Takmer tretina ľudí na Slovensku (31 percent) sa priznala, že sa stravuje nepravidelne. Častejšie sú to muži ako ženy a ľudia v produktívnom veku. Na druhej strane na Slovensku každý rok pribúdajú ľudia, ktorí dbajú na zdravú a vyváženú stravu a starostlivo si vyberajú, čo si vložia do úst. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti GfK Slovakia, ktorý sa konal v máji tohto roku na vzorke 1000 respondentov vo veku od 15 do 79 rokov. Hlavným jedlom býva pre prevažnú väčšinu Slovákov obed. Večera je hlavným jedlom len pre 15 percent ľudí a raňajky pre asi osem percent ľudí. Prevažná väčšina ľudí na Slovensku je v priemere 3-krát až 4-krát denne. Tých, ktorí si "dajú niečo pod zub" častejšie, je asi 15 percent. Naopak, tých, ktorí si plnia žalúdok iba dvakrát za deň je pomerne málo - iba šesť percent.
Denne alebo takmer denne konzumuje obed v teplej forme až 77 percent Slovákov. O šesť percent menej si dopraje každý deň raňajky. Teplú večeru má takmer denne asi 44 percent ľudí. Z prieskumu tiež vyplynulo, že oveľa viac ľudí pravidelne desiatuje ako olovrantuje. Rýchly životný štýl núti ľudí meniť aj stravovacie zvyklosti, o čom svedčí aj rastúca obľúbenosť fast - foodových zariadení. Občas si tam zvykne zahnať hlad až vyše polovica Slovákov. Tento typ stravovacieho zariadenia sa teší najväčšej obľube u mladých ľudí do 29 rokov. S pribúdajúcim vekom rastie počet ľudí, ktorí sa vo fast-foodoch nestravujú. V jedálňach sa zvykne najesť asi 40 percent Slovákov niekoľkokrát za týždeň, respektíve takmer každý deň. V reštauráciách sa takmer tretina opýtaných stravuje raz za mesiac, prípadne častejšie, sú to najmä ľudia do 39 rokov. Aspoň raz za týždeň, prípadne častejšie si zájde do bufetu štvrtina ľudí, pričom najväčšiu časť zákazníkov tohto stravovacieho zariadenia tvoria muži.
Na vyváženosť stravy a zdravú výživu dbá asi 17 percent ľudí na Slovensku, predovšetkým ženy a ľudia, ktorí konzumujú jedlá pre udržanie svojej hmotnosti. Oveľa viac ľudí však namiesto zdravej a vyváženej stravy konzumuje jedlá, ktoré im chutia bez ohľadu na ich negatívny či pozitívny vplyv na zdravie a hmotnosť. Viac než polovica opýtaných uviedla, že zvykne konzumovať úplne normálnu stravu a z nej tak automaticky získavajú to, čo potrebujú. Okolo 29 percent obyvateľov Slovenska povedalo, že je zásadne len to, čo im chutí. TASR informovala Daniela Čekovská zo spoločnosti GfK Slovakia.
Autor článku: TASR