania nariadil podľa Chobotovej vykonať hlavný hygienik. „V rámci dozoru sa budeme sústreďovať aj na iné zariadenia spoločného stravovania so zameraním na zistenie pôvodu dodávaných mäsových výrobkov a mäsa. Čiže určite to budeme sledovať vo zvýšenej miere,“ skonštatovala riaditeľka RÚVZ. Regionálna veterinárna a potravinová správa (RVPS) v Liptovskom Mikuláši uložila podľa jej riaditeľa Jána Stupku spoločnosti OR-LI, ktorá mala na sklade nevyhovujúce mäsové výrobky, opatrenia na zamedzenie ohrozenia zdravia spotrebiteľov. „Likvidácia nevyhovujúcich mäsových výrobkov, sanitácia prevádzky, overenie účinnosti sanitácie, zákaz manipulácie a distribúcie mäsových výrobkov, predloženie požadovaných dokladov. Voči firme je vedené správne konanie vo veci uloženia pokuty, začaté správne konanie vo veci zrušenia schválenia na balenie údeného mäsa,“ skonštatoval Stupka.
Okresná prokuratúra (OP) v Liptovskom Mikuláši v stredu doručila polícii trestné oznámenie na neznámeho páchateľa v súvislosti s nálezom nevyhovujúcich mäsových výrobkov. Podľa Radka Moravčíka z oddelenia komunikácie a prevencie Krajského riaditeľstva (KR) PZ v Žiline sa trestné oznámenie týka podozrenia zo spáchania prečinu ohrozovania zdravia nevyhovujúcimi potravinami a inými predmetmi či poškodzovania spotrebiteľa. „Vyšetrovať ho bude Obvodné oddelenie PZ v Liptovskom Hrádku, pričom polícia má lehotu 30 dní od doručenie trestného oznámenia, aby rozhodla či došlo k porušeniu zákona,“ dodal Moravčík.
Úradne uznaný výsledok kontroly listérie v mäse bude známy do 5 dní
Úradne uznaný výsledok kontroly listérie v mäse v kežmarskom závode Mraziarne bude známy do piatich dní. Dnes zverejnia iba predbežný výsledok kontroly vzorky rozmrazeného mäsa, podozrivého na prítomnosť listérie, iba z hľadiska posúdenia jeho zmyslových vlastností. Spresnil TASR vedúci sekretariátu ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR Milan Matúš.
Ide o mäso, ktoré v tomto závode skladuje aj firma OR-LI z Liptovského Hrádku, ktorá mala na sklade mäsové výrobky s baktériou Listeria monocytogenes. Touto baktériou napadnuté mäso sa síce nedostalo do reštauračných zariadení, ale prípad má už v rukách polícia. Okresná prokuratúra v Liptovskom Mikuláši 9. júla doručila polícii trestné oznámenie na neznámeho páchateľa v súvislosti s nálezom nevyhovujúcich mäsových výrobkov v menovanej firme. "Listeria monocytogenes sú grampozitívne baktérie, ktoré sú pre človeka patogénne. Sú odolné voči vysušeniu a zmrazeniu," potvrdil riaditeľ sekcie hygieny potravín ŠVPS Miroslav Ondriáš. Listeria monocytogenes sa v prírode nachádza vo vode, v pôde a fekáliách. Zdrojom nákazy pre človeka môže byť mäso, klobásy, plesňové zrejúce syry, tepelne neošetrené mlieko, ale aj údené ryby a priamo zvieratá. Obdobne môže byť zdrojom infekcie čerstvá zelenina, ktorá bola prihnojovaná čerstvým hnojom.
Podľa riaditeľa Listeria monocytogenes spôsobuje ochorenie, ktoré sa prenáša na človeka priamo kontaktom s chorými zvieratami. Vstupom pre infekciu je poranená koža, sliznica, tráviaca a dýchacia sústava. Obzvlášť vnímavými sú starší ľudia a chorí so zníženou imunitou a tehotné ženy. Prevencia pred týmto ochorením je konzumácia potravín po tepelnom ošetrení, kedy je potrebné potravinu zohriať na minimálne 70 °C a uchovávať ju v chlade pri teplotách pod 5 °C. Práve firma OR-LI mala na sklade nevyhovujúce mäsové výrobky s baktériou Listeria monocytogenes, a preto Regionálna veterinárna a potravinová správa v Liptovskom Mikuláši nariadila firme zaviesť opatrenia na zamedzenie ohrozenia zdravia spotrebiteľov.
Autor článku: TASR