Červený melón (Citrullus lanatus) je vynikajúci pre naše cievy – pomáha regulácii vysokého krvného tlaku, erektilnej dysfunkcie u mužov, pri ochoreniach srdca a pri diabetes mellitus 2. typu. Hrá významnú úlohu v imunite človeka, hlavne v prevencii rakoviny prostaty. Patrí medzi alkalizujúce potraviny. Je zriedka alergénom, nepatrí medzi ovocia či zeleniny, ktoré výrazne akumulujú pesticídy.
Obsahuje 92 percent vody , preto predstavuje príjemný spôsob na rehydratáciu organizmu. 8 percent je nabitých fytonutrientami = vitamín C, A, B vitamíny – hlavne B6 a B1, karotenoidy - najvýznamnejší lykopén, aminokyseliny - hlavne citrulín, draslík a magnézium, atď. Samozrejme obsahuje aj cukor: ak zjete 1 kg melóna, dostanete asi 300 kcal. Glykemický index melóna sa pohybuje od 60 do 75. Ak chcete chudnúť, nadmerné množstvo melóna teda do stravy nepatrí, vtedy sa má pohybovať celkový glykemický index potravín pod 50.Pri doporučovaní pre ľudí s vysokým krvným tlakom a na zvrátenie mužskej erektilnej dysfunkcie, sa uvažuje o prepojení metabolizmu citrulínu a arginínu ( Arginín zvyšuje hladinu oxidu dusíka v krvi , čím dochádza k relaxácii ciev. Je to vlastne účinok Viagry, ale nie orgánovo špecifický iba na jednu oblasť, napomáha súčasne celkovému znižovaniu krvného tlaku ). Ak sa niektorí smejú a poukazujú na koncentrácie citrulínu v melóne, s chuťou si ho jedzte, konzumuje sa vyše 5000 rokov a patril vždy medzi pochúťky. Melón obsahuje lykopén podobne ako paradajky , a preto sa významne zapisuje do prevencie proti rakovine, predovšetkým karcinómu prostaty.
Praktické rady: Neskladujte pred pokrájaním červený melón v chladničke. Znižuje sa koncentrácia lykopénu. A navyše koncentrácia citrulínu je tiež najvyššia v melónovej kôre, kde je aj najviac pektínu. Radí sa, aby po odtrhnutí melón niekoľko dní až 2 týždne postál v domácnosti pri izbovej teplote – optimalizuje sa koncentrácia mikronutrientov, napríklad sa zvyšuje koncentrácia lykopénu a betakaroténu.Teda platí – vhodné je kúpiť si viac menších, čerstvo natrhaných melónov od miestnych pestovateľov, nechať doma poležať a potom konzumovať. Veľkodovozcovia ich skladujú obvykle v chladených boxoch.
A mal by sa zjesť takmer celý - ak si robíte melónovú šťavu v odšťavovači, použite aj kôru, odstráňte iba najvrchnejšiu zelenú kožu. Sú kultúry, ktoré celú melónovú kôru špeciálne pripravujú, napríklad s cesnakom, chilli papričkami, a pod. Môžete si kúpiť aj melón v tvare kocky - najľahšie pravdepdobne v Japonsku - aby sa Vám ľahko skladoval. Bezjadierkový melón je produktom kríženia a genetickej manipulácie . Existuje veľa druhov s variáciami melónov vo veľkostiach, guľovitých tvaroch a vo farbe dužiny, ktorá prechádza od krvavočervenej cez žltú farbu až po bielu.
Autor článku: MUDr. Jana Kelová, CSc.