V juhovýchodnej časti mesta Los Angeles plánuje miestna poslankyňa Jan Perryová zakázať výstavbu nových reštaurácií s rýchlym občerstvením. V relatívne chudobnejšej štvrti sa miestni obyvatelia denne stravujú v prevádzkach ponúkajúcich lacné hamburgery a hranolky, čo tu vedie k zvýšenému výskytu obezity. Ako však tvrdí miestna poslankyňa, obyvatelia nemajú na výber alternatívy v podobe nutrične kvalitných a zdravých jedál, najmä nie za dostupné ceny.
Politička sa usiluje presadiť zákaz budovania nových reštaurácií s rýchlym občerstvením, a to celkovo na ploche takmer 83 štvorcových kilometrov juhovýchodu Los Angeles, kde býva približne 700 tisíc obyvateľov prevažne hispánskeho alebo afrického pôvodu. Uvítala by, keby v tejto štvrti otvorili viac prevádzok predajne so zdravými potravinami a jednoduché reštaurácie, ktoré za prístupné ceny ponúkajú viac zeleniny a chudého mäsa. Pre tie má jej návrh pripravenú podporu, pretože by mohli byť umiestnené v komplexoch, ktorých výstavbu spolufinancuje mesto Los Angeles.
"Približne 45 percent reštaurácii s rýchlym občerstvením je v juhovýchodnom Los Angeles. To je dosť šokujúca štatistika," uviedla Perryová v rozhovore pre spravodajskú stanicu CNN. V bohatších štvrtiach mesta na západnej strane Los Angeles je iba 16 percent týchto reštauračných zariadení. Perryová prišla s podobným návrhom už pred rokom, keď presadzovala zákaz otvorenia nových reštaurácií na dva roky. Po dlhotrvajúcich politických diskusiách napokon Mestská rada dosiahla zhodu na ročnom moratóriu, ktoré by však poslankyňa chcela teraz predĺžiť na neurčito. Proti Perryovej návrhu stoja predovšetkým zástupcovia veľkých reštauračných reťazcov, ktoré v chudobných štvrtiach zaznamenávajú vysoké tržby. Podľa nich si zákazníci vyberajú reštaurácie slobodne a ich rozhodnutie nemôže ovplyvňovať vláda. Kalifornská asociácia reštaurácií sa iba pred týždňom obrátila na súd kvôli rozhodnutiu San Francisca. Tam mestskí poslanci zaviazali vybrané reštauračné reťazce uvádzať na jedálnych lístkoch nutričné hodnoty jedál, vrátane podielov nasýtených tukov, uhľohydrátov a sodíka.
Autor článku: TASR